sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Kurczaka pokroić w grubą kostkę. Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekać (używam małego malksera od bledera ręcznego - przydatna rzecz). Na głębokiej patelni bądź w garnku podsmażyć na dużym ogniu kurczaka aż się przyrumieni. Można robić to partiami, żeby się zarumienił, a nie udusił. Odłożyć kurczaka na bok w misce wyłożobej ręcznikiem papierowym(...)samym naczyniu podsmażyć na średnim ogniu cebulę, czosnek i imbir. Dodać curry, podsmażyć kolejną 1-2 minuty. Dolać pomidory i wodę, wrzucić kurczaka i cukinię i dusić 15 minut aż cukinia zmięknie, ale się nie rozpadnie. Płynów nie dolewamy dużo, bo cukinia jeszcze puści wodę. Dodać śmietanę i posiekaną kolendrę i natkę. Dosolić do smaku i dusić jeszcze 3 minuty. Jeśli
W kuchni wieczoremMało składników, ale za to każdy o mocnym smaku. Rzadko używam gorgonzoli, ale jakimś sposobem znalazła się w lodówce i trzeba było wymyślić, jak ją wykorzystać
Corner With RecipesWaldorfa Owoce najczęściej wykorzystywane do tej sałatki to jabłka i winogrona. Sałatka serwowana jest na ogół jako przystawka, danie główne a także jako przekąska na imprezach okolicznościowych. Robiąc moją sałatkę Waldorfa całkowicie zrezygnowałam z jabłek. Zastąpiłam je szynką z kurczaka Dodatkowo dodałam też ser Stilton oraz kukyrydzę. Wyszła mi “moja” sałatka Waldorfa Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie
mecooksgrillowanych mięs lub służy jako marynata. Jest bardo aromatyczny i stanowi fajny dodatek nie tylko do dań z grilla, ale też np. kasz czy makaronu. Może też być alternatywą dla zwykłej musztardy. Dzisiaj wykorzystałam go do podania trzeciej wersji filetu z kurczaka. Trzeba tego spróbować KURCZAK Z SOSEM CHIMICHURRI Składniki: 1 filet z kurczaka 1 ząbek
Bon appetit mon amieposzukiwań klasycznego przepisu na tę potrawę, ponieważ paprykarz jako taki egzystował w moim jadłospisie od dziecka. Oj, naszukałam ja się tego klasycznego przepisu! Jak zwykle w przypadku popularnych, smacznych dań - co kucharz to inna wersja i oczywiście każda klasyczna węgierska! :) Chciałam zrobić tak, jak podają w domach węgierskich, ze składników najbardziej popularnych i typowych. Zrezygnowana pod wpływem różnorodności przepisów(...)właściwy, tradycyjny robiło się na cielęcinie lub wołowinie, rzadziej na wieprzowinie. Pierś z kurczaka to wersja raczej ostatnich lat, związana ze zdrową modą na lżejsze odżywianie. Kurczaka używano, ale wtedy występował poćwiartowany w kawałkach w towarzystwie plastrów boczku i niewielką ilością sosu. Cóż, lekkie to danie nie jest, już widzę Wasze miny - słonina, skwarki i kwaśna śmietana zagotowana
Kuchnia PrezydentowejNormal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso
Delicious TitbitsCo za dzien! Od rana jestem w biegu, mam jeszcze tyle spraw do zalatwienia, a to przeciez sobota. Powinnam sie relaksowac jak zwykle w sobote, bo
Przysmaki KarolkiDzisiaj mamy dla Was pyszną i kolorową propozycję na obiad – kurczaka z brokułem i kukurydzą :) Składniki na kurczaka: – 1 filet z kurczaka (ok. 350
Kuchenne WariacjeCześć! Jakiś czas temu pokazywałam Wam pierwszy przepis, który zgłosiłam do konkursu BlogerChef. Dzisiaj pora pokazać drugi, ponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi
Pora coś zjeśćjuż na naszym blogu dania z żołądków i wątróbek , dzisiaj przyszedł czas na serca. I tym razem drobiowe i, jak to u mnie, z indyka. Ale tak jak w poprzednich naszych daniach z podrobów drobiowych, nie muszą być one wcale z indyka. Akurat dzisiejszy przepis zdaje się częściej bazować na sercach z kurczaka. Można ich więc(...)wersji nie jest zresztą tak źle, ponieważ składniki – a zwłaszcza papryka – z grubsza przynajmniej odpowiadają wymogom „prawdziwego” gulaszu pochodzącego z kuchni węgierskiej . To łatwe i mało czasochłonne w przyrządzeniu danie. Wprawdzie nie do końca spełnia kryteria naszego „ przepisu na szybki obiad ”, ale mimo wszystko przez większość czasu „robi się samo”. Jest również dość lekkie, zdrowe i całkiem apetyczne
Kulinarna Pokusaciepło, że na balkon wystawiłam doniczkę z młodziutki siewkami sałat. Wiosna zagościła też na moim stole daniem, które z powodzeniem można podać również przy okazji świąt. Jest łatwe w przygotowaniu, pyszne i bardzo aromatyczne. Składniki (na 4 porcje): podwójna pierś kurczaka 4 łyżeczki dowolnego pesto (u mnie kupne z bazylii) olej do smażenia Pierś oczyścić i podzielić
Weekendy w domu i ogrodzieśrednim ogniu szaszłyczki z kurczaka z obu stron na złoto-brązowy kolor. Również kukurydzę nasmarowana olejem w całości ułożyć na ruszcie. Rdzeń kukurydzy jest zbyt twardy aby pokroić ją w porcję, więc po podpieczeniu okrawam po prostu ziarna kukurydzy z kolby. Można też podać całą kukurydzę, ale robię to tylko wtedy, gdy jest głównym daniem i można wziąć
Sztuka gotowania w/g Samirypanierką i jajem do towarzystwa , to po prostu przepis na udany obiad . Polecam , szczególnie tym co uwielbiają kuchenne eksperymenty Składniki na 3 osoby : 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka ( na zdjęciu jest jeden drobiowy i dwa wieprzowe , wieprzowina , konkretnie szynka też się nadaje ale drobiowy jest smaczniejszy ;)) około 10 -15 pieczarek 1 mała cebula 1 ząbek czosnku sól , pieprz(...)bułka tarta do obtoczenia 5 jajek ( dwa do obtaczania , trzy do dekoracji kotleta ) trochę mąki pszennej do oprószenia mięsa Mięso delikatnie rozklepujemy na niezbyt cienkie plastry, zbyt cienkie nie dadzą się obrócić na patelni . Solimy , pieprzymy , odstawiamy na bok . Cebulę i pieczarki obieramy , drobno kroimy . Przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, doprawiamy solą , pieprzem , wyciśniętym praską czosnkiem i smażymy
Ogrodnik w podróżyUwielbiam kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, jeszcze do niedawna kupowałam gotowy w słoiczku. Jednak ta wersja jest znacznie od niego lepsza. Zachęcam Was do zrobienia tego dania samemu, bez słoiczkowych wspomagaczy. Poczujecie różnicę! Następnym razem dodam jeszcze pędy bambusa i będzie to już wersja kompletna :) Składniki na 2 porcje: 100 g ryżu pół cebuli 2 łyżki oleju ryżowego(...)można zastąpić zwykłym) pół papryki czerwonej pół papryki zielonej 2 filety z kurczaka 1 marchewka 4 krążki ananasa z puszki Sos: 4 łyżki soku z ananasa z puszki 4 łyżki soku pomarańczowego 100% lub świeżo wyciśniętego 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej
Moja Galeria Smakukapustę pekińską (nie licząc sałatki gyros) używam tylko jako dodatek do dań obiadowych. Kiedy więc zobaczyłam przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej w dosyć ciekawym i niebanalnym połączeniu postanowiłam ją spróbować. Bardzo nam smakowała. 1 średniej wielkości kapusta pekińska 1 puszka mandarynek 400 g piersi kurczaka lub indyka 50 g sera gouda, startego na drobnych oczkach tarki
Smaki Na Talerzu