dania wigilijne - 1062 przepisów (strona:7/71)

Ryba w pomarańczach z warzywami 166

Ryba w pomarańczach może być lekkim lunchem, obiadem, kolacją, a nawet eleganckim daniem wigilijnym. Smaczna, bardzo aromatyczna z orzeźwiającym posmakiem cytrusów i imbiru. Każdy kęs to cudowna feeria smaków, które fenomenalnie się przenikają i dopełniają. Dodatkowo przygotowana i podana w mini naczyniach żeliwnych Staub , wyglądających jak małe dzieła sztuki, zachwyci każdego, a dzięki ich właściwościom dłużej zachowa temperaturę. Jestem

Fitsweet.me
Wigilijny krem z suszonych grzybów 177

całkiem smaczne ;) Jako że Mąż bardzo lubi grzybową, postanowiłam skorzystać z okazji i przygotować właśnie taki krem, który na bazie domowej warzywnej kostki spokojnie może być Waszym wigilijnym daniem. Jako dodatek sprawdzi się tak naprawdę wszystko. U mnie były to ciasteczka z ciasta francuskiego, groszek ptysiowy i zielony mech, na który przepis znajdziecie już na blogu, właśnie --> TUTAJ

Kuchnia w czekoladzie
LEKSYKON BAKALII 175

który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Poza tym dobrze wpływają na układ sercowo-naczyniowy: obniżają poziom cholesterolu. Zawierają też przeciwutleniacz, który zmniejsza wystąpienie nowotworów. Zastosowanie: Są składnikiem słodkich wigilijnych dań np. kutii, rozmaitych ciast (np. sernika, keksu), ale pasują też do ryb (np. karpia po żydowsku, śledzi na słodko). Źródło: internet WIÓRKI KOKOSOWE To stara i wysuszona wewnętrzna wyściółka

Ciastka - domowe słodkości
Kwasówka grzybowa – kuchnia podkarpacka 270

żółtkom. W kuchni podkarpackiej można spotkać wiele odmian kwasówki. Kwasówka grzybowa jest postna. Przygotowuje się ją na wywarze z warzyw i grzybów. W wielu domach jest obowiązkowym daniem wigilijnym, ale gotuje się ją nie tylko od święta. Równie popularne są kwasówki na bazie wywarów z mięsa drobiowego lub wołowego. Bieszczadzka, a konkretniej łemkowska, odmiana kwasówki nazywa się kysełycia. Przygotowuje

Trzeci talerz
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 120

Śledzie w śmietanie są idealne jako danie wigilijne bądź jako codzienna przekąska. Przygotować je można w kilka chwil, wystarczy tylko kilka składników i możemy się zajadać pysznymi śledzikami :) Składniki: * 3-4 filety śledziowe a'la matjas * 1/2 jabłka * 1/2 cebuli * 3-4 mniejsze ogórki kiszone * 1 łyżka majonezu * 400 ml śmietany 18% * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Filety

Zrób to smacznie
Ryba w zalewie 192

Ryba w pikantnej pomidorowej zalewie octowej, którą można przyrządzić dzień wcześniej jest pysznym daniem Wigilijnym. Jeśli nie macie ochoty całą wigilię stać przy garach i chcecie przygotować sobie przynajmniej niektóre potrawy wcześniej to jest przepis dla Was. Ryba idealnie będzie pasować do świeżo pieczonego wiejskiego chleba lub ziemniaków. Polecam osobą, które planują robić dużą Wigilię

KuchniaWeDwoje.pl
Naleśniki z szpinakiem / Pancakes with Spinach 157

już każdy tak smaży te krokiety to może by tak zrobić kilka naleśników z szpinakiem i serem feta? Mała alternatywa dla tradycyjnych dań Wigilijnych, prosta w zrobieniu i bardzo smaczna. Składniki na około 10 porcji: 10 naleśników 120 g sera feta 250g świeżego szpinaku  trochę tartego sera Naleśniki muszą być cienkie, smażone  na mniejszej patelni lekko zarumienione

Delusional Trine
Kompot z suszu 118

Wigilia to moje ulubione święta pod względem kulinarnym. Oprócz karpia, każde danie wigilijne mogłabym jeść codziennie przez cały rok, bo są zdrowe i pyszne. Właściwie dlaczego by nie robić tego kompotu częściej?   Składniki: po 100 g suszonych jabłek, śliwek, gruszek, moreli i fig po pół łyżeczki mielonych goździków i cynamonu 2 łyżki miodu   Jak przygotować kompot

Ugotowane pozamiatane
Barszcz na zakwasie 190

będzie barszcz nad barszcze. Poza tym można go zrobić z wyprzedzeniem. W tym roku starałam się, żeby wszystkie wigilijne dania, które można zrobić wcześniej, a barszcz można, były zrobione wcześniej a nie na ostatnią chwilę, wszystkie na raz, wśród pokrzykiwań i histerii (jak to nakazuje staropolska tradycja). Wiem, że im się więcej napracujemy, tym bardziej pokażemy, że kochamy

Ugotowane pozamiatane
Śledź w śmietanie 442

Pyszne danie wigilijne lubiane przez całą naszą rodzinę.  Śledzie w tej postaci doskonale sprawdzą się jako przekąska na imprezę sylwestrową :) 4 filety śledziowe (najlepiej w oleju) szklanka gęstej śmietany 18% 1/2 czerwonej cebulki kilka gałązek koperku + do dekoracji sól, pieprz łyżeczka musztardy Filety osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w ukośne paski. Cebulkę drobno pokroić, koperek posiekać. Do śmietany

Smakołyki Asi
Zapiekanka ze śledzi 111

Szybie danie wigilijne ze śledzikami. Wesołych Świąt Śledzie namoczyć w wodzie i tak zostawić na 12 godzin w lodówce. Następnie odcedzić i wysuszyć, pokroić w mniejsze kawałki. Śledziki rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, rozłożyć na śledziach. Wylać na śledzie 1/4 szklanki śmietany. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić masło

Kuchnia Pokoleń
Sos z suszonych grzybów 204

wigilijnym stole nie może zabraknąć kremowego, esencjonalnego sosu grzybowego. Jest znakomitym dodatkiem do wigilijnych dań, ziemniaczków czy ryb.   SKŁADNIKI: 40g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki itp.) łyżka masła klarowanego 2 szalotki 200ml śmietanki 30 % sól, biały pieprz PRZYGOTOWANIE: Suszone grzyby płuczemy pod bieżąca wodą, zalewamy niewielka ilością buliony i zostawiamy na 24h. Po tym czasie gotujemy. Kiedy grzyby

Pyry na Gaz
KLUSKI Z MAKIEM 155

Pyszne słodkie danie wigilijne, nie wiem czy takie znacie, ale ja bardzo je lubię. Najlepiej smakuje z domowym makaronem.     SKŁADNIKI makaron nitki 1 szkl. maku 4 łyżki miodu 2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek WYKONANIE Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Mak płuczemy, przelewamy gorącą wodą. Osączamy i 2 razy mielimy przez maszynkę

słodki bratek
Świąteczne ciasteczka kakaowe 191

Święta kojarzą nam się z piernikami, wigilijnymi daniami, choinką pięknie  ozdobioną i kolędą ulubioną.  To spotkania pełne uśmiechu i miłości, ciepła i serdeczności.  Wspólne biesiadowania i świątecznych smakołyków delektowania.  Ja zamiast pierniczków lukrowanych, czy czekoladą polewanych,  ciasteczka kakaowe przygotowuję i lukrem je maluję.  Są wesołe, kolorowe, chrupiące i wyjątkowe. Samo ich ozdabianie

Moniki Smakołyki
Makowiec zawijany 808

Opis: Makowiec zawijany znany jest również jako strucla makowa. Jest to typowe danie wigilijne w Polsce. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście. Jest to ciasto mięciutkie, wilgotne w środku i długo zachowujące świeżość. Składniki: Ciasto: 180 ml mleka 6 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 150 g roztopionego masła

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne