dania mięsne - 13801 przepisów (strona:737/921)

Kaczka w sosie własnym 128

5 / 5 ( 10 votes ) Kaczka w sosie własnym Kaczka w sosie własnym, brzmi dla większości kontrowersyjnie, pewnie właśnie zastanawiasz się dlaczego nie wpadłeś dotąd na pomysł

Ogrodnik w podróży
Rolada z łopatki wieprzowej z kapustą, pieczarkami i marchewką 155

Co potrzeba: 1,5 – 1,6 kg łopatki wieprzowej bardziej płaskiej, 250 g pieczarek, ¼ główki młodej kapusty, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 średnia marchewka olej

Bułka z Chlebem
Zupa ryżowa z dorszem 122

Bardzo smaczna zupa na dużej ilości warzyw, z ryżem i dorszem- lekka, pożywna i rozgrzewająca- za sprawą dodanej papryczka chili i odrobiny kurkumy.Do zupy można dodać

Kraina Miodem Płynąca
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 191

cucina povera to kuchnia prosta, wykorzystująca to co daje natura, bazująca na smacznych i pożywnych daniach z niedrogich składników i niemarnująca żywności. Dlatego też minestrone najprawdopodobniej początkowo była daniem przygotowywanym z resztek warzyw pozostających po innych potrawach i tanich warzyw sezonowych. Nie ma jednego konkretnego przepisu na minestrone, a jej skład może się różnić w zależności od regionu(...)twojej lodówce, jaka jest pora roku i przygotuj idealną minestrone. A oto kilka ogólnych zasad: 1. Podstawą zupy jest bulion i sezonowe warzywa. Bulion może być warzywny lub mięsny (np. z kurczaka, wołowiny), ale podobno najbardziej oryginalny jest na bazie wywaru z gotowania fasoli. Włosi używają tu fasoli borlotti, którą możemy zastąpić dowolnie inną: cannellini, pinto, białą, ciecierzycą

Chilli Czosnek i Oliwa
Rolada z turbota z sosem z żurawiny 77

pasem! Nasze świąteczne menu już zaplanowane, będą w nim oczywiście tradycyjne dania, które co roku pojawiają się na naszym wigilijnym stole, ale planuję też nowości. Tym razem zamiast karpia na naszych talerzach będzie królował turbot. Specjalnie dla projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam pyszne świąteczne danie z tą zdrową bałtycką rybą. Rolada z turbota pyszne smakuje z sosem tatarskim(...)niewielu produktów naturalnie bogatych w witaminę D, z której niedoborem zmaga się większość Polaków. Tymczasem witamina D jest niezbędna dla zdrowych kości i zębów, a także dla sprawnie funkcjonujących mięśni oraz silnego układu odpornościowego. Wybierając ryby poławiane w zgodzie z naturą masz pewność, że na Twój stół trafiają produkty najwyższej jakości. Gwarantuje to marka Naturalnie Bałtyckie. To jest nasza

Kulinarne przygody Gatity
Prosta zupa kalafiorowa 87

Zupa kalafiorowa to dobry pomysł na pyszny, szybki i rozgrzewający obiad. Dokładnie takich dań będziemy potrzebować w najbliższych, chłodnych miesiącach. Prosta zupa kalafiorowa – lekki i zdrowy obiad Zawsze lubiłam zupy. W dzieciństwie królowała pomidorowa – z przecieru z własnych pomidorów, obowiązkowo z ryżem i świeżo rwanym lubczykiem. O rany, aż poczułam jej aromat. Na drugim miejscu była właśnie(...)czasie, korzystam z gotowych bio kostek bulionowych. Ważne, by nie miały dodatku zbędnych konserwantów i polepszaczy smaku, jak np. glutaminian sodu. Jeżeli wolicie zupy gotowane na wywarze mięsnym, to oczywiście on też pasuje do zupy kalafiorowej. Została resztka rosołu? Idealnie! Do naszej kalafiorowej jak znalazł. Ziemniaki . Ziemniaczki dopełniają całości smaku w zupie kalafiorowej. Jestem typowym skrobiowym dzieckiem, więc ziemniaków, makaronu

Na-talerzu.pl
30 przepisów na dania z makaronem (30 ricette di pasta) 389

okazji Światowego Dnia Makaronu przygotowałam list ę  30 dań z makaronem w roli głównej, które pojawiły si ę  na moim blogu i cieszyły si ę  Waszym zainteresowaniem, za co bardzo Wam dziękuję ! A jeżeli macie ochotę na przygotowanie domowego makaronu zapraszam Was do zbioru moich przepisów na  przepyszny makaron(...)szparagami, cukinią i sosem serowym (Sformato di penne con asparagi e zucchine al formaggio) Makaronowa zapiekanka z pulpecikami z kurczaka (Sformato di pasta con polpettine di pollo) Lasagne z mięsnym ragù i jarmużem (Lasagne con ragù di carne e cavolo riccio)  Lasagne z dynią i grzybami (Lasagne con zucca e funghi champignon)    Lasagne z jarmużem i ricottą

La grande e la piccola cuoca
Relacja z Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych - Regionalia 2014 97

ciast. Poruszanie się po kulinarnej mapie kraju ułatwiało oznaczenie stoisk nazwami województw. Impreza promowała ponadto żywność ekologiczną i szeroko pojęty ekologiczny styl życia (np. segregację odpadów). Zauważyć się dało również stoiska, które oparły swoją ofertę na trendach nowoczesnych, jak napoje na bazie yerba mate, o których napiszę dalej. Działo się dużo i było ciekawie. Więcej o targach możecie przeczytać(...)stoisku z potrawami Tatarskimi... ... a na stoisku z tradycyjnymi wędlinami pyszną białą kiełbaskę z musztardą: Jeśli już o wędlinach mowa, to naszą uwagę zwróciło stoisko firmy Smakosz z wyrobami mięsnymi w słoikach . Są to, jak mawia mój Mąż, tzw. podłe wędliny (oczywiście bez uszczerbku dla ich jakości czy smaku), typu kaszanka, wątrobianka, czy salceson, przygotowywane zgodnie z tradycyjnymi recepturami

Chilli Czosnek i Oliwa
DLACZEGO WARTO JEŚĆ WĘGLOWODANY? 260

skoki poziomu glukozy we krwi.         Z tym wiąże się pojęcie INDEKSU GLIKEMICZNEGO. Najprościej ujmując - indeks glikemiczny określa procentowo szybkość wzrostu glukozy we krwi po spożyciu danego produktu (w odniesieniu do czystej glukozy). Im większe tempo, tym indeks glikemiczny wyższy. Ustala się go dla większości produktów, co jest bardzo przydatne w profilaktyce i leczeniu cukrzycy. Na przykład(...)trenujesz, jedz głównie białko.     W internecie i wśród ludzi krążą różne opinie na ten temat. Wiadomo, że spożycie białka dostarcza nam niezbędnych aminokwasów, powoduje szybszą regenerację mikrouszkodzeń mięśni, pobudza procesy anaboliczne i przyspiesza metabolizm. Ale węglowodany są równie ważne! Hamują enzymy kataboliczne, dostarczają glikogenu do mięśni, który przecież w czasie treningu jest zużywany. Oczywiście nie do samego końca

Katsuumi
Kluski śląskie (bez jajka) 134

  Kluski z dziurką Kluski ziemniaczane przygotowane z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej – tanie… smaczne… sycące… bajecznie proste w wykonaniu. To świetny

Kulinarne S.O.S.
Grecka Musaka 205

strony Smakołyki i Koraliki, z odrobiną moich modyfikacji. Polecam! :)PS. Bezpośrednio po upieczeniu, musaka ma dość płynną konsystencję i trzeba ją nakładać za pomocą łyżki. Jeśli chcecie, żeby danie ładnie wyglądało,  to warto przygotować musakę dzień wcześniej, schłodzić, dopiero później pokroić na porcje i w taki sposób podgrzewać. ;)  Składniki: 3 średnie bakłażany 500g mięsa mielonego cebula(...)otrzymamy jednolitą konsystencję dodajemy rozdrobnione serki topione.  Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając (sos łatwo się przypala!).  Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.  Układamy kolejno: 1/3 bakłażana połowa mięsnego farszu 1/3 bakłażana połowa farszu reszta bakłażana sos beszamelowy pokruszony ser feta ser żółty starty na tarce Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut.SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Enchiladas w sosie pomidorowym 74

Nadziewana tortilla, zawinięta w rurkę i zapiekana pod sosem i serem. Dziś nadzienie z mięsa mielonego-dobrze przyprawionego chili-do tego kwaśna śmietana ze świeżą kolendrą

Kopystką po garach
Biała Halusi - domowa kiełbasa biała 232

kiełbasy, szczególnie mój mąż. Kiełbasa zawsze jest u nas w zamrażarce, gdy kończy się zapas to zaraz zabieramy się za kolejną partię. Lubię testować nowe przepisy oraz różne wariacje danych wyrobów i tym razem zrobiłam z nowego przepisu, od Halinki zwanej Halusią. Możecie zajrzeć do Halinki na bloga :)  Kiełbasa jest aromatyczna, dobrze doprawiona i nieco chudsza niż wcześniejsze wersje(...)oleju aby jelita ładnie się naciągały, na tuleję naciągnąć jelito. Nałożyć mięso do maszynki i przecisnąć troszkę tak aby pozbyć się powietrza i na końcu tulei ukazała się masa mięsna. Zawiązać supełek na końcówce jelita i zacząć nadziewać ściśle kiełbaski. U mnie kiełbaski długości około 10 cm. Można też sobie poradzić samemu - nadziać długi odcinek jelita, następnie poskręcać kiełbaski, końcówkę

Kocham..lubię..gotuję..
Marchewka imbirowa z klopsikami 113

Takie proste danie, takie niepozorne, a takie dobre:) Do zrobienia „makaronu” marchewkowego wykorzystałam dwa rodzaje marchewek – pomarańczową i czarną. Jeśli pomyśleliście, że ta czarna/fioletowa to sztucznie zmodyfikowana marchew pomarańczowa, to już spieszę z informacją, że jest zupełnie odwrotnie:) to czarna odmiana jest tą najstarszą i to ona została wyparta, przez powstałą na jej bazie marchewkę pomarańczową(...)miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy startą na drobnych oczkach tarki marchewkę, zeszkloną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Z mięsnej masy formujemy niewielkie klopsiki. Smażymy je na oleju, z obu stron, do ładnego zarumienienia. Odstawiamy do naczynia, trzymamy w cieple.   Obrane marchewki za pomocą specjalnej obieraczki do julienne

Smaki Na Talerzu
Kluski śląskie z indykiem w sosie serowym 85

Może połączenie sera i klusek nie jest mega fit, i to nigdy nie było naszym priorytetem. Po prostu jemy to, co lubimy, szanujemy smaki, łączymy. Kochamy

R'n'G Kitchen
Rumunska zupa na zakwasie, z klopsikami lub bez czyli Zupowy Wtorek odc.70 139

Nie jest zupowa pięknością, nie jest też fotogeniczna, zachwyca za to bogactwem smaku. Bardzo treściwa, idealna zupa na jesienne i zimowe obiady.  Dla mięsożerców ale

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotleciki mielone ze szczypiorkiem 160

Polecam przygotować na obiad kotleciki mielone ze szczypiorkiem, w których zamiast kajzerki, czy bułki tartej wykorzystałam płatki kukurydziane, oraz posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem. Przygotowuje się prawie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lasagne z kurczakiem i trzema serami. 175

bardziej kremowa w smaku, choć nadal bardzo aromatyczna. Która lepsza? Obie są bardzo smaczne i nie umiem powiedzieć, która mi posmakowała  bardziej, bo  to dwa zupełnie różne dania pomimo zbliżonych składników. To troszkę jak z rodzeństwem. Niby  podobne, a jednak  inne. Ja Was gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo zbliża się 25  października(...)powinien być wyczuwalnie słony. Formę natłuścić oliwą. Na dno włożyć 6 płatów makaronu, tak aby jeden lekko zachodził na drugi. Na makaron ułożyć 1/3 część sosu mięsnego i 1/3 masy serowej. Ucisnąć. Nałożyć drugą warstwę makaronu i drugą warstwę sosu oraz sera. Znów dobrze ucisnąć. Nałożyć warstwę makaronu i ostatnią trzecią część farszu mięsnego i sera. Nakryć 4 warstwą makaronu

Poezja Smaków - blog kulinarny

Proponowane wyszukiwania