Potrawy z dyni są proste, sycące i pełne beta-karotenu. Beta-karoten doskonale pobudza odporność organizmu i jest silnym przeciwutleniaczem, nie ma zatem lepszego warzywa na
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Oj, jak mnie tutaj dawno nie było, wybaczcie :) Problemy zdrowotne się pojawiają i wtedy to człowiek nie ma ochoty na nic. Przepisów mam sporo dla
Takie tam pichcenieZdrowa, pyszna i mało kaloryczna sałatka z kaszą bulgur, czyli popularną w krajach arabskich kaszą wytwarzaną z pszenicy durum. Bulgur można ugotować jak normalną kaszę lub
Kulinarne Fantazje MarioliCiasteczka wymyślone na szybko, a smakują super. W połączeniu z mlekiem migdałowym lub kokosowym mają naprawdę niezłą moc (testowałam!) i właśnie w takiej postaci proponuję Wam
CzarnawisienkaSushi to coś więcej niż tylko japońska potrawa, to sztuka! Poza wyrafinowanym smakiem wyróżnia się piękną, oryginalną formą. Cieszy wszystkie zmysły, już samo patrzenie na te
Smakowity Blog KulinarnyDziś ostatni post przed moim wyjazdem do Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Z jednej strony cieszę się na wyjazd, gdyż zobaczę kolejne, nowe dla mnie miejsce w Polsce
Be Fit Be Strongwielu wersjach: na surowo, smażyć, a nawet piec z niej ciasta. Wiosna się zbliżam, organizm potrzebuje odbudowy po zimie, więc jedzmy jak najwięcej cukinii i zdrowych sałatek i dań z nią w roli głównej. Szybko, zdrowo, zielono i smacznie. Składniki: mix sałat z rukolą 1/2 szklanki kefiru sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka bazylii 1/3 zielonej cukinii (200g(...)miski wsypujemy sałatę. Dodajemy pokrojoną w cienkie plastry cukinię. Polewamy dresingiem. Zdjęcie prezentuje małą porcję sałatki. Smacznego Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza
Słodkie okruszkiDzisiaj miałam przyjemność spotkać się na urodzinowej kawce z moją przyjaciółką. Przeszłyśmy kilka kilometrów, ciągle rozmawiając. Uwielbiam takie spotkania i relaksujące dni, kiedy nigdzie nie trzeba
Be Fit Be StrongTrudno mi się do tego przyznać, ale chyba uzależniłam się od masy makowej;p zaczęło się już przed wigilią gdy zmieliłam mak i dosładzałam go miodem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDynia, dynia i jeszcze raz dynia. Tak właśnie mogę podsumować miniony tydzień, gdyż moja babcia obdarowała mnie piękną, pachnącą i bardzo pomarańczową dynią o wadze, myślę
Mango PapajaLangosz z piekarnika to FIT wersja popularnej, węgierskiej potrawy. Smakuje dużo lepiej niż tradycyjnie smażony w głębokim tłuszczu. Sprawdź z czym podać węgierskie placki. Langosz to węgierskie danie (Langos), gdzie lang oznacza płomień . W średniowieczu langosze wypiekane były przy tlących się płomieniach w piecach chlebowych, zaraz po wypieczeniu bochenków chleba. Obecnie najczęściej smaży się je na głębokim tłuszczu. Ostatnio(...)uformować placki z wyrośniętego ciasta drożdżowego i piec w piekarniku na rumiano. Aby zjeść oryginalnego langosza, nie musisz jechać do naszych przyjaciół Węgier. Wystarczy skorzystać z poniższego przepisu na dietetycznego langosza z piekarnika. Langosz z piekarnika – składniki: Kaloryczność: około 300 kcal w 100 g langosza. Szklanka to pojemność 250 ml. Z podanych składników uformujesz od 4 do 8 placków
Ania gotujeDziś chciałabym rozprawić się z kolejną porcją mitów dietetycznych. Poprzednie części znajdziecie tu i tu . Z tego wpisu dowiecie się czy warto inwestować w lewoskrętną witaminę C, czy mleko bezlaktozowe zawiera cukier i czy w ciąży faktycznie trzeba jeść za dwoje. Mleko bezlaktozowe jest polecane osobom chorującym na cukrzycę Panuje błędne przekonanie, że mleko bez laktozy nie zawiera(...)kcal. Jeśli kobieta przed zajściem w ciążę spożywała 2000 kcal dziennie, podczas ciąży powinna dostarczać ok. 1/4 więcej energii. A nie dwukrotnie więcej, bo to dałoby nam aż 4000 kalorii zamiast 2500. Widzicie różnice? W czasie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na niektóre składniki jak białko, tłuszcze czy kwas foliowy, co jednak wciąż nie uzasadnia dostarczania dwukrotnie większej dawki kalorii. Grzyby
Powiedz dietom nieteflonu, łamać się i rozpadać – co gorsza bez mrożenia, świeże. Nic w tym dziwnego – jest piekielnie delikatne. Jak sprawić, żeby filet z białej ryby nie przywierał do patelni i dał się bezproblemowo na niej odwrócić? Do polędwicy z dorsza naszykowanych według tego przepisu idealnie pasują grillowane szparagi i risotto z dodatkiem czarnej suszonej trufli. Spróbujcie! Kiedy piekliśmy piersi z kurczaka(...)dodajemy mu jeden bardzo ważny element – sztuczną skórę. Niekoniecznie mam tu na myśli chirurgiczny przeszczep, ale bardzo grubą, jednostronną panierkę. Lekkie rybie mięso, smaczne samo w sobie, wartościowe i dietetyczne, nie potrzebuje panierowania „po całości” – dzięki temu trikowi nie pozwolicie mu się rozpaść – przy okazji zaoszczędzając też trochę kalorii, ale nie tracąc absolutnie nic na smaku. W przypadku
Karo in the KitchenZawsze lubiłam eksperymenty kulinarne, ale od kiedy zostałam blogerką eksperymentuję jeszcze więcej, choćby za sprawą takich smakowitych przesyłek jak ta którą otrzymałam od House of Asia
Cynamonowe szczęścieDziś poniedziałek początek tygodnia, który minie w mgnieniu oka. hmmm zastanawiałam się kiedy podam Wam przepisy na moje wigilijne potrawy skoro niektóre planuję
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość