czasu do czasu korzystamy w domu z grilla elektrycznego. Grillujemy na nim cukinię, cebulę, kapustę pekińską, czasami pieczarki lub paprykę. Bywa też mięso, a jakże, najczęściej piersi z kurczaka lub indyka. Zawsze wydawało mi się, że do tego typu mięsa będzie pasował sos orzechowy. Zrobiłam go więc, zjedliśmy do dna. Genialny. I jedna uwaga: masło orzechowe, które do niego zrobiłam
KardamonovyPrzepis zupełnie nieplanowany. Wczoraj dostałam tonę warzyw od czarnocińskiej mamy, która to wszystko hoduje sama. Dostałam cukinie, zioła, kalarepy, porzeczki, masę innych dobroci, a także botwinkę. Przy okazji Mona zażyczyła sobie zupę z tejże zieleniny, więc raz dwa i proszę bardzo. W lodówce miałam jeszcze resztkę fety i efekty macie na zdjęciu. Składniki: pęczek botwinki 1 l bulionu warzywnego
KardamonovyJeżeli komuś nie chce się przesiadywać w kuchni w takie upały, zróbcie taką surówkę i zjedzcie ją z młodymi ziemniakami. U nas wyszła tydzień temu, razem z mielonymi z cukinią. Składniki: pół średniego selera 2 marchewki mała biała część pora garść suszonej żurawiny 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Selera
Kardamonovyniby czemu nie? Właśnie je wchłaniam z plackami z cukinii, ale tak sobie myślę, że jako dodatek do potraw z grilla, do jakiejś wieprzowiny… no wiecie. Koperek też pięknie uzupełnił całość (normalnie nie dodaję go do tzatzików). Składniki: 2 ogórki gruntowe mały kubek gęstego jogurtu naturalnego 1 czubata łyżeczka chrzanu (jeżeli używacie świeżego, zmniejszcie ilość) 2 ząbki czosnku pół
Kardamonovyzrobić z tego sosu dressing do sałatki. Ja go zrobiłam z myślą o potrawach do grilla, dlatego jest gęsty. Sos wyszedł przepyszny. Połowa została zjedzona dziś z plackami z cukinii, druga porcja jedzie jutro na grilla. Składniki: 1 małe awokado duży gęsty jogurt 1 ząbek czosnku 1 dymka (zielona część) 1 mała papryczka jalapeño (opcjonalnie) pół pęczka kolendry pół pęczka
Kardamonovyintensywna w smaki do takiego samodzielnego dziubania (przynajmniej dla mnie), ale jako dodatek jest super. Z tego co pamiętam, zjadłam ją z tostami z grilla i sałatką z młodej cukinii . Nic więcej do szczęścia nie potrzebowałam. Nawet piwo przemyciłam. Składniki: 2 spore garści rukoli 8 suszonych pomidorów z zalewy garść suszonej żurawiny zielona część dymki 2 łyżki obranych ziaren
Kardamonovypasują mi praktycznie do każdego wytrawnego obiadu. Ryba, wiadomo. Gulasze i inne pieczyste. Kotlety mięsne, bezmięsne. Z soczewicy i kaszy. Z tego co pamiętam jedliśmy ją z pasztetem z cukinii . Dla mnie – bomba. Surówka z kiszonej czerwonej kapusty z marchewką to wielgachna dawka witamin. Gdyby zrezygnować z cukru, który dodałam do składników, byłaby nieskazitelna. Lubię ją jednak słodszą
Kardamonovychwil i z całą pewnością będzie bardzo smacznie. Sos do sałatki przygotujemy na bazie octu jabłkowego, który ma właściwości odchudzające i oczyszczające. Sprawdź przepis: Sałatka z grillowaną papryką i cukinią Składniki 100g polędwicy z dorsza miks sałat 2 łyżki octu 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta oregano odrobina majeranku sól pieprz sos z cytryny kromka pieczywa razowego Sałatka z pieczonym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kuchnia Bazylii 4. Sałatka ziemniaczana z serem feta przepis na: Kuchnia Pełna Pasji 5. Sałatka z serem feta i łososiem wędzonym przepis na: Jusia Gotuje 6. Sałatka z cukinią i serem feta przepis na: Apetyt na Więcej 7. Sałatka z kapusty pekińskiej i sera feta przepis na: Szybkie Gotowanie 8. Sałatka z bobem i serem feta przepis na: Moje Walijskie
BabskiePorady.pl - Przepisymakaron ze szpinakiem – makaron z boczkiem – makaron z kurkami – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką MAKARON BOEUF STROGONOW Przygotowanie : 60 minut Porcje : 2 porcje Składniki: – 250 g makaronu tagliatelle lub parpadelle (do tego dania najbardziej pasuje makaron
nietylkopasta.pldania, dodajcie więcej papryczki chili, sprawdzi się też aromatyczna papryka wędzona. Jeśli macie ochotę, do sosu możecie dorzucić plasterki podsmażonych pieczarek albo inne warzywa, na przykład pokrojoną w kostkę cukinię albo garść świeżego szpinaku. Polędwiczki w sosie śmietanowo - paprykowym są mięciutkie, delikatne i soczyste. Pamiętajcie, że wystarczy im krótka obróbka termiczna, nie smażymy za długo, by nie wysuszyć mięsa. Taki
Lekcje w kuchnigrilla. Soczyste pomidory, zielony ogórek, intensywne w smaku oliwki, chrupiąca czerwona cebulka i kremowy, słony ser feta to połączenie idealne. Sprawdź przepis na Sałatka z makaronem, kalafiorem i cukinią Składniki: mix sałat- 1 opakowanie pomidor-1 sztuka ogórek zielony- 1 sztuka oliwki zielone- pół szklanki papryka czerwona- 1 sztuka czerwona cebula- 1 sztuka ser feta- opakowanie oliwa z oliwek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zdrowsze ciasta z niższym, niż tradycyjne, indeksem glikemicznym. Zamiast piernika, upieczcie ciasto marchewkowe , odchudźcie sernik i przygotujcie go bez ciasta i z ksylitolem zamiast cukru lub przygotujcie brownie z cukinii . Często te zdrowsze wersje ciast cieszą się dużo większym powodzeniem niż tradycyjne przekładane biszkopty z tłustym słodkim kremem. Jeśli już jecie ciasto, to poprzestańcie na jednym kawałku i nie przesadzajcie
Dietologchlebkiem naan. Kurczak w sosie curry może być wzbogacony o wiele Waszych ulubionych warzyw. U mnie to papryka i por, ale świetnie sprawdzą się też liście świeżego szpinaku, ciecierzyca, cukinia, a nawet słodkie ziemniaki. Taki gulasz inspirowany kuchnią indyjską możecie zabielić słodką śmietanką, mlekiem lub mlekiem kokosowym. Jeśli nie macie wszystkich wymienionych w przepisie przypraw, możecie wykorzystać tylko mieszankę curry
Lekcje w kuchnizewnątrz. Sałatka z komosy i kurczaka to wyłącznie baza, resztę składników możesz komponować według tego co masz w lodówce, lub w głowie. Świetnie sprawdzi się rzepa, pomidorki koktajlowe, cukinia, kalarepka. Jeśli chodzi o komosę, to w przepisie proponujemy sposób gotowania trochę na skróty. Tu znajdziesz przepis jak idealnie ugotować komosę – jest bardziej wymagający niż skrócona wersja, ale komosa faktycznie wychodzi
Niedzielny kucharz