masłem orzechowym Hummus z pieczoną marchewką Hummus i tahini Pasta z ciecierzycy z burakami i masłem orzechowym Pasta z ciecierzycy i parmezanu Fava – grecki „hummus” z grochu Pasta z cukinii i ciecierzycy Artykuł Pasta z ciecierzycy i groszku pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovywszystkie warzywa, chwilę obsmażamy na mocnym ogniu. Dodajemy do nich cukier i sos sojowy, znowu chwilę smażymy. Wsypujemy makaron, mieszamy i całość posypujemy sezamem. Podobne przepisy: Makaron ryżowy z cukinią, groszkiem i ogórkiem Makaron ryżowy z kurczakiem Wołowina z makaronem po chińsku Makaron ryżowy ze schabem i warzywami Artykuł Makaron ryżowy z warzywami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovytego passatę, wodę, dorzucamy pokrojoną drobno habanero, liść laurowy, przyprawy, sól, cukier i świeżo zmielony pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Podobne przepisy: Leczo z kiełbasą, cukinią i papryką Pieczone leczo Leczo z chorizo Leczo z mięsem mielonym Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową Wegetariańskie leczo z oliwkami Leczo z kiełbasą, papryką i fasolką szparagową Leczo z papryką
Kardamonovypodczas gotowania, żeby się nie spalił. W razie potrzeby dolewajcie wody. Podobne przepisy: Bigos staropolski Pieczony bigos z wieprzowiną i powidłami Bigos z młodej kapusty i kiełbasy Bigos z cukinią i kurczakiem Bigos z wieprzowiną Artykuł Bigos z kiełbasą i ciemnym piwem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyczasu do czasu korzystamy w domu z grilla elektrycznego. Grillujemy na nim cukinię, cebulę, kapustę pekińską, czasami pieczarki lub paprykę. Bywa też mięso, a jakże, najczęściej piersi z kurczaka lub indyka. Zawsze wydawało mi się, że do tego typu mięsa będzie pasował sos orzechowy. Zrobiłam go więc, zjedliśmy do dna. Genialny. I jedna uwaga: masło orzechowe, które do niego zrobiłam
Kardamonovyostygnięcia. Nie zostawiajcie go w piekarniku, bo wyschnie, a nie o taki efekt nam chodzi. Foremka, w której piekłam pasztet ma 20 cm długości. Podobne przepisy: Pasztet z cukinii z kaparami Pasztet z fasoli i żurawiny Artykuł Pikantny pasztet z marchewki i soczewicy pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovymasłem orzechowym Hummus z pieczoną marchewką Hummus i tahini Pasta z ciecierzycy z burakami i masłem orzechowym Fava – grecki „hummus” z grochu Pasta z ciecierzycy i groszku Pasta z cukinii i ciecierzycy Artykuł Pasta z ciecierzycy i parmezanu pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyPrzepis zupełnie nieplanowany. Wczoraj dostałam tonę warzyw od czarnocińskiej mamy, która to wszystko hoduje sama. Dostałam cukinie, zioła, kalarepy, porzeczki, masę innych dobroci, a także botwinkę. Przy okazji Mona zażyczyła sobie zupę z tejże zieleniny, więc raz dwa i proszę bardzo. W lodówce miałam jeszcze resztkę fety i efekty macie na zdjęciu. Składniki: pęczek botwinki 1 l bulionu warzywnego
KardamonovyJeżeli komuś nie chce się przesiadywać w kuchni w takie upały, zróbcie taką surówkę i zjedzcie ją z młodymi ziemniakami. U nas wyszła tydzień temu, razem z mielonymi z cukinią. Składniki: pół średniego selera 2 marchewki mała biała część pora garść suszonej żurawiny 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Selera
Kardamonovyczasie rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcje mięsa i smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia z obu stron. Podobne przepisy: Kotlety siekane z indyka Kotlety siekane z kurczaka z cukinią i papryką Artykuł Siekane kotlety z indykiem i botwinką pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyDodajemy resztę składników, mieszamy, wrzucamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem 25 minut w 180 stopniach. Ostatnie 5 minut można piec bez pokrywki. Podobne przepisy: Leczo z kiełbasą, cukinią i papryką Leczo z chorizo Leczo z habanero Leczo z mięsem mielonym Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową Wegetariańskie leczo z oliwkami Leczo z kiełbasą, papryką i fasolką szparagową Leczo
Kardamonovygładki mus. Dorzucamy do tego mąkę i żurawinę, dokładnie mieszamy. Przekładamy do średniej wielkości keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Podobne przepisy: Pasztet z cukinii z kaparami Pikantny pasztet z marchewki i soczewicy Artykuł Pasztet z fasoli i żurawiny pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyczosnku. Smażymy do zrumienienia. Na patelnię z boczkiem wrzucamy odcedzony makaron, bób, pesto, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i przed podaniem posypujemy serem. Podobne przepisy: Makaron z cukinią i pesto Makaron z fasolką szparagową i pesto Makaron z pesto z buraka z kozim serem Makaron z pesto, wędzonym pstrągiem i suszonymi pomidorami Artykuł Makaron z bobem, pesto
Kardamonovyniby czemu nie? Właśnie je wchłaniam z plackami z cukinii, ale tak sobie myślę, że jako dodatek do potraw z grilla, do jakiejś wieprzowiny… no wiecie. Koperek też pięknie uzupełnił całość (normalnie nie dodaję go do tzatzików). Składniki: 2 ogórki gruntowe mały kubek gęstego jogurtu naturalnego 1 czubata łyżeczka chrzanu (jeżeli używacie świeżego, zmniejszcie ilość) 2 ząbki czosnku pół
Kardamonovyużyłam obieraczki do warzyw). Plasterki kalarepy posypujemy pestkami dyni i serem. Całość polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podobne przepisy: Carpaccio z cukinii z orzechami i serem pleśniowym Carpaccio z buraków Artykuł Carpaccio z kalarepy pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy