cukinia faszerowana - 1188 przepisów (strona:4/80)

Cukinia faszerowana musem z sera ricotta i pesto 98

W pełni lata świeże warzywa to skarb nie do przecenienia. Zwłaszcza tego lata, bo dzięki krótkiej zimie i ciepłej wiośnie są tańsze niż rok temu. Dziś

W SMAK
Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem. Zapiekana w piekarniku Pyszna i prosta. 119

Jak tylko zobaczyłam ją w sklepie, wiedziałam, że musi być moja :) Okrągła, dorodna, świeżutka. W ogródku mam aż nadmiar cukini, ale wszystkie są tradycyjne, podłużne, a

Kuchnia z widokiem na ogród
Cukinia faszerowana mięsem 94

Cukinia faszerowana mięsem to mój koszmar z dzieciństwa. Szare mięsko, wodnista cukinia i coś, co w założeniu miało być serem, doprowadzało mnie do łez. Moja mama osiągnęła mistrzostwo w tej perwersji i czasem mieszała mięso z ryżem, dziwiąc się, czemu nie jemy, skoro gołąbki lubimy. Z biegiem czasu, kiedy dziwne lata ustroju słusznie minionego minęły, pojawiać się zaczęły przyprawy(...)znienawidzona cukinia faszerowana mięsem zaczęła być zjadliwa. Okazało się, że nie tylko ja mam wspomnienia niekoniecznie miłosne, jeśli chodzi o cukinie faszerowane mięsem i cukinie faszerowane jako takie. Najcierpliwszemu na dźwięk słowa „cukinia” zaczyna latać nerwowo powieka i to nie bynajmniej z ekscytacji. Dorosłość jednak wymaga poświęceń oraz stawianiu czoła swoim demonom. No kurde! Przecież ta cholerna cukinia musi mieć

ladykitchen
Cukinia faszerowana mięsem 91

Cukinia faszerowana mięsem to mój koszmar z dzieciństwa. Szare mięsko, wodnista cukinia i coś, co w założeniu miało być serem, doprowadzało mnie do łez. Moja mama osiągnęła mistrzostwo w tej perwersji i czasem mieszała mięso z ryżem, dziwiąc się, czemu nie jemy, skoro gołąbki lubimy. Z biegiem czasu, kiedy dziwne lata ustroju słusznie minionego minęły, pojawiać się zaczęły przyprawy(...)znienawidzona cukinia faszerowana mięsem zaczęła być zjadliwa. Okazało się, że nie tylko ja mam wspomnienia niekoniecznie miłosne, jeśli chodzi o cukinie faszerowane mięsem i cukinie faszerowane jako takie. Najcierpliwszemu na dźwięk słowa „cukinia” zaczyna latać nerwowo powieka i to nie bynajmniej z ekscytacji. Dorosłość jednak wymaga poświęceń oraz stawianiu czoła swoim demonom. No kurde! Przecież ta cholerna cukinia musi mieć

ladykitchen
Zapiekana cukinia z mięsem mielonym 92

przyprawami i dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Jeśli macie dużo pomidorki pokrójcie je na ćwiartki. Cukinię kroimy wzdłuż na pół, a następnie przy pomocy łyżki wydrążamy gniazda nasienne. Faszerujemy cukinię mięsem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, posypujemy cukinie żółtym serem i wkładamy do piekarnika na około

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Faszerowane okrągłe cukinie 159

Małe, okrągłe cukinie są idealne do faszerowania. Można także zrobić w ten sposób podłużne, ale te mają swój urok. Polecam nafaszerować je bardzo popularnym nadzieniem z mięsa mielonego, warzyw i ziół. Obiad pyszny, w 45 minut, kolorowy i zdrowy. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami. Krok po kroku. 120

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami Składniki:     2 duże cukinie 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej 3 ząbki czosnku 150 g mielonego mięsa wieprzowego 2 pomidory ½ pęczka natki pietruszki 100 g żółtego sera sól, pieprz 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego   Przygotowanie:   Cukinie przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą(...)mało intensywny, dodaj koncentrat pomidorowy. Rozgrzej piekarnik do 180°C góra-dół. Faszeruj połówki cukinii przygotowanym nadzieniem. Posyp startym żółtym serem, zapiekaj przez około 30 minut.   Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami.   Cały czas ktoś podrzuca mi cukinie, bo ma za dużo. Cóż taki okres w roku, trzeba coś z nią robić

kuron.com.pl
Cukinia faszerowana ricottą i suszonymi pomidorami 46

Cukinia faszerowana ricottą i suszonymi pomidorami Lato w pełni, a jak lato to wszystkie jego dobrodziejstwa w postaci warzyw i owoców mamy na wyciągnięcie ręki. Cukinię można kupić w sklepach przez cały rok, ale to właśnie teraz jest najsmaczniejsza no i najtańsza. Dziś w menu cukinia faszerowana serkiem ricotta i suszonymi pomidorami(...)mięsem ) przepis tutaj było tak pyszne i zachęcające, że dziś kolejna próba. Wypróbujcie razem ze mną :) Przepis pochodzi z bloga Katerina & Kuchnia . Składniki potrzebne do przygotowania cukinii faszerowanej ricottą i suszonymi pomidorami: 2 niewielkie cukinie, 150g serka ricotta, kilka suszonych pomidorów z oliwy (5-8), 50g startego żółtego sera, 2 łyżki startego parmezanu, sól i pieprz

Gotuj Się Kto Może
Cukinia kulista faszerowana. 104

Zucchini stuffed. Składniki. 2 cukinie okrągłe 15 dag mięso mielone wieprzowe 1 cebula 3 pomidory suszone 5 dag ser mozzarella 2 ząbki czosnku tymianek zioła prowansalskie

Kulinarny karnet Christophera
Faszerowane kwiaty cukinii 92

porcję zjadłam sama - przyznaję. To była pyszna kolacja.  Składniki: 7-8 kwiatów cukinii 1 opakowanie twarożku kilka gałązek tymianku sól, pieprz 1 pomidor Wykonanie: Z kwiatów usunąć pręciki, opłukać pod bieżącą wodąi osuszyć. Twarożek wymieszać z posiekanym tymiankiem i doprawić do smaku. Twarożkiem delikatnie faszerować kwiaty i układać je w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Pomiędzy kwiatami ułożyć pokrojonego

Pasja Smaku
Faszerowane kwiaty cukinii 91

To moja druga propozycja na wykorzystanie kwiatów cukinii. Pierwsze były w cieście naleśnikowym . Dzisiaj zjemy nadziane pysznym kurczakiem i kremowym sosem. Polecam, póki jeszcze są! Składniki

Magiczne Życie Marty
Pomidory faszerowane pieczoną cukinią 115

bakłażana , cukinię... Tym razem świeże pomidory nadziałam pastą z pieczonej cukinii. To co nie zmieściło mi się do pomidorków, poszło na tosty z plasterkiem świeżego pomidora. Pycha ! Pomidory faszerowane pieczoną cukinią Składniki: 1 kilogram pomidorów takiej samej wielkości 500 - 600 g zielonej podłużnej cukinii (wybieramy małe sztuki) 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek EV 1 łyżka posiekanej natki(...)stopni i na blaszce wyłożonej lekko natłuszczonym papierem do pieczenia kładziemy cukinię przekrojoną na pół i delikatnie posmarowaną olejem. Pieczemy do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Po lekkim przestudzeniu kroimy ją na kawałki i blendujemy razem z czosnkiem, solą i pieprzem, po czym dodajemy oliwę i natkę. Pomidory faszerujemy cukiniowa pastą, wkładamy do natłuszczonego żaroodpornego naczynia i pieczemy pod przykryciem

Kulinarne przygody Gatity
Cukinia faszerowana kurczakiem, pomidorkami i mozzarellą 1574

Sezon na cukinię trwa więc nie może zabraknąć faszerowanej. Na blogu wiele kombinacji do wyboru ale powstała kolejna. Pomidory, kurczak i mozzarella to pyszny zestaw, który świetnie smakuje w połączeniu z cukinią.  składniki: 3 nieduże cukinie, moje miały po ok 700 g 500 g piersi z kurczaka ok 350 g mozzarelli ok 300 g pomidorków koktajlowych sól,pieprz suszone(...)mozzarellą. Wypełnione farszem cukinie posypać jeszcze odrobiną suszonych pomidorów i bazylii. Zapiekać kolejne 10-15 minut aż cukinia będzie miękka a mozzarella się rozpuści. Polecam także inne przepisy na cukinię faszerowaną: Cukinia faszerowana kaszanką Cukinia faszerowana mięsem i warzywami Cukinia faszerowana brokułem i serami Okrągła cukinia faszerowana mięsem i ryżem Cukinia faszerowana mięsem, kaszą bulgur i kurkami

Monia miesza i gotuje
Faszerowane kwiaty cukinii miętą, tymiankiem oraz fetą 161

Rozpoczął się już okres na cukinię tzn. jego kwiaty, które można na różne sposoby faszerować. Na szczęście w ogródku sporo ich się rozrosło, więc uczta dla mojego podniebienia trochę potrwa :). W smaku są bardzo delikatne a młodziutka cukinia lekko słodko rozpływa się w ustach. Tym razem kwity cukinii(...)zrobiłam z farszem z fety, mięty oraz tymianku upieczone  w towarzystwie czosnku oraz czarnuszki. Zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia - bezcenny! Warto choć raz wypróbować upiec faszerowane kwiaty cukinii tym bardziej, ze teraz są łatwiej dostępne. SKŁADNIKI : kwiaty cukinii ok 10 szt  feta pół kostki tymianek 3 gałązki  pieprz cytrynowy  listki mięty wedle uznania oliwa

Basia w kuchni