cukier - 7600 przepisów (strona:369/507)

Tagiatelle z kurczakiem i sosem serowo żurawinowym 207

kurczaka (piersi lub udka bez skóry i kości) 150 g sera rokpol 50 g sera chedar 3-4 łyżki konfitury z żurawiny (ok. 100 g, niskosłodzonej lub bez cukru) 400 g makaronu tagiatelle 1 średnia cebula pieprz gałka muszkatołowa olej do smażenia Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente. Na dużą, głęboką patelnię wlać łyżkę oleju, wsypać posiekaną w kostkę cebulę

Obiad za dychę
Babeczki z jagodami!!! 133

babeczki wyszły wyjątkowe...  Puszyste, dzięki cytrynowemu aromatowi i jagodom - bardzo orzeźwiające.  Muffiny z jagodami. Składniki na 18 babeczek: 1/2 kostki margaryny/ masła; 2 szkl. mąki; 3/4 szkl. cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 szkl. mleka; 1 jajko; kilka kropli aromatu - ja użyłam cytrynowego; 2 garści jagód - u mnie mrożone :) Masło/margarynę rozpuścić i ostudzić. Wszystkie sypkie

Miksturownik
Pancakes - amerykański naleśnik w polskiej wersji. 148

kroplami aromatu pomarańczowego. Polane miodem, smakują wybornie. Pomarańczowy pancakes prosto z foremki ;) - dla M. Pancakes - przepis podstawowy. Składniki: 2 szkl. mąki; 2 jajka; 1 1/2 szkl. mleka; 3 łyżki cukru pudru; 3 łyżeczki proszku do pieczenia; 75 g masła; szczypta soli; Masło topimy i studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy

Miksturownik
Lekko korzenny murzynek - wersja świąteczna :) 181

Przedstawiam Wam dziś moją "świąteczną" wersję murzynka. Troszkę "piernikowatą" :) Przepis podstawowy na czarno :) Świąteczne dodatki na czerwono :) Murzynek Składniki na dużą blachę: 4 jajka; 4 szkl. mąki; 2 szkl. cukru; 1 szkl. oleju; 2 łyżeczki sody oczyszczonej; 2 łyżki kakao; ok. 280 g (słoik) dżemu - powideł; 1 łyżeczka cynamonu; 1/2 łyżeczki imbiru; 2 łyżki miodu. Wszystkie składniki wrzucamy do miski

Miksturownik
Babeczki orzechowe - czyli Matki Polki łączcie się!!! 167

których wchodzi masło orzechowe. Dorota masło orzechowe dodała do suchych i stworzyła coś w rodzaju kruszonki - i ja tak też postąpiłam :) Babeczki orzechowe. Składniki: 2 szklanki mąki; 1/2 szklanki cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżeczka sody; 1/2 szklanki oleju; 1 szklanka mleka; 1 jajko; 5 łyżeczek masła orzechowego; Do dekoracji: pół puszki masy krówkowej o smaku orzechowym; pół

Miksturownik
Miniaturowe babeczki z czekoladą i chili. 124

zadziorne!!! Aromat chili wyczuwalny po chwili, delikatnie pali w język... I ta słodycz... Babeczki z czekoladą i chili. Składniki:  1/2 szkl. oleju; 2 szkl. mąki; 3/4 szkl. cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 szkl. mleka; 1 jajko; 90 g czekolady deserowej; 1/4 łyżeczki chili. Wszystkie sypkie składniki łącznie z chili mieszamy razem. Olej, jajko, mleko mieszamy w osobnej

Miksturownik
"Każdy ma jakiś fetysz" czyli Fooding krakowskich blogerek i przepisy na: Asser Romman i Lemon and mint. 125

Przepis z miesięcznika Kuchnia. Lemon and mint z wodą z kwiatu pomarańczy. Składniki: sok z 3 limonek i jednej cytryny; ok. 1 litra niegazowanej wody mineralnej; 5 łyżeczek brązowego cukru; świeża mięta - dużo świeżej mięty; 2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy; Listki mięty i pozostałe składniki wrzucamy do blendera i rozdrabniamy kilka chwil. Przelewamy do dzbanka, można dodać kruszonego lodu

Miksturownik
Lemoniada cytrynowo - pomarańczowa!!! 151

Przed podaniem dodajemy pokrojone w pół plasterki lub ćwiartki pozostałe owoce. (Nie mogą zbyt długo leżeć w wodzie bo lemoniada robi się gorzka). Podajemy z lodem. Miód można zastąpić cukrem brązowym lub białym. Smacznego

Miksturownik
Jajka marynowane w buraczkach. 272

Jajka marynowane w buraczkach. Składniki: 6 jajek; 2 duże buraki; 2 szkl. wody; 1 szkl. octu; 1 liść laurowy; 5 goździków; 3 ziela angielskie; 1 łyżeczka soli; 1 łyżka cukru.  Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Następnie obieramy je. Buraki myjemy, kroimy na kawałki. W rondelku zalewamy buraki wodą, octem. Dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy ok. 15 min. Przecedzamy

Miksturownik
Jak zrobić warstwowe latte? Nic trudnego!! 159

Kawa, mleko i odrobina cukru, ot i cała filozofia! Nieważne czy masz ekspres czy nie. Potrzebny Ci jedynie zwykły, mały spieniacz do mleka. Jest też idealne na kiepski nastrój w deszczowe dni:) Naprawdę! Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Orzeźwiający kompot porzeczkowo-truskawkowy 131

porzeczek i truskawek: Czerwone porzeczki umyłam, obrałam i wrzuciłam do garnka. Dorzuciłam trochę truskawek (powiedzmy 1/3 truskawek - 2/3 porzeczek). Całość zalałam wodą (ok. 1/3 owoców i 2/3 wody), dosypałam cukru i zagotowałam. Jak tylko zawrzało wyłączyłam (spróbowałam czy jest wystarczająco słodkie) i zostawiłam, żeby wystygło. Później schłodziłam w lodówce. Taki zimny kompocik jest idealny na lipcowe upały - lekko kwaśny, lekko

Kraina Tysiąca Smaków
Smoothie morelowo-truskawkowy, czyli dietetyczny koktajl na śniadanie lub deser 195

Tymczasem prawdziwe smoothie to dokładnie zmiksowane owoce z kruszonym lodem i ewentualnie dodatkiem mleka, jogurtu itp. Po polsku po prostu koktajl :) Idealnie nadaje się na dietetyczne śniadanie (ani grama cukru!) lub na deser w upalne popołudnie. Składniki (3 porcje): - 0,5 kg świeżych moreli - kilkanaście truskawek (najlepsze będą mrożone) - pół woreczka kostek lodu - 100ml mleka lub jogurtu naturalnego (niekoniecznie) Przygotowanie

Kraina Tysiąca Smaków
Muffinki kokosowe 150

chwilowo uziemione i jakoś źle się z tym czuję... A na pocieszenie 12 pysznych muffinek, z których została już tylko jedna :) Jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki proponuję zwiększyć ilość cukru do 2/3 szklanki. Dla mnie "sklepowe" ciacha zawsze są za słodkie:) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
"Kuchnia lwowska" Andrzej Fiedoruk - recenzja 152

książce coś znacznie ciekawszego, a mianowicie historia. I nie mam tu na myśli wyłącznie potraw rodem z Lwowa. Znajdziemy tu opowieść o tym, jak na nasze stoły trafił cukier, jak powstały konserwy, a także kto był prekursorem mrożonek. Dowiemy się, które europejskie miasto zbudowano "na ościach śledzi", a także cóż to jest rumbarbarum :) Więc jeśli lubisz sobie poczytać i interesuje

Kraina Tysiąca Smaków
Muffinki cytrynowe 128

pocieszające informacje, że szykuje nam się najbardziej upalny kwiecień w historii! Pyszne, mięciutkie babeczki z wyczuwalną cytrynową nutą. Z powodzeniem mogą zastąpić jedno z wielkanocnych ciast, wystarczy posypać je cukrem pudrem lub polukrować. Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków