Jeżeli ciągle oglądacie mego bloga, to na pewno zauważyliście, że jestem miłośnikiem serników. Bardzo je lubię w każdej postaci. Na zimno, na ciepło każdy mi
Kuchnia ŁukaszaCzasem łamiemy sobie głowę w czym zamarynować karkówkę. Tym razem też tak miałem, po prostu nie miałem ani gęstej śmietany, ani przypraw, w których najczęściej
Kuchnia ŁukaszaPancake lub częściej nazywane w Polsce pankejki, to bardzo puszyste i smaczne placuszki, najczęściej podawane z syropem klonowym lub miodem i masłem. Ja bardzo lubię
Kuchnia ŁukaszaWiększość uważa, że domowy makaron jest to bardzo skomplikowana sprawa. Ja właśnie tak nie uważam, bo moim zdaniem jest to do zrobienia bardzo łatwe, najtrudniejsze
Kuchnia ŁukaszaHalloween`owych wypieków ciąg dalszy. Dziś wam prezentuję pyszne ciągnące się, a zarazem i chrupiące bezowe duszki. Boo! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a
Kuchnia ŁukaszaPrzyznam się, że nie obchodzę Halloween, bo dla mnie to jest głupie, aby przebierać się w kostiumy potworów lub wycinać potworków z dyni lecz bardzo
Kuchnia ŁukaszaDynia...dynia... Te akurat maja swoją burzliwą historię, miały swoje ciekawe(...)przeznaczenie...ale skończyły u mnie ... Dynie...przypominaja mi Piemont, gdzie urodziła się moja najstarsza córeczka Sara. Piemont to dobre wino, dynie, miody, kasztany,kapucha, bakłażany.. i inne rarytasy. Ciekawy region Włoch, gdzie jesień jest najpiękniejszą porą roku. Chciałabym tam jeszcze kiedyś wrócić, dokładnie w to miejsce, dokładnie do miejscowości Condove,z którym mam fajne wspomnienia, szczególnie kulinarne. Dlatego postanowiłam
Z Kuchni Do KuchniRozpocząć początek dnia z kromką domowego pieczywa, chyba lepiej być nie może. Chlebek na tyle spodobał się rodzinie, że zniknął w ciągu dnia, a upieczony
Kuchnia Łukaszaliczne występy. Delegacja zespołu, część sekcji wokalnej, pozwoliła poznać przybyłym fragment repertuaru, jakim na co dzień mogą poszczycić się członkowie zespołu. Celem tych targów jest przede wszystkim przybliżenie odwiedzającym ciekawych ofert turystycznych, jakimi mogą pochwalić się dane regiony świata. Ponadto to okazja do zapoznania się z wartymi zobaczenia miejscami oraz zaczerpnięcia garści podstawowych i istotnych informacji na ich temat(...)powodem mojej obecności na TOUR SALON. W końcu, co jak co, ale jestem blogerką kulinarną. Cóż mam powiedzieć - nie czuję się usatysfakcjonowana tą częścią. Spodziewałam się porywającej tematyki, ciekawych prezentacji i przydatnych informacji. Niestety, coś nie wyszło. Rozumiem, że całe targi poświęcono podróżom i szeroko pojętej turystyce. Ale skoro mowa o kulinariach, niech to właśnie na nich skupi
W kuchni Karmel-itkiwielu osób jest to istny koszmar z dzieciństwa. Coś zielonego, bez smaku i niezbyt ciekawej konsystencji, a przecież dobrze przyrządzony szpinak jest pyszny i bardzo zdrowy! Moje doświadczenia odnośnie szpinaku nie sięgają(...)wczesnego dzieciństwa- nigdy nie byłam namawiana do jego spożywania, więc nie miałam żadnych niemiłych wspomnień z nim związanych, dlatego też, kiedy sama postanowiłam go w końcu spróbować byłam bardzo ciekawa i... pozytywnie zaskoczona. Jak wspomniałam sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu, które jest podstawą jeżeli chcemy smacznie zjeść. Szpinak jest wyjątkowo cennym warzywem, jego liście zawierają dużo obniżającego ciśnienie
peanutbuttermonsterCzy widzieliście, że zrobienie twix`a w domu jest na tyle proste, że z jego przygotowaniem poradzi każdy? Ja sam się zdziwiłem, że jest tak
Kuchnia ŁukaszaPołączenie kalafiora i ziemniaka kojarzy się dla mnie z puree, ale także można z tych dwóch pysznych warzyw wyczarować zupkę krem. Przyznam się, że taką
Kuchnia ŁukaszaWszyscy wiedzą, że ryba z cytryną i ziołami, to boskie połączenie. Dziś właśnie prezentuję wam przepis na taką pyszną, pachnącą, mięciutką, soczystą rybkę. Do tego
Kuchnia ŁukaszaSkładniki na 15-25 kibinów: 1 kg wieprzowiny 3 cebule 1 łyżka Vegety 450+50 g margaryny 1 kg mąki 4 jajka 200 g śmietany
Kuchnia ŁukaszaSkladniki na 4 osoby: Kaczka (ok. 1-2,5 kg) 4 pomarańcze 5 ząbków czosnku Odrobinę rozmaryny 2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki mąki kukurydzianej Sól
Kuchnia Łukasza