ciasto - 164325 przepisów (strona:5357/10955)

Pierniczki Czeskie 326

tylko zrobiłam ciasto! wykrawanie – wałkowanie i zdobienia to robota dzieci, zajęły się na dobre 2-3 godziny. Jeśli chcecie aby pierniczki zdobiły choinkę trzeba pamiętać i wykrojeniu małej dziurki na każdym ciasteczku, aby potem przewlec przez nią ozdobny sznureczek … …a oto nasze efekty   Składniki; 80 dag mąki pszennej 25 dag cukru kryształu 4 jaja 12 dag masła lub margaryny(...)łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki miodu 1 przyprawa do piernika ½ łyżeczki cynamonu Posypki, polewy i inne zdobienia jakie tylko chcemy Wykonanie ; Z podanych składników zagnieść ciasto. Zostawić w lodówce na 1 dzień. Jeszcze raz wyrobić.Wycinać pierniczki, przed pieczeniem można posmarować żółtkiem.Piec z tem 180C przez ok. 15 minut. Po upieczeniu ozdabiamy…. źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Orzechowe babeczki z karmelem i bezą 209

piękne, delikatne, subtelne....i pyszne:) Babeczki, które zostały moim logo:). Spójrzcie na przepis na te małe cudeńka:) Składniki na ciasto; 2 szklanki mąki  2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 12 dag margaryny 8 dag masła Margarynę i masło posiekać z mąką. Dodać cukier puder i żółtka. Zagnieść szybko ciasto i schłodzić w lodówce przez ok.30 min. Następnie rozwałkować(...)łyżki miodu Masło, miód i cukier roztopić, dodać orzechy i smażyć na wolnym ogniu do czasu zgęstnienia masy. Gotowy karmel delikatnie nakładać na wysuszoną bezę upieczonej babeczki. źródło,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Uszka z grzybami do barszczu 387

barszczu, nadziewane farszem z borowików, kozaków i pogrzybków. Smakują wybornie, a w Wigilię w czerwonym barszczu przeważnie podawane są jako pierwsze danie w Polskich domach. Lepienie czas zacząć!Ciasto na uszka robimy podobnie jak na pierogi ale w mniejszych ilościach. Składniki na ciasto; 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550 1 jajko sól  woda ok 1/4 szklanki(...)wodę dawkujemy podczas wyrabiania, woda powinna być gorąca   Ciasto wyrobić, rozwałkować, wycinać małe kółeczka, zlepiać jak na pierogi, a następnie złączyć rożkami. Układać na ściereczce. Wrzucać do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Przemieszać delikatnie drewnianą łyżką, od wypłynięcia gotować nie dłużej niż 3-5 minut, w zależności od grubości ciasta.Wyciągać łyżką cedzakową

Apetyczna babeczka
Chleb śliwkowy na miodzie 202

suszonych lub wędzonych śliwek 1/2 litra letniej wody (do zalania śliwek) 75 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej  200 ml gorącej wody do ciasta sok z połowy cytryny 25 dag miodu płynnego 2 jajka 10 dag orzechów włoskich lub innych bakali Śliwki  zalej letnią wodą, osącz bardzo dokładnie i posiekaj. Mąkę pszenną, proszek(...)pieczenia i sodę wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz gorącą wodę, sok z cytryny, miód i jajka. Powoli dodawaj suchą mieszankę, stale mieszając, wyrób ciasto. Na koniec dodaj pokrojone orzechy i śliwki. Gotowe, wyrobione ciasto włóż do formy, posyp z wierzchy mąką i piecz godzinę w piekarniku w 170 C. Po upieczeniu przełóż na kuchenną kratkę i odstaw do ostygnięcia. źródło

Apetyczna babeczka
Chleb pszenno razowy z szałwią hiszpańską chia 174

szałwii hiszpańskiej- nasion Chia 10 dag siemienia lnianego  Drożdże rozpuść w 120 ml ciepłej wody i odstaw na kwadrans. Miód rozpuść we wrzątku w naczyniu do wyrabiania ciasta, odstaw do ostygnięcia. Dodaj drożdże i 50 dag mąki, wymieszaj drewnianą łyżką. Miskę postaw w ciepłym miejscu aby ciasto po dwoiło swoją objętość. Następnie szybko zagnieć, dodaj 700 ml ciepłej wody(...)dodaj sól, roztopione mało i resztę mąki. Dokładnie wyrób, przełóż do natłuszczonych foremek i zostaw do wyrośnięcia, (ta ilość wystacza na trzy średnie keskówki ). Kiedy ciasto urośnie w foremkach włóż je do nagrzanego piekarnika do 190C i piecz ok 50 minut. Gorący chleb przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do ostygnięcia

Apetyczna babeczka
Pierogi z kapustą i grzybami 204

kapusta może być kiszona lub świeża. Ze świeżą kapustą będą bardziej pękate, a z kiszoną raczej płaskie, można też iść na kompromis i pomieszać dwa rodzaje kapusty. Składniki na ciasto pierogowe: 3-4 szklanki mąki pszennej jajo sól  gorąca woda - dolewana wg.potrzeby , ile zabierze mąka Ciasto zarabiamy, wałkujemy i wycinamy kółka wielkości szklanki, nadziewamy farszem z kapusty, dokładnie zlepiamy(...)wrzucamy do lekko osolonej wody z dodatkiem oliwy, po wypłynięciu gotujemy na małym ogniu przez ok 5 minut, w zależności od grubości ciasta. Wyciągamy łyżką cedzakową, można delikatnie przelać wodą. Składnik na farsz: litrowy słoik kapusty kiszonej lub pół główki świeżej kapusty  listek laurowy ziele angielskie pieprz  sól cebula oliwa z oliwek suszone grzyby bułka tarta Grzyby wcześniej

Apetyczna babeczka
Włoski chlebek z suszonymi pomidorami 192

ciepłego mleka. Do pozostałego mleka włóż puree z pomidorów i starannie wymieszaj. Dodaj do mąki razem z oliwą z pomidorów i oliwą z oliwek. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i wyrabiaj 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją(...)objętość, wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, dodaj pokrojone suszone pomidory i posiekaną cebulę. Zagniataj aż warzywa będą równomiernie rozłożone w całym cieście. Uformuj 1 lub 2 bochenki i ułóż na natłuszczonej blasze lub na papierze do pieczenia. Przykryj i odstaw na 45 minut. Piecz ok 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do tem. 190C. Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia

Apetyczna babeczka
Kołacz żytnio razowy 176

wody i mąki - zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy drożdże podwoją swoją objętość należy połączyć je  resztą składników i wyrabiać ok. 10 minut, jeśli ciasto jest zbyt kleiste można podsypać mąką pszenną. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, którą wcześniej oliwimy. Kołacza zostawiamy do wyrośnięcia na min. 3 godziny. Po tym czasie wyciągamy ciasto, ponownie wyrabiamy

Apetyczna babeczka
Rogale z farszem makowym 194

Karnawałowa propozycja na drożdżowe rogale z nadzieniem makowym, bo  każdy czasem lubi być domowym łasuchem. Składniki na ciasto;   3 szklanki mąki tortowej  2 łyżki cukru pudru  6 dag masła  3 żółtka 3 dag drożdży  skórka otarta z cytryny szczypta soli szklanka + 2 łyżki mleka lukier i skórka pomarańczowa do posypania z wierzchu Farsz(...)drobno posiekanych daktyli    Sprawdzone bakalie www.owocowyraj.eu Do przesianej, wygrzanej mąki dodajemy rozkruszone drożdże, żółtka, cukier puder, sól, skórkę z cytryny. Składniki mieszamy, podlewamy ciepłym mlekiem, wyrabiamy ciasto. Gdy stanie się jednolite i sprężyste, dodajemy roztopiony letni tłuszcz i wyrabiamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: wypłukany mak zalewamy litrem wrzątku

Apetyczna babeczka
Tort Ambasador 224

pierwszy robiłam Ambasadora i jestem zachwycona smakiem. Jest wykwintny, elegancki i rozpływa się w ustach :) Ciasto - biszkopt na tortownicę 26-28 cm : 4 jaja 1/2 szk cukru kryształu 1/2 szk mąki pszennej  płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować do prawie zupełnego rozpuszczenia. Dodać żółtka - wymieszać, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)zmiksować. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku 170 C przez ok 20-25 min. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Krem: 40 dag masła 1 szk cukru kryształu 600 ml mleka 5 żółtek budyń śmietankowy lub waniliowy cukier waniliowy lub cukier z naturalną wanilią od www.owocowyraj.eu 2 łyżki mąki pszennej 2 kieliszki spirytusu

Apetyczna babeczka
Puszysty chlebek zawijany z bazylią 172

ciepłego mleka, cukrem i łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wymieszaj z pozostałym ciepłym mlekiem,(zostaw łyżkę mleka), solą i wyrośniętym rozczynem. Wyrób jednolite, gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Ciasto ponownie wyrób i odstaw do wyrośnięcia. Bazylie dokładnie opłucz, osusz, oberwij listki, posiekaj i zmiksuj z oliwą z oliwek. Ciasto wyrób, podziel

Apetyczna babeczka
Sernik warstwowy z czekoladą 190

kilka tabliczek gorzkiej czekolady Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać. Dodać tężejącą galaretkę, rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody. Delikatnie wymieszać. Na wierzch zetrzeć czekoladę i ostawić aby ciasto stężało.  źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Chleb z serem i cebulą 180

sól do dużej miski. Dodać drożdże, gorczycę, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać 3/4 startego sera i cebulę. Wymieszać i zrobić zagłębienie na środku. Wlać mleko i wodę. Wyrobić luźne ciasto. Wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką i zagniatać 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, żeby(...)nich w przygotowanej formie i posmarować roztopionym masłem. Ułożyć na wierzchu pozostałe 10 kawałków i znów posmarować resztą masła. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut, aż ciasto wyrośnie wypełni formę. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Posypać resztą sera. Piec 40-45 minut, aż chleb wyrośnie i się przyrumieni. Przełożyć na metalową kratkę, żeby chleb ostygł.   źródło ,,chleb

Apetyczna babeczka
Rajskie muffiny z wiśniami 188

przesiewamy do dużej miski. Dodajemy posiekaną drobno czekoladę, cukier, szklankę mleka, jajko oraz olej. Całość dokładnie mieszamy. Gdy powstanie w miarę jednolita masa dodajemy owoce. Dajemy do foremek trochę ciasta na spód. Układamy 2 wiśnie, znów dajemy ciasto i znów wiśnie. Całość przykrywamy ciastem. Muffinki pieczemy 20 minut w 200*C. Gotowe obficie oprószamy cukrem pudrem

Apetyczna babeczka
Bułeczki mleczne 184

posmarowania bułek  1.Do miski przesiać sól i mąkę i dodać masło. Rozetrzeć drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami mleka. Wlać do miski bez wyrastania i wyrobić luźne ciasto. Zagniatać na stolnicy przez 10 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejsce na 1 godzinę, by podwoiło objętość(...)wyrośnięciu ciasto spłaszczyć dłonią, podzielić na 12 kawałków. Uformować z nich kulki i ułożyć na blachach, zachowując odstępy. Nakroić nożem wierzch każdej bułeczki na krzyż. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, by wyrosły i podwoiły objętość. 3. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Posmarować bułeczki mlekiem i piec 20-25 minut, aż się przyrumienią. Przełożyć na metalową kratkę

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania