Biszkopciki sezamowe 193Czasem tak jest, że mam zamiar przygotować jakieś ciasto, ale w czasie robienia zmieniam składniki i wychodzi, coś innego. Tak też było i tym razem. Miało być ciasto z masą sezamową, a wyszły biszkopty sezamowe. Ale też pyszne i bardzo lekkie. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznie
Ciasteczka spękane czekoladowo-kawowe. 190miseczkę z czekoladą ). Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie wlewamy zimną czekoladę, mieszamy, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i dobrze mieszamy. Ciasto będzie miało luźną konsystencję, nie zrażajcie się tym :) Ciasto wstawiamy na około 30 minut do lodówki. Następnie łyżeczką nabieramy porcję ciasta tworząc kulkę i obtaczamy w cukrze pudrze. Układamy na blaszce wyłożonej
Sama słodycz i szczypta chili
Orkiszowe pankejki czekoladowe z migdałami i owocami 168szklanka mąki orkiszowej 1 jajko 2/3 szklanki mleka szczypta proszku do pieczenia 2 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżka syropu klonowego do ciasta 2-3 łyżki migdałów w płatkach olej rzepakowy do smażenia do podania: syrop klonowy, truskawki, morele, winogrona Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, solą oraz podaną ilością kakao(...)Dodaję jajko, mleko oraz syrop klonowy. Wyrabiam gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Na rozgrzany olej nakładam w kilku porcjach ciasto tworząc niewielkie placuszki. W momencie kiedy smażą się po jednej ze stron wierzch nieusmażonej części posypuję płatkami migdałów. Po około minucie przewracam placuszki na drugą stronę i smażę kolejną minutę. Usmażone pankejki przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
Mango Papaja
Ciasto jaglane z gruszką:) 190Pyszne, bardzo kakaowe ciasto. Idealne dla oslodzenia sobie troche dnia:) Chyba nie muszę mowic dlaczego:) Skladniki: 1 szklanka kaszy jaglanej Pol szklanki jogurtu naturalnego 3 jajka 2 lyzki oleju Pol szklanki kakao 3/4 szklanki cukru- najlepiej trzcinowego, ale zwykly też się nada 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 gruszka Kasze gotujemy w dwoch szklankach(...)Studzimy Resztę składników łączymy ze sobą, dodajemy wystudzoną kaszę i blendujemy na dość gładką masę ( jesli grudki w calosci nie znikną, to nic:)) Ciasto przelewamy do małej formy wyłożonej papierem, najlepsza bylaby " keksówka" ale ja jej niestety nie mam, wtedy ciasto byloby wyższe :) pieczemy w 180 C przez
Mamuśka wraca do formy
Placuszki Straciatella Na Serku Homogenizowanym 395Takie placuszki są idealne na drugie śniadanie lub deser. Składniki na około 14 placuszków: Ciasto: 220 gr serka homo straciatella 2 jajka 3/4 szkl mąki pszennej 5 łyżeczek cukru (w tym 2 waniliowego) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Na polewę czekoladową: około 25 gr masła/margaryny 2 czubate łyżeczki kakao 4-5 łyżeczek cukru ewentualnie(...)łyżka zimnego mleka 1. Serek homogenizowany roztrzepuje z jajkami i cukrem, następnie dodaje mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam wszystko dokładnie aby nie było grudek. Ciasto ma postać gęstej śmietany. 2. Na rozgrzanej patelni która jest tylko spryskana olejem wykładam niewielkie porcje ciasta i smażę na małym ogniu najpierw pod przykryciem około 2 minutki, a potem odkrywam patelnie
Gotowanie...to proste !
Placuszki jogurtowe z czerwoną porzeczką 237moim ogrodzie na razie jednak nie ma jagód ani borówek, a truskawki się już skończyły, dlatego zamiennie dodałam porzeczki i tak powstały placuszki jogurtowe z czerwoną porzeczką . Składniki: ciasto: - 125 g jogurtu naturalnego - 1 jajko - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1 1/2 łyżki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatki: - czerwone porzeczki - olej rzepakowy do smażenia - cukier puder do posypania Przygotowanie(...)Ubijam razem jogurt, olej, jajka oraz cukier. Dodaję resztę składników i miksuję na najniższych obrotach na gładką masę. Na patelni rozgrzewam olej. Nakładam ciasto za pomocą łyżki tworząc kształt koła. Na mojej patelni mieszczą się po trzy placki. Gdy na wierzchu pojawią się pierwsze pęcherzyki, umieszczam tam po kilka pojedynczych porzeczek. Gdy placki się zarumienią, odwracam je i smażę przez
Kuchnia co dnia
Sernik czekoladowa chmurka (bezglutenowy) 241masy serowej i delikatnie mieszamy. Całość ostrożnie wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika. Na dnie ustawiamy blachę z gorącą wodą. Zapobiegnie to nadmiernemu rośnięciu, ale również pękaniu ciasta. Ciasto pieczemy przez 1 godzinę. W połowie czasu zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Po godzinie wyłączamy piekarnik zostawiając sernik w środku na minimum kolejną godzinę lub do całkowitego wystygnięcia. Będzie(...)środku wciąż płynny, ale spokojnie - jest upieczony. Następnie wstawiamy do lodówki, aby ładnie stężał. W kąpieli wodnej roztapiamy tabliczkę ulubionej czekolady, dolewamy pozostawioną kremówkę i odstawiamy do wystygnięcia. Polewamy ciasto i zostawiamy w chłodzie, by polewa zastygła. Smacznego
Kuchnia od dwojga
SMAŻONE KWIATY CUKINII FASZEROWANE RICOTTĄ + FILMIK 193CIASTO : 1 jajko 1/2 szklanki mleka lub wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny mąka do obtoczenia kwiatów olej do smażenia(...)można do tego użyć rękawa cukierniczego lub faszerować małą łyżeczką. Płatki, u góry delikatnie zwijamy. W misce mieszamy jajko, mleko, mąkę, sok z cytryny i proszek na gładkie, lejące ciasto. Każdy nadziany kwiatek obsypujemy mąką i obtaczamy w cieście, następnie smażymy na rozgrzanym oleju, kilka minut na złoto. Wykładamy na talerz i podajemy z ulubioną surówką
Kulinarne Fantazje Marioli
Bułki do burgerów 166dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia drożdży. Mleko podgrzewamy aby było ciepłe (nie gorące). Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier oraz wlewamy olej. Zaczynamy miksować (hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych). Możemy robić to też ręcznie. Wlewamy drożdże oraz mleko. Wyrabiamy przez kilka minut (ciasto musi być zwarte). Dłońmi formujemy kulę i odstawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia(...)minut). Po tym czasie odgazowujemy ciasto (uderzamy w nie dłonią). Formujemy długi wałek i dzielimy na 7 równych części. Z każdej części robimy okrągłą bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykrywamy na 30 minut. Po tym czasie każdą bułkę smarujemy mlekiem i obsypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 20-25 minut (funkcja
VioletoweKucharzenie
Domowe burgery i najlepszy przepis na bułki 195tradycyjne Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy na 10 minut. W dużej misce mieszamy mąkę, jajka, drobno posiekane masło, sól. Wlewamy mleko z drożdżami, wyrabiamy. Ciasto ma się zlepić w ładnie odchodzącą od ręki kulkę. Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 1 h. Po tym czasie przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i lekko wyrabiamy. Dzielimy(...)stopniach przez około 30 min, aż będą złote. Przygotowanie w Tefal Companion W misie z założonym nożem do wyrabiania umieszczamy składniki i puszczamy program Pastry P1. Po skończeniu programu ciasto wyciągamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na równe części i formujemy bułeczki. Bułeczki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Zostawiamy do podrośnięcia na 30 min. Po tym czasie bułeczki
ladykitchen
GOFRY Z MĄKI KOKOSOWEJ BEZ CUKRU 253Ponieważ dopiero co raczkuję w temacie gatunków mąk bezglutenowych, wiedza moja o mące kokosowej jest niewielka 😩 Szperam w necie, przeglądam, czytam i ... zaczynam teorię obracać w praktykę 😉 Pierwsze ciasto upieczone z mąki kokosowej byłoby naprawdę smaczne, żeby nie ... ksylitol, z którym również uczę się współpracować. Dodałam go stanowczo za dużo, przez co ciasto zyskało szczypiący posmak i niestety wylądowało(...)nowe produkty w kuchni są dla mnie wyzwaniem, z którym staram się mierzyć każdego dnia. Dziś poszły "na tapetę" gofry 😊 Na szczęście efekt końcowy był odwrotny do wspomnianego ciasta. Gofry pomimo, że nie są chrupiące wyszły baaardzo smaczne. Nie mocno słodkie (ostatnio mocno zredukowałam cukier) i bardzo puszyste. Kleksik ubitej śmietany podkręcił ich smak 😋 Składniki
Walijskie Pichcenie
Czekoladowy deser jaglany z sosem malinowym 317smaku. Można dodatkowo przelać je przez sito, aby sos malinowy pozbawić pestek. Polać po wierzchu jagielnika lub na poszczególne porcje na talerzyku. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta czekoladowe , Ciasta z owocami , Desery Tagged: czekolada , kasza jaglana , maliny
https:KKuchniaMniam
Pączki pieczone- pycha! 200konfiturą truskawkową, ale możecie użyć dowolnej, ulubionej marmolady lub konfitury. Polecam w szczególności marmoladę różaną. Wierzch pączków oczywiście oblany lukrem, taką polewę uwielbiam najbardziej! Składniki na 14 drożdżówek: ciasto: mąka pszenna 5 szklanek, drożdże suche 2 łyżeczki, cukier pół szklanki, mleko 1 szklanka, olej pół szklanki, jajko 1 szt, żółtka 2 szt, skórka z pomarańczy 1 łyżeczka, sól szczypta, nadzienie(...)cytryny 6-7 łyżek, dodatkowo: mleko do posmarowania pączków, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajka, cukier, drożdże, skórkę z pomarańczy, ciepłe mleko oraz olej. Ciasto bardzo dokładnie zagniatamy, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h. Następnie ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na równe części. Każdą część rozpłaszczamy w dłoniach
kulinarne odsłony pati
Przepis #51 Lekka dietetyczna pianka z truskawkami na biszkopcie kokosowym - bez glutenu 164przysmak długo chodził mi po głowie: wiedziałam co chcę zrobić ale zastanawiałam się jakich składników użyć by było jak najbardziej zdrowe a jednocześnie smaczne. I tak oto powstało ciasto, które trochę przypomina sernik na zimno chociaż w sumie nie wiele ma z nim wspólnego:) Ciasto jest bez glutenu i laktozy! Jest bardzo lekkie i na prawdę zawiera bardzo mało(...)gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i delikatnie wlewamy do truskawek ponownie blendując. Tak przygotowany mus wlewamy na zastygłą piankę. Ponownie wkładamy do lodówki na 3-4 h. Ciasto jest niezwykle lekkie i puszyste. Po schłodzeniu smakuje jak lody! Idealne na letni podwieczorek! Smacznego
Health-Fit-Life
TARTA GRYCZANA Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI 223lewa ręka, jakoś w miarę mogę funkcjonować i zrobić sobie posiłek. Z lekką pomocą przygotowałam tartę, która chodziła już za mną od paru dni. Składniki na 2 porcje: ciasto: -150 g mąki gryczanej -1 jajo -80 g jogurtu naturalnego -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia farsz: -1 puszka tuńczyka -100 g pomidora -100 g papryki -50 g pieczarek(...)jajo -100 g jogurtu naturalnego Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy ciasto. Wałkujemy i przekładamy do formy (u mnie śr.25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (większość robi bezpośrednio, ja jednak zawsze wszystko robię w papierze). Tak przygotowany placek nakłuwamy widelcem delikatnie i pieczemy 10 min 180 stopni. 2. Tuńczyka odsączamy z wody. Pieczarki obieramy i kroimy
Zdrowie i pysznie na talerzu