ciasto - 164325 przepisów (strona:5003/10955)

Diablotki z prażoną cebulką (ciasteczka z żółtego sera) 276

najlepiej smakują w formie ciasteczek, które robię już od wielu lat. Moja rodzina i znajomi je uwielbiają! Są naprawdę przepyszne! W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na diablotki z ciasta francuskiego i o różnych kształtach.  Chyba najpopularniejszymi są paluszki. (około 35 sztuk) 200g żółtego sera (najlepiej o ostrym smaku; zwykła gouda też się sprawdzi)   1 szklanka mąki(...)wymieszać. Dołączyć masło/margarynę, a na końcu wsypać prażoną cebulkę. Całość porządnie zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (około 20-30 minut). Po tym czasie z ciasta formować (*) kulki (mniejsze od wielkości orzecha włoskiego). Każdą z nich mocno spłaszczać i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Odstęp nie musi być zachowany.) Piec (w rozgrzanym piekarniku

Di gotuje
cukinia w cieście naleśnikowym 230

mleka 1 szklanka mąki  1 jajo sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: cukinie myjemy i kroimy w paski  z mąki. mleka i jaja przygotowujemy ciasto - doprawiamy odrobiną soli i pieprzem plastry cukinii maczamy w cieście (wkładałam po kilka do ciasta i wyławiałam :)  ) i smażymy na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron

Gotowanie z pasją
TACO OD PODSTAW w domu – tacos z lekką sałatką (wegańskie) 257

taco można zrobić samemu? Oczywiście! I nie jest to trudne. Wystarczy zrobić ciasto, odpowiednio je usmażyć, a do środka nałożyć ulubione dodatki – tradycyjnie znajduje się tam mięso, czerwona fasolka, kukurydza i inne warzywa. Ja postawiłam na lekką wegańską sałatkę, która idealnie pasuje też na grilla lub do innych przekąsek. Pojawia się jedno pytanie – w jaki sposób usmażyć ciasto(...)kształt łódek? Odpowiedź znajdziesz w filmie, w którym pokazałam bardzo łatwy trik, który sprawdził się już za pierwszym razem. Czas więc przygotować składniki i cieszyć się meksykańską przekąską! // Składniki: Ciasto: 150 g mąki kukurydzianej 100 g mąki pszennej ok. 3/4 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki curry 2 łyżki oliwy Sałatka: cukinia podsmażona z cebulą ugotowany brokuł pomidor

Via Gusto
Internet na zgubę i poziomkowo-różane semifreddo 250

czekać na paczkę, której zawartość najprawdopodobniej mnie rozczaruje.  A teraz przepadłam. Na własną zgubę nieopatrznie kliknęłam Pinterest , i teraz nie mogę się oderwać. Wiecie, ile tam zdjęć z ciastami? I to takimi, że szczęka opada na kolana, oczy otwierają się szerzej, niż w ogóle myślałam, że jest to możliwe, a z piersi dobywają się jęki podziwu i zazdrości(...)ucieka mi przez palce. Godziny mijają, a ja z zachwytem wpatruję się w kolorowe obrazki.  Na szczęście ciągle jeszcze potrafię wrócić do rzeczywistości. I idę do kuchni piec ciasto, którym nakarmię prawdziwych, żywych ludzi.  Chyba straciłam na chwilę głowę... Dzisiaj mam dla Was przepis na jedne z najlepszych lodów, jakie zdarzyło mi się jeść. Smakują wyjątkowo i zaskakująco

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chrupiące czekoladowe paluszki 213

łyżki cukru brązowego 1 łyżka oleju kokosowego 5 łyżek mleka roślinnego Wykonanie: Mąkę i kakao przesiewamy przez sito do większego naczynia, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ręcznie aż ciasto będzie jednolite. Formujemy kulkę. Kulkę wkładamy do worka foliowego lub plastikowej torebki. Następnie rozwałakowujemy na blok o grubości kilku milimetrów. U mnie wymiary czekoladowego bloka pokazanego na zdjęciu(...)przygotowany blok ciasta wkładamy do zamrażaki na około 20 minut. Pamiętamy, żeby leżał na płaskiej powierzchni, bo w przeciwnym razie zamiast apetycznych paluszków będziemy mieć krzywe paluchy Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Ciasto wyciągamy z plastikowego worka i kroimy na cienkie paluszki. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w temperaturze 175 stopni

Lamarida.pl
Naleśnikowe tosty 483

super, takie tosty można podawać na 1000 sposobów , z owocami , z dżemem , czy z miodem , ale to już zapraszam do wypróbowania. Składniki ( dla 4 osób ) 8 kromek chleba tostowego Ciasto naleśnikowe ( moja wersja ) 3 jajka 5 łyżek mąki szklanka mleka szczypta soli  oliwa do smażenia  Wykonanie  Do miski dodaję nasze wszystkie składniki powyżej wymienione , następnie mikserem bardzo(...)dobrze mieszamy i odstawiamy na 20 minut ciasto . Po tym czasie , bierzemy chlebek i po jednej kromce zanurzamy w naszym cieście naleśnikowym i przekładamy na rozgrzaną patelnie i smażymy po obu stronach na złoty kolor  ,  kiedy mamy przygotowane wszystkie naleśnikowe tosty , podajemy z ulubionymi składnikami , ja osobiście uwielbiam z miodem

Mój Smak
Serowe knedle migdałowe w sosie brzoskwiniowym 204

pieczonych brzoskwiń. Macie dzieci, to koniecznie musicie zaserwować im takie danie a na pewno zyskacie uznanie u waszych pociech.  Zatem zapraszam do lektury i kuchni...  \ Składniki : Na ciasto 250 g chudego twarogu 40 g mąki kokosowej 60 g mąki pszennej 1 jajko (L) szczypta soli 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego Na sos: 3 duże brzoskwinie  3 łyżki(...)łyżki syropu amaretto 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie :  1.Twaróg miksujemy z jajkiem oraz mąką zwykłą oraz kokosową, a także szczyptą soli.  Wyrabiamy gładkie dość zwarte ciasto. Odkładamy na 20 minut.  2.Przygotowujemy sos. Rozgrzewamy patelnię. Brzoskwinie myjemy i kroimy na ćwiartki usuwając pestki. Osuszamy. Kładziemy na patelni. Skórką do góry. Zasypujemy cukrem i gotujemy

vaniliowoczekoladowa
Bezglutenowe wegańskie ciasteczka digestive 249

soli pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (ja pominiecie, to nic się nie stanie) Przygotowanie: Zblenduj płatki owsiane (ale nie na mąkę), umieść wszystkie składniki w misce i zagnieć ciasto. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, odmierzaj porcje ciasta małą łyżeczką, formuj kulki i rozpłaszczaj, tak żeby nie były grubsze niż 5 mm. Jak widać, idealnie wyciska się w tym cieście

greenscarf
PIECZONE PĄCZKI 268

przesianą przez drobne sitko, cukier, masło, jajka i sól. Wyrobić dokładnie – można użyć robota planetarnego (jeśli ktoś ma), albo haków w normalnym mikserze z misą, można tez ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne, miękkie, ale odrywające się od dłoni. Przykryć lnianą ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją(...)objętość. Przygotować formę do muffinków i wyłożyć papierowymi foremkami (papilotkami). Ciasto przełożyć na stolnicę i rozciągnąć rękami na grubość około 1-1,5cm. Szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek nałożyć 1/2 łyżeczki dżemu lub powideł. Ja użyłam powideł śliwkowych mojej mamy, która śliwki długo gotuje (dusi) nie dodając do nich ani grama cukru – kiedyś wyciągnę od niej ten przepis

Dietolog
Szybkie czekoladowe ciasteczka z limonkową nutą 280

Dodatkowo: sok z 1/2 limonki + cukier puder dekoracyjny Maczek o smaku owocowym Cykoria Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Masło warto posiekać nożem. Całość szybko zagniatamy ręką, aż z ciasta będziemy mogli uformować kulę. Ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (na około 30 minut). Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe. Spłaszczamy je delikatnie

Słodkie okruszki
Lodowy tort z porzeczkami i polewą 291

róg i polać po torcie lodowym. Na wierzchu rozłożyć świeżą porzeczkę. Można podawać zaraz po polaniu czekoladą lub włożyć ponownie do zamrażarki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta warstwowe , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , Lody i desery lodowe Tagged: czekolada , kremówka , mleko skondensowane , porzeczki

https:KKuchniaMniam
Tofurnik 280

wstawić do piekarnika na 15 min. Potem zmniejszyć temp.do 120*C przez kolejne 45 min. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik i pozostawić na 15 min.Po tym czasie ciasto wyjąć i studzić dalsze 2-3 godz. W rondelku podgrzać wszystkie składniki na polewę, wymieszać. Odstawić na 30 min. Polać czekoladą wyjęte, przestudzone ciasto. przepis stąd Ciasto upiekła moja Córka, próbowałam

Proste Potrawy
Placki ziemniaczane z cukinią – placki ziemniaczane bez glutenu 296

nadmiaru soku i dodam do startych ziemniaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obrane ziemniaki ścieram na tarce o średnich oczkach. Do startych ziemniaków dodaję odciśniętą cukinię, dodaję pozostałe składniki na ciasto, doprawiam solą i pieprzem i całość dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem. Ciasto mam gotowe teraz będę smażyła placki: Na rozgrzany olej na patelni nakładam(...)jednej łyżce ciasta i formuję placek. Placki smażę z każdej strony na lekko brązowy kolor. Usmażone placki układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki ziemniaczane są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Gryczany placek z cukinią, szpinakiem i pomidorami 189

albo dynię pieczoną 150 g sera feta do podania sos na bazie jogurtu Instructions W misce zmieszać ( najlepiej mikserem) mleko, mąki, proszek do pieczenia, jajka, sól i pieprz. Odstawić ciasto na 20 minut. Cebulę posiekać na kawałeczki, cukinię pokroić na większe kawałki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu - podsmażyć cebulkę, dodać cukinię i lekko podsmażyć ( ok 5 minut(...)koniec wrzucić szpinak, smażyć aż straci objętość , odstawić do lekkiego przestudzenia. Pomidorki pokroić na połowę, pomidory suszone w plasterki. Formę do pieczenia wysmarować pozostałym tłuszczem. Na dno wylać trochę ciasta, rozłożyć równo warzywa razem z bazylią i zalać resztą ciasta a na wierzch posypać fetą. Piec q 180 stopniach przez ok 35 minut. Lekko przestudzić przed podaniem 3.5.3226 The post

Cooking for Emily
Pierogi z borówkami i sosem kokosowym 359

Pierogi z owocami lata, tym razem z borówką amerykańską. Polane słodkim sosem jogurtowym z kokosem. Idealne na letni, lekki obiad. CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki mąki 1 1/2 szklanki gorącego mleka szczypta soli ok 300 g borówek amerykańskich cukier SOS KOKOSOWY: 400 g śmietany 12% 3 łyżki cukru 3 łyżki wiórek kokosowych Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zrobić(...)środku zagłębienie i wlewać powoli gorące mleko. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 10 min. Ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując dodatkowo mąką na grubość ok 3 mm. Wycinać koła o średnicy 5 cm. Nakładać na każdy krążek po parę borówek, odrobinę cukru i zlepiać pierogi. Jeżeli borówka jest słodka nie ma potrzeby dodawać cukru. Gotować

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania