ciasto - 163312 przepisów (strona:4349/10888)

Chlebek bananowy z jabłkiem 66

Chlebek bananowy z jabłkiem to wypiek, który urzeka zmysły cudownym zapachem i niezwykłym smakiem. Szybko się go robi i nie wymaga wiele pracy. Artykuł Chlebek bananowy

Przepiski.pl
Chlebek cukiniowy z chałwą i czekoladą 54

Magda Pyszną alternatywą dla znanego i lubianego chlebka bananowego jest chlebek cukiniowy. Dzięki cukinii ciasto jest wilgotne i sprężyste, a dzięki ciekawym dodatkom jeszcze bardzo pyszne. Idealnie do takiego chlebka pasuje chałwa, mocno słodka, klejąca i aromatyczna, a do tego gorzka czekolada – kontrastująca, ale także wyrazista. Ja uwielbiam ten chlebek, jest na wskroś przepyszny. Składniki (na keksówkę o wymiarach(...)składniki – mąkę, proszek do pieczenia oraz sól – mieszamy łyżką do dokładnego połączenia. Dodajemy większość chałwy i czekolady, około 3/4, i już ostatni raz delikatnie mieszamy.   Przekładamy ciasto do keksówki, na wierzch sypiemy resztę czekolady oraz chałwy. Wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy na kratkę na 5-10 minut

Smaczna Strona
Paluchy serowe z ciasta francuskiego 61

Francuskie paluchy serowe - pyszna przekąska z ciasta francuskiego Ciasto francuskie to prawdziwy kuchenny game changer i zawodnik do zadań specjalnych. Możemy z niego w kilka minut wyczarować nie tylko wykwintne wypieki, ale także pyszne przekąski na słodko i na słono. Jedną z takich przekąsek są paluchy serowe z ciasta francuskiego. Ten szybki przysmak sprawdzi się na każdej imprezie, a także

Gotujemy i jemy
Rolada biszkoptowa z galaretkami 47

Witajcie. Dziś prosta do zrobienia rolada biszkoptowa. Pyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto. Miałam problem ze zwinięciem rolady Ilość masy była zbyt duża, ale chyba dlatego, że za dużo było galaretek. Następnym razem zrobię nie 3, ale 2 galaretki.  Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa(...)cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny + odrobina wody Sposób wykonania: 1. Robimy biszkopt, białka ubijamy, dodajemy cukier i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę oraz olej, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 180*C przez 12 minut. Biszkopt nie może się za bardzo wysuszyć, bo będzie się łamać przy rolowaniu

Kuchnia domowa Ani
Prosty przepis na sernik królewski 1044

Wilgotny sernik na ciemnym spodzie Mój ulubiony sprawdzony przepis na sernik królewski, wilgotna biała masa sernikowa i ciemne ciasto. Ogólnie bardzo lubię serniki te bez spodu, albo jak królewski z ciemnym spodem. Ciemny spód i wierzch, a pośrodku biała, delikatna masa serowa bez masła. Królewski sernik z wiaderka Idealny sernik na święta, imieniny, urodziny i każdą zwykłą i niezwykłą okazję(...)Każdy chce mieć najstarszy przepis na sernik, tylko czy to ma znaczenie jaki stary jest przepis? Ważne aby ciasto było pyszne, a sernik rozpływał się w ustach. A to mój przepis na pyszny sernik na kakaowym spodzie. Zapraszam 🙂       Sernik królewski przepis Kruche ciasto na sernik mąka pszenna uniwersalna 2 szklanki kakao 3 łyżki proszek do pieczenia

Dieta moja pasja
Strucla makowa, bez jajek. 72

minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy nasze drożdże, resztę ciepłego mleka, cukier i mieszamy. Dodajemy siemię lniane i delikatnie całość mieszamy. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy ciasto przez ok. 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinkę do wyrośnięcia. ROBIMY STRUCLĘ Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto wałkujemy

Latosiowydom
Miodownik z orzechami – kuchnia podkarpacka 50

składników. Najważniejszym z nich jest miód, który nie tylko nadaje miodownikowi smak, ale też wpływa na jego zwartą strukturę i skarmelizowany kolor. Gdzieś po drodze powstawały różne kombinacje tych ciast i tak oto prezentuję Wam dzisiaj przepis na miodownik z dodatkiem przepraw korzennych, a więc dwa w jednym :) Jeśli nie możecie się zdecydować, czy upiec piernik czy miodownik, to może(...)osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem. Dodajemy olej, śmietanę i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z orzechami i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy trochę ubitych białek i mieszamy, żeby rozluźnić ciasto. Dodajemy pozostałe białka i mieszamy całość. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w 175 stopniach C przez 50-55 minut. Jeśli wierzch zacznie się za bardzo rumienić

Trzeci talerz
Jak zrobić pierniczki? 51

przyprawę do pierników, masło lub margarynę, jajka, proszek do pieczenia i sodę, cukier, miód. Także warto mieć w domu te produkty i wybrać swój ulubiony przepis. Jak zrobić samemu ciasto na pierniki? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Polecam wybrać ulubiony przepis i działać. Najprościej zrobić ciasto przy pomocy robota kuchennego. Większość przepisów wymaga by rozpuścić masło i miód(...)potem dodać je do suchych składników i wyrobić ciasto. Dlaczego pierniczki wychodzą twarde? Za sprawą dodawanego do nich miodu. Kiedy zacząć robić pierniczki? Ile czasu powinny leżeć? Piernik staropolski nastawiamy nawet na początku listopada, ale małe pierniczki pieczemy 1-2 tygodnie przed świętami. Tyle czasu wystarczy by skruszały. Co zrobić by pierniki były miękkie? Przechowywać je w zamykanym pojemniku

Dorota Smakuje
Makowiec z kremem 51

Składniki na ciasto : 20 dag mielonego maku- u mnie gotowy z torebki 6 jaj pół szklanki bułki tartej lub kaszy manny 3/4 szklanki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem : 1 szklanka mleka 10 dag masła  1 jajko  4 łyżki mąki  3/4 szklanki cukru Przygotowanie ciasta: Zmielony mak namoczyć we wrzątku, przelać przez sito Żółtka(...)wymieszać Piec w temp. 180*C, do suchego patyczka Przygotowanie kremu: W mleku rozmieszać mąkę, zagotować na budyń, wcześniej dodać cukier Po przestudzeniu dodać masło, utrzeć na jednolitą masę Ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem Można polać rozpuszczoną czekoladą. Piekłam w okrągłej foremce o średnicy

Proste Potrawy
Sernik na kruchym spodzie 279

Sernik na kruchym spodzie to smaczny i prosty w przygotowaniu wypiek, który doskonale sprawdzi się na specjalne okazje. Artykuł Sernik na kruchym spodzie pochodzi z serwisu

Przepiski.pl
Cynamonowe paluchy z ciasta francuskiego. Pachnąca i chrupiąca przekąska gotowa w 15 minut 52

Cynamonowe paluchy z ciasta francuskiego Cynamonowe paluchy z ciasta francuskiego to nie tylko błyskawiczna, ale i efektowna przekąska, która świetnie sprawdzi się zarówno do kawy, jak i podczas spotkań ze znajomymi. Te aromatyczne, delikatne i chrupiące ciastka z pewnością zagoszczą na Waszych stołach. Warto mieć ciasto francuskie zawsze pod ręką, by móc w kilka minut przygotować coś pysznego! Cały przepis

Gotujemy i jemy
Ciasto z brzoskwiniami, kremem budyniowym i śmietankowym 52

Pyszne ciasto z orzeźwiającymi brzoskwiniami, galaretką oraz dwoma kremami - czekoladowym kremem budyniowym oraz masą śmietankową z mascarpone. Finalnie ciasto jest przepyszne i ładnie się prezentuje. Robiłam je w październiku na urodziny siostrzeńca, dlatego nie mam ładnych zdjęć, udało mi się zabrać do domu raptem mały kawałek 😁 to chyba najlepsza reklama tego ciasta.  Składniki: Biszkopt: 4 jajka 150 g cukru

Kuchnia domowa Ani
Rolada dyniowa z kremem 60

obrać, pokroić w kostkę, gotować na małym ogniu aż puszczą sok i będą miękkie. Wsypać galaretkę, wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. Odstawić do ostudzenia i stężenia. Przed użyciem wymieszać. Ciasto: białka ubić na sztywno dosypując po łyżce cukru. Ma powstać sztywna, gęsta lśniąca beza. Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku, za każdym razem miksując. Następnie zmniejszyć obroty do minimum(...)pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę korzenną i sól wymieszać, przesiać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać za pomocą łopatki silikonowej. Blachę (30x40cm) wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wylać ciasto i rozsmarować je równą warstwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 12-15 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć, wyłożyć na ściereczkę i zwinąć razem z papierem

Obiad gotowy
Sernik krakowski 67

Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową! 2. Składniki na kruchy zagnieść, podzielić na dwie części wielkości 1/3 i 2/3, schłodzić przez 30 minut.  3. Kruche ciasto (większą część) wyłożyć na blaszkę i podpiec w 160*C przez 12 minut.  4. W międzyczasie wszystkie składniki na masę serową (poza rodzynkami) umieścić w misce i zmiksować na gładko(...)koniec dodać odsączone rodzynki i wymieszać.  5. Mniejszą część ciasta kruchego rozwałkować, pociąć radełkiem lub nożem na paski.  6. Ser wylać na podpieczony spód, na wierzch ułożyć paski kruchego ciasta na wzór kratki.  7. Piec 65 minut w 160*C (góra-dół). Po upieczeniu uchylić piekarnik na 10 minut, po czym wyjąć sernik. 8. Ostudzony sernik polukrować

Kuchnia domowa Ani
Rolada bezowa dakłas (Dacquoise) 111

pytacie, czy rolada nie pokruszy się podczas zwijania, otóż troszkę może się pokruszyć, bo to w końcu beza. Jednak ogólnie nie ma problemu z jej rolowanie, ponieważ do „ciasta” dodajemy mąkę ziemniaczaną i jest ono w środku dość elastyczne i giętkie, choć nadal chrupiące z zewnątrz. Polecam wypróbować!     Składniki: Beza: 4 białka 230g cukru 2 łyżeczki(...)odstępu z kremem) *** *** Z wierzchu smarujemy pozostawionym kremem i ozdabiamy orzechami,daktylami, miętą i opcjonalnie i granatem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK) CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Rolada bezowa dakłas (Dacquoise) pochodzi z serwisu Blog

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania