Weekend to najlepszy czas aby odrobinę poszaleć w kuchni. Pyszne, pożywne śniadanie to jest to co da nam energię na cały dzień. Omlet z szynką, serem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Śniadanie to najważniejszy posiłek w całym dniu. Warto poświęcić mu trochę czasu i zaangażowania i zrobić omlet . Bardzo szybki i przepyszny pomysł na przemycenie warzyw i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Makarony mają w Polsce wielu sympatyków, jednak niewiele z nas wie, że wylewanie wody po ugotowaniu makaronu to ogromne marnotrastwo. Taka woda ma bardzo wiele różnych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Błyskawiczny omlet pomidorami to bardzo szybki pomysł na śniadanie. Zróbcie i sprawdźcie, że śniadanie to nie tylko kanapka z szybką albo serem. Wystarczy odrobina inwencji i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi to pożywne i bardzo smaczne danie, które możemy być świetnym pomysłem na weekendowe, późne śniadanie. Najlepiej jest je przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!świetny pomysł na szybkie danie obiadowe. Przygotowuję go w wersji klasycznej czyli mięsnej, nadziewanej wołowiną a także w wielu odsłonach wegańskich – z kaszą jaglaną, soczewicą czy szpinakiem. Zazwyczaj farsz jest efektem przypadku i tego, co akurat mam w lodówce co nadałoby się jako nadzienie do zapiekanego bakłażana. Tak też było w przypadku tego przepisu. Do przygotowania farszu wykorzystałam pieczarki(...)chwilę aż się przestudzi, dodaję do niej mleko roślinne i energicznie mieszam. 15 Dodaję przyprawy i gotuję na małym ogniu przez około 3-4 minut do uzyskania konsystencji gęstego ciasta. 16 Bakłażany wypełniam farszem i smaruję z wierzchu kremem jaglanym. 17 Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 15 minut. 18 Bakłażany posypuję granatem i posiekaną kolendrą tuż przed podaniem
Book of spellsTUTAJ” lub w zdjęcie potrawy. Zapraszam Makaronowa patelnia czyli obiad w 15 minut PRZEPIS TUTAJ Pomysł na szybki, sycący i bardzo smaczny obiad z makaronem, wędzonym boczkiem, szpinakiem i pomidorami, który wykonamy w zaledwie w kwadrans! Klopsiki duszone w młodej kapuście PRZEPIS TUTAJ Przepyszne i proste danie jednogarnkowe. Młoda kapustka duszona z małymi mięsnymi pulpecikami, która spokojnie może(...)treściwe leczo. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Chłopski garnek PRZEPIS TUTAJ Jednogarnkowa, prosta i treściwa zupa. Szybki i smaczny obiad dla całej rodziny! Filet z kurczaka w cieście serowym PRZEPIS TUTAJ Kruche i soczyste mięso z kurczaka smażone w cieście serowym to pomysł na prosty, tani, szybki i bardzo smaczny obiad! Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami PRZEPIS
Blog z ApetytemDomowa lemoniada to napój, który idealnie nadaje się na takie upalne dni, jak są przed nami. Klasyczna lemoniada składa się głównie z cytryny i limonki, nasza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!domu na hasło „rosół” babcia własnoręcznie makaron robiła. Pamiętam jak zagniatała ciasto, dokładnie wyrabiała, następnie cieniutko rozwałkowywała i kroiła na cieniutkie niteczki. Potem rozkładała na śnieżnobiałej płóciennej ściereczce, żeby ciasto wysuszyć. Na moje pytania o proporcje do przepisu na tak pyszny makaron (a musicie wiedzieć, że to był najlepszy makaron na ziemi i jeszcze takiego nie znalazłam. No, chyba(...)Dobrze zapakowany makaron nie potrzebuje żadnych sztucznych dodatków. W przypadku makaronów kolorowych warto zwrócić uwagę na to, czym był on barwiony. Wybierajmy te makarony „kolorowane” naturalnymi barwnikami: burakiem czy szpinakiem. Czy makaron tuczy? Jak by na to nie spojrzeć, makaron to 70% węglowodanów, a reszta to białko i tłuszcze pochodzące z jaj. Prawda jest taka, że im więcej
Kate's Kitchendomu na hasło „rosół” babcia własnoręcznie makaron robiła. Pamiętam jak zagniatała ciasto, dokładnie wyrabiała, następnie cieniutko rozwałkowywała i kroiła na cieniutkie niteczki. Potem rozkładała na śnieżnobiałej płóciennej ściereczce, żeby ciasto wysuszyć. Na moje pytania o proporcje do przepisu na tak pyszny makaron (a musicie wiedzieć, że to był najlepszy makaron na ziemi i jeszcze takiego nie znalazłam. No, chyba(...)Dobrze zapakowany makaron nie potrzebuje żadnych sztucznych dodatków. W przypadku makaronów kolorowych warto zwrócić uwagę na to, czym był on barwiony. Wybierajmy te makarony „kolorowane” naturalnymi barwnikami: burakiem czy szpinakiem. Czy makaron tuczy? Jak by na to nie spojrzeć, makaron to 70% węglowodanów, a reszta to białko i tłuszcze pochodzące z jaj. Prawda jest taka, że im więcej
Kate's Kitchensosem pomidorowym - Małgorzata Ćwiklińska z bloga Apetyczna kuchnia.pl Tagliatelle z cukinią i szynką parmeńską (con prosciutto e zucchine) - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiem Tagliatelle z fetą i szpinakiem - Monika Piotrowska z bloga Malowane smakiem Tagliatelle z kurczakiem i mascarpone w sosie pomidorowym - Dagmara Osowska z bloga My Culinary Art Tagliatelle verdi ai tre formaggi - zielone tagliatelle(...)papryką - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Zapiekanka z cukinii i pomidorów a'la caprese - przepis z bloga Studentka na diecie Desery: Bocconotti - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Ciasto czekoladowe z migdałami - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Fichi al forno con Vin Santo - Mikołaj Kaczmarek z bloga Italianizzato Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek
Chilli Czosnek i Oliwabeszamelem. Ile regionów Włoch, ba domów, tyle rodzajów pasticcio. Pasticcio postaram się przygotować na najblizszą rodzinną uroczystość, a tymczasem zapraszam na wariacje na temat. Zamiast płatów ciasta użyłam grubaśnych rurek paccheri(*), i wypełniłam je pysznym ragu- czyli sosem bolońskim. Przygotowanie pasticcio jest trochę pracochłonne ale zapewniam, że goście będą prosić o dokładke. Ja zawsze dzień “przed” przygotowuję ragu(...)swoim rodzaju. Dzieki swoistemu kształtowi i chropowatej powierzchni , bardzo dobrze “ trzymają” każdy, nawet najprostrzy sos, zapewniając niezrównany i niepowtarzalny smak. Paccheri również wyjątkowo smakują nadziewane serem ricotta i szpinakiem, rybą, kiełbaską i grzybami lub mięsnym ragu
Mia Cucina SofietaWielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Truskawki to owoce sezonowe, które cieszą się ogromną popularnością ze względu na słodki smak oraz aromatyczny zapach, ale także ich uniwersalność zastosowania. Stosuje się je do ciast, deserów, koktajli, kompotów, sałatek, lodów i wielu innych dań. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Jednak oprócz walorów smakowych posiadają liczne właściwości zdrowotne, lecznicze oraz pielęgnacyjne. Korzyści(...)kosmetyce stosuje się truskawki przy produkcji specyfików o działaniu przeciwzmarszczkowym, przeciwbakteryjnym oraz do pielęgnacji skóry zniszczone Przepisy z truskawkami 1) KOMPOT TRUSKAWKOWY Z RABARBAREM I MIĘTĄ 2) SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, TRUSKAWKAMI I FETĄ 3) TRUSKAWKOWA PIANKA Z CZEKOLADĄ 4) ŚNIADANIOWA ZUPA TRUSKAWKOWA 5) ZAPIEKANA KANIWA CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI
Kuchnia MagdaLeny