Składniki na „szalupy”: Opakowanie ciasta francuskiego Forma do muffinów Wykonanie: Ciasto dzielimy na w miarę równe kwadraty, formę do muffinów obracamy do góry nogami. Nakładamy każdy kawałek ciasta francuskiego na wystającą część formy, delikatnie dociskając spód, aby podczas pieczenia „szalupy” za bardzo się nie skurczyły i dało się do nich nałożyć masę budyniową. Patrz zdjęcie. Wstawiamy(...)szalupą od papieru. Do każdej „szalupy” nałożyłam za pomocą rękawa cukierniczego (łyżka też będzie idealna) domowy budyń i dodałam ulubione owoce (u nas rozmrożone zeszłoroczne borówki i truskawki). Całość niechlujnie pokropiłam rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. SMACZNEGO
gutfutJeszcze kilka lat temu bałam się cista drożdżowego jak ognia. To całe wyrabianie, wyrastanie, chuchanie aby nie opadło... Ale czy nie warto jest poświęcić chwilę, aby
ChilliJemyPomimo niesprzyjającej pogody za oknem, postanowiłam zrobić lody śmietankowe. Uwielbiam lody i pogoda mnie nie zniechęciła. Łakomstwo wygrało :) Składniki: Ok 300 ml śmietanki 30 lub 36
The Sweet DamselLetnie gorące dni sprawiają, że nasz organizm przestawia się na inną dietę. Schładzamy się wtedy chłodnikami, lekkimi przekąskami czy orzeźwiającymi
Kulinarne przemysleniaCześć :D Jakieś 10 lat temu dostałam od koleżanki przepis na sernik na zimno. Przepis to może za duże słowo :D Robię go bardzo często a
Pieprzyć z Fantazjąniezbędnych składników odżywczych przy jednoczesnym ograniczeniu kaloryczności. Oto przykłady posiłków: na śniadanie kanapki z szynką drobiową, na drugie śniadanie jogurt naturalny z owocami o niskim indeksie glikemicznym, takimi jak truskawki, na obiad duszona bitka z indyka podana z jarzynami, na podwieczorek kanapka ze szynką lub serem homogenizowanym, kolacja powinna być lekkostrawna i dobrze zbilansowana. Nie można zapominać o roli aktywności(...)diecie dla osób z cukrzycą niezwykle istotne jest mądre dobieranie węglowodanów. Należy unikać prostych cukrów, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Do produktów, które lepiej wykluczyć, zaliczają się: ciasta, słodkie bułki, napoje gazowane. Zamiast nich warto postawić na węglowodany złożone. Ciemne pieczywo, płatki owsiane, brązowy ryż oraz makarony pełnoziarniste powinny stanowić podstawę codziennego jadłospisu. Te pokarmy charakteryzują się niższym
Marcepanowa kuchniawyboru macie dwa sety grysików: czerwony (truskawka i jabłko) oraz żółty (ananas i wiśnia). Z kolei pyłki to drobno zmielone suszone owoce, lekkie niczym pyłek kwiatowy! Możecie nimi przepięknie udekorować dania tworząc niepowtarzalny efekt. Do wyboru macie trzy sety pyłków: różowy (jeżyna, śliwka, czerwona porzeczka), fioletowy (truskawka, wiśnia, czarna porzeczka) oraz zielony (truskawka, wiśnia, czarna porzeczka, jeżyna, śliwka, czerwona porzeczka(...)Zdrowo Posypane * typ 1850 ** można zastąpić miodem lub pominąć i przygotować gofry wytrawne Czas przygotowania: 30 minut Ilość : 8 sztuk Przygotowanie Gofrownicę nagrzewamy i w międzyczasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki mokre ( mleko , olej i jajka ) dodajemy do miski i mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy składniki suche ( mąkę , cukier , sól i proszek do pieczenia ) i mieszamy do połączenia składników. Wylewamy porcje
WegePrzepistamtym roku postawiłam na truskawki. Nalewka z nich była pyszna i jeszcze troszkę zostało, więc przygotowanie jej odpuściłam. Nie mogłam się jednak oprzeć malinom, zwłaszcza, że miałam ich pod dostatkiem od Rodziców. Soków zrobiłam wystarczająco, nie pozostało nic innego, jak przerobić na alkohol. Sam proces przygotowania, to nic prostszego. Wystarczy owoce zalać alkoholem, później cukrem i połączyć zlane płyny(...)alkoholem. Filtrujemy przez gazę i przelewamy do butelek. Po ok 2 miesiącach nalewka nabiera wyjątkowego smaku i koloru. Maliny pozostałe z przygotowania nalewki możemy od razu wykorzystać do ciasta lub zamknąć i spasteryzować je w małych słoiczkach
Kuchnia w czekoladziepampuchy drożdżowe znalazłam w książce Pawła Małeckiego. Lubię przygotowywać słodkości z jego przepisów, bo wiem, że zawsze będą smaczne. Z przepisów Pawła przygotowywałam już między innymi Tartę szpinakową z truskawkami czy Pancakes z malinami i bitą śmietaną . Koniecznie sprawdźcie Do zrobienia bułeczek na parze będzie potrzebny Wam duży garnek, koszyczek do gotowania na parze , a także pokrywka do garnka(...)powstałą mieszankę. Rozrabiamy i odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. 3 Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy do niego pozostałą część mąki oraz roztopione masło. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość. 4 Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części i wyrabiamy z niego pampuchy. Kładziemy je na ściereczce, aby jeszcze trochę podrosły. 5 Na dno garnka wlewamy
Kuchnia BazyliiJest wiosna, a to oznacza tylko jedno – sezon szparagowy w pełni! Dziś proponuję Wam bardzo proste, ale przepyszne i zaskakująco sycące śniadanie z nimi w
Na-talerzu.plskupić się na dodatku truskawek , ale z racji iż ich cena na bazarze jest nadal karkołomna - 12-16 PLN w zależności od regionu kraju - stąd wielu z nas planowało zastąpienie truskawek innym owocem. Mnie skusił w takim zestawieniu banan ! Pysznie się w placuszkach usmażył :) Przepis zadowolił mnie w 200%! Placuszki wyszły niesamowicie pulchne i jak chmurka leciutkie, urosły zamaszyście, a dodatek(...)patelni ceramicznej z dnem "plaster miodu", choć pewnie teflonowa dobrej jakości też się nada :) Rozgrzać patelnię , posmarować lekko olejem za pomocą pędzelka i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, zachowując znaczne odstępy - placki mocno urosną w górę i na boki podczas smażenia, więc jednorazowo należy tu mieć na patelni nie więcej niż 4 sztuki . Smażyć
Grunt to przepis!Palma spółki Bielmar 3 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej, rozmieszane w 2 łyżkach wody 1 mały kieliszek spirytusu Ponadto: 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym 2 galaretki pomarańczowe, ewentualnie truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Galaretki rozpuszczamy w ilości wody podanej na opakowaniu i pozostawiamy do lekkiego stężenia. 2. Biszkopt ciemny: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puch. Dodajemy(...)zimną wodą i nadal ubijamy. Gdy przestygnie, stopniowo wymieszać z masłem. Dodać spirytus. Masę dzielimy na 3 części, dwie większe i jedną mniejszą pod delicje. 5. Przełożenie ciasta: Biszkopt kawowy- 1 większa część masy kawowej- placek kokosowy- 2 większa część masy- placek kokosowy- ostatnia, mniejsza część masy- delicje- galaretka Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez całą
Kuchnia w czekoladzieWalentynki to taki dzień, kiedy gastronomia przeżywa wzmożony ruch. Specjalnie na tę okazję, trzeba było wymyślić jakiś deser, który można by zaserwować klientom. Coś innego niż
Jacob TastesMięciutkie, mocno czekoladowe muffinki, do których pasują praktycznie wszystkie owoce, a z całą pewnością będą to m.in. truskawki, wiśnie, czerwone porzeczki, jabłka, gruszki, śliwki, banany, pomarańcze itp. Ja tym razem wykonałam je z jagodami ( mrożonymi, ale jeszcze chwilka i będzie można już zajadać świeże :) ). Bez owoców też będzie ok, ale po co z nich rezygnować, skoro z nimi jest(...)roztrzepane lekko jajka, olej, maślankę oraz roztopioną i przestudzoną czekoladę. Mokre składniki wlać do suchych i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać owoce i ponownie krótko wymieszać. UWAGA : Ciasto wyjdzie gęste i tak powinno być, ale jeśli okaże się, że jest zbyt gęste należy dodać więcej maślanki lub w razie braku dolać mleka. Formę do muffinów wyłożoną papilotkami
Opowieści z piekarnika