ciasto z truskawkami - 13428 przepisów (strona:743/896)

Deser kawowy z owocami 124

(ten przepis nie został jeszcze oceniony) Deser kawowy z owocami to moja propozycja ekspresowego deseru na ciepłe, letnie dni. Połączenie smaku kawy , herbatników i owoców idealnie

Kuchnia Bazylii
Nalewka z pigwy 221

Jeszcze cała zima przed nami, warto więc przygotować się na chłodne i bardzo długie wieczory :) Dobrym pomysłem może być przygotowanie nalewki z pigwy. Nie wiem czy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tort czekoladowo- brzoskwiniowy 227

Torcik ten był drugim z kolei na urodziny naszego Olusia. O ile smak biszkoptu pozostawiłam ten sam- z kakaem, tak krem nie był już intensywnie fioletowy

Kuchnia w czekoladzie
Tort czekoladowy z żurawiną 77

torty: – Tort tiramisu – Tort czekoladowy z malinami – Tort piernikowy – Tort czekoladowy z owocami leśnymi – Beza z owocami – Tort Pavlova – Tort z nutellą i truskawkami TORT CZEKOLADOWY Z ŻURAWINĄ Przygotowanie : 2 h + chłodzenie Składniki tort: 4 jajka 200 g mąki pszennej 175 ml oleju 400 g cukru trzcinowego 80 g kakao 200 ml mleka(...)Całość wystarczy wymieszać rózgą kuchenną lub dużą łyżką. Okrągłą formę do tortów z odpinanym dnem o przekroju 20 do 23 cm wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Wlej połowę ciasta (będzie dość rzadkie) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piecz blat przez 50 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto i wystudź zanim przekroisz na 2 blaty. Identycznie postępuj

nietylkopasta.pl
Sernik w szklankach. Sernik piankowy z owocami 127

Sernik w szklankach. Sernik piankowy z owocami. Sernik piankowy z borówkami i jagodami z galaretką to pyszny deser sernikowy, który ma formę lekkiej serowej pianki. Ten

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zielona baba wielkanocna 297

Już za tydzień Wielkanoc.  Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby, która zajmuje na nim najważniejsze miejsce. Im bardziej kolorowa i strojna, tym lepiej, w

Sajkofanka smaku
Sernik delikatny jak pianka 134

Składniki : 250 ml śmietany do ubijania 30% lub 36% zimna 7 dużych jajek w temperaturze pokojowej 250 g drobnego cukru można dać trochę więcej jeśli lubicie

KUCHNIA POLSKA
Owocowe "Tiramisu" 287

żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut(...)pudrem. Następnie wlej śmietanę kremówkę i miksuj do uzyskania gęstego kremu. Do gotowego kremu wlej lekko ciepłą żelatynę i zmiksuj do połączenia składników. Dodatkowo: 3 banany ok. 500 gram truskawek 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru kakao do oprószenia Wykonanie: Na dno blaszki ułóż pierwszy blat biszkoptu (nasącz naparem kawowym, oprósz kakao). Ułóż kawałki banana i zalej masą

Kulinarna (nie)codzienność
Słodkie maleństwa z poziomkami 205

Większość słodkości, które przygotowuję w mojej kuchni, to ciasta; zdecydowanie rzadziej desery, a małe, słodkie pralinki to już w ogóle rzadkość. Są dość praco- i czasochłonne, ale efekt wizualny i smakowy wynagradzają każdą poświęconą minutę. Dlaczego więc tak rzadko po nie sięgam? Nie wiem. Szczerze - często się nad tym zastanawiam, i nie umiem odpowiedzieć na to pytanie. Przecież lubię spędzać(...)Zamiast tego wrzucałam kuleczki do czekolady, wyjmowałam widelczykiem do przekąsek (takim malutkim, z dwoma ząbkami), czekałam chwilę, aż czekolada obcieknie, następnie układałam na papierze do pieczenia, posypywałam kawałeczkami liofilizowanych truskawek i zostawiałam w spokoju, sięgając po kolejną kuleczką... Tak - to zajmuje trochę czasu. Ale mina i komentarz C. wynagrodziły wszystkie trudy. Stwierdził, że kiedy myśli, że już go niczym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Janek Tym i ciasteczka 229

jest jak się zwierzaki spuści z oka. Z ciekawszych rzeczy, które nabyliśmy warto wspomnieć kolorowy jarmuż (znany z opowieści Kretowatej teraz zagości i w naszym ogrodzie:)), drzewko truskawkowe (zamieszka w szklarni) czy miętę meksykańską. Mamy naszą wymarzoną fioletową fasolę będzie też kolejne podejście do rodzynka brazylijskiego. Za zakup 5 torebek nasion jednego z producentów dostaliśmy też kolorową rzodkiewkę na taśmie(...)cukier mieszamy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Dodajemy suche składniki i szybko wyrabiamy ręką albo mikserem. Dodajemy czekoladę i tymianek i dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczone układamy na blasze (z tej porcji wychodzą około dwie blachy). Zostawiamy dość dużo miejsca pomiędzy ciastkami. Wierzch ciastek posypujemy solą- w oryginale to była

les mirabelles
SERNIK NA ZIMNO Z CHAŁWOWYM SPODEM 270

przywołuje wiosnę, a raczej lato. Serniczek jest orzeźwiający z truskawkowo -jogurtowym musem. Aksamitny, z równymi warstwami i najlepszym spodem chałwowym. Pomysł na spód był spontaniczny. Od razu zaznaczę, że ciasto zrobił mąż z moją małą pomocą. Ten sernik to jego ulubiony i już nieraz był robiony z małymi zmianami.  PRZEPIS Spód suchary 250 g.  masło czekoladowe(...)odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Strużką wlewamy do masy serowej miksując na średnich obrotach.  Masę wylewamy na spód chałwowy i umieszczamy w lodówce. Mus  jogurt grecki 400 g. truskawki mrożone 400 g. cukier puder 2 łyżki lub wg. smaku żelatyna 5 łyżeczek + woda Truskawki rozmrażamy. Dodajemy jogurt i miksujemy blenderem. Dodajemy cukier puder.  Żelatynę zalewamy zimną wodą

Kuchnia Paulettes
Galaretka "gellwe" - owoce leśne i malina 166

właśnie wracając do sedna sprawy, wczoraj zobaczyłam coś rewelacyjnego, a mianowicie "Magic galaretki Gellwe" :) Wczoraj zrobiłam galaretkę o smaku owoce leśne i malina, a czekają na mnie jeszcze truskawka i cytryna oraz pomarańcza i jagoda. Takie galaretki to nic trudnego, jeszcze w szczególności kupione, ale jaka radość :) Pierwszy smak wypróbowany i mówię głośno PYYYCHA :) Polecam. SKŁADNIKI: podwójne opakowanie galaretki "gellwe(...)krawędzi naczynia wlewać niebieską galaretkę. Wstawić do lodówki na 3 godziny do stężenia". Zrobiła tą galaretkę i muszę przyznać, że jest ona bardzo efektowna. Rewelacyjnie sprawdzi się do ciast, deserów. My zjedliśmy sobie sama galaretkę i była bardzo smaczna

Serce zamknięte w formie pyszności
Pavlova z kremem kawowym 198

Dziś tort ze specjalną słodką dedykacją dla wyjątkowej osoby, która kawę smakuje z iście królewską gracją:) Ta Pavlova z mocnokawowym kremem na bazie sypanej kawy i

Domowe ciasta
"Gotuj z E.Wedel", czyli słodkie warsztaty z Maestro Czekolady Joanną i Januszem Profus 160

W ubiegłym tygodniu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach cukierniczych zorganizowanych przez E.Wedel. Było bardzo czekoladowo, słodko i wytrawnie. Zostaliśmy podzielenie na dwie grupy aby przygotować k

Niezły Młynek
Racuszki z jabłkami i recenzja książki Pysznie czy przepysznie 74

się podoba jej poczucie estetyki, wszystko co pokazuje jest starannie przemyślane i pięknie pokazane. I taka jest jej książka po prostu piękna. Gruba, różowa płócienna okładka z apetycznymi truskawkami i pięknymi tłoczonymi srebrnymi literami wprost zmuszają, by zajrzeć do środka i zobaczyć co autorka dla nas przygotowała. A w środku same pyszności, pomysły na śniadania, zupy, dania główne, kolacje, desery(...)sama na oko, więc chciałam zobaczyć co wyjdzie gdy zastosuję się do przepisu i przygotuję je ściśle wg proporcji. Wyszły pyszne, jedynie co to dodałam więcej mleka bo moje ciasto było za gęste i zmiast wanilii dodałam mój ulubiony cynamon. Myślę, że Pani Monika się nie obrazi gdy podzielę się z Wami jej przepisem z moim drobnymi modyfikacjami:  Składniki

Cynamonowe szczęście
La szalup de pudding 162

Składniki na „szalupy”: Opakowanie ciasta francuskiego Forma do muffinów Wykonanie: Ciasto dzielimy na w miarę równe kwadraty, formę do muffinów obracamy do góry nogami. Nakładamy każdy kawałek ciasta francuskiego na wystającą część formy, delikatnie dociskając spód, aby podczas pieczenia „szalupy” za bardzo się nie skurczyły i dało się do nich nałożyć masę budyniową. Patrz zdjęcie. Wstawiamy(...)szalupą od papieru. Do każdej „szalupy” nałożyłam za pomocą rękawa cukierniczego (łyżka też będzie idealna) domowy budyń i dodałam ulubione owoce (u nas rozmrożone zeszłoroczne borówki i truskawki). Całość niechlujnie pokropiłam rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. SMACZNEGO

gutfut