 Sernik w szklankach. Sernik piankowy z owocami 152
Sernik w szklankach. Sernik piankowy z owocami 152Sernik w szklankach. Sernik piankowy z owocami. Sernik piankowy z borówkami i jagodami z galaretką to pyszny deser sernikowy, który ma formę lekkiej serowej pianki. Ten
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Zielona baba wielkanocna 322
Zielona baba wielkanocna 322Już za tydzień Wielkanoc. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby, która zajmuje na nim najważniejsze miejsce. Im bardziej kolorowa i strojna, tym lepiej, w
Sajkofanka smaku Sernik delikatny jak pianka 162
Sernik delikatny jak pianka 162Składniki : 250 ml śmietany do ubijania 30% lub 36% zimna 7 dużych jajek w temperaturze pokojowej 250 g drobnego cukru można dać trochę więcej jeśli lubicie
KUCHNIA POLSKA Owocowe "Tiramisu" 311
Owocowe "Tiramisu" 311żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut(...)pudrem. Następnie wlej śmietanę kremówkę i miksuj do uzyskania gęstego kremu. Do gotowego kremu wlej lekko ciepłą żelatynę i zmiksuj do połączenia składników. Dodatkowo: 3 banany ok. 500 gram truskawek 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru kakao do oprószenia Wykonanie: Na dno blaszki ułóż pierwszy blat biszkoptu (nasącz naparem kawowym, oprósz kakao). Ułóż kawałki banana i zalej masą
Kulinarna (nie)codzienność Słodkie maleństwa z poziomkami 232
Słodkie maleństwa z poziomkami 232Większość słodkości, które przygotowuję w mojej kuchni, to ciasta; zdecydowanie rzadziej desery, a małe, słodkie pralinki to już w ogóle rzadkość. Są dość praco- i czasochłonne, ale efekt wizualny i smakowy wynagradzają każdą poświęconą minutę. Dlaczego więc tak rzadko po nie sięgam? Nie wiem. Szczerze - często się nad tym zastanawiam, i nie umiem odpowiedzieć na to pytanie. Przecież lubię spędzać(...)Zamiast tego wrzucałam kuleczki do czekolady, wyjmowałam widelczykiem do przekąsek (takim malutkim, z dwoma ząbkami), czekałam chwilę, aż czekolada obcieknie, następnie układałam na papierze do pieczenia, posypywałam kawałeczkami liofilizowanych truskawek i zostawiałam w spokoju, sięgając po kolejną kuleczką... Tak - to zajmuje trochę czasu. Ale mina i komentarz C. wynagrodziły wszystkie trudy. Stwierdził, że kiedy myśli, że już go niczym
Pożeraczka, czyli raz adobrze Janek Tym i ciasteczka 255
Janek Tym i ciasteczka 255jest jak się zwierzaki spuści z oka. Z ciekawszych rzeczy, które nabyliśmy warto wspomnieć kolorowy jarmuż (znany z opowieści Kretowatej teraz zagości i w naszym ogrodzie:)), drzewko truskawkowe (zamieszka w szklarni) czy miętę meksykańską. Mamy naszą wymarzoną fioletową fasolę będzie też kolejne podejście do rodzynka brazylijskiego. Za zakup 5 torebek nasion jednego z producentów dostaliśmy też kolorową rzodkiewkę na taśmie(...)cukier mieszamy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Dodajemy suche składniki i szybko wyrabiamy ręką albo mikserem. Dodajemy czekoladę i tymianek i dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczone układamy na blasze (z tej porcji wychodzą około dwie blachy). Zostawiamy dość dużo miejsca pomiędzy ciastkami. Wierzch ciastek posypujemy solą- w oryginale to była
les mirabelles SERNIK NA ZIMNO Z CHAŁWOWYM SPODEM 294
SERNIK NA ZIMNO Z CHAŁWOWYM SPODEM 294przywołuje wiosnę, a raczej lato. Serniczek jest orzeźwiający z truskawkowo -jogurtowym musem. Aksamitny, z równymi warstwami i najlepszym spodem chałwowym. Pomysł na spód był spontaniczny. Od razu zaznaczę, że ciasto zrobił mąż z moją małą pomocą. Ten sernik to jego ulubiony i już nieraz był robiony z małymi zmianami. PRZEPIS Spód suchary 250 g. masło czekoladowe(...)odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Strużką wlewamy do masy serowej miksując na średnich obrotach. Masę wylewamy na spód chałwowy i umieszczamy w lodówce. Mus jogurt grecki 400 g. truskawki mrożone 400 g. cukier puder 2 łyżki lub wg. smaku żelatyna 5 łyżeczek + woda Truskawki rozmrażamy. Dodajemy jogurt i miksujemy blenderem. Dodajemy cukier puder. Żelatynę zalewamy zimną wodą
Kuchnia Paulettes Galaretka "gellwe" - owoce leśne i malina 197
Galaretka "gellwe" - owoce leśne i malina 197właśnie wracając do sedna sprawy, wczoraj zobaczyłam coś rewelacyjnego, a mianowicie "Magic galaretki Gellwe" :) Wczoraj zrobiłam galaretkę o smaku owoce leśne i malina, a czekają na mnie jeszcze truskawka i cytryna oraz pomarańcza i jagoda. Takie galaretki to nic trudnego, jeszcze w szczególności kupione, ale jaka radość :) Pierwszy smak wypróbowany i mówię głośno PYYYCHA :) Polecam. SKŁADNIKI: podwójne opakowanie galaretki "gellwe(...)krawędzi naczynia wlewać niebieską galaretkę. Wstawić do lodówki na 3 godziny do stężenia". Zrobiła tą galaretkę i muszę przyznać, że jest ona bardzo efektowna. Rewelacyjnie sprawdzi się do ciast, deserów. My zjedliśmy sobie sama galaretkę i była bardzo smaczna
Serce zamknięte w formie pyszności Pavlova z kremem kawowym 227
Pavlova z kremem kawowym 227Dziś tort ze specjalną słodką dedykacją dla wyjątkowej osoby, która kawę smakuje z iście królewską gracją:) Ta Pavlova z mocnokawowym kremem na bazie sypanej kawy i
Domowe ciasta "Gotuj z E.Wedel", czyli słodkie warsztaty z Maestro Czekolady Joanną i Januszem Profus 185
"Gotuj z E.Wedel", czyli słodkie warsztaty z Maestro Czekolady Joanną i Januszem Profus 185W ubiegłym tygodniu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach cukierniczych zorganizowanych przez E.Wedel. Było bardzo czekoladowo, słodko i wytrawnie. Zostaliśmy podzielenie na dwie grupy aby przygotować k
Niezły Młynek Racuszki z jabłkami i recenzja książki Pysznie czy przepysznie 97
Racuszki z jabłkami i recenzja książki Pysznie czy przepysznie 97się podoba jej poczucie estetyki, wszystko co pokazuje jest starannie przemyślane i pięknie pokazane. I taka jest jej książka po prostu piękna. Gruba, różowa płócienna okładka z apetycznymi truskawkami i pięknymi tłoczonymi srebrnymi literami wprost zmuszają, by zajrzeć do środka i zobaczyć co autorka dla nas przygotowała. A w środku same pyszności, pomysły na śniadania, zupy, dania główne, kolacje, desery(...)sama na oko, więc chciałam zobaczyć co wyjdzie gdy zastosuję się do przepisu i przygotuję je ściśle wg proporcji. Wyszły pyszne, jedynie co to dodałam więcej mleka bo moje ciasto było za gęste i zmiast wanilii dodałam mój ulubiony cynamon. Myślę, że Pani Monika się nie obrazi gdy podzielę się z Wami jej przepisem z moim drobnymi modyfikacjami: Składniki
Cynamonowe szczęście La szalup de pudding 191
La szalup de pudding 191Składniki na „szalupy”: Opakowanie ciasta francuskiego Forma do muffinów Wykonanie: Ciasto dzielimy na w miarę równe kwadraty, formę do muffinów obracamy do góry nogami. Nakładamy każdy kawałek ciasta francuskiego na wystającą część formy, delikatnie dociskając spód, aby podczas pieczenia „szalupy” za bardzo się nie skurczyły i dało się do nich nałożyć masę budyniową. Patrz zdjęcie. Wstawiamy(...)szalupą od papieru. Do każdej „szalupy” nałożyłam za pomocą rękawa cukierniczego (łyżka też będzie idealna) domowy budyń i dodałam ulubione owoce (u nas rozmrożone zeszłoroczne borówki i truskawki). Całość niechlujnie pokropiłam rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. SMACZNEGO
gutfut Puszyste drożdżówki z dżemem 228
Puszyste drożdżówki z dżemem 228Jeszcze kilka lat temu bałam się cista drożdżowego jak ognia. To całe wyrabianie, wyrastanie, chuchanie aby nie opadło... Ale czy nie warto jest poświęcić chwilę, aby
ChilliJemy