Dziś na deser proponuję austriackie ciasto Malakoff tylko, że w wersji bez pieczenia. Inspirację znalazłam na blogu Ostra-na-słodko i postanowiłam ją lekko zmodyfikować. Polecam wersję Sylwii Ładygi z ww. bloga a także zachęcam do wypróbowania mojej. Mniam! A'la Malakoff truskawkowy Składniki: 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 250 g miękkiego masła, 2 żółtka(...)ponczem. W szczeliny pomiędzy biszkoptami nakładamy dżemem. Na dżem nakładamy 1/2 masy budyniowej. Na masie układamy ponownie poziom biszkoptów. Biszkopty nasączamy ponczem truskawkowym. Ponownie szczeliny wypełniamy dżemem. Dżem przykrywamy pozostałą masą budyniową. Uprażonymi orzechami posypujemy wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na noc. Smacznego
paapilotkaadokładnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok godziny w 180 st. C - do tzw suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na 3 blaty. Krem truskawkowy: 500 g. truskawek (mogą być mrożone) 3 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej rozmieszane z 1 łyżką wody 500 g serka mascarpone Truskawki podgrzewamy
Cynamonowe szczęściemąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Krem truskawkowy: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki 30% 200 g jogurtu greckiego 100 g masła szklanka cukru pudru 250 g truskawek + truskawki do dekoracji Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas miksując. Do miski dorzucamy żółtka i porcjami przesiane mąki oraz proszek do pieczenia(...)papierem do pieczenia (boków nie smarujemy) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35-40 minut. Jeszcze gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, rzucamy na podłogę z wysokości kolan i studzimy przy otwartych drzwiczkach. Truskawki miksujemy z jogurtem greckim. W dużej misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i masłem. Gdy krem zgęstnieje dodajemy mascarpone i porcjami
sama złodyczCiasto typu PSP- Proste Szybkie Pyszne. Właściwie to miało być z truskawkami, jednak ceny skutecznie odstraszyły (18-20 zł za kg-dzień wcześniej były po 10), więc padło na agrest. Przepis sobie zanotujcie i róbcie z dowolnymi owocami sezonowymi. Arek Gie Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250 ml) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Dodajemy jogurt, olej i partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia wszystkich składników. Tortownicę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, układamy agrest. Całość posypujemy uprzednio przygotowaną kruszonką. Możemy zrobić to na dwa sposoby: rozcierając w rękach lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczemy w 180°C przez
R'n'G KitchenSkładniki: (blaszka 20x30 cm) Biszkopty podłużne 400g Śmietana 30% 500 ml Mascarpone 250g Truskawki 300g cukier puder 4 łyżki Kawa zaparzona 250 ml Kakao do posypania Przygotowanie: Przygotwać szklankę kawy rozpuszczalnej lub z ekspresu i odstawi do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem z cukrem pudrem. Gdy masa zacznie gęstnięć dodawać po łyżce serka mascarpone. Miksować do uzyskania(...)blaszce. ( kawę najlepiej przelać do głębokiego talerza lub miseczki). Na biszkopty wyłożyć połowę kremu śmietankowego. Na kremie układamy truskawki pokrojone na plasterki i lekko dociskamy do kremu. Wykładamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych kawą i pozostały krem. Na wierzch ciasta posypać kakao. Schłodzić w lodówce na minimum 2 godziny. U mnie chłodziło się całą noc. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania
Kulinarne przygodygazowana – ½ szklanki Jajko – 1 sztuka Składniki – ser: Ser twarogowy półtłusty – 250g Miód – 2 łyżki Cynamon – szczypta (opcjonalnie) Mus truskawkowy: Truskawki – w dowolnych ilościach ;) Wykonanie – naleśniki: Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z mlekiem i wodą gazowaną. Następnie dodać do ciasta jajko i całość dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Usmażone naleśniki posmarować serem
Kuchnia Bon Appetitracji, że wreszcie przyszła do nas letnia pogoda, w kuchni warto robić ciasta na zimno, bez pieczenia, na których przygotowanie nie trzeba poświęcić zbyt wiele czasu. Dziś przepis na sernik na zimno z truskawkami - cudowne sezonowe owoce, do tego lekka konsystencja sernika, podany prosto z lodówki wspaniale ochłodzi gorące dni. Sernik na zimno z truskawkami Składniki: 0,5 kg serka
Smakołyki Berenikipieczenia. Blaszkę wyklejamy ciastem łącznie z bokami (ok. 2,5cm wysokości). Blaszkę wstawiamy do lodówki na czas kiedy będzie przygotowywać resztę składników. Masa serowa: -850g zmielonego twarogu -3/4 szklanki cukru -2,5 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka cukru wanilinowego -skórka otarta z połowy cytryny -1 jajko -1 żółtko -500g truskawek -3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)oraz resztę składników i dokładnie zmiksować. Przygotowaną masę serową wylać na spód. Truskawki umyć, odciąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną i poukładać na wylanej wcześniej masie serowej. Ciasto piec pierwsze 20 min w temp. 170 stopni Celsjusza a następnie 30 minut w temp.150 stopni Celsjusza. W celu sprawdzenia czy ciasto jest
Receptura smakusól Masa: -> Kostka masła -> 1 puszka masy kajmakowej -> 1 niepełny kieliszek spirytusu Dodatkowo: -> 1 galaretka truskawkowa -> 1 tabliczka czekolady ( opcjonalnie polewa w saszetce) -> ½ puszka brzoskwiń -> Konfitura malinowa Wykonanie: Całość rozpoczynamy od wykonania ciasta na babeczki ( z wyżej podanego przepisu wychodzi około 20 babeczek). Rozgrzewamy piekarnik do 200C. Mąkę przesiewamy na stolnicy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Jest gorąco więc nastała pora na serniki na zimno. Mam dla Was kolejny prosty przepis, w którym można wykorzystać dowolne owoce jakie mamy pod ręką. Drobne
Monia miesza i gotujedrobnego cukru do wypieków szczypta soli 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Uwaga! Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej Dodatkowo: 400 ml śmietany kremówki 30-36% (schłodzonej!) 1,5 łyżki cukru pudru + cukier puder do oprószenia biskwitów truskawki lub inne owoce np. borówki Przygotowanie: Jak przygotować domowe biskwity (omleciki)? Mieszamy oba rodzaj mąki, a następnie przesiewamy(...)Kolejno dodajemy stopniowo (łyżka po łyżce) cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy żółtka, ubijamy. Na koniec dodajemy przesiane mąki, należy je delikatnie wymieszać szpatułką z resztą składników. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe wykładamy na okręgi (około 2 łyżki ciasta na każdym okręgu), wyrównujemy łyżką. Biskwity (omleciki) pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 6-7 minut do tzw. suchego
Słodkie okruszkiskładniki. -Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. -Łyżką do lodów kłaść w odstępach kulki ciasta i lekko je spłaszczyć. -Na środku każdego ciastka wgnieść połówkę , lub plaster truskawki . -Blachę wstawić do piekarnia i piec ok.20-25 minut. Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę kuchenna i pozostawić do przestygnięcia. Ciasteczka bananowe
Zakamarki mojej kuchniBabeczki z budyniem można dowolnie modyfikować. Można użyć ciasta półkruchego albo francuskiego, zamiast waniliowego budyniu użyć czekoladowego, śmietankowego czy też dżemu truskawkowego, wszystko zależy od Waszego pomysłu i aktualnego smaku. Choć przyznam Wam szczerze, że jednak klasyk o klasyk, w wersji waniliowej te babeczki jak dla mnie smakują najlepiej. Nic więc dziwnego, ze pojawiaja się w moim domu co najmniej
Słodkie Przyjemnościdosięgając do stołu uwielbiałam zagniatać ciasta, wycinać ciasteczka z foremek i próbować pysznych mas. Tak zostało do dziś. No, może trochę urosłam :) Kruche ciasta mają to do siebie, że pasuje do nich mnóstwo połączeń. Śliwki, jabłka, truskawki, maliny, gruszki, aronie.. Cynamon, wanilia, kakao,bakalie... Kombinacji smakowych jest mnóstwo. Dziś jednak przywołując lato w moim nadzieniu znalazły się jagody
Sajkofanka smaku