Trochę się ochłodziło i już upiekłam ciasto. Z truskawkami. Bo jeszcze kuszą na straganach. Jeszcze jest ich dużo, ale niedługo się skończą. Część zamroziłam (tutaj) a wiele z nich użyłam do różnych deserów. Dzisiaj mam dla Was smaczne ciasto, idealne na codzienne delektowanie się nim. Najpierw kupiłam truskawki, a potem zastanawiałam się jakie ciasto upiec. Szukałam również inspiracji(...)Foremkę (o wymiarach 26 x 40) wyścieliłam papierem. Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 ° C. Kruszonką wypełniłam dno foremki. Odłożyłam około 3 łyżki, żeby posypać na wierzchu. Ciasto lekko uklepałam dociskając dłonią. Truskawki przekroiłam na połówki i ułożyłam na cieście przekrojoną częścią do góry. Pomiędzy truskawkami włożyłam borówkę. Białka ubiłam w mikserze z końcówką do ubijania piany. Najpierw na małych
Kuchnia u KrysiDelikatne, puszyste ciasto pachnące słońcem i truskawkami. Można je jeść bez opamiętania. Przepis jest na blachę o wymiarach 28 x 36 cm Co potrzeba: 900 g truskawek średniej wielkości 5 jajek, 200 g miękkiego masła, ¾ szklanki cukru, 1 i ¾ szklanki mąki pszennej tortowej 450, 1 łyżka płaska proszku do pieczenia, 2 łyżeczki płaskie cukru waniliowego, 6 łyżek mleka Wykonanie(...)będzie wyglądała jak zwarzona. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ucieramy na gładką masę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ¾ ciasta, rozprowadzamy równomiernie. Ciasto będzie dość gęste. Na ciasto układamy truskawki jedna obok drugiej. Do pozostałego w misce ciasta dodajemy mleko, dokładnie mieszamy. Tak rozrzedzone ciasto wykładamy łyżką na truskawki. Róbcie to małymi porcjami, jeśli ciasto nie przykryje wszystkich truskawek
Bułka z ChlebemPyszne pierogi z truskawkami. Ciasto lubię cienkie, więc pół truskawki na farsz wystarczy. Nie dodawałam cukru, ale miłośnicy słodkości mogą trochę truskawki posłodzić. Moje pierogi jedliśmy polane koktajlem z pieczonych truskawek i lodów waniliowych . To było świetne zestawienie. Ale wystarczy pierogi po prostu polać słodką śmietaną z dodatkiem cukru waniliowego i też będzie pysznie. Polecam! składniki(...)robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. pierogi Truskawki umyć, osączyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Przekroić na połówki. Każda połówkę podzielić na 4 części - tak pokrojone truskawki łatwiej będzie zamknąć w cieście. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu ( pół pokrojonej truskawki na porcję), dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi
Stare Garyopakowania, wiórki kokosowe 4 łyżki, truskawki 30 dag 600 ml mleka zagotować z 3 łyżkami cukru, łyżeczką masła i wlać budyń wymieszany w 200ml mleka, mieszając zagęścić i dobrze wystudzić jajka "L", olej, mleko, cukier rózgą dobrze roztrzepać, wsypać mąkę, proszek, sodę, wiórki kokosowe i tylko parę razy wymieszać dość gęste ciasto silikonowa forma z kominkiem 24cm(...)dać połowę ciasta i 1/3 część truskawek - jak są duże to przekroić je na połowę - następnie wyłożyć zimny, mocno gęsty budyń na budyń dać połowę truskawek - następnie dać resztę ciasta, truskawek i posypać 2 łyżkami cukru wierzch ciasta ciasto piec w 200C około 45-50 minut i dopiero wyjąć ciasto z formy jak będzie zimne ciasto jest po prostu pysznie
W Mojej Kuchni Lubięsię uczcić tortem z truskawkami. Ilekroć wracałam do domu ze swoim szkolnym świadectwem, w lodówce czekał już czerwcowy przepyszny wypiek z masą budyniową, truskawkami i czerwoną galaretką. To wspomnienie wraca do mnie przy każdym początku lata i wakacji. Dzisiejsza moja propozycja także jest pełna świeżych truskawek. To kwintesencja czerwca – ciepłe, puszyste, drożdżowe i maślane ciasto pełne soczystych truskawek. Potrzebuje(...)wierzchu wyrośniętego ciasta, lekko je wciskając. Przygotowujemy kruszonkę: na patelni stapiamy masło, dodajemy cukier i mąkę, za pomocą drewnianej łyżki rozcieramy składniki do momentu aż powstaną okruszki. Kruszonką posypujemy obficie owoce. Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180C. Pieczemy przez ok. 45-50min. Ciasto wspaniale smakuje jeszcze ciepłe! Smacznego! Artykuł Ciasto drożdżowe z truskawkami pochodzi z serwisu
Raj dla Podniebieniasię uczcić tortem z truskawkami. Ilekroć wracałam do domu ze swoim szkolnym świadectwem, w lodówce czekał już czerwcowy przepyszny wypiek z masą budyniową, truskawkami i czerwoną galaretką. To wspomnienie wraca do mnie przy każdym początku lata i wakacji. Dzisiejsza moja propozycja także jest pełna świeżych truskawek. To kwintesencja czerwca – ciepłe, puszyste, drożdżowe i maślane ciasto pełne soczystych truskawek. Potrzebuje(...)wierzchu wyrośniętego ciasta, lekko je wciskając. Przygotowujemy kruszonkę: na patelni stapiamy masło, dodajemy cukier i mąkę, za pomocą drewnianej łyżki rozcieramy składniki do momentu aż powstaną okruszki. Kruszonką posypujemy obficie owoce. Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180C. Pieczemy przez ok. 45-50min. Ciasto wspaniale smakuje jeszcze ciepłe! Smacznego! Artykuł Ciasto drożdżowe z truskawkami pochodzi z serwisu
Raj dla Podniebieniawiecie jestem ogromną wielbicielką tych wypieków i z przyjemnością po nie sięgam ;) Dziś mam dla Was przepis na przepyszne i niesamowicie łatwe ciasto – Kremówkę z truskawkami. Delikatne , kruche ciasto pokryte lekkim budyniowym kremem i wypełnione soczystymi truskawkami wręcz zachwyca podniebienie. Każdy z przyjemnością sięgnie po kolejny kawałek … i może to zrobić bez obawy o bioderka ;) Gwarantuję! SKŁADNIKI: CIASTO(...)budyniowy , mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dodajemy 2 żółtka i wlewamy gotującego się mleka. Dodajemy masło i dokładnie razem mieszamy do całkowitego połączenia składników. Studzimy. CAŁOŚĆ : Na upieczone ciasto wykładamy nasze truskawki. Zalewamy kremem budyniowym , przykrywamy drugim ciastem , obficie posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Ostra na SłodkoPrzepyszne, ekstremalnie truskawkowe ciasto. Pyszny truskawkowy biszkopt, śmietanowec z truskawkami zwieńczony truskawka galaretka z truskawkami czyli truskawkowy overload. Ciasto idealne na sezon truskawkowy. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 jajka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki maki pszennej 1 lyzka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g zblendowanych truskawek mogą być mrożone odrobina pasty waniliowej lub cukru z wanilia Masa(...)polaczenia wszystkich składników. Gotowe ciasto wylać na formę wyłożona pergaminem. Moja forma o średnicy 22 cm. Gotowe ciasto piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez około 15 – 20 minut. Upieczone ciasto wystudzić na kratce. Następnie przygotować masę śmietanową. Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Śmietanę ubić
Pani M - kuchnia smakowitaPrawie musi się zagotować. Następnie dodać połamaną czekoladę. Zostawić tak na około 3 minuty. Następnie wymieszać bardzo dokładnie. Przestudzić masę czekoladową i wylać na zimne podpieczone kruche ciasto. Na górze rozłożyć połówki truskawek. Masa ze śmietany – żelatynę zalać zimną wodą, tylko tyle żeby mogła napęcznieć. Następnie wlać wrzącą wodą, odrobinę. Woda ma tylko pomóc rozmieszać żelatynę. Odstawić, musi ostygnąć(...)sztywną pianę. Dodać cukier i wymieszać. Dodać zimną żelatynę i dokładnie wymieszać. Wylać śmietanę na masę czekoladową. Obsypać potartą czekoladą. Udekorować truskawkami i listkami mięty. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc. Ciasto pyszne polecam
Kuchnia Pokoleńwspomnienie wraca do mnie przy każdym początku lata i wakacji. Dzisiejsza moja propozycja także jest pełna świeżych truskawek. To kwintesencja czerwca – ciepłe, puszyste, drożdżowe i maślane ciasto pełne soczystych truskawek. Potrzebuje ciepła i czasu, a pięknie Ci wyrośnie i po upieczeniu rozpieści Twoje podniebienie… Spróbuj! A jak przygotować takie ciasto? Składniki (na tortownicę 24cm) 50g świeżych drożdży 200ml(...)momentu aż powstaną okruszki. Kruszonką posypujemy obficie owoce. Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180C. Pieczemy przez ok. 45-50min. Ciasto wspaniale smakuje jeszcze ciepłe! Smacznego! Artykuł Ciasto drożdżowe z truskawkami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniakażdym takim eksperymentem zastanawiam się co dobrego wyjdzie tym razem, bo że ciasto będzie udane to nie mam wątpliwości. Tym razem inspirowałam się jednym z moich ulubionych ciast z truskawkami jednak tradycyjną śmietanę zamieniłam na mleczko kokosowe. Pokombinowałam też ze spodem ciasta całkowicie rezygnując z tradycyjnego biszkoptu pełnego cukru. Oto co wyszło. Ciasto potrójnie truskawkowe składniki spód(...)dodajemy do niej zmiksowane truskawki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok do chwili gdy zacznie lekko się ścinać. Wtedy wylewamy ją na zastygnięta warstwę z mleczka kokosowego i truskawek. Ciasto pozostawiamy w lodówce na około 4 godziny. Dekorujemy truskawkami
Przysmaki Karolkimoże zabraknąć odrobiny pysznej słodyczy. Dziś zapraszam Was na truskawkowo-jabłkowe ciasto weekendowe. Pyszne ciasto z owocami, które możecie oczywiście upiec również w tygodniu Połączenie czerwieni truskawek, soczystych jabłek w puszystym, słodkim cieście… nic tylko sięgać po kolejny kawałek. Ciasto do tego jest bardzo (!) proste w przygotowaniu. Spróbujcie, polecam. Składniki: (na tortownice 24 cm) 5 dużych truskawek 3 małe(...)dolewamy olej. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną tortownicy. Na wierzch wysypujemy pokrojone jabłka. A pomiędzy dowolnie układamy pocięte na ćwiartki truskawki. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Nasze truskawkowo-jabłkowe ciasto weekendowe pieczemy około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbijamy w ciasto
Słodkie okruszkiCiasto o trzech smakach i konsystencjach - twarda, chrupiąca masa czekoladowo-wafelkowa, aksamitny krem śmietankowy i galaretka z truskawkami. Ciasto bardzo sycące i łatwe w przygotowaniu. Pomysł na poniższe ciasto zaczerpnęłam z książki Cukiernia Lidla Pawła Małeckiego. Składniki na blachę o średnicy 24 cm: spód czekoladowy 300 g czekolady z orzeszkami i masą wafelkową 250 g wafelków o smaku kakaowym(...)ubijania dodać cukier puder i przestudzoną żelatynę. Przygotowany krem przełożyć na spód czekoladowy. Ponownie wstawić do lodówki. Mniej więcej po 1 godzinie (krem musi stężeć) na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone połówki truskawek. Całość zalać galaretką. Wstawić do lodówki. Kroić dopiero wtedy, gdy galaretka całkowicie stężeje. Przed podaniem można ozdobić połówkami truskawek i listkami mięty. Rady: - w oryginalnym przepisie
Ugotowaćskładniki na ciasto: 500 g dobrego wiejskiego kefiru 350 g mąki pszennej 350 g mąki krupczatki 4 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny (4 łyżki) 4 jaja wiejskie 330 g cukru 250 g oleju słonecznikowego 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego ponadto: 600 g truskawek cukier puder do posypania Truskawki myjemy, odsączamy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki. wykonanie(...)wymieszaną z proszkiem oraz cukrem i miksujemy do momentu wymieszania się składników. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 40 cm x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy truskawki przekrojoną częścią do góry w równych rzędach. Pieczemy ok. 50-60 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Po upieczeniu ostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: ciasto – 2 szklanki mąki pszennej – 200 g masła – szczypta soli – ½ szklanki cukru pudru – 1 jajko budyń – 1l mleka bez laktozy – 2 łyżki masła – 4 łyżki skrobi ziemniaczanej – 2 żółtka – 6 łyżek cukru – 1 cukier wanilinowy nadzienie – 500 g truskawek – 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Truskawki płukamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy skrobią(...)spód wykładamy owoce a następnie budyń. Na wierzchu ścieramy na grubych oczkach drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Artykuł Ciasto z truskawkami i budyniem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFESkładniki: ciasto – 2 szklanki mąki pszennej – 200 g masła – szczypta soli – ½ szklanki cukru pudru – 1 jajko budyń – 1l mleka bez laktozy – 2 łyżki masła – 4 łyżki skrobi ziemniaczanej – 2 żółtka – 6 łyżek cukru – 1 cukier wanilinowy nadzienie – 500 g truskawek – 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Truskawki płukamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy skrobią(...)spód wykładamy owoce a następnie budyń. Na wierzchu ścieramy na grubych oczkach drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Artykuł Ciasto z truskawkami i budyniem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFE