wymaga zużycia, albo zostało z innych wypieków U mnie będzie to ciasto marchewkowe , które okroiłam pod krem gruszkowy. Możecie wykorzystać niesfornego zakalca, który pojawił się niespodziewanie w Waszej kuchni, biszkopty, ciastka… itd. Składniki na 10 kulek/ 5 cm: 3 szklanki pokruszonego ciasta, ciastek, biszkoptów 20 sztuk suszonych śliwek 3 garście płatków migdałów 3 garście siekanych orzechów 2 łyżki powideł(...)czekolady Śmietankę zagotowuję i wkruszam do mniej czekoladę. Odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę odstawiam do wystygnięcia. Śliwki kroję w małą kostkę, dodaję pokruszone ciasto, migdały, orzechy, sok pomarańczowy i powidła. Mieszam, a następnie dodaję wystudzoną czekoladę. Całość mieszam do uzyskania gęstej masy. Z masy „toczę” kule i wstawiam do lodówki
Słodki sentymentwymaga zużycia, albo zostało z innych wypieków U mnie będzie to ciasto marchewkowe , które okroiłam pod krem gruszkowy. Możecie wykorzystać niesfornego zakalca, który pojawił się niespodziewanie w Waszej kuchni, biszkopty, ciastka… itd. Składniki na 10 kulek/ 5 cm: 3 szklanki pokruszonego ciasta, ciastek, biszkoptów 20 sztuk suszonych śliwek 3 garście płatków migdałów 3 garście siekanych orzechów 2 łyżki powideł(...)czekolady Śmietankę zagotowuję i wkruszam do mniej czekoladę. Odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę odstawiam do wystygnięcia. Śliwki kroję w małą kostkę, dodaję pokruszone ciasto, migdały, orzechy, sok pomarańczowy i powidła. Mieszam, a następnie dodaję wystudzoną czekoladę. Całość mieszam do uzyskania gęstej masy. Z masy „toczę” kule i wstawiam do lodówki
Słodki sentymenttego ciasta, bo prostu nie rozpływa się tak mocno. Ciasto jest bardziej ścisłe i wygląda na bardziej wypieczone. Dzisiaj przypomina ono bardziej frangipane . Bardzo lubię to ciasto. Zamiast gruszek można swobodnie użyć śliwek lub jabłek. Polecam również dodać do ciasta kardamon. Będzie ono jeszcze bardziej aromatyczne. Mówiąc szczerze to wolę kardamon od cynamonu. Wiadomo, że dużo wypieków wymaga cynamonu
codojedzeniasię do przygotowywania kruszonki. SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ 100 g masła 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki W misce mieszam wszystkie składniki na kruszonkę. Oprócz kruszonki na ciasto możemy położyć różnorodne owoce, np. śliwki, jabłka, borówki, czy truskawki. Wcześniej posmaruj ciasto albo białkiem albo rozbełtanym jajkiem. Na owoce sypiemy kruszonkę. Ciasto drożdżowe wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni
Calzonella.comcukru, ksylitolu, czy stewii) ciasto cieciorkowe z borówkami. Przyznam szczerze, że jak dla mnie było ono idealne- ba! Pomogło mi przy zdawaniu egzaminu na prawo jazdy- dodało dużo energii, załagodziło nerwy oraz polepszyło koncentrację! Tego typu słodkości polecam w dniach, podczas których narażeni jesteśmy na stresujące sytuacje. SKŁADNIKI : 4 łyżki cieciorki banan garść suszonych śliwek łyżeczka cynamonu garść borówek(...)WYKONANIE: cieciorkę gotujemy ok 50 min- do miękkości, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia suszone śliwki zalewamy wrzątkiem na ok 5 min ostudzoną cieciorkę blendujemy razem z bananem, śliwkami i cynamonem gotowe ciasto przekładamy do aluminiowej formy/ formy wyłożonej papierem do pieczenia, dekorujemy borówkami, po czym ostawiamy na 40 min do lodówki
healthy dreamsbudyń waniliowy 1 szt, skórka starta z połowy pomarańczy, kruszonka: mąka 150 g, cukier 150 g, margaryna lub masło 150 g, dodatkowo: śliwki mrożone lub świeże 500 g, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Jajka myjemy i wybijamy do miski. Dodajemy cukier i skórkę z pomarańczy i miksujemy do połączenia. Następnie wlewamy olej(...)oraz jogurt naturalny. Mieszamy mikserem. W oddzielnym naczyniu łączymy suche składniki, mieszamy, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę. Na wierzchu układamy śliwki środkiem do góry. Mąkę z margaryną siekamy nożem, dodajemy cukier i opuszkami palców robimy kruszonkę. Gotową kruszonką posypujemy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto wkładamy do piekarnika
kulinarne odsłony patiroku dość sporo eksperymentuję ze zdrowymi słodyczami, szczególnie wypiekami z różnymi sezonowymi owocami. To właśnie w tym okresie nie ma nic lepszego niż kawałek takiego ciasta na drugie śniadanie! :) Jest sezon na śliwki, to pora na placek z ich udziałem. Inspiracja: ann.laya Składniki na formę 20x20cm lub mniejszą, wtedy ciasto będzie wyższe 3 jajka 75g mąki owsianej(...)łyżki ksylitolu (lub cukru lub innego słodzidła) Szczypta soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dowolne owoce (u mnie kilka śliwek) Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrem/ksylitolem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, twaróg i jogurt naturalny. Połączyć do uzyskania jednolitego ciasta Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do silikonowej formy
Fabryka pomysłówCzęsto smażę naleśniki , bo bardzo lubię. Dzisiaj zapraszam na cynamonowe naleśniki z pieczonymi śliwkami . Rzadko kiedy robię ciasto na naleśniki dodając rozpuszczone masło do środka. Ten przepis jest jednak sprawdzony i tak przygotowane ciasto naleśnikowe smaży się bez przywierania do dna patelni. Mało tego można ¨smażyć naprawdę cieniutkie naleśniki. Takie lubię najbardziej. Ostatnio mam cały czas ochotę na cynamon. Postanowiłam(...)dodać go do ciasta. Cynamonowe naleśniki są naprawdę smaczne. Smakosze cynamonu będą w siódmym niebie. Dołączcie do mnie! Cynamonowe naleśniki Składniki: na 14 naleśników 600 ml mleka 150 g pszennej mąki 2 łyżeczki cynamonu 3 jajka 1½ łyżeczki soli 3 łyżki stopionego masła miseczka pieczonych śliwek, tutaj przepis Wlej połowę mleka do dużej miski i wsyp mąkę z solą. Wymieszaj
codojedzeniawcześniejszym sezonem na każde z owoców. I tak też mam kosze pełne między innymi jabłek, gruszek i śliwek, zaś na krzakach pełno jest malin i jeżyn. Dzisiaj miałam ochotę zdecydowanie na coś słodkiego, dlatego upiekłam bardzo proste, a zarazem pyszne ciasto śliwkowe. Osobiście uwielbiam takie smaki. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego(...)mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej wlać olej rzepakowy, po czym przesiać przez sitko składniki sypkie i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto przelać do formy. Na wierzchu ułożyć równomiernie śliwki rozcięciem do góry i włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut. Upieczone ciasto zostawić do ostudzenia. Przed podaniem posypać przez sitko cukrem pudrem
Passions hobbies lifemasy maślano jajecznej, dodajemy sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie za pomocą łyżki mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem. śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i układać na cieście przekrojem do góry. Po wierzchu posypac cukrem kryształem wymieszanym zcynamonem. Blachę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180stC
Camilla w kuchniDorwałam jeszcze ostatnie śliwki w tym sezonie, więc powędrowały one do sernika, który podpatrzyłam u Doroty z bloga Moje wypieki . Ciacho wyszło delikatne, a słodycz została przełamana owocami. Dla mnie rewelacja, w szczególności, że przeważnie wolę serniki na zimno od tych pieczonych. Składniki na blaszkę o średnicy 24cm: na ciasto: 170 g mąki pszennej 30 g kakao pół(...)trzykrotnie 500 g serka ricotta 2 duże jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g) 2/3 szklanki drobnego cukru 500 g śliwek węgierek, odpestkowanych Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić między palcami do momentu kiedy ciasto zacznie się formować kruszonkę. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę kruszonki wysypać do tortownicy, wylepić spód ciasta. Podpiec przez 15 minut
Fabryka pomysłówPompadurki z brzoskwiniami - pyszność z ciasta twarogowego Pompadurki to pyszne ciastka z ciasta twarogowego oryginalnie nadziewanie śliwkami węgierkami. Z braku śliwek w zaprzyjaźnionym warzywniaku postanowiłam zaeksperymentować i upiec pompadurki z brzoskwiniami ciasteczkowymi tzw. ufo. Składniki na pompadurki 250 g mąki 250 g twarogu 250 g margaryny cukier waniliowy – opcjonalnie 5 - 6 brzoskwiń ciasteczkowych cukier puder do dekoracji Twaróg zmielić(...)maszynce lub przetrzeć przez sito. Brzoskwinie umyć, pokroić na połówki i pozbawić pestek. Z mąki, białego sera i margaryny zarobić ciasto i rozwałkować je na grubość ok. 1 cm. Wykrawać kwadraty ok. 8 x 8 cm, tak aby zmieściła się tam połówka brzoskwini. Kwadraty zlepiać w sakiewki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Gotujemy i jemypóki jeszcze są śliwki bo naprawdę warto. Jednym słowem "niebo w gębie". Przepis na nią znalazłam już jakiś czas temu w jednej z gazet ale niestety nie pamiętam w jakiej. Składniki spód: 200 gram mąki 4 łyżki cukru 3 łyżki zimnej wody 100 gram masła Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i owinąć(...)minut. W między czasie przygotować formę. Spód i boki formy smarujemy masłem. Gdy ciasto będzie już schłodzone wykładamy nim formę, następnie nakłuwamy je widelcem i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Składniki tarta: 0,5 kg śliwek 200 gram jogurtu naturalnego 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki
Krakowskie smaki AniKremowa, mocno czekoladowa, nie za słodka masa serowa świetnie komponuje się z słodko-kwaśnym musem z suszonych śliwek. Nie od dziś wiadomo, że połączenie gorzkiej czekolady z suszonymi śliwkami jest genialne, a śliwki w czekoladzie to jeden z najlepszych przysmaków. Dodatkowo ciasto wzbogaciłam o chrupiącą warstwę przygotowaną z gorzkiej czekolady oraz pokruszonych płatków kukurydzianych, która oddziela masę serową od musu(...)fajnie chrupała, później niestety stała się miękka (może powodem było to, że ciasto dość długo stało w temperaturze pokojowej). Mimo wszystko, ciasto na świeżo smakowało super! P.S. Jeżeli szukasz więcej przepisów na ciasta bez pieczenia, to znajdziesz je w moim e-booku ➔ CIASTA BEZ PIECZENIA Składniki: Spód: 150 g herbatników 75 g masła 1 łyżka mleka 2 łyżeczki kakao
Kuchnia MagdaLenyPyszne ciasto ŁĄCKI PRZEKŁADANIEC ze śliwkami nasączonymi alkoholem💝 BISZKOPT CIEMNY: 5 jaj 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki krupczatki 2-3 łyżki naturalnego kakao Białka ubijamy na puszystą masę, partiami dodajemy cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Pod koniec ubijania delikatnie dodajemy żółtka i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Mieszamy rózgą(...)studzimy. Masło ucieramy na białych puch i dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. ŚLIWKI: 400 g śliwek najlepiej dzień wcześniej namoczyć w 300 ml wódki lub rumu. BISZKOPT nasączyć alkoholem z odcedzonych śliwek. Posmarować cienko kremem, wyłożyć placek orzechowy, znów posmarować kremem, na to wyłożyć odcedzone śliwki i posmarować resztą kremu. POLEWA u mnie moja sprawdzona: 1 margaryna palma 2 łyżki
Moje Słodkie PiekiełkoTarta ze śliwką Składniki: - kostka masła - 1/4 szklanki ksylitolu/cukru - 2 szklanki mąki - 1 całe jajo - 3 żółtka - 1 łyżeczka soli - 1/3 szklanki wody - 1 kg śliwek Sposób przygotowania: - zimne masło posiekaj wraz z mąką, ksylitolem/cukrem, jajem, żółtkami, wodą i solą - posiekane składniki ugnieć na gładką masę, najlepiej aby nie za bardzo się kleiła - formę wysmaruj masłem - ciasto podziel(...)piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 10 minut - jak spód jest w piakarniku, umyj śliwki i pokrój na mniejsze części (można posypać dodatkowo ksylitolem i mąką, aby nie puściły za bardzo wody podczas pieczenia) - po upieczeniu spodu wysyp wszystkie śliwki, nakryj rozwałkowaną drugą częścią ciasta i nakłuj widelcem - całą tartę piecz w piekarniku ok. 45 minut w 160 stopniach
MintTastełyżeczka cynamonu śliwki Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Przygotujcie blachę do pieczenia ciasta, najlepiej typową, prostokątną, nasmarujcie ją masłem lub wyłóżcie papierem do pieczenia. Śliwki umyjcie, wydrylujcie. Przygotujcie kruszonkę: masło roztopcie, wymieszajcie z cukrem i mąką (i cynamonem, jeśli wybraliście taką opcję) tak, aby powstały grudki, schowajcie do lodówki(...)minut. Nadal ucierając dodawajcie po jednym jaju oraz rum. Zmniejszcie obroty miksera, po łyżce wsypujcie suche składniki (mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem). Gotowe ciasto wylejcie na blachę. Na wierzchu ułóżcie skórką do dołu śliwki, posypcie kruszonką. Blachę wstawcie do nagrzanego piekarnika, pieczcie około 40 minut- do suchego patyczka
OliveandThyme