jedną dużą 1,5 l (w zależności, czy chcemy zrobić dwa małe serniki czy jeden duży). Z biszkoptu powycinać kształty: - koło z miski - jako spód biszkoptu, - trójkąty - jako boki ciasta. Miskę wyłożyć przezroczystą folią, następnie po bokach poukładać kawałki biszkoptu (spójrz na zdjęcia poniżej) . Następnie wlać masę serową, a na wierzch położyć wycięte koło. Całość lekko ubić i schować(...)drugi dzień - to najlepiej dopiero w dniu podania, ozdobić go plasterkami truskawek. W przeciwnym razie, świeże owoce mogą delikatnie puścić sok. Od lewej strony: biszkopt przed pieczeniem i wygląd masy serowej Wycinanie z biszkoptu koła (spodu) oraz boków ciasta Przygotowywanie sernika Wygląd sernika przed i w trakcie dekoracją kremem śmietanowym Przepis z książki Pauliny i Michała Stępień "Mała
Ugotowaćwygląda bardzo atrakcyjnie ;) Szarlotka z Budyniem i Bitą Śmietaną - Składniki: N adzienie jabłkowe: ok. 1,5 kg jabłek (po obraniu i wydrążeniu) łyżeczka cynamonu cukier cukier puder do oprószenia Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 2/3 szklanki cukru 3 żółtka cukier waniliowy szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka śmietany 18% (opcjonalnie) Budyń: budyń waniliowy (proszek(...)wysokiego garnka i dusimy pod przykryciem często mieszając (czas trwania tej czynności zależy od stopnia uprażenia owoców jaki chcemy osiągnąć - ja najbardziej lubię nadzienie w formie marmolady - i też taką polecam, wiec okres gotowania jest bliski 2 godzin). Studzimy. Ciasto: Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Jeżeli ciasto okazałoby się zbyt suche można dodać
Słodka Stronaprzedstawiam przepis na niezwykle puszyste i delikatne placuszki znane również jako pancakes czy po prostu racuszki o subtelnym aromacie wanilii oraz pomarańczy. Możemy je podawać z bitą śmietaną, lodami, owocami lub ulubionym dżemem. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i już po przestudzeniu. Polecam przepis na pancakes dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 250g śmietany 18% (małe opakowanie) 1 szklanka(...)połączenia wszystkich składników. *ciasto początkowo będzie zbite, po dodaniu piany z białek stanie się delikatniejsze i puszyste. Krok 2. Z pozostałych białek ubijamy sztywną pianę (podczas ubijania możemy wsypać odrobinę cukru lub soli) - gotową pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Krok 3. Na patelni rozgrzewamy olej, za pomocą łyżki lub niewielkiej chochelki nakładamy porcje ciasta, smażymy na złoty kolor
Moja Książka Kucharskasmaków z dzieciństwa i nie ma chyba osoby, której nie smakowałyby babcine pierogi czy zwykły ucierany placek z owocami. I nawet jeśli od czasu do czasu zdarzy mi się opublikować wpis na bardziej pracochłonny wypiek ( bo zazwyczaj ciasta wpinają się w tę kategorię), to zapewniam, że ich wykonanie nie jest kosmicznie trudne i nie trzeba wynająć armii krasnoludków
My simple kitchendelikatnym kruchym spodzie z pysznym waniliowym Creme Patissiere i dużą ilością świeżych truskawek. Jeden kawałek to stanowczo za mało… Sprawdzi się również w wersji z malinami lub różnymi owocami. Składniki na formę o śr. 26 cm: na spód tarty: 200 g mąki 100 g masła zimnego 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko łyżka zimnej wody na Creme Patissiere(...)nagrzać do 180 stopni C. Wstawić formę z ciastem i piec około 25-27 minut do lekkiego zezłocenia. Wyjąć i wystudzić. Truskawki umyć, jeżeli są zbyt duże - pokroić na kawałki. Na spód wystudzonej tarty wyłożyć krem, na wierzchu ułożyć truskawki. Dżem podgrzać i z pomocą pędzelka posmarować nim owoce. Wstawić do lodówki na około godzinę i podawać
wyzwania kuchenneciepło idealnie pasuje polewa wiśniowa – możesz użyć jej zamiast lodów. A może sos czekoladowy ? Gdy ciasto ostygnie, możesz bez problemu podgrzać je w piekarniku. Pieczone jabłka i sos toffi – najlepszy deser na ciepło Pieczone jabłka z cynamonem i orzechami przygotujesz bardzo szybko: wystarczy wydrążyć owoce i włożyć do środka orzechy lub rodzynki oraz dodać korzenne przyprawy. W wersji tradycyjnej(...)wiele sposobów: z owocami, kawałkami czekolady, ciasteczkami, sokiem owocowym, polewą… Wykorzystaj sosy do deserów, by ozdobić budyń i nadać mu ciekawy smak. Sos malinowy idealnie pasuje do budyniu śmietankowego, a polewa toffi świetnie łączy się z budyniem czekoladowym . Budyń będzie także świetną bazą do bardziej skomplikowanych deserów: możesz wypełnić nim kruche babeczki lub przełożyć ciasto zamiast kremu. (function
Słodkie okruszkiNiestety przepis nie jest mojego autorstwa, znalazłam go na blogu Anyżkowo . Gorąco polecam, ciasto jest cudowne!:) Składniki spód: 3 szklanki płatków owsianych, 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki wody, 1/3 szklanki soku jabłkowego, 1 łyżeczka cynamonu, mus owocowy: 450 g owoców mrożonych (u mnie mieszanka jagód, malin, wiśni, truskawek i porzeczek) 1/3 szklanki miodu(...)słodzik w odpowiedniej ilości 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Przygotowanie Mus owocowy: W rondelku gotujemy na małym ogniu owoce wraz z miodem. Cały czas mieszając, czekamy aż masa zgęstnieje. Spód: 1,5 szklanki płatków rozdrabniamy blenderem na mąkę. Następnie dosypujemy resztę płatków, dolewamy sok jabłkowy, wodę, miód ,cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy. Foremkę do pieczenia wykładamy
Powiedz dietom niesolidodatki: u mnie bita śmietana ( ok 700 ml śmietanki 30%) oraz owoce-truskawki i winogronaDo miski wlać mleko, wodę i olej. Dodać cukier,sól i jajka, dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły i nie było grudek. Ciasto ma gęsta konsystencję ale powinno powoli spływać z łyżki. Rozgrzać gofrownicę
Monia miesza i gotujemąki umieścić w malakserze. Zmiksować. Dodać jajko, połączyć. Ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy, wyłożyć nim formę i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Schłodzone ciasto gęsto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać suchym grochem lub kamykami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Następnie zdjąć obciążenie i papier. Dopiekać jeszcze(...)Ułożyć owoce w formie, równomiernie posypać cukrem. Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Przestudzić. Owoce ułożyć na zastygniętym ganache, polać powstałym podczas pieczenia sosem. Posypać posiekanymi pistacjami, podawać. Smacznego! Jako, że przepis znalazłam w duńskiej gazecie, a wypełnianie ciast gęstym, czekoladowym kremem to zdecydowanie coś, co Duńczycy wręcz uwielbiają, dodaję go do akcji
Pożeraczka, czyli raz adobrze2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 2 galaretki wiśniowe (lub o smaku owoców leśnych) Krem z kaszy manny: 2,5 szklanki mleka 5-6 łyżek cukru 5 łyżek kaszy manny 250 g masła Dodatkowo: polewa czekoladowa kolorowa posypka, wiórki kokosowe, mielone orzechy itp. Ciasto : Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą i przyprawą
My simple kitchennadzienie może Wam posłużyć marmolada, krem czekoladowy czy owoc. Pełna dowolność:) około 40 rogalików 3 godziny Składniki: 2 1/4 szklanki mąki pszennej 200 g masła lub margaryny ( prosto z lodówki ) 2 żółtka 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18 % 1/4 szklanki cukru pudru marmolada wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Odstawić na dwie godziny do lodówki. Po dwóch godzinach ciasto podzielić
Ania i Marcin gotująteż nie upadnie po wystudzeniu. Mimo, że jego przygotowanie nie jest czasochłonne, warto zarezerwować sobie więcej czasu na pieczenie i chłodzenie. Moja forma ma średnicę 16 cm, jeśli robicie ciasto w większej blaszce wystarczy podwoić składniki i wydłużyć nieco czas pieczenia, nie wolno jednak zwiększać temperatury. Składniki: 0,5 kg sera (może być z wiaderka) 3 jajka 0,5 szklanki(...)Upieczony sernik wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Gotowy sernik możemy udekorować świeżymi owocami. Jeśli wybieramy drobniejsze owoce, jak maliny czy jagody wierzch sernika możemy posmarować jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną, żeby lepiej trzymały się na wierzchu ciasta. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Prosty sernik pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
CiastkozercyNiezwykle smakowite pierożki won ton z nadzieniem z gotowanego kurczaka, posiekanego z krewetkami. Wszystko w otulinie z bardzo delikatnego ciasta, podane w aromatycznym chińskim sosie. Wykwintny sposób na resztki z kurczaka. Sposób na resztki, który zachwyca Pierożki won ton to jeden z naszych ulubionych sposobów na recykling pieczonego lub gotowanego kurczaka. Drobno pokrojone resztki z pieczonego drobiu (w tej roli(...)sprawdzi się też pieczeń wieprzowa) wymieszane z posiekanymi krewetkami tworzą niesamowicie aromatyczny farsz. Powiemy tylko tyle, że ostatnio podaliśmy won tony naszej przyjaciółce, która nie znosi owoców morza, nie mówiąc jej co jest w nadzieniu. Nie był to obiad proszony, po prostu podawaliśmy do stołu to co było w lodówce. Zanim dowiedziała się, że właśnie zjadła krewetki, nie mogła
Niedzielny kucharzIdealnie miękkie, wilgotne, pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto ucierane z kokosem i truskawkami to świetna propozycja na podwieczorek zwłaszcza że sezon truskawkowy w pełni. Znakomicie smakuje również z innymi sezonowymi owocami. składniki na tortownicę 23 cm 250 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru kryształu 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie już gładka dodajemy wiórki kokosowe, na końcu wlewamy zimne mleko. Do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką przekładamy utarte ciasto i dokładnie rozprowadzamy łopatką, na wierzchu układamy truskawki. Ciasto pieczemy ok. 50 - 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu obficie posypujemy cukrem pudrem
Smakowite Dania