ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:947/1704)

Ciasto na maślance z jagodami i kruszonką 190

Jest to chyba najprostsze ciasto z piekarnika jakie może być - wystarczy wsypać i wlać wszystkie składniki do miski, zamieszać i wylać na blaszkę. Potem tylko ułożyć owoce, posypać kruszonką i upiec :) Można je zrobić z połowy porcji, ale wtedy będzie o połowę niższe :) Składniki: 5 szklanek mąki, 2 szklanki ksylitolu Naturalnie Zdrowe (lub zwykłego cukru), 3/4 szklanki oleju(...)wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia- mieszamy. Wlewamy mokre składniki: maślankę, jajka i olej. Mieszamy ok. 5 minut drewnianą łyżką, tak by wszystkie składniki się połączyły. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa tortownica 24cmx24cm). Jagody mieszamy z 1 łyżeczką mąki i wysypałam na ciasto. Z masła, cukru i mąki robimy kruszonkę (składniki

Aga w kuchni
Buchty ze śliwkami (bułeczki maślano-drożdżowe) 116

najlepsze bułeczki maślano-drożdżowe, które obowiązkowo robię z przeróżnymi owocami sezonowymi. (Najczęściej pada na soczyste śliwki - mniam!) Uwielbiam ich delikatną, puszystą strukturę oraz ten maaaślany aromat! W moim domu znikają jeszcze cieplutkie (bo takie smakują rewelacyjnie), ale uwaga dla tych, którzy są na diecie... Pamiętajcie - na jednej bułeczce się nie skończy! 11-12 śliwek 120 ml mleka 20g drożdży(...)posypania Drożdże wkruszyć do letniego mleka, a następnie dodać cukier, mąkę oraz żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (masa powinna podwoić swoją objętość.) Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić (powinno być puszyste i nieklejące się; można dosypać odrobinę mąki) i podzielić na około 21-22 porcji (w zależności od wielkości śliwek). W każdą porcję owinąć pół śliwki

Di gotuje
Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami 128

Placki , naleśniki , racuchy to potrawy, które nigdy się nie znudzą. Z owocami, czy bez, na słodko, czy na słono – o każdej porze roku cieszą oczy i radują nasze zmysły. Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami, to jedzenie na pocieszenie. Zaspokoją apetyt, poprawią nastrój, przywołają najmilsze wspomnienia… i nie tylko.   Składniki: - 4 szklanki mąki luksusowej(...)masę (będzie dosyć luźna). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, minimum na 60 minut. Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w większą kostkę, dodajemy do wyrośniętego ciasta, delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcje ciasta i smażymy na średniej temperaturze (za wysoka spowoduje, że racuchy za szybko się zrumienią i w środku się nie dosmażą

mojewypiekiinietylko
Bezglutenowy placek truskawkowy na białkach… 187

Uwielbiam miesiące takie jak maj, czerwiec, lipiec i sierpień. Za co? Za ogromną ilość przepysznych owoców jagodowych! Dziś dorwałam truskawki a więc postanowiłam zrobić z nich placek. Składniki: 300g mąki jaglanej 100g mąki kukurydzianej 3 białka 3 łyżki miodu 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka proszku do pieczenia b/g 500g truskawek 1/3 szklanki mleka roślinnego (w moim przypadku migdałowe) Sposób(...)przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę. W misce mieszamy mąki, miód, ksylitol, proszek oraz mleko. Następnie dodajemy białka. Jeżeli ciasto jest zbyt wolne dodajemy łyżkę mąki a jeśli zbyt zwarte, odrobinę mleka. Truskawki kroimy wedle uznania, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temp. 180 stopni przez 35 minut. Smacznego

madamekuchnia.wordpress.com
Jak przygotować wigilijną kolację 116

wszelkie wariacje na temat wigilijnych ciast – szczególnie cenię sobie połączenie sernika z makiem, do tego mus z wiśni, malin lub żurawiny. Polecam wypróbować karpia w formie quiche (spód z ciasta kruchego z majerankiem, do tego rozdrobniony, wcześniej upieczony karp z rodzynkami, posypany migdałami, zalany śmietaną z jajkami). Wcześniejsze upieczenie karpia umożliwi oddzielenie mięsa od ości . Które z wigilijny potraw można(...)sosie na Pierwszy Dzień Świąt, to omijajmy szerokim łukiem zaciąganie sosów zasmażką . Proponuję kaczkę w sosie żurawinowym, powstałym przez zblendowanie owoców żurawiny . Będzie to szybszy i zdrowszy pomysł na sos. Ostatnio coraz bardziej popularne są też odchudzone warzywne ciasta. Świetnym pomysłem jest ciasto brownie z buraków czy przepyszne ciasto marchewkowe, w których możemy ograniczyć ilość cukru lub zastosować zdrowe

Cztery Fajery
Biszkoptowe gofry z mąką kokosową – Blogmas 2019 #12 119

deser też Mąkę kokosową można wykorzystać na wiele sposobów – od ciast, po placki i ciasteczka. Ten przepis to pierwsze podejście – wychodzą biszkoptowe, lekkie, ale nie chrupiące gofry. Jak zwykle dodatki dowolne – oczywiście polecam owoce Biszkoptowe gofry z mąką kokosową – bezglutenowe, bez cukru 4 duże gofry(...)Dodać olej lub oliwę, wlać mleko i wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie łyżką do masy jajecznej. Gofrownicę rozgrzać, wylewać ciasto i piec około 3 minuty (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). Podawać z dowolnymi dodatkami. Artykuł Biszkoptowe gofry z mąką kokosową – Blogmas 2019 #12 pochodzi

Fitkot
Muffinki orkiszowe z czekoladową bitą śmietaną 192

żurawinowej do nadziewania 12 świeżych malin lub innych drobnych owoców do dekoracji 400-500 ml kremówki czekoladowej Przygotowanie: W osobnych naczyniach wymieszać łyżką suche i mokre składniki.Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką bądź szpatułką zawartość obu misek.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.Do foremek, najlepiej silikonowych nakładać po łyżce ciasta, następnie po łyżeczce konfitury i znów po łyżce ciasta

Ze smakiem i z pasją
Konfitura ze śliwek kalifornijskich 144

kawałki (w paski). Do garnka wlać wodę, sok z pomarańczy, dodać owoce, cynamon w lasce, oraz po płaskiej łyżeczce do kawy przypraw. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, do otrzymania konsystencji marmolady. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem. Doskonały dodatek do ciasta drożdżowego :)  Z podanej ilości produktów, otrzymamy około 200 g konfitury(...)być słodka, delikatna konfitura. Śliwka wędzona zmieni jej charakter. Zamiast dodatku do ciasta drożdżowego otrzymalibyśmy dodatek do zimnych mięs, co też nie jest złym pomysłem. „ Śliwki kalifornijskie to śliwki odmiany Petite d’Agen. W przeciwieństwie do producentów suszonych śliwek z innych rejonów świata, kalifornijscy sadownicy pozwalają owocom dojrzewać na drzewach tak długo, aż ich twardość i naturalna zawartość cukru

królestwo garów
Serniczki z patelni 119

będą bardziej kremowe. 2. Następnie dodajemy mąkę i wszystko mieszamy. 3. Z ciasta formujemy kuleczki, które obtaczamy w mące, a następnie spłaszczamy. 4. Kładziemy na patelni i smażymy do zarumienienia. Polecam smażyć na oleju rzepakowym lub kokosowym. Na maśle szybko się przypalają. Serniczki podajemy z ulubionymi owocami, dżemem lub tylko przypruszone cukrem pudrem.  Do takich serniczków można dodać

two broke sisters
Naleśniki mocno owocowe 226

maliny . Ciężko wymienić je wszystkie, puść wodze fantazji i ciesz się smakiem :) Ciasto na naleśniki: Szklanka mleka, szklanka wody gazowanej, 1 jajko, cukier waniliowy, odrobina oleju, otarta skórka z 1 cytryny, mąka - w ilości takiej by otrzymać konsystencję rzadkiej śmietany. Wszystko mieszamy mikserem. W naleśniki zawijamy owoce, ja wykorzystałam mandarynkę, kiwi i ciemne winogrono. Podajemy z jogurtem naturalnym

Mój Smak na Życie
LEMON CAKE CZYLI ANGIELSKIE CIASTO CYTRYNOWE 264

zazwyczaj bardzo proste: czy to maślane, czy czekoladowe, czy też cytrynowe. W przeciwieństwie do naszych ciast, które składają się ... czasami z 5 warstw: biszkopt, mak, ser, galaretka i krem :)) są proste i  pyszne... Takie jest Lemon Cake. Bez owoców, kruszonki, ale  za to wilgotne, pachnące prawdziwym masłem,  skórką cytrynową ... cóż chcieć więcej?!Składniki: (jesli(...)sparzonych cytrynWykonanie:Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy kolejno całe jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę otartą z cytryn. Ubijamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Blachę (u mnie forma tzw. keksówka - 18cm dł) lub tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Ciasto wlewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st i pieczemy

Walijskie Pichcenie
Torcik musowy z owocami 195

zachwycił gości i domowników. Biszkopt warto upiec dzień wcześniej żeby dobrze wystygł. Tort musi się przegryźć i stężeć, więc warto przygotować go dzień wcześniej. Można do niego użyć dowolnych owoców, u mnie mrożone maliny i truskawki. Składniki na tortownicę 23 cm z wysokim rantem (8 cm) lub 25 cm z normalnym rantem (5-6 cm). Składniki na biszkopt(...)razem delikatnie mieszać szpatułką, tylko do połączenia. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 170 st. około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić na kratkę, do całkowitego wystudzenia. Nożykiem delikatnie oddzielić boki ciasta od formy, zdjąć obręcz, przekroić biszkopt

moj przepis na
Sernik z musem truskawkowym 354

Sezon truskawkowy w pełni, więc truskawkowe szaleństwo czas zacząć :) Dzisiaj proponoję sernik na bazie waniliowych serków homogenizowanych, wepełniony mnóstwem owoców i pokryty puszystym musem truskawkowym. Składniki na biszkopt: 2 jajka 1/4 szklanki cukru 45 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 płaskiej łyżki kakao 1 łyżka oleju 1 łyżka mleka (w temperaturze pokojowej) Poncz do nasączenia(...)truskawek do wyłożenia w środku ciasta (najlepiej tej samej wielkości) Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Następnie pojedynczo dodać żółtka. Jeszcze chwilę ubijać. Wlać olej i mleko, krótko zmiksować. Odstawić mikser. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiewać mączną mieszankę do masy, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłożyć do tortownicy (⌀24 cm) wyścielonej

Świat Ciasta
ZAPIEKANE MUSZLE MAKARONOWE Z SEREM I OWOCAMI 174

Makaron z serem i owocami to danie z mojego dzieciństwa. Jednak tutaj nie będzie to typowy, najprostszy przepis na makaron z serem, ale w odmienionej

Kuchnia MagdaLeny
Koktajl z borówek amerykańskich 92

Niezwykle prosty i jakże smaczny koktajl z borówek amerykańskich na bazie kefiru. Koktajl jest gęsty, pyszny i pożywny. Zamiast syropu klonowego można użyć dowolnego słodzidła np

Oryginalny smak