Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze i taka właśnie jest ta tarta - prosta i pyszna. Idealna do kawy w jesienne popołudnie, delikatne kruche ciasto, jabłka z cynamonem
Cynamonowe szczęścieSmak jest fantastyczny! Do ich przygotowania nie potrzeba cukru, dlatego, że borówka jest dużo słodsza. Jedyny minus to wielkość owoców. Świeże owoce są jędrne i całkiem spore, dlatego mogą odkształcić się przy cienkim cieście. Jeżeli chcecie aby wyglądały równie ładnie jak dobrze smakują, zróbcie troszkę grubsze ciasto. Uwaga, budzą podobnie jak te tradycyjne. Składniki: 500g mąki
Słodkie PrzyjemnościJeżyny w tym roku pięknie obrodziły, a owoce są duże i słodkie. Grzechem byłoby nie wykorzystać ich do zrobienia jakiegoś pysznego deseru. Ja zrobiłam
Bon appetit mon amiePamiętacie cukier różany, który przygotowywałam jakiś czas temu? Właśnie znalazłam kolejny pomysł na jego zastosowanie! Do kruszonki :) W zależności od tego czy damy go więcej, czy
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: Składniki: ciasto: 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 25 ml mleka 65 dkg mąki 1/4 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao
czarrna od kuchniposypujemy cukrem trzcinowym. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 175 stopni. Grzałki: dolna + grzałka z termoobiegiem. Przed wyciągnięciem ciasta, sprawdźcie patyczkiem, czy jest upieczone. Wbijcie go tam, gdzie nie ma owoców. Patyczek powinien być suchy. Smacznego
Smak mojego domuSkładniki: 1/2 kg mąki 1/4 kostki masła 3/4 szklanki mleka 5 dkg drożdży 2 jajka 4 łyżki cukru kruszonka: 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2
czarrna od kuchniBielmar 1 łyżka smalcu 20 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia słoik wiśni drylowanych mogą być również świeże owoce garść rodzynek orzechy mielone do posypania Beza kokosowa: 6 białek 1 szklanka cukru 20 dkg kokosu 1. Ciasto ucierane: margarynę Palmę firmy Bielmar ucieramy ze smalcem, cukrem, żółtkami i jajkami na koniec dajemy mąkę z proszkiem do pieczenia
Kuchnia u BietkiNie wiecie nawet ile czasu zajęło mi napisanie tego przepisu w całości, od a do z. Urodziny Adaś miał początkiem maja, przy czym obchodził końcem kwietnia
Kuchnia w czekoladzieCiasto ze szpinakiem zna już każdy. Nie dziwi już moich znajomych jak na stół stawiam ciasto w kolorze zielonym. Postanowiłam więc ostatnio, że przygotuje ciasto z
Kuchnia w oparachTrwa właśnie kampania Uczymy się słodzić , która ma na celu uświadomienie społeczeństwu, że cukier jest potrzebny naszemu organizmowi. Podczas kampanii nauczymy się jak słodzić, aby było
Kuchnia w oparachMamy z mężem dom otwarty tzn znajomi mogą w każdej chwili do nas przyjść bez zapowiedzi. Często jednak zdarza się, że ktoś dzwoni i mówi, że
Kuchnia w oparachmleczko w warunkach domowych. Ja zrobiłam takie zwykłe, tradycyjne śmietankowe, ale Wy możecie kombinować. Po dodaniu kakao wyjdzie kakaowe, a po dodaniu zmiksowanych owoców - owocowe. Ja jestem zadowolona zarówno z konsystencji jak i ze smaku. Ciasto przygotowuje się krótko, natomiast swoje trzeba odczekać po zrobieniu, żeby pianka stężała. Dodatkowo polałam ptasie mleczko syropem Diamant. Dzięki temu przy każdym kęsie
Kuchnia w oparachrozczyn, pozostałą mąkę, wyrobić. Dodać roztopione masło, skórkę cytrynową i sól. Dokładnie wyrobić. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Na rozgrzanej gofrownicy kłaść porcję ciasta, nie rozsmarowywać. Piec około 2 - 3 minut. Można podawać z konfiturami, owocami i słodkimi syropami. Podałam z syropem piernikowym , konfiturą z fig i ananasem. zastawa
królestwo garówPyszne, kolorowe, słodkie mini mazurki z ciasta kruchego na bazie mąki orkiszowej. Wypełnione pysznym musem pomarańczowym udekorowane bezą. Mini mazurkami pomarańczowymi możemy zrobić dekorację wielkanocną na
Kulinarne pyszności Molki