deserowych pucharków. Wstaw do lodówki min. na godzinę, by krem nieco bardziej stężał. Krem idealny do… przełożenia ciast, rolad i tortów, wypełnienia tart, babeczek, rurek i ptysi oraz do podania jako deser (np. w pucharkach z owocami lub musem owocowym(...)Polecam Wam również inne słodkości : – T rufle kokosowe z mascarpone – Stefanka kokosowa z kaszy manny – Ciasteczka cynamonowe (błyskawiczne) – Ciasteczka bananowo-kokosowe (błyskawiczne) – Ciasto z owocami w 10 minut – Ciasto Zebra
Kulinarne S.O.S.Sezon na porzeczki w pełni, nie może więc zabraknąć i u mnie przepisów z dodatkiem tych owoców:) Gdy całkiem przypadkowo natknęłam się na ten przepis u Oli wiedziałam już, że muszę czym prędzej upiec to ciasto:) I rzeczywiście było warto! Dzięki dodatkowi śmietanki ciasto jest pysznie wilgotne, dziki porzeczkom lekko kwaskowe a beza nadaje mu chrupkości:) Po prostu musicie
Z miłości do słodkościzjeść w pracy. Albo spakować do koleżanki lub na weekendowy piknik z przyjaciółmi. To same zalety ciasta drożdżowego, a wad właściwie nie widzę - ciasto nie jest zbyt wymagające jak na drożdżowe i piecze się je bardzo krótko. Owoców nie trzeba specjalnie przygotowywać. Dodatkowo, z relatywnie małej ilości mąki, wychodzi duża blacha ciasta. Same plusy. :) Polecam(...)siekamy całość nożem. Kolejno rozcieramy palcami masło z mąką, do utworzenia grudek. Odstawiamy do lodówki. Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy ponownie, następnie na stolnicy obsypanej mąką rozwałkowujemy je do rozmiaru blaszki. Ciasto wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy owoce, następnie posypujemy je dwoma łyżkami stołowymi cukru. Owoce posypujemy kruszonką, na końcu płatkami migdałów
Garniec Magaliebudyniem i malinami Sernik borówkowy Tarta śmietanowa z owocami Rolada z mango i malinami Ciasto kruche ze śliwkami i serem Drożdżówki z jeżynami … Czytaj dalej 7 pomysłów na ciasta z owocami
czarrna od kuchnidół) około 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia. Następnie ciasto kroimy na trzy placki (dwa grubsze, ostatni cieńszy). Ten cieńszy (przeznaczony na górę torcika) dłońmi kruszymy do miski. Dodajemy do niego owoce granatu. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixu. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy(...)wolnych obrotach. Złożenie ciasta: W tortownicy układamy jeden placek biszkoptu. Na nim rozkładamy połowę kremu, przykrywamy drugim plackiem. Całość delikatnie dociskamy. Dalej ponownie rozsmarowujemy resztę kremu oraz wysypujemy pokruszony biszkopt z granatem. Na wierchu ciasta układamy czekoladowe grzybki oraz pokrojone orzechy laskowe
VioletoweKucharzenieCiasto Gaja bez pieczenia z Nutellą i truskawkami Gaja to ciasto bez pieczenia z galaretką, truskawkami, nutellą i jogurtem . Takie szybkie i proste czekoladowe ciasto na zimno to dobry pomysł na gorące dni lata, kiedy nie mamy ochoty włączać piekarnika. Zobaczcie, jak przygotować to ciasto na moim filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Do naszego ciasta(...)nutelli . Takie nietypowe ciasto czekoladowe świetnie smakuje z truskawkami, ale poza sezonem wypróbujcie też wersji z brzoskwiniami albo malinami. Polecam przepis, smacznego:) Przepis na ciasto Gaja - ciasto bez pieczenia z Nutellą i truskawkami, składniki: na tortownicę o średnicy 25-26 cm: na spód bez pieczenia z nutellą: ok. 400 g pokruszonego ciasta / ciastek (bez kremów i owoców, ja użyłam
Lekcje w kuchniwylać na spód ciasta. 3. Brzoskwinie obrać, przekroić na pół, ułożyć na budyniu (dziurką po pestce do dołu). 4. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki, podsypać mąką i rozwałkować, wyłożyć na brzoskwinie wciskając je lekko między owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec aż wierzch się zrumieni (ok 40 min, a jeśli spód nie był wcześniej(...)podpieczony to ok 60 min). Polecam Wam również ryż zapiekany z brzoskwiniami , którym zastępuję czasem tradycyjny ryż z jabłkami :) A jeśli wolicie proste ciasta - zapraszam po przepis na Błyskawiczne ciasto na maślance z brzoskwiniami Inspiracja: przepis na ciasto kruche pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię
Kto ugości moich gości?uwagę, aby w cieście nie pozostały żółte smugi z masy żółtkowej. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Kilka razy lekko stukamy formą o blat stołu, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Formę z ciastem umieszczamy w szczelnej i głębokiej blaszce do pieczenia, do której wlewamy wrzątek (woda powinna sięgać do wysokości ok. 2,5 cm formy z ciastem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)pieczemy kolejne 15 minut. Wyłączamy piekarnik i pozwalamy ciastu dojść przez 30 minut (w zamkniętym piekarniku). Następnie pozostawiamy drzwiczki otwarte przez 10 minut. Może to trochę skomplikowane, ale skorzystałam z rady zawartej w komentarzach i powiem, że to działa. Ciasto natychmiast wyjmujemy na talerz, usuwamy papier do pieczenia, następnie odwracamy ciasto i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wstawiamy do lodówki
mojewypiekiinietylkoCiasta z owocami na półkruchym spodzie to jedno z ciast które znika migiem w moim domu. Owoce dodajemy jakie mamy, u mnie domowe brzoskwinie ze słoika i jabłka. Placek polałam budyniową pianką i posypałam tartym ciastem. Idealne do niedzielnej kawki
Kulinarne Fantazje MarioliLubisz serniki na zimno? Ja uwielbiam! Ten powstał na urodziny mojego brata. Kacper kocha galaretkę, w każdej postaci. Na początku sernik nie zrobił żadnego wrażenia
Niezły MłynekDziś na blogu proste ciasto, idealne na upały, bo jego przygotowanie nie wymaga użycia piekarnika. Torcik nie jest zbyt słodki, a przepis nie jest wcale skomplikowany. Jedyny minus to taki, że zanim będziemy mogli ukroić sobie i delektować się kawałkiem torciku(...)około 15 minut i jeszcze ciepłą wylewamy na ciasteczkowy spód. Masę wyrównujemy i w jeszcze ciepłą kaszę wtykamy truskawki, tak aby połowa owocu wystawała ponad masę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 2- 3 godziny
Kulinarne przygody Gatitypomocą drewnianej łyżki, wykonując ruchy jakby od spodu ciasta, wyrobić na gładką masę. Przy tego rodzaju mieszaniu można zobaczyć jak ciasto ‘bąbluje’ – odpowietrza się (to dobry znak). Następnie wlewać rozgrzane (ale nie gorące) masło po ściankach miski i wykonując te same ruchy łyżką od spodu szybko wyrobić na gładką masę. Ciasto powinno być gęste tak by można było łatwo formować(...)godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Kruszonka 3/4 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru pudru 16 g cukru waniliowego 80 g masła Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Wysmarować formę (okrągłą lub keksówkę) i obsypać mąką. Masło (1/4 kostki) rozpuścić na patelni i wysmarować nim dłonie tak by ciasto się do nich nie lepiło. Ciasto delikatnie
Słodkie inspiracjeŚliwki zatopione w pysznym cieście...smaczne ciacho..lekko kwaskowate za sprawą śliwek..w sumie można dać też inne owoce. śliwki 20 dkg cukru 4 jaja 1 niepełna szkl.oleju cukier cytrynowy 2 łyżki jogurtu greckiego 25 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni.Śliwki przeciąć na połowę, usunąć pestki(...)Jajka i cukier utrzeć,stopniowo wlewać olej, jogurt.M ąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem cytrynowym.Dodać do utartych jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Wlać ciasto do blachy [ u mnie blaszka aluminiowa Gosia]i ułożyć śliwki, można posypać cukrem [ u mnie cukier kokosowy]. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut
Moje domowe kucharzenieowocami . Tym razem tylko powiem, że to ciasto z dżemem czy powidłami śliwkowymi jest kolejnym niesamowitym ciastem z kruszonką, którą oczywiście kocham . Absolutnie nie możecie zapomnieć o dodaniu orzechów do kruszonki! Mnie oczywiście przydarzyło się to kilka razy – nie polecam. Przypomniałam sobie o orzechach w momencie wkładania ciasta do piekarnika. Co wtedy? Ściągnęłam całą (lub chociaż większość) kruszonkę(...)kruszonką i do piekarnika. I Wam również to polecam, bo orzechy dają fantastyczny smak i fakturę kruszonce – zwłaszcza kruszonce z płatkami owsianymi. Jestem wielką fanką łatwych ciast z kruszonką i owocami. Dlatego znajdziecie u mnie kilka przepisów na takie ciasta: Pełnoziarniste ciasto z truskawkami Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką Wilgotne ciasto kukurydziane z jagodami
Słodkie Gotowanieskładniki na kruszonkę. Oprócz kruszonki na ciasto możemy położyć różnorodne owoce, np. śliwki, jabłka, borówki, czy truskawki. Wcześniej posmaruj ciasto albo białkiem albo rozbełtanym jajkiem. Na owoce sypiemy kruszonkę. Ciasto drożdżowe wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 45 minut, ale nie dłużej, żeby ciasto ciasto się zbytnio nie przypiekło i by nie zrobiło się suche
Calzonella.com