ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:1326/1704)

Kompot z rabarbaru i jabłek karmelizowanych w miodzie. 203

temu traktowano go raczej z pogardą. A przecież dawniej każdy miał swój własny, dorodny krzak rabarbaru. Pamiętam, jak jeszcze nie tak dawno większość likwidowała rabarbar w ogródkach: bo do ciasta za kwaśny, bo po co gotować kompot, skoro takie pyszne napoje można kupić w sklepie, bo rabarbar jest dla biedoty i tak w ogóle kto by to jadł. A teraz(...)Miód przekładamy do garnka z grubym dnem i karmelizujemy. Gdy miód zmieni barwę na bursztynową wrzucamy rabarbar i pokrojone jabłko (razem ze skórką), mieszamy i karmelizujemy owoce. Gdy w domu będzie już cudownie pachnieć miodem dodajemy 750 ml wody, zagotowujemy i studzimy, ewentualnie dosładzamy miodem do smaku. Zimny kompot podajemy z kostkami lodu, listkami mięty lub melisy i pokrojonym

Rozpustne gotowanie
Szybko-wolno. Maj, pizza i szparagi. 207

głowę między kwiaty kwitnących jabłoni - ten zapach jak klucz otwiera drzwi do wspomnień o jeszcze gorącej szarlotce, kompocie z papierówek i o pierwszym łapczywym kęsie w soczystą krągłość rumianych owoców.  Za szybko.  Chciałabym, żeby maj zwolnił. Najlepiej, żeby po prostu był.  Ale on nie słucha.  Nic nie dzieje się wystarczająco wolno.  Uparcie więc zwalniam(...)domu usadowione na honorowym miejscu. Nie wiem jeszcze co z nich ugotuję.  Nie mam pojęcia co zrobię z kapustą, do czego będę chciała posiekać koperek i w jakim cieście tym razem wyląduje rabarbar.  W majowym gotowaniu najbardziej lubię wolność i prostotę. "Nauczyłam się, że prostota daje swobodę, gdy w kuchni już nie odmierzamy, tylko po prostu gotujemy. Wszystkim

KUCHARNIA
Galaretka "gellwe" - owoce leśne i malina 200

jagoda.Takie galaretki to nic trudnego, jeszcze w szczególności kupione, ale jaka radość :)Pierwszy smak wypróbowany i mówię głośno PYYYCHA :)Polecam.SKŁADNIKI:podwójne opakowanie galaretki "gellwe magic" o smaku owoce leśne i malina (50g + 25g)0,5 litra wodyWYKONANIE:Opis wykonania znajduje się na opakowaniu, ale myślę, że można byłoby spróbować z tradycyjnymi galaretkami, tylko zmienić proporcje :)"Do dużego naczynie(...)łyżki i krawędzi naczynia wlewać niebieską galaretkę.Wstawić do lodówki na 3 godziny do stężenia".Zrobiła tą galaretkę i muszę przyznać, że jest ona bardzo efektowna.Rewelacyjnie sprawdzi się do ciast, deserów. My zjedliśmy sobie sama galaretkę i była bardzo smaczna

Serce zamknięte w formie pyszności
7. Figa nie z makiem, czyli pieczona figa w wersji na słodko 265

choć raz spróbował wie, że żadne suszone odpowiedniki dostępne w Polsce nie zastąpią tych świeżych. Otóż świeże figi idealnie komponują się z mięsem, serami, pasują do sałatek, makaronów, ciast oraz… deserów!  Dzisiaj naszła mnie ochota na figi pieczone, z delikatną nutką wanilii, cynamonu, malin i mięty. Mój dzisiejszy przysmak jest idealną alternatywą na podwieczorek dla dwojga, ponieważ jak już(...)dokładnie myjemy i nacinamy je na krzyż lub „w gwiazdkę” (w taki sposób, jak na zdjęciu). Do środka wlewamy po kolei wszystkie składniki  (czyli ½ każdej proporcji na jeden owoc) – miód, aromat, śmietankę, wino, konfiturę  tak aby wszystkie składniki rozprowadziły się dokładnie po naciętym miąższu.  Następnie wierzch posypujemy cukrem, cynamonem oraz tymiankiem. Tak przygotowane figi wstawiamy do żaroodpornego

Symfonia Smaków
Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać 209

piekarnikach.   Mogę w nim więc nie tylko wolnowarzyć , ale też smażyć   i zapiekać.   Ze względu na to, że ma okrągłą misę, jest wygodniejszy do przygotowywania ciast i chlebów. I jeszcze jedna szalenie istotna informacja - powłoka DuraCeramic nie zawiera substancji stosowanych w produkcji teflonu (PTFE i PFOA) . Na zdjęciu: wolnowar Crock-Pot 6l DuraCeramic Saute z misą pokrytą(...)zarówno mięsne, jak i mięsno- warzywne lub z samych warzyw), mięsa duszone we własnym sosie, esencjonalne zupy, owoce (doskonałe są powidła śliwkowe z wolnowaru), ale też ryby i owoce morza. Crock – pot jest też niezastąpiony do przygotowania wspaniałego bigosu i żeberek, węgierskiego leczo i zupy gulaszowej, marokańskiego tajine oraz przepysznej golonki w piwie i rolady boczkowej.   Robiłam

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pszenica - wady i zalety. 285

bezcukrowych gumach do żucia, napojach dietetycznych itd.   WYSOKI INDEKS GLIKEMICZNY Zacznijmy od tego, że istnieje wiele (zarówno zdrowych, jak i niezdrowych) produktów o wysokim IG (kukurydza, gryka, suszone owoce). Chcąc je wszystkie wykluczyć, musielibyśmy wyeliminować sporą część pożywienia.   Po drugie ważniejszy od indeksu jest ładunek, który uwzględnia PORCJĘ jaką spożywamy. To obszerny temat, ale kilka zdań(...)przemawia także łatwa dostępność, niska cena, uniwersalność - mąka pszenna jest do kupienia w każdym sklepie spożywczym, kosztuje niewiele, a nadaje się do większości wypieków. Nie musimy kombinować, naleśniki czy ciasta na mące pszennej (zwłaszcza oczyszczonej) zawsze wychodzą. Również zawartość błonnika to spora zaleta, ale dotyczy głównie mąki razowej/pełnoziarnistej, ewentualnie graham. Chodzi tu przede wszystkim o nierozpuszczalną frakcję włókna pokarmowego

Powiedz dietom nie
Beza Pavlova z kokosowym kremem i mango 107

Królowa jest tylko jedna, chyba nikt nie ma co do tego żadnych wątpliwości💓. Kochają ją chyba wszyscy choć nie wszyscy mają odwagę wziąć się za jej

Kulinarne przygody Gatity
Pudding chia 131

Małe ziarenka szałwii hiszpańskiej, czyli chia z dnia na dzień zdobywają coraz większą popularność wśród Polaków. Nie ma w tym nic dziwnego, bo są one bogate

niecodziennikpary
Muffiny porzeczkowe z bitą śmietaną 219

wiem jak Wy, ale ja już nie mogę doczekać się lata. Chociaż nie znoszę ukropów to uwielbiam lato za te wszystkie świeże owoce i warzywa dojrzewające w pełnym słońcu. Idealne do schrupania, gotowania czy przerabiania na zimowe zapasy. Miejmy nadzieję, że lato w tym roku nie będzie tak deszczowe jak wiosna. Przepis na te muffiny czeka na publikację(...)mokre składniki: olej, jogurt i jajka.  Suche i mokre składniki połączyć krótko ze sobą łyżką lub trzepaczką. Dodać porzeczki i wymieszać. Nie miksować. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto wlać do foremek na muffinki. Muffiny włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok 25 minut (góra-dół) aż się zarumienią. Przed podaniem ozdobić ubitą kremówką i świeżymi porzeczkami. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Krewetki na maśle z chili 336

Krewetki na maśle z chili to idealny pomysł na przystawkę. Bardzo proste danie, które smakiem urzeknie nie jeden żołądek. Krewetki , jako afrodyzjak można stosować w różnych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Racuszki bananowe z sosem karmelowym 218

Pulchne i słodkie racuszki uwielbiają nie tylko dzieci, dorośli też lubią od czasu do czasu zaszaleć, od razu piszę , zróbcie z podwójnej porcji bo znikają jeszcze

Wanilia i Kardamon
Deser truskawkowo-jogurtowy czyli zaklinanie lata 209

Trzymam kciuki - niech zadziała! :) Nie tylko ja ostatnio tak sprytnie pogodę zaklinam. Razem ze mną podobnie czarują uczestnicy akcji Desery na zimno , która w aktualny weekend na fejsbuku przez Ciasto na niedzielę jest organizowana. Duuuużo zimnych słodyczy tu do wyboru. Lato nie ma wyjścia, musi wrócić, żeby popróbować tych pyszności ;) Aby warstwie jogurtowe j deseru nadać dodatkowo lekko kokosowego posmaczku(...)szkl. wrzątku 10 kropel Kokosowego Aromatu Funky Flavors   - bez cukru i tłuszczu!   2 łyżki syropu z agawy - lub syropu klonowego, albo po prostu miodu świeże owoce - u mnie kiwi i truskawki - do dekoracji z wierzchu Po 1/4 szkl. wrzątku wlać do 2 oddzielnych kubeczków. Do każdego dosypać po łyżeczce żelatyny. Dokładnie rozmieszać do zupełnego rozpuszczenia proszku. Odstawić

Grunt to przepis!
Kefirowe placuszki orkiszowe z miodem i pomarańczą 244

Zapraszam na pierwsze wrześniowe śniadanie. Jesień tuż tuż, niedługo zacznie się sezon na herbatę z miodem, cytryną i imbirem, pierniczki, przyprawy korzenne. Tymczasem na pierwszy posiłek

Wrzosowa Polana
LEMONIADA TRUSKAWKOWA 148

Tym razem proponuję Wam kolorowy i orzeźwiający napój na upalne dni –lemoniadę truskawkową. Przy gotowanie 15 min Chłodzenie 2 godz Składniki na około 1 litr lemoniady

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tartaletki cytrynowe. 211

Kiedy mowa o wykorzystaniu kremu lemon curd , małe tarty cytrynowe są pierwszym, co przychodzi na myśl. Klasyka. Nie ma co przed nią uciekać. Zwłaszcza kiedy próbuje

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania