"Ciepło, prawda? A na upał najlepsze są lody! Ale aby nie było nudno, zamiast wersji tradycyjnej przygotowałam dla Was coś wyjątkowego, baaaaardzo porzeczkowego, orzeźwiającego i niezbyt
Słodkie Przyjemnościskładnikibiszkopt* 2 jajka* 1/4 szklanki cukru* 1/4 szklanki mąki pszennej* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 łyżeczka soku z cytrynymasa* 500 g mascarpone* 500 g serka
Mix smaku...piszę do Pana zaabsorbowana.Pańską rolą, rzecz jasna! Wróć... To znaczy, rolami! Wspaniale Pan aktorzy, Panie Rabarbarze.A jak się Pan komponuje z innymi towarzyszami! Idealnie dobiera
W kuchni Karmel-itkiwydawać. Owszem, od jakiegoś czasu żywienie człowieka bazuje na węglowodanach, ale nie zawsze tak było. Człowiek pierwotny nie miał dostępu do zbóż, a prawie jedynym jego źródłem węglowodanów były owoce, które zresztą jadał sporadycznie. Z punktu widzenia ewolucji nie było to na tyle dawno, żeby ludzki organizm mógł się w pełni przystosować do zmian w sposobie żywienia. Sytuacja wygląda(...)keto serniczki (Paleo, LowCarb, bez nabiału) Keto sałatka z cukinii (Paleo, LowCarb) Keto omlet z boczkiem i szpinakiem (Paleo, LowCarb) Keto crêpes czekoladowe z sosem truskawkowym (Paleo, LowCarb) Keto ciasto z truskawkami (Paleo, LowCarb) Keto gofry śniadaniowe (Paleo, LowCarb) Keto roladka z cukinii z łososiem (Paleo, LowCarb, AIP) Keto placki z cukinii z łososiem (Paleo, LowCarb) Keto racuchy bananowe (Paleo
Modern Cave Girlpartiami) i za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki plastikowej mieszamy delikatnie, aby masa wchłonęła mąkę. Ciasto biszkoptowe przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy masę. Jeżeli widzimy w cieście pęcherzyki powietrza, rozbijamy je łyżką. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy biszkopt na złoty kolor ok. 35-40 min. Upieczony biszkopt studzimy, można go upiec dzień wcześniej(...)przykrywamy trzecim biszkoptem. wykończenie 100 g serka mascarpone 2-3 łyżki śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 łyżka likieru kokosowego lub cytrynowego perełki cukrowe / wiórki i płatki kokosowe / świeże owoce / kwiaty / gałązki eukaliptusa i pistacji / bezy Artykuł Tort z musem z truskawek i masą śmietankowo – karmelową pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaMaroku naleśniki je się najczęściej w porze śniadaniowej – na słodko lub z ostrymi nadzieniami. W przypadku Baghrir zdecydowanie proponuję słodką wersję. Domowej roboty dżem, miód czy świeże owoce sprawdzą się tutaj idealnie! Przy smażeniu Baghrir koniecznie przestrzegajcie kilku zasad! Naleśniki nie mogą być zbyt grube. Nie smażcie ich zbyt długo i na zbyt dużym ogniu, bo zwyczajnie będą(...)PRZYRZĄDZENIA: Mąki przesiewamy z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo wodę i miksujemy ok. 3-4 minuty. Wsypujemy proszek do pieczenia i ponownie miksujemy do momentu, aż ciasto zrobi się „puszyste” , bombelkujące ( zajmie to ok. 2-3 minuty ). Smażymy na patelni nieprzywierającą powłoką ( to ważne! ) wylewając cienkie porcje ciasta. Smażymy tylko z jednej strony! Po wlaniu
Ostra na Słodkorównież pod nazwą Jogurtowiec. Wyłożyłam na spód ciasteczkowy. Składniki (na blaszkę 18,5 cm x 18,5 cm): Spód: opakowanie herbatników/ciasteczek typu digestive (200 g) 5 łyżek masła Ciasto: 3 galaretki 300 ml jogurtu naturalnego 300 ml słodkiej śmietany 30-36 % 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru (jak ktoś lubi słodsze desery można zwiększyć ilość cukru(...)użyłam do dekoracji). Gdy masa śmietanowa zaczyna tężeć (kilkanaście minut) dodajemy pokrojone galaretki. 6. Masę wylewamy na spód z ciasteczek. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. 7. Udekorowałam wierzch owocami (maliny, borówki) i rozdrobnioną galaretką. Mmm Pycha
Na moim talerzupaleo, bez zbóż, cukru, nabiału (czyli też bez laktozy i kazeiny). Kruche ciasteczka są niezastąpione, jeśli lubisz zamaczać je w kawie lub herbacie, możesz też je podać z owocami albo domową konfiturą. Myślę, że dzieci jednak docenią je niezależnie od dodatków Jak zrobić kruche ciasteczka rodzynkowe z foremek – paleo, bez zbóż, cukru, nabiału ? mąka ziemniaczana – ¾ szklanki mąka(...)wymieszaj – łyżką albo blenderem. Na samym końcu wlej ocet albo cytrynę i zmieszaj wszystko razem. Teraz przychodzi etap, w którym na pewno będą chciały pomóc dzieci . Rozwałkuj połowę ciasta na stolnicy albo arkuszu papieru do pieczenia na kuchennym blacie. Zależnie od wałka, może się okazać, że warto ciasto wałkować przez papier do pieczenia (od góry). Postaraj się uzyskać mniej
PaleoSMAKMamy wreszcie rabarbar !Także już pora na muffiny ze świeżymi owocami. Pełnoziarniste muffiny z rabarbarem i kruszonką sprawdzają się doskonale jako przekąska do kawy, "coś słodkiego" do pracy/szkoły czy mały posiłek na pikniku. Składniki: 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody szczypta soli(...)zimnego, ale płynnego masła dodać jajka i mleko - rozmieszać widelcem. Obie mąki połączyć z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Do składników suchych dodać składniki mokre - wymieszać ciasto. Ciasto przekładać do foremek na muffiny, do wysokości nieco ponad połowę. Na cieście ułożyć kawałki rabarbaru i posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Smacznego
kolorowotorcikoworównież pod nazwą Jogurtowiec. Wyłożyłam na spód ciasteczkowy. Składniki (na blaszkę 18,5 cm x 18,5 cm): Spód: opakowanie herbatników/ciasteczek typu digestive (200 g) 5 łyżek masła Ciasto: 3 galaretki 300 ml jogurtu naturalnego 300 ml słodkiej śmietany 30-36 % 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru (jak ktoś lubi słodsze desery można zwiększyć ilość cukru(...)użyłam do dekoracji). Gdy masa śmietanowa zaczyna tężeć (kilkanaście minut) dodajemy pokrojone galaretki. 6. Masę wylewamy na spód z ciasteczek. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. 7. Udekorowałam wierzch owocami (maliny, borówki) i rozdrobnioną galaretką. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUSezon owocowy w pełni. Tym razem nasze dłonie dorwały się do wiśni. Poprzednio zrobiliśmy z nich zupę owocową , czas więc na drugie danie – pierogi z
niecodziennikparyPavlova, to wyjątkowo urodziwy torcik bezowy. Bardzo prosty w przygotowaniu, powstaje z kilku składników. Jednak chciałabym uprzedzić początkujących kucharzy, że dopóki nie nabiorą wprawy w
Codziennik KuchennyOstatnio natchnęłam się w starym zeszycie na przepis który mnie bardzo zdziwił. Był to sernik na zimno w którym jednym ze składnikiem były
Kulinarne życiePuree z kasztanów pochodzi z Węgier i nosi nazwę Gesztenyepüré. Deser składający się jak sama nazwa mówi z puree, jadalnych kasztanów i bitej śmietany. Pasuje również
Smaczne PotrawyNo uwielbiam omlety, nie lubię nudy! Cały czas wymyślam, jakby tu inaczej podać mój kochany przysmak. Ostatnio zakochałam się w mące kukurydzianej. Uwielbiam jej smak i
fitolarun.blogspot.com