ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:1197/1704)

Tarta budyniowa ze śliwkami 178

Bardzo lubię śliwki i ostatnio dostałam koszyczek śliwek od znajomego. W tym samym czasie wpadła mi w ręce gazeta z przepisem na tarte i tak oto

Kuchenne Wariacje
Sernik na zimno z owocami w galaretce 247

czym mówię. A skoro już zrobiło się ciepło, przyszedł czas na sernik... na zimno. Bo w upał nie bardzo chce mi się uruchamiać piekarnik. Żeby tego uniknąć, spód ciasta zrobiłem z pokruszonych herbatników, co i Wam polecam. Trwa to znacznie krócej niż wyrobienie i upieczenie kruchego spodu, no i zawsze wychodzi on prosty. Składniki (na standardowej wielkości tortownicę(...)mielonego twarogu (użyłem President w wiaderku) 1 szklanka cukru pudru 200 ml śmietany do deserów 36 proc. 4 czubate łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wrzątku  1 szklanka owoców (użyłem mrożonych) 1 opakowanie galaretki (użyłem o smaku owoców leśnych) Sposób przygotowania: Masło roztopić na małym ogniu i dodać do drobno pokruszonych lub rozdrobnionych mikserem herbatników. Dokładnie wymieszać, przełożyć

W SMAK
Weekendowe śniadanie - placki z ricottą i chia 251

ewentualnie dodać  mleka  lub wody .     Do masy dodać ubite białka i  delikatnie wymieszać ruchami od dołu.   Na patelni rozgrzać masło, łyżką nakładać ciasto, smażyć placuszki na średnim ogniu rumieniąc na złoto z obydwu stron.   W między czasie przygotować sos. Maliny zalać wodą i  Malibu , dodać przyprawy, gotować bez przykrycia na małym ogniu(...)dosłodzić do smaku, dodać olej kokosowy i wymieszać (olej musi się roztopić).     Placuszki podawa ć z sosem. Będą  dobrze  smakować również  z sezonowymi owocami, jogurtem, posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym

SzczyptaSmaQ
Wyróżnienie Liebster Blog Award 190

podmienił :D Szpileczka: spektakularnych porażek nie było, mieszkania nie podpaliłam i nikogo nie otrułam, a największą jaką sobie przypominam było pieczenie ciast z koleżanką gdy byłyśmy nastolatkami. Jedno z ciast było twarde jak  głaz, i nawet nie dało się w nie wbić noża aby pokroić, a z drugiego po wbiciu noża uszło powietrze i również było niejadalne(...)kuchenne kręgi)? Konczi: mam taki wzór w swojej najbliższej rodzinie ... jednak jest to moja cicha tajemnica ;) Szpileczka: nie mam wzoru 7. Gdybyś miała określić się jednym z owoców to co to by było? Konczi: byłabym truskawką :D Szpileczka: byłabym truskawką :D 8. Czy masz dużo sukcesów w konkursach kulinarnych? Konczi: Na swym koncie nie mam zbyt wielu sukcesów konkursowych

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik z truskawkami i czekoladą 201

Ledwo żyję, ale satysfakcję mam ogromną.Przygotowałam smakołyki na trzecie urodziny córki. dziadek i babcia ledwo co skubnęli... nie było nóżek w galarecie, sałatki jarzynowej ani

bistro mama
Sałatka z truskawkami, prosciutto i redukcją balsamiczną 225

Dziś w smaku szukam wiosny. Dni co raz dłuższe, a słońce z dnia na dzień cieplej grzeje. Myślę, że zimne dni pożegnaliśmy na długo. I właśnie

kulinarnyJa
TORT BEZOWY Z KREMEM CYTRYNOWYM 338

Najsłodsze są powroty, dlatego witam Was ponownie pysznym, obłędnie słodkim tortem bezowym przełożonym dla równowagi delikatnym cytrynowym kremem z mascarpone, kremówki i domowego lemon curd. Chrupiąca

Słodko-Słony Świat Ilony
HOMOGENIZOWANA TĘCZA SMAKÓW 394

HOMOGENIZOWANA TĘCZA SMAKÓWSkładniki:- 1kg serka homogenizowanego- 6 łyżek cukru pudru- 5 łyżeczek cukru waniliowego- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów- 1 galaretka o smaku pomarańczowym- 1 galaretka

Mentor Smaku
UFO – Latający talerz. 162

dynia, to niekwestionowana piękność ogrodów. Duża, złocista, wprost promieniuje radością i smakiem. Pojawia się i znika, a naprawdę warto ją pokochać. Można z niej zrobić wszystko, od zupy do ciasta. Możemy ją piec, gotować, robić dżemy i marynaty. Suszone pestki dyni są lubianą przegryzką i dodatkiem do potraw. Dynie "zimowe" należy obrać z twardej skórki i tu przyda się silna(...)skórką. Polecam młodą dynię Hokkaido o przyjemnym,  kasztanowym smaku. Polecam też, mało rozpowszechniony patison, zwany dynią talerzową. Zielone i żółte miniaturowe patisony są bardzo wdzięcznym materiałem w kuchni. Owoce patisonów można przyrządzać ze skórką, podobnie jak cukinię i najlepiej smakują faszerowane.Dynia jest znakomitym źródłem beta-karotenu, witaminy C, B, a także K, Ca i Fe. Patison

Kulinarny karnet Christophera
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 170

ciasta filo z nadzieniem z mleka z wyspy Kalymnos (jak opowiedział nam Costas, syn właścicieli hotelu).Politiko to spód z ciasta typu ravani zwieńczony pysznym mlecznym kremem. Gablotka z ciastami w naszej hotelowej tawernie stanowiła obiekt nasz pożądania. Zaglądaliśmy do niej codziennie. 3. Blaszany dzbanek na winoW Grecji zamówienie "Poproszę dzban wina" zostanie przyjęte przez kelnera z pełnym zrozumieniem;) Urocze(...)typowe greckie naczynia do podawania wina. I wbrew pozorom, świetnie się z nich nalewa do kieliszków, nic się nie rozlewa. 4. Warzywa prosto od rolnikaNa Kos świeże warzywa i owoce można kupić prosto od rolnika. Warzywniaki usytuowane są co kawałek na obszarze całej wyspy. Mają formę prostych blaszanych bud umieszczonych tuż przy polu. Do kupienia: pomidory, ogórki, cebula, papryka

Chilli Czosnek i Oliwa
Dwukolorowy sernik na zimno 218

Składniki:1 kg sera twarogowego w wiadereczku3/4 szkl. cukru pudru300 ml kremówki1,5 szkl. jeżyn2 łyżki żelatyny na spód:1/2 szkl. płatków kukurydzianych1/2 szkl pokruszonych krakersów3

kolorowotorcikowo
Truskawkowy sezon trwa. TWAROGOWE KNEDLE Z TRUSKAWKAMI. 294

prawdziwy szczyt!Nie pamiętam, aby w moim domu tyle razy pojawiały się truskawkowe smakołyki,a jeśli już, to w tak hurtowych ilościach! Uwielbiam te czerwone, słodkie i miękkie owoce. Ich zapach działa na mnie bardzokojąco, a przyjemna i lekka słodycz daje uczucie rozkoszy.Czuję, że w tym roku najem się truskawek do syta. I oto mi chodzi!  TWAROGOWE(...)200g twarogu (u mnie półtłusty) 100g mąki krupczatki 100g mąki pszennej 1 żółtko 1/2 szklanki mleka truskawki Twaróg rozgniatam widelcem, dodaję mąkę, żółtko, a mleka tyle, aby po zagnieceniu ciasta, powstała zwarta masa i składniki dobrze się połączyły. Ciasto rozwałkowałam na grubość ok 0,5 - 1 cm, podsypując mąką, aby się nie kleiło do stolnicy i wałka. Wycięłam kwadraty

W kuchni Karmel-itki
Tartaletki z lekkim kremem budyniowym 191

szkl. cukru torebka budyniu waniliowego 100 g masła Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę i cukier , następnie wbijamy żółtka, pokrojone w kosteczkę masło i szczyptę soli. Wnętrze foremek natłuszczamy , ciasto rozwałkujemy na niezbyt gruby placek. Za pomocą foremek wykrajamy kawałki. Wykrojone elementy wkładamy w zagłębienie foremek i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 180 C do momentu aż tartaletki nabiorą złotego(...)mleka , cukru i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń . Studzimy stale mieszając , aby nie dopuścić do powstania sztywnego kożucha. Ubijamy z miękkim masłem aż powstanie gładki krem. Dekorujemy świeżymi owocami  np. truskawkami, borówkami, poziomkami, jagodami. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Tort Świnka Peppa - tort z czerwoną porzeczką i serkiem mascarpone 199

formowania Peppy z upieczonego już biszkoptu, tuż przed przekładaniem masą i owocami. Od początku wiedziałam (tu nie musiało być żadnych przemyśleń), jaki ma być smak tortu i jakie owoce mają się w nim pojawić - postawiłam na czerwoną porzeczkę i wybór okazał się być świetny. Jak dokładnie wykonywałam więc ten tort? Biszkopt jasny (do przekrojenia): - 6 jajek - 3 łyżki(...)użyłam barwnika w kropelkach) Przygotowuję jasny biszkopt -  ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodaję żółtka, następnie cukier, wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez 20 minut w temp. 160'C (grzałki  góra/dół ). Lekko wystudzony przekrajam wzdłuż ostrym, długim nożem. Przygotowuję ciemny biszkopt - wykonuję

Wielopokoleniowo
Gofry 150

miesięcznej pracy w gofiarni w Juracie po maturze. Niemniej jednak powrót do ich przygotowania uważam za bardziej niż udany, bo udało mi się opracować wegański przepis na ciasto zarówno w wersji tradycyjnej jak i na zakwasie. Myślę, że nie ma nic gorszego (oczywiście w przenośni) niż miękki gofr. Gofry powinny być chrupiące i mieć delikatny, mleczno-maślany smak. W domach(...)chociaż cukrem pudrem, żeby można je było nazwać deserem. Kiedy pojedziemy nad morze to chyba każdy wie, z jakimi wariacjami możemy się spotkać. Od tony bitej śmietany, po czekoladę, owoce, słodkie sosy i lody. Tak jak w przypadku naleśników , dobra patelnia to podstawa, tak w wypadku gofrów to dobra gofrownica odpowiada za więcej niż połowę sukcesu. Miałam różne gofrownice

rabarbarowo

Proponowane wyszukiwania