Ciastka kokosowe z miodem bez glutenu, bez cukru 247poszatkowanych suszonych owoców (rodzynki, daktyle, morele) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1. Do miski przełożyć olej kokosowy, dodać miód, aromat, szczyptę soli i jajka. Wymieszać mikserem do połączenia składników. 2. Następnie dodać mąkę kokosową, bakalie i wymieszać. Odstawić na około 5-10 minut, aż mąka kokosowa wchłonie trochę wilgoci i masa zgęstnieje. 3. Z gotowego ciasta formować w rękach
Mała Cukierenka
Ciasteczka pierożki 211smakują z innymi owocami np. śliwką czy brzoskwinią. 2 kostki masła 60 dag. mąki pszennej 7 żółtek 7-8 łyżek śmietany kilka jabłek/brzoskwiń/śliwek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masło posiekać i zagnieść z mąką. Żółtka rozmieszać ze śmietaną i połączyć z mąką i masłem. Włożyć do zamrażarki na ok. 1,5 - 2 godziny. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wycinać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto rafaello dla leniwych 190godzinach. Ciasto rafaello dla leniwych Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 23 x 23 cm Składniki: 1000 ml mleka 2 budynie śmietankowe ( na 0,5 litra mleka) nieco więcej niż 1/2 szklanki cukru 200 g miękkiego masła 2 żółtka 2 opakowania krakersów po 180 g 200 g wiórek kokosowych suszone owoce do dekoracji Wykonanie
Kulinarne przygody Gatity
Najprostsza i najlepsza tarta z białą czekoladą 300formy. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut, aż lekko się zarumieni. Studzimy. Składniki na krem: - 250g serka mascarpone - 100g białej czekolady Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, chwilę studzimy i łączymy wraz z serkiem mascarpone. Masę łączymy do momentu, aż stworzą jednolitą konststencję. Otrzymany krem wykładamy na ostudzony spód. Dekorujemy ulubionymi dodatkami np. owocami sezonowymi i wkładamy
Be Fit Be Strong
chleb jabłkowy na zakwasie 204uważamy by ciasto nie siadło). W piekarniku nagrzanym do 220 stopni pieczemy bochenki przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez dalsze 50-60 minut ( co 15 minut zmniejszamy temperaturę o 10 stopni). Przed wyjęciem sprawdzamy czy chleb jest wypieczony w środku ( robimy to patyczkiem i pamiętajmy im więcej dodamy owoców, tym czas pieczenia
Miód i pieprz
Krakersy. Pochrupiecie? 245krakers jest owocem związku mąki i oliwy z oliwek, pachnie rozmarynem, iskrzy kryształkami wonnej soli morskiej, a jego uzależniający charakter ukształtowały nasze własne dłonie, to czy można przed nim zamknąć usta?! Na pewno nie! Będziecie zaskoczeni jak szybko i łatwo można przygotować domowe krakersy! Wystarczy dosłownie kilka ruchów, by zagnieść niezwykle elastyczne i gładkie ciasto. Przyjemność jest tym większa
KUCHARNIA
Najlepsza tarta malinowo-migdałowa 188świeże owoce prosto z ogrodu będą codziennie gościć na naszym stole. Tymczasem pora wykorzystać ostatnie zapasy i poczuć w kuchni namiastkę lata. Delikatny aromat migdałów w połączeniu z kwaskowatym smakiem malin na ciepłym kruchym spodzie sprawia, że tarta znika w mgnieniu oka. Nigdy jeszcze nie przetrwała do następnego dnia... Tarta malinowo-migdałowa Ciasto: 200g mąki pszennej 100g
Zapiski Młodej Żony
Pieczony kalafior z granatem i migdałami 217kokosanki i ciasto 3Bit ciągle czekają, aż znajdę chwilę i napiszę o nich dwa słowa. Tymczasem w weekendy i w tygodniu jest mniej więcej tak jak na zdjęciach poniżej. Granatowo, kalafiorowo i migdałowo! składniki : 1 mały kalafior 2 łyżki oliwy z oliwek grubo mielone sól i pieprz ew. dodatkowe przyprawy według gustu oraz 1 owoc granatu
bistro mama
Naleśniki z serkiem waniliowym i owocami 139wersji wiosennej ze świeżymi owocami i serkiem waniliowym. Mam nadzieję, że wywołają uśmiech na małej buzi;)Naleśniki:szklanka mleka2 jajka150g mąki pszennej2 łyżki cukrusól1/2 szklanki wody gazowanejolej do smażeniaMąkę przesiać, dodać jajka, mleko, cukier i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać
Smakowity Blog Kulinarny
Schab w pomarańczach 203czasem niesamowite ciasto do popołudniowej herbaty, a innym razem danie główne. Dziś zdecydowanie jest to danie obiadowe. Proste, z małą ilością składników, a mimo to inne niż zwykle. Na tyle wyjątkowe, że doskonale pasuje na świąteczny stół. Poza tym jest idealne dla wszystkich tych, którzy tak jak ja lubią mięso w połączeniu ze słodyczą owoców. Schab
Przysmaki Karolki
Ciasto Torcik Krówka Malinowa BEZ PIECZENIA 1524masy krówkowej o wadze 460g. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Torcik Krówka Malinowa BEZ PIECZENIA Składniki: Spód: 130g kakaowych herbatników 80g masła – roztopionego i ostygniętego 1 łyżeczka kakao bez cukru Krem – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 450ml mleka(...)obrotach, aż składniki się połączą, patrz FILM . Dodać ekstrakt waniliowy, krótko wymieszać. 4. Na spód w blaszce wyłożyć około 1/3 kremu i wyrównać. Na wierzchu ułożyć około 120g malin. Owoce przykryć połową pozostałego kremu i wyrównać. Na kremie ułożyć warstwę herbatników. Do pozostałego kremu dodać 50g malin i krótko wymieszać łyżką. Tak przygotowany krem przełożyć na herbatniki w blaszce
Mała Cukierenka
Naleśniki bananowo-jaglane 249nadziewać możemy je różnymi farszami - słodkimi i słonymi, to jeszcze dobrze smakują z każdym dżemem, konfiturą, marmoladą oraz ze słodkimi kremami czekoladowymi, masłem orzechowym....oj długo by wymieniać. Ciasto naleśnikowe też nie zawsze musi być takie samo. Nie trzymajmy się tylko i wyłącznie klasycznego przepisu na domowe naleśniki. Czasem warto pokombinować i zrobić naleśniki w nieco innej odsłonie. Dziś przepis(...)też będzie smacznie. Naleśniki bananowe dobrze smakują solo, bez dodatków. Ja lubię podskubywać taki naleśnik. Dobrze smakują podane z bananem i kremem czekoladowym lub masłem orzechowym. Świetne ze świeżymi owocami i miodem. Składniki: 2 dobrze dojrzałe banany 1 szklanka napoju roślinnego lub chudego mleka ( dodałam napój kokosowy ) 2/4 szklanki mąki jaglanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko szczypta soli
kolorowotorcikowo
Brownie z awokado na mące migdałowej z borówkami 184bezglutenowej alternatywy upiekłem je na mące migdałowej i podmieniłem cukier erytrytolem. Do tego czapa z kokosowej bitej śmietany i borówki dla zmaksymalizowania przyjemności! Odrobina syropu klonowego wpływa na strukturę ciasta i nadaje jej delikatnego karmelowego aromatu, dlatego polecam z niego nie rezygnować lub ewentualnie zamienić innym, np. z agawy. W przepisie korzystam z jajek, jeśli jednak chcesz przygotować wegańską wersję(...)szklanka mąki migdałowej ½ szklanki kakao ¼ szklanki ksylitolu lub erytrytolu szczypta soli Dodatkowo: 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu kilka garści świeżych borówek lub innych sezonowych owoców * PRZYGOTOWANIE Awokado poprzekrawaj i wydrąż miąższ. Przełóż go do miski, wbij jajka i wlej syrop klonowy. Zmiksuj na gładką masę. Kolejno dodaj mąkę migdałową, kakao, ksylitol lub erytrytol oraz
Food Square
Domowe rogaliki twarogowe na tłusty czwartek albo do lunchboxa. Prosty i szybki przepis krok po kroku. 158Składniki na domowe rogaliki twarogowe: - 400g twarogu (ja użyłam półtłustego), - 250g masła, - 400g mąki pszennej, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - dodatki wedle uznania: dżem, owoce, cukier puder, cukier z wanilią. Masz dzieci? Przeczytaj koniecznie ten wpis: Wściekła Matka Polka słów kilka o trujących olejach: Na czym smażyć, jak zdobyć prawdziwy olej(...)utrzyj na jednolitą masę twaróg z masłem. Do tak powstałej masy dodawaj stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając. Kiedy wszystko dokładnie wymieszasz podziel ciasto na pół, uformuj dwie kule i zawiń je w folię spożywczą. Włóż do lodówki na co najmniej godzinkę. Nam się zdarza rano przygotowane ciasto piec dopiero po południu
IzaGotuje
O tym, jak baba zamieniła się w wielkanocnego gołębia. Colomba di Pasqua na trzy blogi - ciasto, które wie o wiośnie. 200poganiać ciasta, a dać mu czas, by rosło swoim tempem. Idealna będzie forma jak na placek drożdżowy - zyskacie wtedy dużą powierzchnię migdałowej skorupki! Colomba di Pasqua to " ciasto, które wie o wiośnie ", może uda mu się ją nareszcie przywołać? Bez względu na pogodę życzę Wam, by ten wielkanocny czas upływał Wam w sposób szczególny. Samych(...)mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego starta skórka z 1 cytryny skórk a star ta z 1 pomarańczowy 1 szczypta soli 50 g kandyzowanych owoców (opcjonalnie, u mnie drobno siekane suszone żurawiny) Składniki na lukier migdałowy 2 biał ka 50 g cukru pudru 50 g granulowanego cukru (zastąpiłam z wykłym
KUCHARNIA