Mazurek bezowy napakowany bakaliami został zainspirowany przepisem ze strony Moje Wypieki i mieszanką keksową od firmy Helio . Głównym składnikiem jest beza naszpikowana bakaliami, które możemy mieszać
PatiGotujePtasie mleczko na bazie czekoladowego budyniu i mleka to wyśmienity deser lub pożywna przekąska z dużą zawartością białka, witamin i składników mineralnych. Efektownie prezentuje się na
Smakowite DaniaPrzepis mamy, który lekko zmodyfikowałam, a w nim duuużo kokosu :) Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia słoik
Na Ciasteczkowych Papierach~kokosowe* kluski "leniwe" z figami i gorzką czekoladą ; zielona herbata kaktusowa ~ *z mąki kokosowej Przepis - jak TUTAJ (przepis nr 066) tylko zamiast robić je jak "tradycyjne
breakfast of dreamsŚwietna alternatywa dla pizzy, wspaniała na obiad lub ciepłą kolację. Różnorodność smaku jest wręcz nieograniczona...polecam również dla Wegetarian Tartę z cukinią i pomidorami
Gosia gotujeTo najlepszy sernik nowojorski, jaki do tej pory jadłam Delikatny, jedwabiście kremowy i bardzo wilgotny…. Zastanawiałam się czy nie podać go z jakimiś owocami
UgotujmyTo.plJako, że mój mężczyzna obchodził ostatnio urodziny, uparłam się na własnoręczne przygotowanie tortu. Przygotowałam się więc psychicznie, że spędzę pół dnia w kuchni. Miało być
W poszukiwaniu inspiracjiGdy zabieralam sie za dzisiejszy obiad mialam wizje pierogow z nadzieniem serowo-malinowym. Wyobrazalam sobie nawet jaki beda mialy samk, z jakimi dodatkami je zaserwuje.Przygotowalam sobie
Przysmaki KarolkiNaleśniki z dżemem i musem malinowym to z całą pewnością danie, który zasmakuje każdemu dziecku, ale nie tylko… szybkie, delikatne naleśniki z dżemem polane domowym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kiwi oraz masło orzechowe. Kiwi - dla dodania wilgotności, zaś masło orzechowe - dla urozmaicenia smaku. Dodatkowo u ż yłam tu mąki żytniej razowej - dla zdro wotności ; ) Zmieniła ona lekko fakturę ciasta, które stało się bardziej podatne na kruszenie po upieczeniu . Wykorzystałam tu mas ł o orzechowe BIO 100% orzechów od PRIMAVIKA - bez soli , bez cukru , produkowane z surowca ekologicznego(...)PRIMAVIKA 1/4 szkl. okeju 1/3 szkl. maślanki 1 jajko DODATKOWO: 1-2 garście rodzynek W pierwszym naczyniu zblendować na papkę - lub rozgnieść widelcem - banana z obranymi ze skórki owocami kiwi. Dołożyć masło orzechowe i jajko. Dolać olej i maślankę. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Do drugiej, dużej miski przesiać przez sito mąkę pszenną wraz z proszkiem
Grunt to przepis!Krokiety to danie, które ma długą historię. Wielu badaczy sztuki kulinarnej twierdzi, że ich pierwotne wersje, czyli warzywa lub mięso w cieście smażone w tłuszczu, przygotowywane były już starożytnym Rzymie. Jednak to Francuzi udoskonalili tę sztukę dodając chrupiącą panierkę. Stąd właśnie wywodzi się nazwa dania - francuskie croquer wywodzi się od dźwiękonaśladowczego słowa określającego chrupanie. Najstarszy zapisany przepis na krokiety pochodzi(...)receptury krokiety to mięso, trufle i szpik w słodkiej bułce i jajku, smażone w smalcu. Obecnie krokiety to popularne danie na całym świecie. W Portugali możemy spróbować krokietów z owocami morza, w Meksyku - z tuńczykiem lub czerwoną fasolą, w Indiach - ziemniakami, w Korei - z makaronem sojowym i warzywami lub kapustą kim-chi. Z kolei w Polsce najpopularniejsze są krokiety
Z notatnika dietetykaFermentacja żywności to proces przetwarzania żywności, który możemy nazwać „kontrolowanym psuciem żywności”. Fermentacja konserwuje żywność w tym mięso warzywa i owoce. To najstarsza technologia polegająca na wykorzystywaniu przemian zachodzących pod wpływem enzymów wytwarzanych przez grzyby, bakterie i inne drobnoustroje. Niszczy naturalne toksyny-substancje chemiczne w żywności, dzięki czemu produkt jest bezpieczny do spożycia przez dłuższy czas W wyniku fermentacji(...)szarpanego mięsa. Kiszone, zmiksowane owoce i warzywa to dodatek do koktajli. Ciekawostki historyczne. Od 500 roku p.n.e. spleśniały twaróg sojowy był używany przez Chińczyków jako antybiotyk na czyraki. To pierwsze udokumentowane zastosowanie fermentowanej żywności jako leku. W starożytnej Grecji za pomocą solanki przedłużano przydatność ryb do spożycia. Starożytni Rzymianie eksperymentowali z drożdżami w fermentacji ciasta, do zaczynu chleba, marynowali
ProstePesto.pljeśli jogurt będzie rzadki, ciasto nie będzie miało wymaganej konsystencji gęstej śmietany Smaż na maśle klarowanym – placki są o wiele smaczniejsze, jeśli smażymy je na maśle klarowanym SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne dania na początek dnia znajdziesz w zakładce ŚNIADANIE Z czym podawać placki? Moje ulubione dodatki do placków to oczywiście świeże owoce – borówki, maliny
Na-talerzu.plpasta orzechowe oraz ulubione owoce, np. banany, truskawki czy maliny. Zmiksuj je ze sobą, przełóż do pojemniczka, a następnie wstaw do zamrażarki. Po kilku godzinach masa nabierze konsystencji lodów. Nakładaj je do wafelków lub miseczek i dekoruj wedle uznania, np. bitą śmietaną lub słodką polewą. Lody pistacjowe będą też znakomitym dodatkiem do świeżego, ciepłego ciasta. Takie połącznie zawsze smakuje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ugina się od owoców. Większość przepisów na knedle zawierają twaróg. Natomiast ten przepis jest tylko z ziemniakami. Z tej porcji wychodzi 10 dosyć dużych knedli. Ziemniaki ugotować w skórkach, obrać po ugotowaniu. Natychmiast ugnieść na miazgę lub wycisnąć przez praskę do ziemniaków. Do gładkiej masy dodać roztopione masło, jajko, sól i mąkę. Zagnieść ciasto na gładką masę. Uformować wałek
Kuchnia Pokoleń