ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:527/988)

Ciasto z ciecierzycy i masła orzechowego 164

Ciasto z masłem orzechowym – brzmi kusząco prawda? A co powiesz na ciasto z ciecierzycy i masła orzechowego? Brzmi dziwnie? To fakt, ale... The post Ciasto

Eksperymentalnie.com
Tarta czekoladowa z malinami 171

Składniki (na 8 porcji) - szklanka daktyli (ok. 100 g), - szklanka orzechów ziemnych (ok. 130 g), - szklanka nasion słonecznika (ok. 155 g), - szklanka wiórków kokosowych (ok. 100

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
CZEKOLADKI PODWÓJNIE CZEKOLADOWE 156

Gotowe kieliszki czekoladowe, przepyszny mus czekoladowy i kawałki orzechów- świetna słodycz do przygotowania w kilka chwil.  Składniki: 50 gotowych korpusików czekoladowych ze sklepu   CUKIETERIA

Z Majeczką w kuchni
Sernik pina colada 236

Ulubione smaki umieszczone w znakomitym cieście czyli kokos i ananas w serniku. Smaki pina colada to ulubiony mój smak drinku ale czemu nie spróbować smaków w

Moje Małe Czarowanie
59. Tarta na spodzie orzechowym z cytrynowym kremem z serków Bieluch 273

Pogoda znów mało wakacyjna, szkoda. Dzisiaj idę do koleżanki mojej mamy, by zaprezentować jej, jak w prosty sposób przerzucić się na zdrowy tryb życia nie zmieniając

Be Fit Be Strong
Makowiec 392

włoskich - 150 g cukru - 3 łyżki miodu - łyżeczka cynamonu - skórka starta z cytryny i pomarańczy  - łyżka masła Orzechy drobno posiekaj i dodaj do masy. Resztę składników również. Na sam koniec dodasz ubitą pianę z białek, które pozostaną po wyrobieniu ciasta. Ciasto: - 2.5 szklanki mąki - 120 g mleka ciepłego - 5 jaj - 125 g masła roztopionego ostudzonego - 35 g drożdży - sól

Pasje Jolki
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP II 234

Etap II Etap I    Po ponad miesięcznym leżakowaniu ciasto na   piernik staropolski jest gotowe do pieczenia. Ciasto jest twarde ale przyjemnie się z

RAROSSA
Strucla makowa 147

dość mocno wyczuwalna w strucli. Z podanych składników upiekłam dwie strucle. Ciasto 50 dag mąki 12 dag cukru 10 dag masła 4 żółtka 1 szklanka mleka 4 dag drożdży szczypta soli Masa makowa (użyłam gotowej masy makowej) 25 dag maku 15 dag cukru pudru 2 żółtka migdały, rodzynki, orzechy olejek migdałowy Mąkę przesiać do miski. Zrobić zaczyn (drożdże rozetrzeć(...)wlać rozczyn, resztę mleka i dodać szczyptę soli. Wyrabiać ciasto dokładnie, aż będzie gładkie i lśniące. Pod koniec wyrabiania stopniowo wlewać rozpuszczony tłuszcz. Ciasto powinno być dość gęste. Gotowe ciasto przykryci zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy dwukrotnie zwiększy swoją objętość wyłożyć je na stolnicę, podzielić na 2 części. Każdą cześć cienko rozwałkować, rozsmarować na niej równo masę makową

Kuchenne aromaty
Ciasto cukiniowe, lekko cynamonowe... 115

350g), starte na tarce o dużych oczkach 1 łyżeczka ektraktu waniliowego 300g maki 2 łyżeczki cynamonu spora szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 50g orzechów włoskich, połamanych na kawałki 100g sułtanek dodatkowo, opcjonalnie 150g serka kremowego typu Philadelphia 60g cukru pudru szczypta mielonego cynamonu Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem). Przygotuj tortownicę - wyłóż papierem(...)sporej misce wymieszaj jajka, olej i cukier, a następnie wmieszaj cukinię. W osobnej misce wymieszaj ze szczypta soli pozostałe składniki. Wmieszaj suche składniki do mokrych i wlej gotowe ciasto do przygotowanej tortownicy. Piecz przez około 40 minut - dobrze jest sprawdzać wcześniej, bo duzżo zależy od mocy piekarnika. Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia. (W tym momencie można ciasto zamrozić

Lejdi of the house
Tarteletki ze śliwkami na kruchym spodzie 192

starym domem Babci był jeszcze starszy sad...jabłka, gruszki i śliwy i ogromniasty orzech też był.. całe lato do późnej jesieni było to miejsce biegania na boska (choć nie raz osa użądliła), Tato kosił trawę kosą i owoce zawsze się jadło prosto z drzewa i odpoczywało się w ich cieniu. Śliwy słodkie i soczyste...ech to były czasy... Moje(...)tarteletki dzisiaj dość niedbałe i lekko potargane, ale takie pyszne, że wodzą człowieka na pokuszenie... Ciasto kruche: - 25 dag mąki - 10 dag masła - 10 dag cukru - 1 jajko - wanilia z jednej laski Dodatkowo: - śliwy - cukier brązowy do posypania 1. Z podanych składników szybko i energicznie zagniatamy kruche ciasto, a następnie odstawiamy na godzinę do lodówki. 2. Przygotowujemy formę na babeczki

Apetyczna babeczka
Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" 235

Wczoraj blog "Weekendy w domu i ogrodzie" obchodził swoje pierwsze urodziny. Planowałam zamieścić tu odpowiedni wpis z przepisem na jakiś tort, ale rzeczywistość ma gdzieś moje

Weekendy w domu i ogrodzie
Rogale Marcińskie 170

lepszych rogali od Marcińskich,są rewelacyjne. Składniki: Ciasto półfrancuskie: 0,5 kilograma mąki 200 ml.mleka 60 gram masła 60 gram cukru 1 jajko i 1 żółtko 2 gramy soli 10 gram drożdży 150 gram zamrożonego masła Masa makowa: 500 gram białego maku 250 gram miodu 100 gram masła 50 gram orzechów włoskich 50 gram migdałów 4 jajka aromat pomarańczowy Lukier(...)drobnych oczkach. Migdały sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórek, razem z orzechami mielimy. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy zmielone bakalie i miód, podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu, dodajemy zmielony mak, smażymy przez 5 minut ciągle mieszając. Do ostudzonej masy dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki ciasta schładzamy wcześniej w lodówce. Mleko lekko podgrzewamy, odlewamy 50 ml, dodajemy

Bajeczna Kuchnia
Piernikowe markizy z kremem orzechowym 232

250g masła - 400g miodu Masa orzechowa: - 400 g wyłuskanych orzechów (dałam różne – włoskie, laskowe, nerkowca, migdały) - 1 szklanka cukru pudru - 1,5 szklanki mleka - 400 g miękkiego masła - 7 łyżek mleka w proszku - 2 łyżeczki kakao - aromat rumowy (opcjonalnie) Polewa z czekolady: - 120 g czekolady deaserowej (gorzka) - 80 g masła Ciasto zarabiamy dzień przed pieczeniem. Mąkę i kakao przesiewamy(...)jakieś chłodne miejsce). Na drugi dzień ciasto wykładamy na stolnicę lekko posypaną mąką, dosyć cienko rozwałkowujemy i wykrawamy foremką kółka. Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy ok. 7 – 8 minut. Wyjęte z piekarnika studzimy na kratce. Do masy orzechowej najlepiej orzechy lekko podprażyć w piekarniku

mojewypiekiinietylko