Słodki serniczek do kawy w dwukolorowej wersji. Sernik jest delikatny i wilgotny, natomiast jego spód bardzo chrupiący. Ciasto podałam na porcelanie JESIEŃ PORCELANA BOGUCICE Spód: 100 g orzechów laskowych 130 g orzechów włoskich 100 g masła Masa serowa: 5 jajek 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie) 0,5 szklanki cukru pudru 250 g chudego twarogu w kostce(...)wiaderka 40 g budyniu waniliowego 230 g kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella) Cukier puder do posypania Spód: Orzechy mielimy na strukturę bułki tartej. Masło roztapiamy w rondelku. Przelewamy do orzechów, wszystko mieszamy ze sobą. Wilgotną masą wylepiamy tortownicę o średnicy 24 cm. Formę wstawiamy na 30 minut do lodówki. Masa serowa: Jajka ubijamy na żółtą pianę. Stopniowo dosypujemy cukier puder
VioletoweKucharzeniepowidłami, albo pozostawić bez nadzienia, posypując cukrem pudrem czy dekorując czekoladą. Ciastka można również upiec w piekarniku. Wystarczy wtedy rozwałkować ciasto i wyciąć ciastka foremkami. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 0,5szkl. mąki pszennej tortowej 0,5szkl. mielonych orzechów laskowych 1/3szkl. cukru pudru 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko(...)masła Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, zmielone orzechy, cukier puder, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Wbiłam jajko i dodałam pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam dość szybko jednolite ciasto. Opiekacz elektryczny rozgrzałam. Z ciasta odrywałam niewielkie porcje ciasta i układałam je w foremkach opiekacza. Ciastka piekłam dosłownie 1-2 minuty w zamkniętym opiekaczu
Waniliowe Improwizacjepiasku. Dodajemy żółtka i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Wałkujemy ciasto i wylepiamy nim dno formy (ja wylepiłam dwie keksówki) oraz brzegi na wysokość ok. 1 cm. Na wierzch wykładamy konfiturę wymieszaną z orzechami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić
Kulinarne Inspiracjeciasto drożdżowe jest przepyszne! Rolada jest mięciutka, puszysta, delikatna i bardzo smaczna. Można ją nadziać czym tylko dusza zapragnie – orzechami wymieszanymi z cukrem, kajmakiem, dżemem lub smażonymi jabłkami z cynamonem – tak jak ja to zrobiłam. Z ciasta można robić rolady, ale równie dobrze można uformować bułeczki z różnymi nadzieniami. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 200ml ciepłego mleka
Smaki Armineuwielbia (jedząc je zawsze obgryzałam dookoła, by galaretkę zostawić na koniec :D Wy też?) i galaretka! To wszystko w jednym cieście 💓😍 Składniki na blaszkę ok 24x36cm Biszkopt: 8 białek 3 żółtka 150g drobnego cukru kryształu 200g zmielonych orzechów włoskich 100g wiórek kokosowych 100g rodzynek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 5 żółtek 1 duża puszka(...)ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy partiami cukier, a następnie żółtka. Miksujemy przez chwilę, po czym dodajemy bakalie (orzechy, kokos oraz rodzynki) wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy na dwie równe blaszki wyłożone papierem do pieczenia (najlepiej tylko spód) lub najpierw pieczemy jeden
Kuchnia w czekoladziełyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawy:sól ,pieprz,oregano Dodatki: 150 g gorgonzola 150 g mozzarella 1 twarda gruszka orzechy W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże z cukrem ,dodać pozostałe składniki .Mąkę stopniowo,aż do momentu kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk ,będzie elastyczne i miękkie.Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 0,5 godziny. Następnie(...)rozwałkowujemy ciasto na cienki placek na papierze i rozkładamy na nim sery pokrojone cienko .Na serach gruszkę , a na wierzchu orzechy .Posypać oregano. Pizzę pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut
Ladylaura.Jeśli znudziły Wam się moje muffinki z kawałkami czekolady, to ten uniwersalny przepis na ciasto można wykorzystać także z nutellą. Dla miłośników czekolady i orzechów w sam raz. Świetna przekąska do zabrania ze sobą na drogę, do szkoły czy pracy a także przyjęcia. Składniki: (na ok. 10 sztuk) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki(...)razem na gładką masę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub po prostu wyłożonej foremkami do muffinek wlewamy po łyżce ciasta. Dokładamy po ok. łyżeczce nutelli i przykrywamy niecałą łyżką ciasta. Pieczemy ok. 20-25 min w zależności od piekarnika
W kuchni bez szafekszklanka cukru 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 lyżeczka soli (to jest zdecydowanie za dużo - 1/2 powinno być w sam raz) 1/2 szklanki orzechów włoskich 1 szklanka drobniutko posiekanego ananasa - świeżego, albo puszkowanego (dokładnie odsączonego z zalewy); oryginalnie - odcedzony 'crushed pineapple', czyli puszkowany, mocno rozdrobniony ananas Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj foremkę z papierem(...)utrzyj mikserem masło i cukier. Wmiksuj po jednym jajku, ucierając dokładnie po każdym. Wmieszaj ananasa. Przesiej razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj z orzechami. Wsyp do mokrych składników i szybko zamieszaj na ciasto - nie za długo, tylko do połączenia. Przelej do foremki i piecz okolice 40-60 minut, do suchego patyczka. Przestudź w foremce przez 10 minut
Lejdi of the housenależy przekręcić na drugą stroną za pomocą łopatki, w rondelka pączuś sam się obróci :-) Tłuściutkiego czwartku!!! Porada: dodając odrobinę więcej mąki, żeby ciasto było ciut gęstsze można dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, najlepiej wcześniej natłuścić dłonie olejem
pieprzny smaczekciasto. Piernik bez jajek piekę w temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu przez ok. 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto studzę, dekoruję polewą czekoladową i posiekanymi bakaliami, np. orzechami, rodzynkami, suszoną żurawiną. Smacznego Zasmakuj Kuchni
Zasmakuj KuchniSkładniki 1 1/2 szkl. orzechy laskowe ,lub włoskie 170g 6 dużych białka jajek, w temperaturze pokojowej szczypta soli 1/2 rodzynek opcjonalnie, mogą być
mojej kuchniSkładniki 1 1/2 szkl. orzechy laskowe ,lub włoskie 170g 6 dużych białka jajek, w temperaturze pokojowej szczypta soli 1/2 rodzynek opcjonalnie, mogą być
w mojej kuchnirodzaje cukru, posiekane na kawałki masło, proszek do pieczenia i wbijamy 2 jajka. Zagniatamy szybko i dokładnie ciasto, będzie się lekko lepić. Odrywamy kawałki ciasta i w dłoniach formujemy kulki ciut większe od orzecha włoskiego. Każdą lekko spłaszczamy i robimy wgłębienie za pomocą palca. Układamy w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. We wgłębienia nakładamy marmoladę. Blachę
Słodkie okruszkiprzestudzenia (tak żeby dało się je wymieszać ręką). Na koniec dodajemy mleko, jajko, obie mąki i pieprz. Ciasto krótko wyrabiamy, aż będzie jednolite. Następnie z ciasta odrywamy kawałki, które formujemy w kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą z nich obtaczamy dokładnie w mące pszennej. Smażymy partiami na głębokim tłuszczu aż ładnie zbrązowieją (ja smażyłam je we frytkownicy
PatiGotujemasy dodajemy wymieszane składniki suche. Ciasto b ędzie bardzo gęste i lepkie,dlatego odstawiamy je na 1-2 godz. do lodówki. Po tym czasie z ciasta nabieramy łyżką porcje,z których robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kuli po wierzchu posypujemy mieszanką cukru i cynamonu i odkładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w 180 stopniach przez
Bon appetit mon amieSkładniki : Spód • 100 g obranych orzechów laskowych • 100 g suszonych daktyli lub śliwek Masa serowa • 1 kg zmielonego twarogu sernikowego • 1 szklanka cukru • 1 budyń śmietankowy
KUCHNIA POLSKADodajemy jajko i wyjęte wcześniej ziemniaki. Dokładnie mieszamy, łącząc składniki w gładkie i śliskie ciasto (w razie potrzeby podsypujemy mąki ziemniaczaną). Odrywamy porcje ciasta i z każdej formujemy w dłoniach kulkę wielkości orzecha włoskiego. Końcem drewnianej łyżki oprószonej mąką lub palcem, na środku każdej kulki robimy wgłębienie. Odkładamy na bok. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Zmniejszamy ogień
cool and mintygorącą wodą opłukuję łyżkę po miodzie. Mieszam składniki ze sobą. Składniki z małej miseczki przelewam do dużej miski i bardzo dokładnie mieszam. Ciasto jest lekko sypkie, ale kleiste. Formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczam je w dłoniach do grubości około 0,5cm i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w rozgrzanym
Gotuj Się Kto MożeMakę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą, oraz przyprawami. Przesiej suche składniki. Do suchych składników dodaj mokre. Wymieszaj. A pod koniec zagnieć miękkie ciasto. Ciasto nabieraj łyżką odmierzając porcję, formuj w kulki (wielkości orzecha włoskiego). Obtocz w cukrze lekko dociskając. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko je rozpłaszczając. Piecz w temp. 180 C przez
greenscarfUcieramy masło z cukrem (mikserem). Dodajemy miód i dalej ucieramy. Zmniejszamy prędkość miksera i dodajemy płatki owsiane, mąkę, sodę, proszek i sól. Miksujemy, ciasto powinno być lekko klejące. Odrywamy małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i rozpłaszczamy w dłoniach. Powinny mieć ok. 3-4 cm średnicy. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Musimy pamiętać o zachowaniu
bistro mamalistki laurowe. Wywar gotować ok 40 minut. W tym czasie pokroić resztę marchewek i selera naciowego w kosteczkę, Por w półplasterki, czosnek posiekać. Z ciasta na kluski uformować małe kuleczki ( trochę mniejsze niż orzech włoski) - odstawić do lodówki. W drugim garnku rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojone warzywa, smażyć ok 10-15 minut aż się zarumienią. Do warzyw dodać mąkę i mieszając
Cooking for Emilyzagniatamy je dłońmi do połączenia – na stolnicy silikonowej nie potrzebuje już ani grama mąki więcej, na drewnianej będzie potrzeba je lekko podsypać. Odrywamy małe porcje ciasta i toczymy z nich w dłoniach kulki wielkości orzechów laskowych. W dużym garnku zagotowujemy wodę osoloną do smaku, wrzucamy partiami po 15-20 sztuk jaglanych kulek, mieszamy i gotujemy na małym ogniu do momentu
Karo in the Kitchenorzeszków arachidowych) -opcjonalnie: cukier puder Przygotowanie Masło sezamowe utrzeć z cukrem i cukrem pudrem. Ucierając wbijać po jajku. Masę wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia, orzechami (i/lub rodzynkami). Wyrobić mikserem, schładzać 30 minut. Z ciasta formować kulki i lekko je spłaszczać. Można obtoczyć w sezamie. Piec na blasze wyłożonej pergaminem przez ok 15 minut w temp. 180st. Ostudzone można porypać
Zielona Kuchniaokrągłej formy o powierzchni mniejszej niż moja forma prostokątna, ciasto może wymagać dłuższego czasu pieczenia). Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół, posmarować konfiturą, ponownie złożyć. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową, udekorować orzechami, owocami lub wiórkami kokosowymi
Zasmakuj Kuchnijajka, po jednym. Mąkę wymieszać z przyprawą korzenną, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy maślanej i dobrze wymieszać. Dodać świeży i kandyzowany imbir, orzechy i wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 165 st. C. Ciasto podzielić na pół, każdą część uformować w długi wałek o wymiarach mniej więcej 35x5cm i ułożyć na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Słodkie inspiracjemąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól. W drugiej - roztrzepane jajka i olej. Zawartość obu naczyń połączyć, dodać jabłko, marchewkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do wysokości papierowej foremki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Krem z serka : 150 g kremowego serka 25 g masła
Domowa cukiernia EwySernik na cieście z dodatkiem masła orzechowego, polany polewą toffi z orzechami ziemnymi. Polewa toffi z orzechami jest naprawdę pyszna. Na pewno wykorzystam ją jeszcze przy innych deserach. Spód sernika: 1 paczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Bullioproszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym wsyp do miski lub na stolnicę. Dodaj jajka i schłodzone i pokrojone masło. Całość posiekaj nożem. Następnie zagnieć ciasto. Rwij na małe kawałeczki i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każda kulkę lekko spłaszcz i kciukiem zrób wgłębienie na dowolny owoc lub dżem. Dżemem lub powidłami lepiej
Pysznie & Piękniekremu. Można zamiast masła albo kremu dodać rozpuszczoną czekoladę(pół małej tabliczki 50 g). Ciasto wyrabiamy dokładnie ręką. Gdy składniki dobrze się połączą i ciasto będzie przypominać konsystencją plastelinę lepimy kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układamy je na papierze do pieczenia. Wkładamy do lodówki na jakieś pół godziny. W czasie gdy kulki się chłodzą rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej
Pysznie & Piękniemąki Tortowej Młynomag posypki do dekoracji Cukier i jajko ubijamy na pianę, Masło ucieramy w drugim naczyniu i stopniowo dodajemy jajko z cukrem, następnie dodajemy orzechy i mąkę, zmieniamy końcówki miksera i dobrze mieszamy ciasto. Nakładamy ciasto do maszynki i wyciskamy ciasto na blaszki do pieczenia, dekorujemy posypkami . Pieczemy ok 15 min w temp
Gotowanie jest łatweTakie ciasteczka szybko się robi..można zrobić bez orzechów, bez kawy..albo dodać inne dodatki..Ja zrobiłam z podwójnej porcji..jedną z orzechami, a drugą z
Moje domowe kucharzeniewbijać jajka. Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, a następnie połączyć z ciastem. Masę doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wyrobić i pozostawić do ostudzenia. Z ciasta formować kulki (lub szprycą do ciastek - kwiatki) wielkości orzecha włoskiego i smażyć na mocno rozgrzanym oleju (na złoto). Dofinki wyjąć łyżką cedzakową, osuszyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać
Di gotujeotrzymania jednolitej kuli ciasta. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut (lub dłużej). Po tym czasie z ciasta odrywać kawałeczki i formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie. Każdą kulkę spłaszczyć widelcem robiąc wzroki. Blaszkę z ciasteczkami schłodzić przez
Nastoletnie Wypiekaniepraskę i dokładnie studzimy. Do ziemniaków dodajemy jajko i kaszę mannę, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystkie składniki łączymy razem i dłonią wyrabiamy ciasto. Z masy formujemy okrągłe kuleczki ( trochę większe od orzecha włoskiego ) a następnie gotujemy je w lekko osolonym wrzątku około 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowane kluski wyjmujemy łyżką cedzakową. Artykuł
Smakowite Daniaboków garnka. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy po jednym jajku, wszystko dokładnie miksując. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kleksy wielkości orzecha włoskiego. Ptysie pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie suszymy je w wyłączonym piekarniku przez około
Kulinarne przygody GatityUwielbiam domową pizzę na grubym cieście, często ją przyrządzam z różnymi dodatkami, tym razem jako sosu do posmarowania ciasta na pizzę użyłam gotowego sosu do spaghetti
słodki bratekpiekarnika. Piec 12-14 minut w 180 stopniach. (Spód powinien być lekko zarumieniony, ale należy uważać, aby nie przypalił się.) (*) Robiłam serduszka i każda porcja ciasta na takie ciasteczko miała wielkość odrobinę większą od orzecha laskowego
Di gotujefigi Orzechy i figi pokroić na mniejszej kawałki. W misce wymieszać wszystkie składniki. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do foremki, na wierzchu ułożyć kila orzechów i figi pokrojonych w plastry lekko dociskając do ciasta. Następnie przykryć folią spożywcza, odstawić do wyrośnięcia na 3- 5 godzin. Ciasto chlebowe musi wyrosnąć do 3/4 foremki. Zdjąć folię i wstawić do nagrzanego piekarnika
Delicious Titbitsrozpuszczone masło, wyrobić na gładką masę. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na stolnicę, zrobić wałek i ciąć kawałki ciasta, formować placuszki na które układać ser i sklejać robiąc kulę. Posmarować bułki rozmąconym jajkiem i posypać makiem, orzechami. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 25 minut w temp. 185 st. NADZIANIE SEROWE 400 g białego sera
harrisaodstawić na bok). Wszystko wymieszać, a następnie zagnieść w kulę. Jeśli ciasto będzie się kruszyć- dodać jedną lub dwie łyżki serka. Z ciasta odrywać kawałki i formować z nich jajeczka wielkości orzecha włoskiego. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce 20 minut. Końce patyczków zanurzyć w pozostawionej wcześniej łyżce
Nastoletnie Wypiekanieniedużym ogniu na złoty kolor. Ja smażyłam po 5 – 6 sztuk na raz. Wykrojone środki także smażyłam – wyszły mini pączki. Z ciasta można też zrobić pączki – wystarczy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Usmażone układać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
Niebieski kubek z kawa