książki znanego Anglika nie korzystałam od ćwiartek kurczaka z duszonym groszkiem i cebulkami oraz sałatki z selera naciowego i jabłek z dodatkiem orzechów włoskich . Wspominałam już pewnie, że nie lubię suchych ciast, prawda? Takich bez musów, kremów, owoców i im podobnych? To wszystko prawda, ale... JAKA TA TARTA JEST PYSZNA (mimo, że bez kremu)! TARTA BAKEWELL GORDONA RAMSAYA Składniki
Życie zamknięte w smakuzłożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Skorzystaj z przelicznika foremek. Składniki na biszkopt orzechowy (rant śr 16 cm): 3 białka (ok 110 g) + szczypta soli 86 g drobnego cukru 3 żółtka 98 g mąki pszennej 68 g zmielonych orzechów włoskich Orzechy mielimy drobno. Najlepiej
Słodki Pomysłtypowo wiosenny, ale za to optymistycznie pomarańczowy. I z marchewką! Przepis na blogu Ala piecze i gotuje po raz pierwszy zobaczyłam, ekhm ... Ponad trzy lata temu. Wtedy ciągle jeszcze ciasto marchewkowe wydawało mi się trochę niemożliwe , więc sernik z marchewkową wkładką przyciągnął moją uwagę. Urocza dekoracja z marcepanowych marchewek skojarzyła mi się z Wielkanocą, i właśnie z tej okazji postanowiłam(...)Udało się, cóż... Nieco później, niż planowałam. Z przepisu Ali wzięłam marchewkę (od siebie dodałam sok z pomarańczy, który pasuje tutaj wyśmienicie) i pomysł na dekorację. Do spodu dodałam orzechy - dzięki temu jest cudownie chrupiący. Masę serową zrobiłam po swojemu - z dodatkiem mascarpone, na serku kremowym. Wyszła idealnie gładka, kremowa i rozpływająca się na języku, o dość intensywnym waniliowym smaku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto właściwe: 20 g świeżych drożdży 60 g mąki orkiszowej razowej 1,5 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka miodu 70 g orzechów włoskich, prażymy na suchej patelni W dużej misce łączymy oba rozczyny, dorzucamy resztę składników i zagniatamy ciasto przy pomocy rąk lub miksera. Ciasto będzie gęste, jeśli byłoby zbyt suche można dolać troszkę wody. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy
Dzieje kuchennej Wiewiórysposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Właśnie dzięki przejrzałym bananom chlebek bananowy jest tak słodki i nie potrzebuje dodatku cukru. Na dodatek banany czynią to ciasto bardzo wilgotne i mięciutkie. Możemy do chlebka dodawać różne dodatki: orzechy, żurawinę, czekoladę, bakalie, po prostu wszystko co uważacie, że będzie pasowało. Możecie zrobić chlebek całkowicie BEZGLUTENOWYM! Wystarczy, że ilość mąki pszennej podanej w przepisie
Kuchnia Łukaszaszatkownicy, aż zrobił się piasek, dodałam jajka, cukier i śmietanę i zmiksowałam całość. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto, z którego odrywamy po kawałku i formujemy kulki wielkości małych orzechów włoskich. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kulki układamy na blasze i każdą kulkę spłaszczałam tłuczkiem do mięsa, tak uformowane ciastka pieczemy w 170 stopniach
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcałego ciasta a druga 1/4). Większą z nich rozwałkowujemy do wymiarów dużej blachy do pieczenia.Drugą, mniejszą część wykorzystujemy do zrobienia ozdobnych zawijasów. Całość( ciasto + zawijasy z ciasta razem) pieczemy ok. 35-40 w temp. 180 stopni ( do zezłocenia). Składniki na masę kajmakową: 500 ml mleka 400 g cukru cukier waniliowy 150 g masła Mleko gotujemy z cukrami na wolnym(...)masa ma być lekko ciepła, dodajemy masło Składniki pozostałe: 1 duży słoik powideł z czarnej porzeczki małe opakowanie okrągłych biszkoptów paczka rodzynek 100 g orzechów włoskich kilka moreli suszonych, daktyli, żurawiny WYKONANIE: blat ciasta kruchego rozsmarowujemy powidła porzeczkowe biszkopty ( można nasączyć syropem waniliowym) masa kajmakowa bakalie Smacznego
Domowe ciastawiórków kokosowych CIASTO MAKOWE : 30 dag zmielonego maku (kupiłam w Lidlu) 2 jajka 2 łyżki stopionego masła 25 g rodzynek i orzechów 10 dag cukru 4 łyżki miodu olejek migdałowy DODATKOWO : słoik powidła śliwkowego WYKONANIE : CIASTO KRUCHE : Mąkę razem z proszkiem przesiewamy, dodajemy puder oraz masło. Siekamy, dodajemy żółtka, śmietanę i zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Pierwszą
Pani na desernajpierw jasne ciasto, następnie równomiernie rozprowadzamy na nim ciemne. Kulki kokosowe Wszystkie składniki łączymy ze sobą, z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Przygotowane kulki wkładamy na 30 min. do zamrażalnika. Schłodzone układamy na ciemnym cieście w rzędach, lekko je wciskając. Pieczemy w 180 stopni C 45 min. Upieczone ciasto studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem
kgwjanczewoCIASTO MARCHEWKOWE Z CYNAMONEM Przepyszne, szybkie w przygotowaniu, wilgotne ciasto o wspaniałym aromacie. Składniki: - 1,5 szklanki startej marchewki; - 1,5 szklanki mąki; - 4 jaja; - 0,5 szklanki oleju rzepakowego; - 0,5 szklanki oleju kokosowego; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - 1 łyżeczka cynamonu; - 1 szklanka pokrojonych orzechów brazylijskich lub włoskich; - 0,5 łyżeczki soli morskiej; - 0,5 szklanki ksylitolu/cukru trzcinowego(...)jednolitą masę; - masę przelać do gotowej brytfanki wysmarowanej uprzednio masłem; - wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut do 55 minut, aż ciasto się zarumieni; - po upieczeniu można posypać dla ozdoby i smaku wiórkami kokosowymi oraz pokruszonymi orzechami. SMACZNEGO
MintTasteświeżości i lekkości. Idealne na letnie popołudnie! Polecam!!! Składniki na kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami na tortownicę o średnicy 28 cm CIASTO: 300 g mąki pszennej 100 g obranych i zmielonych orzechów laskowych (ewentualnie migdałów lub innych orzechów) 250 g masła 2 żółtka 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy zmielone orzechy, cukier, kandyzowaną skórkę pomarańczową lub cytrynową, sól, mieszamy i dodajemy pokrojone w kosteczkę masło. Dokładnie siekamy nożem, aż uzyskamy drobniutką kruszonkę, następnie dodajemy żółtka, rum (nie aromat!!!) i dalej siekamy nożem, aż jajka połączą się z resztą składników. Teraz szybko zagniatamy ciasto rękoma (im krócej będziemy je ogrzewać dłońmi, tym ciasto będzie
Rozpustne gotowaniemiskę (jak zawsze :)), wsypujemy tam mąkę, wkruszamy drożdże, zalewamy wodą, dajemy sól i cukier i mieszamy około 15 minut. Powinno nam wyjść ładne elastyczne ciasto niezbyt przywierające do dłoni. Po 5 minutach wrzucamy odsączone orzechy i mieszamy jeszcze 5 minut. A potem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Jak wyrośnie to krótko mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej
Marder&Marder Manufacturekoniec pozostałą mąkę i jogurt. Powstałe ciasto przelewamy do silikonowej formy na babkę wysmarowanej masłem. Jeśli używamy klasycznej metalowej formy oprócz wysmarowania masłem , posypmy jeszcze odrobiną tartej bułki. Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50-60 minut. Odstawiamy do ostudzenia! Polewamy roztopioną mleczną czekoladą i posypujemy orzechami arachidowymi! UWAGA! Czas pieczenia zależy również od jakości i mocy piekarnika
Ostra na Słodkozwykle rewelacyjne ciasto Składniki: 25 dag maki pszennej 15 dag masła 10 dag cukru pudru 2 żółtka 3-4 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag maku 0,5 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżka masła 1 łyżka miodu olejek migdałowy Masa orzechowa: 35 dag orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru 1 łyżka(...)pudru 10 dag rodzynek 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie: Ze składników zagnieść kruche ciasto. Mak sparzyć zemleć trzy razy, dodać masło, cukier, miód, olejek i pianę ubitą z białek. Orzechy zmielić zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier, masło, wymieszać i wystudzić. Do zimnej masy orzechowej dodać piane ubitą z białek. Ser zmielić, masło
Ciasteczkowy Potwór