ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:375/988)

Strucla z makiem 114

Masa makowa: 1 puszka masy makowej (850 g) - ja użyłam Dr. Oetkera garść  rodzynek - sparzonych wrzątkiem i odsączonych garść posiekanych orzechów włoskich garść posiekanych suszonych moreli 2 łyżki miodu   Ciasto: 500 g mąki pszennek 50 g drożdży 125 g margaryny 250 ml mleka 150 g cukru pudru 3 jajka szczypta soli   1 jajko do posmarowania(...)ciasta   1 szklanka cukru pudru i sok wyciśnięty z jednej cytryny (jako posypka użyłam suszonej skórki cytrynowej)   Wykonanie : Białka z 3 jajek ubić na sztywną pianę. Mleko lekko podgrzać. Roztopić margarynę.   Gotową masę makową z puszki przełożyć do miski. Dodać łyżkę ubitej piany z białek, miód, orzechy, rodzynki i morele, wymieszać.   Przygotować

cucinare
Strucla z makiem 151

Masa makowa: 1 puszka masy makowej (850 g) - ja użyłam Dr. Oetkera garść  rodzynek - sparzonych wrzątkiem i odsączonych garść posiekanych orzechów włoskich garść posiekanych suszonych moreli 2 łyżki miodu   Ciasto: 500 g mąki pszennek 50 g drożdży 125 g margaryny 250 ml mleka 150 g cukru pudru 3 jajka szczypta soli   1 jajko do posmarowania(...)ciasta   1 szklanka cukru pudru i sok wyciśnięty z jednej cytryny (jako posypka użyłam suszonej skórki cytrynowej)   Wykonanie : Białka z 3 jajek ubić na sztywną pianę. Mleko lekko podgrzać. Roztopić margarynę.   Gotową masę makową z puszki przełożyć do miski. Dodać łyżkę ubitej piany z białek, miód, orzechy, rodzynki i morele, wymieszać.   Przygotować

cucinare
Seromakowiec 598

tylko.     Składniki na ciasto kruche: - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę makową: - 2 puszki masy makowej (2X850g) - 200g mielonych migdałów - 100g suszonej żurawiny - 150g orzechów włoskich - skórka pomarańczowa - 4 białka - esencja migdałowa Składniki na masę serową(...)grubym dnem, stawiamy na gaz i mieszając odparowujemy nadmiar płynu (nie ma gotowej masy idealnej). Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, mielone migdały, posiekane orzechy włoskie, suszoną żurawinę (bez namaczania). Gotową masę odstawiamy do wystudzenia. Na drugi dzień. Schłodzone ciasto (porcja – 2/3) wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wym. 34 x 25 cm). Można je zetrzeć na tarce jarzynowej, albo

mojewypiekiinietylko
Śmietankowy tort z żurawiną 253

mikołajkowego, na które zaprosiliśmy całkiem sporo gości – więc ciasto też musiało być słusznych rozmiarów. Piekłam je w tortownicy o średnicy 20 cm. Jest połączeniem aromatycznych puszystych biszkoptów pieczonych z dodatkiem mielonych goździków, cierpkiego musu ze świeżej żurawiny i delikatnego kremu z mascarpone i bitej śmietany. Całość doprawiamy prażonymi orzechami laskowymi i galaretką w cukrze – to musi być dobre(...)smarujemy przestudzonym musem z żurawiny. Następnie nakładamy porcję kremu. Do środka tortu powinniśmy zużyć ok. połowy przygotowanego kremu. Na krem nakładmy pokrojone orzechy i galaretkę w cukrze. Przykrywamy kolejnym blatem. Biszkopt to bardzo delikatne ciasto, dlatego jeśli chcemy zbudować z niego wysoki tort, należy podzielić go na dwa piętra. W przeciwnym wypadku dolne spody zgniotą się pod ciężarem całego ciasta

Ciastkozercy
Orzechowy jabłecznik z migdałami 206

płatków migdałowych 30 g orzechów laskowych Biszkopt: Jajka wbijam do miski, dodaję cukier i ubijam mikserem aż będą puszyste i geste. Mąkę pszenną przesiewam i dodaję z mąka orzechową i proszkiem do pieczenia w dwóch turach, mieszam delikatnie łyżką od spodu. Dno blaszki o wymiarach 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni(...)mikserem żeby był bardziej gładki. Dodaję łyżkę śmietany i dalej miksuje. Potem kolejną łyżkę i tak dalej. Krem wykładam na stężałą galaretkę jabłkową. Orzechy i migdały prażę na patelni. Posypuję na wierzchu. Wstawiam do lodówki ciasto

wesoła kuchnia
Keks z bakaliami i płatkami migdałów 127

pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego szczypta soli PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam suche składniki z posiekanymi suszonymi owocami, orzechami, skórką pomarańczową. Jaja roztrzepuję widelcem. Dodaję do masy, mieszam łyżką. Formę smaruję olejem (opcja), wykładam papierem do pieczenia, przyklejam lekko. Wykładam ciasto, wyrównuję. Piekę w temp. 170 C przez ok. 50-60 minut (środkowa półka piekarnika, grzanie góra plus dół

Zasmakuj Kuchni
EKSPRESOWE CIASTO UCIERANE 169

Ekspresowe wilgotne kakaowe ciasto ucierane z nutką pomarańczy 🍊 Ciasto można według uznania wzbogacić owocami, bakaliami czy orzechami.  Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty ! SKŁADNIKI: 300 g miękkiego masła 250 g cukru Szczypta soli 5 jajek 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki soku pomarańczowego PRZYGOTOWANIE: 1.Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. 2. Blachę natłuszczamy i wykładamy(...)następnie dodajemy partiami do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy. 6. Na koniec dolewamy 2 łyżki soku z pomarańczy (można pominąć i zastąpić np. kilkoma kroplami aromatu waniliowego) i kakao. 7. Ciasto przelewamy na blachę i wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35-40 min do suchego patyczka. 8. Upieczone ciasto studzimy, następnie delikatnie przekrajamy na pół i każdą

Marcepanowa kuchnia
Orzechowiec z gruszkami 175

masę. Dodajemy do niej jajka, miksujemy a następnie wsypujemy wszystkie suche składniki na przemian z mlekiem. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie, podłużne plastry. Ciasto przekładamy do tortownicy na wierzch ozdabiamy plastrami gruszek. Pieczemy w 180 C przez ok. 45 minut

Zainspirowana w kuchni
Mini mazurki orzechowe z solonym karmelem 140

smaki, a ich jedzenie daje mi jeszcze więcej przyjemności. Tym razem mam dla Ciebie pomysł na mini mazurki, małe okrągłe ciasta, idealne na jedną lub dwie porcje. Mój nowy przepis, który przeczytacie poniżej ma kilka pysznych warstw – orzechy i suszone żurawiny, lekko ciągnącą bezę oraz słony karmel w formie pysznej polewy. Do przygotowania spodów użyłam nowej mąki Basia Extra(...)zimnego masła – 3 jajka rozmiar L + 1 białko – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 150 g orzechów (włoskie, migdały, nerkowce, dodatkowo możesz dodać suszoną żurawinę) – płatki migdałów do ozdobienia – 1/3 łyżeczki soli Przygotowanie: KARMEL: Jeśli używasz gotowej masy kajmakowej, ciasto przygotujesz zdecydowanie szybciej. Potrzebujesz 3-4 łyżek kajmaku połączonych z 1/3 łyżeczki soli. Jeśli zdecydujesz się

nietylkopasta.pl
NA POŻEGNANIE, NA POWITANIE... 171

znajomej osoby co jakiś czas goszczą w mojej lodówce niewykorzystane białka - zamknięte w słoiku czekają na zawsze słodki finał. Dziś w towarzystwie orzechów stworzyły pyszne, wilgotne blaty bezowe do tortu na powitanie, na pożegnanie .... Przepis na ciasto bezowe zaczerpnęłam z książki DESERY wydawnictwa Konemann. Masa to moja własna wariacja na temat mascarpone. SKŁADNIKI  NA BLATY BEZOWE 185 g mielonych(...)metalowej łyżki, wmieszać zmielone orzechy, kardamon, sok z cytryny i esencję waniliową. Przygotować dwie formy tortowe o średnicy 20 cm, wyłożyć je papierem do pieczenia. Masę z białek podzielić na dwie części, przełożyć do przygotowanych tortownic i włożyć na 25 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 25 minut, do momentu, gdy wierzch ciasta będzie twardy, a środek

KUCHARNIA
Ciasteczka orzechowo-kakaowe 216

drobne kawałeczki, dodać do innych składników - do składników suchych dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i majonez - wszystko razem posiekać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto podzielić na 20 części - każdą uformować w kulkę wielkości orzecha włoskiego - ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie - blachę z ciasteczkami schłodzić przez około 1 godzinę - schłodzone ciasteczka piec

Smakołyki Bereniki
Prosta kokosowa szarlotka sypana 231

style-unhide:no; mso-tstyle-border-insideh:cell-none; mso-tstyle-border-insidev:cell-none;} Dzisiaj przepis na nieco inną szarlotkę sypaną. Ciasto to trochę taki miszmasz aromatów - jest cynamon, kokos, migdały, orzechy, miód i dużo, dużo jabłek - wszystko to tworzy piękny, jesienny nastrój. Brakuje jedynie kominka i kubka gorącej herbaty. Albo kakao. Przepis jest na blachę 34x24cm. Teoretycznie(...)znów posyp mąką. Następnie znowu owoce i mąka. Na to połóż płatki migdałów i starte orzechy. Polej równomiernie olejem kokosowym. 4. Piecz około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 5. Krój dopiero po wystudzeniu. Rady: im bardziej soczyste jabłka, tym lepiej - sok nada ciastu odpowiedniej wilgotności i zwiąże mąkę (najbardziej nadają się antonówki i szara reneta). Jeśli masz mniej

Powiedz dietom nie
Ciasto Kukułka (bez pieczenia) 144

mojprzepisna.pl | Ciasto Kukułka Od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto z kremem. Chodziło, chodziło i wychodziło. To ciasto jest pełne kremu. Jednocześnie jest dość słodkie, bardzo, bardzo kaloryczne, ale całkiem smaczne. Przepis od Pani Elżbiety W. Ciasto nie wymaga pieczenia, warto jednak przygotować je dzień wcześniej aby się przegryzło. Składniki na formę: 30 x 25 cm Składniki na krem(...)obroty i stopniowo wlewać wódkę, na koniec wsypać orzechy i krótko zmiksować, tylko do połączenia. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blaszki układać herbatniki, ściśle jeden obok drugiego, następnie wyłożyć połowę kremu, wyrównać, wyłożyć kolejną warstwę herbatników, następnie wyłożyć resztę kremu, na wierzch poukładać trzecią warstwę herbatników. Ciasto włożyć do lodówki na minimum 2 godziny

moj przepis na
Strudel jabłkowo - orzechowy z cynamonem 181

strudle. Składniki:  ciasto: 300 g maki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 75 ml oleju (niewielka ilość do posmarowania ciasta) 45 g cukru 150 ml letniej wody szczypta soli nadzienie: 700 g umytych, obranych jabłek 100 g orzechów laskowych 50 g masła 1 cukier wanilinowy 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka cynamonu cukier puder  Przygotowanie: Na stolnicy mieszamy mąkę(...)cukier, sól, dodajemy olej i powoli zagniatając dolewamy wodę. Ugniecione ciasto smarujemy delikatnie olejem i pozostawiamy w misce. Jabłka kroimy w małą kostkę albo paski i smażymy na maśle z posiekanymi orzechami, cukrem i cynamonem ( jeżeli lubicie możecie dodać rodzynki). Nadzienie smażymy ok 10 minut aby za mocno się jabłka

Niezły Młynek
Zdrowe ciasto bananowe bez tłuszczu, FIT / Healthy No Oil Banana Bread 121

Ciasto bananowe bez tłuszczu, fit Lubicie ciasto bananowe? A ciasta fit, które smakują tak pysznie jak zwykłe? Jeśli tak, mam dla Was fantastyczny przepis na pyszne ciasto bez tłuszczu - bez oleju i bez masła . Jeśli chcecie wiedzieć, jak w łatwy i zdrowy sposób pozbyć się tłuszczu z wypieków, czytajcie dalej. To łatwy trick do zastosowania w wielu słodkich wypiekach. Jeśli(...)blenderem albo dobrze rozgnieść. Dokładnie taką samą ilość puree jabłkowego dajemy do ciasta zamiast oleju. Jabłek nie czuć w cieście, więc nie musicie się obawiać, że zdominują smak Waszych ciast. Spróbujcie sami, to może zrewolucjonizować Wasze wypieki, nie tylko te zdrowe w wersji fit:) Moje zdrowe ciasto bananowe bez tłuszczu (fit) upiekłam z użyciem mąki orkiszowej i mąki z ciecierzycy

Lekcje w kuchni