ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:367/988)

Christmas Fruit Cake - Świąteczne ciasto z suszonych owoców 217

tydzień lub dwa przed świętami i ukrywam przed domownikami :-) Spróbujcie bo naprawdę warto!   Ciasto: 500 g rodzynek sułtanek 300 g suszonej lub wędzonej śliwki węgierki 200 g suszonych moreli 200 g suszonych fig 100 g obranych migdałów 100 g orzechów laskowych 100 g kandyzowanej skórki z limonki 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 400 ml brandy ( sherry lub rumu

maniapieczenia
Makowiec królewski 745

dzięki niemu będziemy pewni, że biszkopt nam wyrośnie) Masa orzechowa (ubijana na parze): 3 jajka 8 łyżek cukru 350 g masła (w temperaturze pokojowej) 100 g orzechów (u mnie orzechy laskowe Helio Natura ) 2 łyżki adwokatu Dodatkowo: około 850 g masy makowej (u mnie masa makowa z bakaliami Helio ) galaretka rozpuszczona w szklance gorącej wody (u mnie truskawkowa) Wymiary formy(...)orzechy i adwokat. Całość krótko ucieramy do połączenia składników. Masę makową rozcieramy mikserem. Biszkopt dzielimy na pół. Obie części ponczujemy galaretką (ja zużyłam połowę szklanki galaretki i ponczowałam biszkopt tylko od strony wewnętrznej, czyli tam gdzie później nałożyłam masę makową). Na dolną warstwę nakładamy równo całą masę makową, przykrywam drugą częścią biszkoptu i smarujemy ją równomiernie masą orzechową. Ciasto odkładamy

PatiGotuje
Makowiec zawijany 810

ciepłego mleka, z roztopionym i ostudzonym masłem, szczyptą soli, olejem oraz rumem. Wyrabiamy elastyczne i luźne ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy masę. Do wcześniej zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, miód, olejek migdałowy oraz miękkie masło. Białka wraz z cukrem ubić na sztywną(...)przez ok. 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto wstawiamy na ok. 45-50 minut, aż będzie zarumienione. W tym czasie możemy przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. Po upieczeniu i ostudzeniu makowiec polewamy przygotowanym lukrem. Dekorujemy skórką pomarańczową oraz orzechami laskowymi

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tarta z burakami, orzechami i tymiankiem, czyli sposób na buraki z barszczu 201

dniu buraki wykorzystać do innych dań. Dzięki temu buraczki nasiąkną smakiem i dania z nimi będą smaczniejsze. Moją tartę z burakami uzupełniłam jabłkiem, orzechami włoskimi i świeżym tymiankiem. A wszystko oprószyłam dodatkowo serem typu bałkańskiego. Składniki ciasta kruchego: 240 g mąki pszennej 120 g zimnego masła 1 jajo 40 g ostrego żółtego sera (np. cheddar, grana padano) mała szczypta soli(...)kilka gałązek świeżego tymianku 1 jabłko 2 jaja 100 g sera sałatkowego typu bałkańskiego lub fety 50 g orzechów włoskich odrobina soku z cytryny 100 ml śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie tarty z burakami: Przygotowanie ciasta kruchego w malakserze: Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami robota z nożem do ciasta kruchego, to wszystkie składniki ciasta włożyć

Moja Delicja
Tarta migdałowa z płatkami czekoladowymi 177

masę migdałową: - 100g migdałów; - 100g masła; - 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta ; - 1/4 szklanki cukru; - 2 żółtka; - 4 orzechy brazylijskie; - 0,5 szklanki mąki pszennej/bezglutenowej. Owoce: - 1 jabłko; - 1 gruszka; - cynamon do smaku. Udekorowanie płatkami czekoladowymi Decorada Delecta .   Sposób przygotowania ciasta: - mąki mieszamy, dodajemy sól, olej, jajo i żółtko – dodajemy następnie kostkę zimnego masła(...)wszystko razem kroimy – najlepiej na stolnicy – po połączeniu się masła z mąką wyrabiamy dalej ciasto ręcznie; - po wyrobieniu ciasto musi być elastyczne i gładkie – wkładamy je do lodówki na ok. 30 minut. Sposób przygotowania masy migdałowej: - migdały i orzechy brazylijskie siekamy na drobne kawałeczki i dodajemy je do ciepłego masła, żółtek oraz cukru, następnie dodajemy mąkę i cukier waniliowy Delecta

MintTaste
Szarlotka z bitą śmietaną 172

wrzątku Dodatkowo: 3 łyżki mielonych orzechów laskowych BackMit Przepis na biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Stopniowo dodajemy do nich cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną - całość miksujemy na najniższych obrotach miksera lub łyżką. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy o średnicy(...)dodajemy do całości rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Całość jeszcze chwilę miksujemy. --- Na wystudzony biszkopt nakładamy mus jabłkowy i następnie bitą śmietanę. Wierzch szarlotki posypujemy mielonymi orzechami laskowymi i pozostawiamy w lodówce na minimum godzinę. Ciasto należy przechowywać w lodówce. insertCookd("4ebc12b6d091a61543084b0e07f33ade

Emcia Pichci
Pączki z budyniem, polewą czekoladową i orzechami 226

jakiś czas możemy sobie pozwolić na chwile zapomnienia 😊💗 Dzisiaj znajdziecie u mnie przepis na p ą czki z budyniem w polewie czekoladowej, posypane orzechami pekan 😋 Zrobiłam je wczoraj, a zniknęły już wszystkie 😃 Składniki: ciasto: m ą ka pszenna 4 szklanki + m ą ka do podsypywania , jajka 4 szt, masło 100 g, cukier 4 łyżki, skorka z pomarańczy 1 łyżeczka, mleko(...)tabliczka, mleko 7 łyżek, dodatkowo: dowolne orzechy do posypania, tłuszcz do smażenia, Sposób przygotowania: Drożdże kruszymy, dodajemy ciep ł e mleko, m ą k ę  i cukier. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia . Mleko podgrzewamy, masło rozpuszczamy. M ą k ę  przesiewamy, dodajemy wyrośnięty rozczyn i miksujemy ciasto dodając stopniowo pozostałe składniki

kulinarne odsłony pati
TARTALETKI Z ORZECHAMI 110

mąkę,wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle wyrabiając. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce ok pół godziny, po tym czasie ciastem wylepiamy foremki do tartaletek. Pieczemy do zrumienienia ok 10-15 minut. nadzienie: Gotowe, wystudzone tartaletki nadziewamy masą orzechową, ozdabiamy połówkami orzechów

Z Majeczką w kuchni
Kora orzechowa 195

budyniowym, delicjami, na wierzchu brzoskwinie zalane galaretką. Składniki na blaszkę 43-45 x 23-25 cm (proporcje na tortownicę należy zmniejszyć o 1/3): Ciasto: 8 białek 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 15 dag posiekanych drobno orzechów włoskich 10 dag rodzynków 10 dag wiórków kokosowych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 2 puszki brzoskwiń 2 budynie śmietankowe(...)moczone chwilę w kawie. Na Delicje wyłożyć drugą część kremu i przykryć drugim plackiem. Następnie wyłożyć trzecią część kremu, pokrojone w kostkę albo w plasterki brzoskwinie, a na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę brzoskwiniową, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody. Schłodzić w lodówce

Cukiernia Pychotki
Makowiec. 171

Polewa: 1/2szklanki cukru, 1/4 kostki margaryny, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody. Ponadto: orzechy włoskie, płatki migdałów. Przygotowanie:  Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniego mleka  z łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę posiekać razem z masłem, dodać resztę składników i wyrobić. Podczas wyrabiania ciasta najlepiej jest je rzucać o blat. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować (odrazu podłożyć(...)masa makowa nie wypłynęła podczas pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach przez ok.1h. Polewa: Na wolnym ogniu rozpuścić wszystkie składniki. Na ostudzone ciasto, na wierzch posmarować polewą (nie może być gorąca). Można posypać orzechami, płatkami migdałowymi. Smacznego

W kuchni u Moniki
Ciasto orzechowe z karmelizowanymi śliwkami i śmietaną 181

moim świątecznym cieście. Żeby zapachniało świętami, to biszkopt jest orzechowy, zaś na nim znajduje się masa śliwkowa. Ciasto jest rewelacyjne w smaku, więc gorąco polecam Wam ten przepis. SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 120 g cukru trzcinowego 200 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka tartej bułki 60 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli powoli dodając cukier trzcinowy. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą zmielone orzechy włoskie, tartą bułkę, mąkę i proszek do pieczenia. Do ubitych jajek wsypać 1/4 mieszanki orzechowej, delikatnie wymieszać szpatułką, wlać wodę, wymieszać i stopniowo wsypywać pozostałą mieszankę orzechową, mieszając każdorazowo szpatułką

Passions hobbies life
Wegańskie mini mazurki z orzechowo-śliwkowym nadzieniem 117

banana, olej kokosowy, cukier puder i odrobinę wody. Zagnieść całość na gładkie, elastyczne ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut. dodatkowo  50 g kaszy jaglanej czubata łyżka masła orzechowego kilka łyżeczek powideł śliwkowych łyżka kakao garść orzechów Kaszę jaglaną ugotować do miękkości, wymieszać(...)masłem orzechowym i zmiksować na gładki krem. Powidła przełożyć do miseczki i podgrzać w mikrofalówce z łyżką kakao i odrobiną wody, dokładnie wymieszać. Orzechy drobno posiekać Piekarnik nagrzać do 220 stopni C . Wyjąć ciasto z lodówki. Stolnicę posypać delikatnie mąką i rozwałkować ciasto na dość cienki placek. Wyciąć większe kółka, zrobić palcami wgłębienia w środku i uformować dookoła boki. Widelcem

Kuchnia Ellie
Sernik Snickers. 166

Moim jedynym zadaniem kulinarnym na Wielkanoc było upieczenie sernika. Cudownie być gościem ;) Pyszny, słodki z orzechami, kajmakiem i polewą czekoladową. Taki jest właśnie sernik Snickers. Prawdziwa rozpusta i uczta dla zmysłów. Z tym ciastem zaczynałam wiele lat temu swoją sernikową przygodę :) Mam więc do niego sentyment i szczególnie go polecam. To już ostatnia prosta przed świętami. Wszystkim zaglądającym na naszego(...)wlać śmietankę, wsypać brązowy cukier, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut.  Na wystudzony sernik wsypać posiekane orzechy, następnie wlać ciepły kajmak. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na wierzch ciasta. Schłodzić przez noc w lodówce

zadanie-gotowanie
Muffinki ze śliwkami na śmietanie i 4 urodziny bloga 177

mieć pewność, że ciasto Wam nie wypłynie a babeczki równomiernie urosną. Inspiracją był dla mnie ten przepis ( klik ). Składniki na 12 sztuk: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mąki szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka śmietany około 2 szklanek śliwek (u mnie czerwone renklody)  orzechy włoskie - do posypania(...)sobą. Następnie wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól oraz proszek do pieczenia. Wymieszać ze sobą na gładkie ciasto. Na końcu dodać pokrojone śliwki. Ciasto nakładać w równych porcjach do papilotek. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Muffinki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut (aż do suchego patyczka). /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

My simple kitchen
Brązowy ryż z jabłkami i orzechami 66

Zachciało mi się ryżu z jabłkami. Niechętnie jednak podeszłam do tradycyjnego przepisu z masłami i innymi piekarnikami. Dodatkowo znalazłam nadmiar ciemnego ryżu i orzechów, które co prawda mam w planie wykorzystać (do ciasta), ale nie ma chętnych do obierania ich. Może w weekend się przemogę. Składniki: 3/4 szklanki brązowego ryżu 3 jabłka 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego garść obranych orzechów

Kardamonovy
Ciasto kokosowe z dżemem 104

Dziś ciasto kokosowe z dżemem pomarańczowym, delikatne, polecam na każdy deser, szczególnie gdy zaskoczą Was goście, jest naprawdę szybkie, a składniki zazwyczaj są w domu. Ciasto na wiele sposobów Zamiast wiórków można użyć tartych orzechów, rodzynek, migdałów, dodać kakao, skórkę otartą z pomarańczy lub dowolny aromat zapachowy, np. migdałowy czy rumowy, nie mówiąc już o rodzajach dżemów, polecam! Zapraszam

Zasmakuj Kuchni
ZIEMNIACZKI LUB BAJADERKI 163

dnia wszyscy wspominają ich smak. Polecam oczywiście najlepsze są z dużą dawką alkoholu..... Nie napiszę dokładnych proporcji tylko podpowiem co dodać żeby wyszły pyszne. SKŁADNIKI : ciasto, kawałki herbatników, wafelki, dowolne ciastka kawałki czekolady kakao orzechy, rodzynki lub inne bakalie cukier puder lub miód dżem, powidło  wódka, rum lub inny alkohol mleko lub śmietana wiórki kokosowe lub pokruszone herbatniki

Pani na deser
Domowa nutella, lekko orzechowa 132

domową robiłam po raz pierwszy, a naszło mnie na nią dosłownie w momencie, jak zobaczyłam piękne zdjęcia na blogu Majeczki. Swoją wersję postanowiłam wzbogacić o orzechy, które uwielbiam. Tak przygotowaną nutellę możemy wykorzystać do ciast i naleśników, ale możemy też zjeść z nią pyszne śniadanie.  Uważajcie tylko, by jej nie przypalić w trakcie przygotowania. A o to nietrudno, zwłaszcza

Kuchnia w czekoladzie