Święta tuż tuż, u mnie w domu sernik to obowiązkowe ciasto, które musi się znaleźć na stole na każdej uroczystości. Jeśli jesteście fanami serników tak jak ja, to zapraszam na kilka moich propozycji :) Udanych wypieków 😊 1. Sernik Krakowski https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2018/04/sernik-krakowski.html 2. Sernik z kokosową chmurką(...)kulinarneodslonypati.blogspot.com/2018/05/sernik-z-kokosowa-chmurka.html 3. Sernik z pianką https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2018/02/sernik-z-pianka.html 4. Sernik z kulkami orzechowymi i masą kokosową https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2018/04/sernik-z-kulkami-orzechowymi-i-masa.html 5. Sernik na zimno z musem truskawkowym i bitą śmietaną https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2017/06/sernik-na-zimno-z-musem-truskawkowym-i.html 6. Sernik gotowany przełożony miodowymi blatami z orzechowym krokantem https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2017/03/sernik-gotowany-przeozony-miodowymi.html 7.Styropian- sernik z jogurtów greckich https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2018/03/styropian-oszukany-sernik-z-jogurtow.html
kulinarne odsłony patiobrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Przekroić na dwa blaty i nasączyć naparem kawowym, mocno oprószyć kakao. Mus rabarbarowy: 5 - 6 łodyg rabarbaru (obranych(...)pokrojonych) 3 łyżki cukru 100 ml wody 1 galaretka truskawkowa 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Rabarbar zasyp cukrem, wlej wodę i gotuj na małym ogniu, aż całkowicie się rozpadnie. Ściągnij z palnika i wsyp galaretkę, dobrze wymieszaj, ostudź. Kiedy mus przestygnie, ubij w misie miksera śmietanę kremówkę. Do ubitej śmietany wmieszaj delikatnie mus rabarbarowy do połączenia się składników i otrzymania
Kulinarna (nie)codziennośćSezon na truskawki rozpoczęty więc czas na ciasto ! Dzisiejszy deser składa się z niewielkiej liczby składników i nie wymaga wielkich umiejętności cukierniczych 😉 Składniki na foremkę ok. 11x30 : 20 szt. herbatników maślanych 2 łyżki margaryny lub masła 600 g truskawek 2 op. galaretki truskawkowej 1,5 płaskiej łyżki żelatyny ew. 1 łyżeczka cukru (jeżeli truskawki nie są słodkie(...)szkl. gorącej wody i lekko schłodzić, dodać do niej trochę musu, zamieszać i wlać do reszty musu z truskawek - całość wymieszać. Musem zalej herbatniki i wstaw na ok. 2 godziny do zamrażarki. Kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder - wyłóż na mus i wyrównaj masę. Ciasto wstaw do lodówki a przed podaniem udekoruj truskawkami, migdałami i posiekaną czekoladą. Ps. Ciasto
Alutka-Gotujeprzerywając ubijania. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Truskawki na masę umyć, osuszyć, odszypułkować, a następnie zmiksować blenderem(...)środek masy serowej wyłożyć stężałą masę truskawkową. Pozostałą żelatynę namoczyć w zimnej, wodzie, odcisnąć, rozpuścić w podgrzanym syropie. Dodać do pozostałej masy serowej, połączyć. Wyłożyć na wierzch masy truskawkowej, wstawić do lodówki na 1-2 godziny do zastygnięcia. Żelatynę zalać zimną wodą, czekoladę drobno posiekać. Cukier, glukozę, kremówkę i zmiksowane na gładki mus truskawki podgrzać, aż cukier się rozpuści
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNastępnie dodawać kolejno żółtka, a każde z nich ubijać około 30 sekund. Mąki wymieszać ze sobą, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką (fot.1) . Dno formy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto (fot.2) . Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30-35 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika pozostawić na kilka(...)ciasta drewnianą łyżką. Dno tej samej formy o średnicy 28 cm, którą używaliśmy przy jasnym biszkopcie, wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto (fot.4) . Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20-25 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut w formie do przestygnięcia. Jeżeli chodzi o mus jabłkowy zdecydowałam się
Świat Ciastachwilę do lodówki, aby bardziej stężał i dopiero na taki mus położyć nasączony wcześniej pozostałym ponczem drugi blat biszkoptu, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania polewy. Polewa: Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, tylko do jej pokrycia i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Dżem truskawkowy mocno podgrzać w garnuszku i do gorącego dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać(...)dokładnego jej rozpuszczenia. Polewę odstawić do wystudzenia. Gęstniejącą, ale wciąż płynną polewę wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin lub na całą noc. Przed podaniem można dowolnie udekorować, np. tak jak ja - bitą śmietaną i truskawkami. Smacznego
Opowieści z piekarnikawody gazowanej wlać tyle, aby ciasto było dość "lejące", odstawić na 40 minut umyte truskawki, zimny jogurt, cukier puder zmiksować blenderem na mus, schowac do lodówki przed smażeniem ciasto wymieszać, jeśli zbyt zgęstniało to dolać wody gazowanej i wymieszać na dobrze rozgrzanej naleśnikarce 22 cm posmarowanej cienko olejem, później już nie trzeba oliwić smazyć cienkie, złociste naleśniki, odkładać usmażone(...)nakładać porcję dżemu (użyłam swój domowy czekośliwkę z białą czekoladą , jest u mnie w przepisach "zobacz TUTAJ" ) i porcję serka bezsmakowego homogenizowanego, naleśniki składać na trójkąty naleśniki podawać polane musem truskawkowym - naleśniki są delikatne i szybko znikają z talerza..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięNajpierw robimy ciasto na naleśniki, czyli jajka, cukier waniliowy i szczypta soli ubijamy ze sobą. Potem dodajemy mąkę, mleko, wodę i znowu miksujemy ze sobą na gładko. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę wody i mieszamy. Smażymy naleśniki delikatnie z obu stron. Po usmażeniu wszystkich naleśników robimy farsz. Rozdrabniamy widelcem twaróg w misce, dodajemy żółtko, cukier trzcinowy i jogurt(...)mieszamy ze sobą. Gotowym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy je w rulonik lub składamy. Naleśniki z serkiem ponownie smażymy z obu stron aż się zarumienią. Przed podaniem polewamy je musem truskawkowym i przyozdabiamy truskawkami. Prosto i smacznie! ***** First, we make the dough for pancakes, or we whip eggs, vanilla sugar and a pinch of salt together. Then
Projekty ze smakiemCześć! Cały smak tkwi chyba w prostocie. Naprawdę nie trzeba mocno się napracować, żeby zrobić coś smacznego. Wykończenie tego sernika, to już jest sprawa własnej fantazji
Pieprzyć z Fantazjąbananowo-brzoskwiniowo Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Koktajl warzywny na maślance Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Mus z mrożonych jeżyn Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową(...)Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku
Moja smaczna kuchniatruskawki). Truskawki mrożone bez problemu można kupić w sklepie, więc polecam ciasto nawet w sezonie zimowym. Składniki: (forma 25-35) Warstwa różowa: 600 ml śmietanki kremówki 30% 3 galaretki truskawkowe 300 ml gorącej wody Warstwa truskawkowa: 800 g truskawek (ja dałam 1 litr zmiksowanych truskawek) 2 galaretki truskawkowe 1 czubata łyżeczka żelatyny ( ja dałam 2 łyżeczki) Warstwa śmietankowa(...)biszkopty przykleiły się do masy, a nie zatonęły w niej. Ponownie wstawić do lodówki. Truskawki należy utrzeć na mus. Przelać do rondla i mocno podgrzać, ale nie gotować. Wsypać proszek galaretki i żelatynę, dobrze wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Masę truskawkową ostudzić i lekko tężejącą wylać na biszkopty tak, aby się nie poprzesuwały. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Żelatynę zalać
talerz przyjemnościSezon na truskawki w pełni, więc pora go wykorzystać! Z racji, że bardzo lubię truskawki upiekłam przepyszną tartę, która posmakuję dla największych łakomczuchów. Składniki: Spód i
Truskawkowa FiestaSezon truskawkowy w pełni, a u mnie dziś dobory kisiel:) Składniki: 1 ½ szklanki mleka, 20 dag truskawek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 żółtko. Wykonanie: Mąkę ziemniaczaną
Tradycyjna KuchniaKolejna odsłona pierogów tym razem z jabłek i mieszanych mąk. Uwielbiam jabłka mogę jeść je w ciągle i tak robię! Uwierzcie - są pyszne! W czasie remontu
Truskawkowa Fiesta