ciasto z musem czekoladowym - 942 przepisów (strona:38/63)

RESTAURACJA "ZIELONE SŁONIE - FUZJA SMAKÓW", POZNAŃ. 173

kolację z klasą, wisienką na torcie tego spotkania musiał być deser, bezapelacyjnie! Sernik z mascarpone, puree z malin, z czekoladową kruszonką, skropione wszystko oliwą miętową . Właśnie ta oliwa to dla mnie fenomen. Bardzo aromatyczna i rzeczywiście, świetnie pasowała do słodkiego ciasta. Sernik rozpływał się w ustach, a z dodatkiem malin i czekolady... Nic, tylko rozkoszować się i odpływać w niebyt(...)chwalono za pyszną kolację. Uważam, że pochwały były jak najbardziej słuszne. Paweł Zasławsk i Dariusz Spychała Na sam koniec czekała jeszcze niespodzianka, pod tajemniczą nazwą petit fours , w postaci czekoladowego musu na pomarańczowym puree z kruszonką . Gdy zatopiłam widelczyk w kremowej konsystencji musu wiedziałam, że będzie wspaniały. I nie pomyliłam się. Delikatny, nie za słodki, świetnie łączący się z pomarańczami

W kuchni Karmel-itki
Cytrynowe muffinki z kremem malinowym 233

pozbyć się pestek. Musu powinna być 1 szklanka. Połączyć z galaretką i odlać od tego 1/4 szklanki, którą wylałam do pojemnika z równym dnem. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i cały czas miksując wlać wystudzoną galaretkę z malinami. Bardzo gęsty krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy i wyciskać na wystudzone muffinki. Posypać płatkami czekoladowymi i przyozdobić serduszkami(...)odstawić, aż czekolada stężeje. Odwrócić galaretki i wycisnąć czekoladę wokół serca, tak żeby konstrukcja czekoladowego serca opierała się na wykałaczce. Pozostawić do stężenia, po czym delikatnie ściągnąć z papieru do pieczenia. Serduszka wbić w środek muffinki. Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Babki i ciasta ucierane , Bezy i ciasta bezowe , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta z kremem , Ciasta

https:KKuchniaMniam
Wegański mus czekoladowy 186

Mus lekki jak chmurka, idealny dla wszystkich smakoszy deserów, nie tylko dla wegan. Do zrobienia musu potrzeba wody z gotowania ciecierzycy czyli aquafaby. Jak to się

Moje Małe Czarowanie
Wegańskie, proteinowe brownie z kokosowym karmelem i popcornem (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 185

recenzja ), dlatego lepiej nie poddawać go obróbce termicznej. Tym razem wykorzystałyśmy wegańską odżywkę bardzo dobrej jakości ( recenzja ), która świetnie wzbogaciła smak pieczonego brownie.  Ciacho jest przepyszne, obłędnie czekoladowe a do tego dostarcza również protein. Lepiej być nie mogło ❤         Składniki (śr: 22 cm): Proteinowe brownie -120g płatków owsianych (bezglutenowe lub zwykłe) -80g mąki(...)BROWNIE Mokre składniki:  Mus z gruszek, olej kokosowy, daktyle, napój roślinny zblendować na gładką masę. Suche składniki:  Płatki owsiane zmiksować na mąkę (można to zrobić razem z mąką kokosową aby uniknąć grudek). Wymieszać razem z kakao, odżywką, proszkiem i posiekaną gorzką czekoladą. Mokre składniki wymieszać ze suchymi przy pomocy miksera na wolnych obrotach. Ciasto ma być bardzo gęste

Candy Pandas
Tort Podwójnie Czekoladowy z Bitą Śmietaną i Truskawkami 314

nagrzanego piekarnika, oczywiście do 180 stopni i piekę 35 - 40 minut. Ciasto urośnie, a potem podczas stygnięcia lekko opadnie tworząc charakterystyczne pęknięcia, nie przejmujcie się, tak ma być :) Ciasta nie wyciągamy z tortownicy i dopiero jak całkowicie wystygnie zabieramy się za Mousse au Chocolat. MOUSE AU CHOCOLAT: 200 g gorzkiej czekolady (min. 60% zawartości kakao) 6 jajek (żółtka i białka(...)masa czekoladowa dzięki pianie staje się lżejsza i konsystencja jest bardziej luźna. Tak ma być. Kiedy cała piana została wmieszana masę czekoladową wylewam na upieczone i wystudzone Brownie. Lekko wyrównuję powierzchnię i wstawiam tortownicę do lodówki na co najmniej godzinę. NIE DODAJEMY CUKRU DO Mousse au Chocolat, jak zrobicie to sami stwierdzicie, że nie ma takiej potrzeby ;) Kiedy mus stężeje

Blondynka Gotuje
Batony owsiane z musem jabłkowym i polewą czekoladową 135

odżywcze, dając tym samym siły na cały długi dzień.  Nasza propozycja? Batony owocowe z musem jabłkowym z polewą czekoladową. Spróbujcie sami!  Batony owsiane z musem jabłkowym i polewą czekoladową Składniki: 3 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki posiekanych migdałów  1/2 szklanki poppingu z amarantusa  1/2 szklanki suszonej żurawiny  1/4 szklanki sezamu  1/2 szklanki słonecznika(...)agawy  2 łyżki oleju  ok. 150 g dobrej gorzkiej czekolady  Przygotowanie: Wsypujemy do miski wszystkie suche składniki, dodajemy mokre i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dociskamy i kroimy na kawałki. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni do momentu aż się lekko zarumienią (około 20 minut). Jeszcze raz kroimy ciasto

Moja Mama Gotuje
Tarta dyniowo-jabłkowa z bakaliową kruszonką 166

czekoladowa: 140 g gorzkiej czekolady 140 g mlecznej czekolady 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki oleju kokosowego lub masła 2 łyżki cukru Czekolady posiekać na mniejsze kawałki.W garnuszku podgrzać śmietankę,olej kokosowy oraz cukier.Kiedy wszystko się zagotuje,zalać nią czekoladę i odstawić na 3 minuty.Po tym czasie dokładnie wymieszać,do połączenia składników.Ostawić.Wystudzoną masę wlać na wystudzone ciasto(...)przykryć folią spożywczą i wstawić do piekarnika na ok.15 minut. Farsz: ½szklanki musu z jabłek szklanka musu z dyni 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki cynamonu jajko 3 żółtka ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżki miodu skórka otarta z jednej pomarańczy Wszystkie składniki farszu zmiksować na gładką masę.Na wystudzone ciasto wylać farsz,posypać kruszonką i ponownie wstawić na ok.25 minut. Kruszonka

Anielskie wypieki
Czekoladowe kluski leniwe na puree jabłkowym. 110

mnie pycha... a dla Was? Zapraszam! Składniki; 1/3 szklanki  kaszy jaglanej  2 łyżki nutelli (kremu czekoladowego) 20 dag twarogu półtłustego lub tłustego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 cukier waniliowy   4 jabłka cukier do musu według upodobań   Przygotowanie; Kaszę płuczemy, zalewamy prawie pełną szklanką wody i gotujemy na wolnym ogniu(...)całą wodę. Po tym czasie szczelnie zamykamy i odstawiamy. Przestudzoną kaszę przekładamy do miski, dodajemy twaróg, jajka , nutelle i miksuje blenderem na gładką masę. Dosypuję mąkę, cukier i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie. Stolnicę podsypujemy mąką, z ciasta formujemy wałeczek i odcinamy nożem małe kluski. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 3-4 min od wypłynięcia.   Jabłka obieramy, kroimy

Radość kipiąca uśmiechem.
Wuzetka na prostym cieście babkowym 183

Szukałam idealnego ciasta na wuzetkę, by było łatwe i szybkie w przyrządzeniu, lekko wilgotne i kakaowe, więc stwierdził am, że zrobię ją na spodzie z ciasta

Smakowy Raj
Czekoladowo-malinowy naked cake 169

Zainspirowani przepisem Krzysztofa Ilnickiego na naked cake jaki robiliśmy w programie „Bake Off – Ale Ciacho” przygotowaliśmy własną wersję takiego torcika. To połączenie gorzkiej

Kuchenne Wariacje
Sernik kawowo-dyniowy z polewą czekoladowo-kawową i figami 172

chilli Serniki: 1kg serka homogenizowanego 2 opakowania budyniu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 4 łyżki cukru 500g musu z dyni hokkaido 2 łyżki cukru waniliowego 10 łyżek kawy rozpuszczalnej (może być zbożowa) 2 łyżki kawy mielonej 2 dojrzałe figi Polewa czekoladowo-kawowa: 150g śmietanki kremówki 36% 80g czekolady mlecznej 80g czekolady gorzkiej 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka cukru(...)Polewa czekoladowa czyli ganache wg oryginalnego przepisu zawiera rum zamiast likieru. Przepis zawdzięczamy Julii Child. Kremówkę przelewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy ogień. Dodajemy pokruszoną czekoladę, cukier puder, kawę rozpuszczalną, likier kawowy, masło i za pomocą trzepaczki mieszam na gładką masę. Ciepłą polewę przelewam do małego dzbanka – dzięki dzióbkowi dzbanka później będzie się łatwiej dekorowało ciasto. Polewę odstawiam

Gotowanie i blogowanie
Lodowy tort z porzeczkami i polewą 219

delikatnie w dwóch etapach wmieszać w mus porzeczkowy. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą i wylać na spód krem porzeczkowy. Wstawić do zamrażarki na co najmniej parę godzin. Pozostałą kremówkę ubić wlewając pod koniec 1/4 szklanki mleka skondensowanego. Wyłożyć na zmrożoną warstwę porzeczkową i wyrównać. Wstawić ponownie do zamrażarki. Polewę czekoladową przygotować jak tort lodowy będzie całkowicie(...)róg i polać po torcie lodowym. Na wierzchu rozłożyć świeżą porzeczkę. Można podawać zaraz po polaniu czekoladą lub włożyć ponownie do zamrażarki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta warstwowe , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , Lody i desery lodowe Tagged: czekolada , kremówka , mleko skondensowane , porzeczki

https:KKuchniaMniam
Ciasteczka imbirowe 113

lekko zgęstnieje. Gotowy mus można zamknąć w słoiczku i przechowywać w lodówce (u mnie stał najdłużej z 2 tygodnie) lub zapasteryzować i trzymać słoiczek w temperaturze pokojowej w domowej spiżarce. Jeśli szukacie inspiracji na coś słodkiego do pochrupania przy kawie lub herbacie zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na ciasteczka owsiane, proste ciasteczka czekoladowe lub kruche ciasteczka(...)masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów, ostatnio lubię używać do tego dwóch arkuszy papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba podsypywać ciasta mąką, a gotowe ciasteczka wychodzą delikatne i kruche. Jeśli macie więcej czasu, żeby pobawić się w lepienie ciastek bardzo efektownie prezentują się takie, wycięte z zaplecionego ciasta. Rozwałkowany płat ciasta wystarczy pociąć

Ciastkozercy
Rolada czekoladowa z musem kawowym wg Pawła Małeckiego 166

niż potrzeba do rolady. Wykorzystałyśmy go do udekorowania babeczek. Przygotowywanie ciasta: Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Kakao wraz z mąka pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski. Następnie dodajemy do ubitej piany i mieszamy szpatułką do połączenia wszystkich składników. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i równomiernie rozsmarowujemy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (termoobieg) około 10-12 minut(...)masa zestawiamy z ognia i dolewamy rozpuszczaną i pomieszaną żelatynę oraz czekoladę. Ubijamy bitą śmietanę i dolewamy do wcześniej przygotowanego musu. Całość delikatnie mieszamy. Od biszkoptu odrywamy papier do pieczenia.  Układamy na nowym papierze i równomiernie rozkładamy krem czekoladowy. Przy pomocy papieru zwijamy w ciasną roladę i wkładamy od lodówki na godzinę. Przygotowanie polewy: W kąpieli wodnej umieszczamy kremówkę

Kolizje Smaków
Serniki - warto wypróbować 188

Zapraszam na kilka propozycji serników, które zamieszczałam na moim blogu. Serniki na zimno i te pieczone. Wszystkie pyszne, warto wypróbować. SERNIK Z ROSĄ SERNIK W POLEWIE

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania