masła - sól, pieprz - 150g śmietanki - 100g jogurtu naturalnego - 100g sera żółtego - 1/2 pęczka szczypiorku Forma na tarte 24 cm. Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko, masło z lodówki oraz śmietanę i wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Kiedy ciasto chłodzi nam się w lodówce przygotowujemy pieczarki(...)dusimy przez kilka minut. Pozostawiamy do wystygnięcia. Schłodzone ciasto wyjmujemy, wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 20 min do momentu kiedy zacznie lekko brązowieć. W między czasie kończymy nasze nadzienie. Do miski wrzucamy jajka, śmietankę, jogurt i dokładnie mieszamy na gładką masę. Masę doprawiamy
Kuchenne Wariacjemyślą o tym, by wykorzystać śliwki, które od paru dni zalegały w lodówce... Składniki: Blaszka 24 x 36cm Ciasto: 3 żółtka 250g mąki pszennej tortowej 130g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g cukru kryształu 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego Budyń: 2 budynie waniliowe litr mleka 2% 4 łyżki cukru kryształu Ok 30 średniej wielkości śliwek węgierek Cynamon Kruszonka
Kuchnia w czekoladzieszklanki mąki owsianej bezglutenowej 0,5 szklanki mąki kokosowej 100 g masła 1/3 szklanki ksylitolu 1 jajko (s) 1 łyżeczka jogurtu naturalnego Wymieszać mąkę owsianą, kokosową, ksylitol, dodać masło, dobrze posiekać, następnie dodać jajko, jogurt, wymieszać i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię, wstawić do zamrażarki na 15 minut. Małą tortownic (18-20 cm) posmarować masłem, wyłożyć
coolinarnyszklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa i dekoracja : 6 dkg żelatyny 4 łyżki cukru 1 litr jogurtu naturalnego 1 duża puszka brzoskwiń w syropie herbatniki polewa czekoladowa Sposób wykonania : Z podanych składników na biszkopt upiec ciasto biszkoptowe. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Następnie podgrzać aby się nam rozpuściła. Brzoskwinie zmiksować wraz z syropem na jednolitą(...)masę. Dodać połowę żelatyny,wymieszać i lekko tężejącą wylać na zimny biszkopt. Wyrównać i odstawić aby masa brzoskwiniowa całkiem zastygła. Jogurt połączyć z cukrem,roztrzepać,dodać drugą połowę rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać. Wylać na zastygniętą masę brzoskwiniową,wyrównać. Herbatniki ułożyć jeden obok drugiego na tężejącą masę jogurtową. Można je naponczować alkoholem. Na herbatniki wylać polewę czekoladową i rozsmarować
Przepisy i porady kulinarnewykonaniu ciasto cytrynowe bez pieczenia. Wyszło bardzo smaczne, puszyste i kwaskowate. Składniki na małą blaszkę o wym. 20x25cm: ciasto: 1 opakowanie herbatników (użyłam pełnoziarnistych) 1 galaretka cytrynowa 1 kremówka 36% 1 łyżeczka soku cytryny 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki suszonej lub liofilizowanej żurawiny polewa: 3 łyżki mleka 100 g białej czekolady odrobina ekstraktu lub aromatu cytrynowego dowolna(...)Wystudzić. Aby galaretka szybko zaczęła zastygać, wystarczy na chwilę włożyć ją do zamrażalnika. W momencie kiedy galaretka zacznie tężeć, ubić bitą śmietanę. Do ubitej śmietany dodać galaretkę, 3 łyżki jogurtu, 2 łyżki żurawiny i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na blaszkę z herbatnikami, wyrównać. Na wierzch ułożyć warstwę herbatników. POLEWA: W garnuszku umieścić 3 łyżki mleka i tabliczkę białej czekolady, podgrzewać
Ze smakiem i z pasjążółtka 2 szt KREM Jogurt naturalny -400 ml ser biały -1 kost (250) śmietana 18% - 250 ml cukier puder - 2 łyżki galaretka brzoskwiniowa - 1 opak galaretka agrestowa - 1 opak WIERZCH CIASTA galaretka truskawkowa - 1 opak maliny leśne banan - 1 szt listki mięty PRZYGOTOWANIE: CIASTO Wszystkie składniki przełożyć do miski, zagnieść kruche ciasto, odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie formę(...)tartą o wymiarach 27 cm, posmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem, nakłuć ciasto widelcem, włożyć do piekarnika, piec 25 minut w 180 stop. KREM Do rondla wlać jogurt, śmietanę i zmieloną 2 krotnie kostkę sera i cukier puder. Postawić rondel na ogniu, mieszając aż składniki się połączą i będzie gorące, nie dopuścić do zagotowania. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę cytrynową i agrestową
Kuchnia DanusiJajko 2 jajka Mąka pszenna 1 szklanka Woda 1 szklanka Mleko 1 szklanka Cukier 1 łyżka Sól szczypta Olej 2 łyżki do ciasta Olej do smażenia Pieczarki 0,5kg Sól do smaku Pieprz do smaku Jogurt naturalny 250ml jogurtu, gęstego Majonez 3 łyżeczki Zioła […] The post Naleśniki z pieczarkami zapiekane z serem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSkładniki : 260 g mąki (pszennej) 140 g masła (82% tłuszczu, schłodzonego) 3,5 łyżki cukru pudru 80 ml zimnego jogurtu naturalnego odrobina cukru pudru do oprószenia/ kakao/cynamon do oprószenia 1 jajko roztrzepane (do posmarowania ciasta po bokach). ok. 500 g śliwek węgierek szczypta soli Wszystkie składniki na kruchy spód powinny być zimne. Przygotowanie : Masło siekamy nożem, łączymy
Proste Potrawyjogurtu naturalnego Masa kajmakowo-orzechowa: 140 g masy kajmakowej z puszki 50 g posiekanych orzechów włoskich/ ziemnych Dodatkowo: kilka łyżek masy kajmakowej z puszki do wysmarowania rogalików kilka łyżek posiekanych orzechów do dekoracji Przygotowanie: Ciasto krucho-drożdżowe: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować, aż mikser odmówi posłuszeństwa. Wtedy zagnieść ciasto rękami. W razie potrzeby dodać jeszcze łyżkę jogurtu
Nastoletnie Wypiekanielekko uginać pod naciskiem palca. Obejrzyjcie dokładnie figę. Nie powinna pękać im skórka, bo to oznaka, że figa jest już zbyt dojrzała. Drukuj Ciasto jogurtowe z figami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 150 g jogurtu naturalnego (dałam gecki) 150 ml oleju roślinnego 3 jajka 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 175 g mąki pszennej 75 g mąki(...)sztywno. Żółtka ubijamy z cukrem i jogurtem na puszystą masę. Dodajemy wąskim strumieniem olej oraz esencję waniliową. Na koniec dodajemy wymieszane i przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Na wierzchu kładziemy kawałki figi. Pieczemy ok 45 min - do suchego patyczka, w temp. 180 stopni. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/ciasto-jogurtowe-figami/ BosowKuchni Artykuł Ciasto jogurtowe z figami
Mieszam w GarnkuUwielbiam te pulchne bułeczki na śniadanie! Ich wykonanie jest ekspresowe, bo w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego nie musimy czekać aż wyrośnie. Składniki: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 400 ml jogurtu naturalnego 60-70 dag mąki pszennej typu 450 Wykonanie: Jogurt wymieszać z solą, sodą oczyszczoną, dodać mąkę, jajko i wyrobić ciasto takiej samej konsystencji
Tradycyjna KuchniaPrzepis na pyszny wytrawny placek ziemniaczano-drożdżowy z ulubionymi dodatkami na wierzchu. Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 500 g ziemniaków spora cebula 50 g drożdży pół łyżeczki cukru jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Dodatki: 200 g kiełbasy pomidor garść oliwek 100 g sera żółtego 250 ml jogurtu naturalnego sól, pieprz, papryka wędzona, zioła prowansalskie Przygotowanie Ziemniaki(...)mąki i 1/4 szklanki ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, cebulę, zaczyn z drożdży, jajko, jogurt i przyprawy. Mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką na blaszkę (24x27cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy po całej blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40 min. Po tym czasie wyjmujemy
e-PrzepisyKulinarnejajko 1 łyżka zimnego mleka lub jogurtu naturalnego Nadzienie: 2 pęczki szparagów (1 kg) 12 szt. suszonych pomidorów (nie z zalewy) 1 cebula 4 jajka 2 opakowania (300 g) naturalnego serka o obniżonej zaw. tłuszczu (polecam ten ) kilka gałązek świeżego tymianku szczypta pieprzu cayenne (można pominąć) pozostałe przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto kruche: Ręcznie : Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane
Domowa Cookierenka Agitego proponowanego przeze mnie. Warto czasem przygotować coś miłego dla najbliższych :) Składniki: 3 łyżki mąki owsianej 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki miodu Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto. Na patelnię nałożyć jeden większy placek - ok. 15 cm średnicy, drugi mniejszy - ok 8 cm średnicy oraz dwa uszka (nieco podłużne
Chocolate Muffin Blogpieprz cayenne sól, pieprz Sałata: - rukola - pomidor czerwony - pomidor czarny - papryka -żółta ostra papryczka - ząbek czosnku - oregano - sól, pieprz - oliwa Sos czosnkowy: - jogurt naturalny 150 g - łyżka majonezu - ząbek czosnku - świeżo siekany koperek - sól, pieprz Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. W tym czasie na patelni
Sajkofanka smaku