ciasto z jabłkami i orzechami - 1542 przepisów (strona:57/103)

Makowiec w cieście półfrancuskim 183

czasie wałkuję ciasto (nadal zachowuję kształt prostokąta), tak by krótszy bok był na górze i smaruję na nim masło pozostawiając 1 cm marginesu. Składam 1/3 ciasta do środka, następnie przykrywam pozostałą 1/3 ciasta (tak, jak byśmy składali kartkę papieru), dobrze sklejam brzegi i wałkuję ciasto ponownie. Cały czas zachowuję kształt prostokąta, jeśli jest taka konieczność podsypuję ciasto niewielką ilością mąki(...)Ponownie składam ciasto tak jak poprzednio, owijam dokładnie folią spożywczą i umieszczam w lodówce na godzinę. Po tym czasie wyciągam ciasto i postępuję dokładnie tak samo jak poprzednio, ten sam proces powtarzam 4 razy. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu umieszczam owinięte ciasto w lodówce na całą noc. Przed przygotowaniem rogali wyciągam ciasto minimum 30 minut wcześniej

Mango Papaja
Rustykalna tarta jabłkowa z kremem frangipane podana z lodami orzechowo-piwnymi i koźlakiem 234

posypania, 4 łyżki migdałów w płatkach, 600 g jabłek. Tarta -  krem frangipane 100 g migdałów blanszowanych, 100 g cukru trzcinowego demerara, 80 g masła. Do podania: piwo w stylu koźlak schłodzone do 10 stopni. *na 200 ml mleko z nerkowców: 20 g orzechów nerkowca i ok. 150 ml wody. Orzechy namoczyć na min. 1 godz w zimnej wodzie(...)minut wyjąć i przemieszać łyżką.  Ciasto Mąkę, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą, dodać zmrożone masło starte na tarce, rozetrzeć palcami, dodać żółtka i maślankę, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 40 minut. W międzyczasie przygotować krem frangipane. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry

SzczyptaSmaQ
TU I TAM nr 7. Ser + gruszka + pralina = Terrina 171

ORZECHOWĄ, Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI I JABŁKAMI I SOSEM BALSAMICZNO-KLONOWYM /składniki na 1 mini terrinę w formie 10,5x6,5 cm/  125 g kremowego serka koziego /użyłam twarożku Chavroux/ 1 duża gruszka 1 jabłko świeżo mielony kolorowy pieprz kilka łyżek masła kilka łyżek cukru Na orzechową pralinę 1/4 filiżanki orzechów włoskich 1/2 filiżanki cukru Krem balsamiczno(...)karmelu wsypać orzechy włoskie, szybko zamieszać, aby karmel równo je pokrył i natychmiast wylać na przygotowaną wcześniej blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po przełożeniu, rozprowadzić masę równomiernie i odstawić do zastygnięcia. Następnie przełożyć do grubego foliowego worka i przy pomocy tłuczka do mięsa:) rozbić na możliwie najdrobniejsze kawałeczki. Tak uzyskana pralina nadaje się także idealnie jako ozdoba ciast czy deserów

KUCHARNIA
MUFFINKI Z JABŁKAMI I CYNAMONEM 155

ustawienie góra dół. Jajka, cukier, olej i jabłka mieszamy ze sobą, najlepiej użyć rózgi do jajek. Sypkie składniki przesiewamy, łączymy z ciastem i mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut do suchego patyczka. Smacznego :) MAŁA RADA: Do ciasta możemy również dodać pokrojone orzechy lub inne ulubione bakalie

Pani na deser
Niebo w gębie 178

pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut. Wystudzić. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Otrzymamy 2 kruche spody. Nadzienie jabłkowe: 1,2 kg jabłek 150 g cukru świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny 1 opakowanie galaretki cytrynowej Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach, od razu do garnka(...)Dodać cukier, sok z cytryny i wymieszać. Podgrzewać, co jakiś czas mieszając, aż do lekkiego podduszenia jabłek.  Na koniec wsypać galaretkę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić. Krem orzechowy: 250 g orzechów włoskich  250 ml mleka 200 g masła 150 g cukru pudru Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Orzechy zmielić

kulinarnyswiatdomi
HOLENDERSKIE PIERNICZKI KRUIDNOTEN 164

oraz mleko, szybko wyrabiamy z nich ciasto z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha laskowego   , które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( nie spłaszczamy) pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160ºC gotowe, przechowujemy w szczelnej puszce do 3 tygodni ( gdyby były twarde to do puszki można włożyć skórkę jabłka, kromkę chleba ). Źródło: http://www.addiopomidory.pl/kruidnoten-najszybsze-pierniczki-swiata/

Słodkie zapomnienie
Proste ciasto orzechowo- jabłkowe 137

Tradycyjne ciasto orzechowe z dodatkiem jabłek- idealne do kawy. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu:) Składniki: 8 jaj 8 jabłek 4 szklanki mąki 1½ szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody 2 łyżki kakao 1 szklanka orzechów włoskich Wykonanie: Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę. Białka ubić

Tradycyjna Kuchnia
Najprostsze ciasto jabłkowe 163

wyobrażacie sobie, że w tym cieście jest tylko pół szklanki mąki?!Reszta składników to jabłka (aż 350 g na małą keksówkę!), otręby i bakalie, czyli samo zdrowie :)Miękkie, wilgotne, pachnące cynamonem, szybkie i tak proste, że- możecie uwierzyć lub nie- przygotowała je moja 5-letnia córeczka (oczywiście pod moim czujnym okiem)! :)Polecam, jest naprawdę smaczne i obiecuję(...)będzie wstydu, jak zaserwujecie je znajomym czy rodzinie ;)))* mąka- 1/2 szklanki* * otręby- 1/2 szklanki* cukier- 1/2 szklanki* jajka- 2 szt.* jabłka- 350 g (3 średniej wielkości)* bakalie- 2/3 szklanki (u mnie to orzechy włoskie i żurawina)* cynamon- 1 łyżeczka* soda- 1 płaska łyżeczkaPiekarnik nastawić na 180 stopni.Do miski z mąką i otrębami wsypać sodę, cynamon, cukier i wymieszać

Kraina Miodem Płynąca
Gruszki pieczone w miodzie 251

ciasteczka migdałowe – jabłka w cieście – róże z ciasta francuskiego – wafle z kajmakiem – creme brulee GRUSZKI PIECZONE W MIODZIE Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: – 2 gruszki średnio-miękkie – 4 łyżeczki miodu malinowego (możesz też użyć innego miodu) – 4 łyżki serka ricotta – do podania: orzechy pekan, maliny świeże lub mrożone Przygotowanie

nietylkopasta.pl
Mazurek czterowarstwowy Siostry Anastazji+życzenia 194

orzechów Każdy placek pieczemy oddzielnie w temp. 180 stopni przez ok. 30 min. Masa jabłkowa: Składniki: 2 kg jabłek 1 szklanka cukru 1 dowolna galaretka (u mnie pomarańczowa) Wykonanie: Obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach. Następnie smażymy je z cukrem. Na koniec wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. (UWAGA: placki należy przekładać gorącymi jabłkami). Przełożenie ciasta

psgotujemy
Piernik z jabłkami 257

stronie ( klik ). Zaciekawił mnie, dlatego postanowiłam go upiec przy okazji zbliżających się świąt. Nie jest to typowy piernik - raczej ciasto biszkoptowe o smaku piernikowym z dodatkiem jabłek. Jest puszyste, lekkie, nie za słodkie i dzięki jabłkom - wilgotne. Coś w rodzaju piernika w stylu fit :D Do upieczenia w czasie adwentu do kawki. Na święta wolę jednak tradycyjny piernik(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 szklanka posiekanych bakalii (u mnie orzechy włoskie) 1 kg jabłek W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Odstawić na bok. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i odstawić na bok. Jajka ubić z cukrem i miodem

My simple kitchen
PUCHATE ROGALIKI Z JABŁKOWO-ORZECHOWYM ŚRODKIEM 247

cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Nadzienie: 3 kwaskowe jab łka 2 łyżki cukru szczypta cynamonu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Wykonanie:  Przygotowujemy nadzienie -  jabłka ścieramy na oczkach, orzechy siekamy, wkładamy do rondelka, dodajemy cukier, cynamon i dusimy całość ok 10 minut. Studzimy. Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko  i wycinamy kubkiem kółka. Na każde kołko nakładamy łyżeczkę nadzienia

Walijskie Pichcenie
Ciacho marchewkowe :) 162

Przepyszne ciasto :) Nawet mogę powiedzieć, że jedno z najlepszych jakie kiedykolwiek upiekłam. Zdrowe, bez cukru i zbędnego tłuszczu. A ponad to już mały kawałek syci na długo :) Przepis zapożyczony z blogu Feed Me Better :) Przeze mnie robione już kilka razy, zawsze z innymi proporcjami i składnikami :) Składniki: - szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie Lubella) - szklanka otrębów (mogą być jakiekolwiek, jeden rodzaj(...)łyżeczka przyprawy do pierników - 3 jajka - kilka kropelek aromatu waniliowego - 1 szklana soku jabłkowego - 2 duuuże marchewki, bądź 3-4 mniejsze - 1 duuże jabłko, bądź dwa mniejsze - 0,5 szklanki rodzynek - 0,5 szklanki orzechów (obojętnie jakie, choć najlepsze włoskie) - coś do posłodzenia (cukier, słodzik wg uznania) Polewa śmietankowa: - 2 opakowania serka 0% --> np. Tutti 0% - 2 saszetki waniliowej

Zdrowie na języku :P
Najprostsze placuszki z jabłkami 191

podania: orzechy włoskie, syrop klonowy, masło orzechowe, świeże owoce (według uznania) Mąkę, sodę oczyszczoną i sól wsyp do miski i zamieszaj. Do osobnego naczynia wlej mleko, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odstaw na bok, aby powstała „maślanka”. Jabłko obierz, pokrój w ćwiartki, wyrzuć gniazda nasienne i posiekaj w plastry. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią plasterki jabłek, dolej syrop klonowy i karmelizuj na średnim ogniu przez około 3 minuty tak, aby jabłka lekko zmiękły. Przelej mokre składniki do suchych i zamieszaj, aby powstało gładkie ciasto. Na koniec dodaj rozpuszczoną 1 łyżkę oleju kokosowego oraz przygotowane jabłka i ponownie wszystko zamieszaj.  Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką, za pomocą łyżki wykładaj ciasto i smaż

Roślinna - blog wegański
Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami 172

gdyż do masy wykorzystałam mieszankę herbaty Magic Apple – mieszanka herbat owocowych o smaku jabłka i cynamonu. Ciasteczka mają kształt kwiatka z oczkiem zrobionym z borówek. Zaznaczam, że wykorzystujemy suchą herbatę z torebki, a nie zaparzaną. Polecam też przepis na: Ciasteczka kruche z orzechami Najlepsze Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami. Kruche ciasteczka herbaciane Składniki: 1 szklanka* mąki tortowej(...)cukru pudru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 150 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki sody konfitura z borówek 1 torebka herbaty Magic Apple * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wstawiamy na chwilkę do zamrażalnika. Ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię