Delikatne lekko orzeźwiające ciasto z miętową pianką biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem miętowy: 3 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 300 g landrynek miętowych 3 łyżki cukru 2 op budyniu waniliowego 200 g masła(...)pianka: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki o smaku jabłkowo-miętowym ponadto: duża paczka herbatników czekolada deserowa Białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodać żółtka. Do ubitej masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wymieszać i przelać na blaszkę (o wym. 26/36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec
Kolorowa kuchnia ElkiŚwietny pomysł na deser bez pieczenia! Składniki na masę kokosową: ½ kostki masła ½ kostki margaryny ½ szklanki cukru pudru 10 dag wiórków kokosowych sok z cytryny do smaku
Tradycyjna Kuchnianaprawdę proste i szybkie w wykonaniu. Jestem przekonana, że zasmakują każdemu:) Składniki (na 18 szt.): 220 g jasnych ciastek (użyłam markiz z nadzieniem waniliowym, ale mogą być też zwykłe herbatniki) 4-5 kostek białej czekolady 4-5 łyżek miodu 1 łyżka przyprawy do piernika tabliczka mlecznej czekolady (lub gorzkiej - jak kto woli) do obtaczania: kolorowa posypka, rozdrobnione orzechy(...)kruszymy ciastka, dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę, następnie miód, a na koniec przyprawę do piernika. Wszystko razem łączymy w malakserze. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli ciasto nie chce się lepić to dodajemy więcej miodu). Kuleczki chowamy na 5 min. do zamrażalnika. W międzyczasie roztapiamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę. Schłodzone kuleczki maczamy w czekoladzie i posypujemy
Domowa Cookierenka AgiPamiętam to ciasto z dzieciństwa. Pyszna, delikatna i kolorowa pianka, którą przygotowywała moja babcia. Jak to się mówi :niebo w gębie". Deser polecam szczególnie w upalne dni :) SKŁADNIKI: 400 ml śmietanki 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka fioletowa (ametystowa) 1 łyżka soku z jagód 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka soku truskawkowego 1 galaretka cytrynowa owoce (użyłam borówki i porzeczek(...)kostki masła 10-12 herbatników Petit Beurre A jak to zrobić: Każdą z galaretek rozpuścić w osobnej szklance gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Ciastka pokruszyć i połączyć z roztopionym masłem, do konsystencji mokrego piasku. Masę z hernatników wyłożyć na dno tortownicy (moja ma 18 cm.) 200 ml śmietanki ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Gdy śmietana będzie
Kuchnia w opałachSernik jagodowo-malinowy na zimno to ciasto idealne na letnie upały, gdyż nie wymaga pieczenia. Dostępność sezonowych owoców sprawia, że zamiast pieczonych tortów, na specjalną okazję możemy przygotować pięknie wyglądający sernik na zimno. Do przygotowania sernika użyłam typowo leśnych owoców i jest to połączenie idealne, gdyż maliny bardzo dobrze komponują się z jagodami. Sernik został przygotowany w tortownicy o średnicy(...)18cm. Sernik jagodowo-malinowy na zimno Składniki: 100g herbatników 60g masła 550g twarogu gęstego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego 200g malin 150g jagód 4 płaskie łyżki cukru pudru 200g śmietanki 30% 20g żelatyny (5 łyżeczek) 6 łyżek wody 1/2 opakowania galaretki wiśniowej lub malinowej w proszku 150ml wody maliny i jagody do dekoracji Wykonanie: - tortownicę posmarować tłuszczem, wyłożyć
Smakołyki BerenikiDzisiaj mamy Dzień Babci i z tej okazji chciałabym podać Wam przepis na szybkie serniczki. Idealne ko kawy czy herbaty i co najważniejsze przygotować je
Magiczne Życie Martykarmelową (uwielbiam ją robić w ten sposób), około 12 sztuk łyżka śmietany kremówki 1 litr wrzątku Spód Herbatniki bardzo dokładnie mielimy. Masło topimy i mieszamy je z rozdrobnionymi herbatnikami. Jak oba składniki dokładnie się połączą - wylepiamy nimi dno tortownicy i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Masa serowa Banany obieramy, dokładnie rozgniatamy widelcem, mieszamy z sokiem(...)pieczemy 70 minut. Po upieczeniu studzimy i chłodzimy parę godzin w lodówce. Przed podaniem topimy krówki z łyżką śmietany kremówki w kuchence mikrofalowej lub na gazie i polewamy tym ciasto. Smacznego :) Kochani, mam do Was pytanie: czy interesowało by Was czytanie o tym gdzie mieliśmy okazję zjeść i co? Zdarza nam się testować nowe miejsca i jeśli bylibyście chętni
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!lata. Dlatego na początek jesieni przygotowałam ciasto na zimno z malinami. Trzeba korzystać z nich póki są, bo niedługo zostaną nam one tylko w wersji z zamrażalki, a zamiast ciast na zimno wybierzemy te pieczone i kremowe. Ja dodatkowo chwycę mój ulubiony koc i herbatę z sokiem albo czekoladę. Nie pogardzę też dobrą książką. Czyż nie jest to idealny zimowy(...)maliny, więc wiem, że to połączenie świetnie się sprawdza. Składniki: Pół standardowego pojemnika malin 2 duże jogurty naturalne 20 g żelatyny 160g ciasteczek maślanych (np. Digestive) lub herbatników sok z połowy cytryny ½ szklanki mleka lub wody (do rozpuszczenia żelatyny) 5 łyżek cukru ½ kostki masła 1 galaretka malinowa Przygotowanie: Ciastka pokruszyć lub zblendować. W garnku roztopić masło i połączyć
Fabryka pomysłówDeser ten powstał na podstawie znanego ciasta banoffee pie. Mascarpone, sos toffi, banany i kruche ciastka. Tylko kilka składników i wyczarować można pyszny, słodki deserek gotowy dosłownie w 20 minut. Przygotujcie go a na pewno zachwycicie nim każdego, zarówno domownika jak i gości :) Składniki na 2 szklanki: * 250 g serka mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * 1 banan * 4 łyżki masy(...)kajmakowej o smaku toffi * 2 łyżki mleka * kilka kruchych ciastek, herbatników (użyłam kruche ciastka maszynowe Brześć ) Wykonanie: Ciastka drobno pokruszyć. Serek mascarpone wymieszać rózgą kuchenna z cukrem pudrem. Masę toffi przełożyć do garnka, dodać mleko, podgrzewać na małym ogniu, aby masa się rozpuściła i powstał sos. Banany pokroić w plastry. Układać w szklance w kolejności: ciastka (odrobina
Zrób to smaczniejuż Wszyscy dobrze wiecie, serniki to moje ulubione ciasto. Walory smakowe to nie jedyna zaleta tego pysznego ciasta. Większość z nich jest bardzo prosta w wykonaniu i to zachęca do szukania pysznych serowych alternatyw :) Ten sernik, jest delikatny, wilgotny i do tego z nutką kokosową. Ma też jedną wadę - szybko znika ;) Składniki: 1 kg sera sernikowego 5 łyżek mąki pszennej(...)budyń śmietankowy 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 5 jajek (w temperaturze pokojowej) szczypta soli łyżeczka mleka kokosowego 180g maślanych herbatników 150g roztopionego masła 3-4 duże łyżki miodu łyżeczka kakao 20g wiórków kokosowych Przygotowanie: Herbatniki umieszczamy w blenderze. Po skruszeniu ciastek dodajemy do nich roztopione masło,miód, kakao oraz wiórki kokosowe. Wszystkie składniki dokładnie
ChilliJemypodaję z musem z wiśni na ciasteczkowym spodzie, w których chrupią prażone płatki migdałow. Proporcja na dużą blachę ( 24 x 45 cm ) Ciasteczkowy spód: - ok. 30 dag ciasteczek / herbatników maślanych - 80 gr masła - 100 gr płatków migdałowych Płatki migdałów wsypuję na suchą patelnię. Prażę do uzyskania złotej barwy. Uwaga - Płatki migdałowe łatwo się przypalają. Ciasteczka rozdrabniam (kruszę przy(...)można to zrobić także w blenderze), masło rozpuszczam. Mieszam pokruszone ciasteczka, masło i płatki migdałowe, a następnie wykładam równą warstwą na wyłożoną papierem blachę. Dociskam dnem szklanki - aby spód ciasta był równy i zwarty. Masa serowa: - 1 kg sera trzykrotnie mielonego - 5 jajek - 1 szklanka mleka - 1 duży budyń na 3/4 litra mleka - 1 szklanka cukru - 200 gr masła
kawawszklancepromienie słońca trudno dostrzec za kłębiastych chmur. Dlatego też postanowiłam sernik na zimno zastąpić tym pieczonym wzbogacając go soczystymi kwaskowatymi wiśniami . Wyszło naprawdę smacznie. Składniki : Spód : 200 g ciastek ( herbatniki , biszkopty , maślane , kruche ) 100 g rozpuszczonego masła. Masa serowa : 1 kg sera na sernik (użyłam wiaderkowego) 330 ml śmietany 30% 1 szklanka cukru 4 jajka 2,5 opakowania budyniu(...)wypełnioną wodą. Wstawić sernik do piekarnika i piec ok 2 godzin w temp 160'C. W połowie pieczenia , delikatnie wysunąć foremkę i posypać sernik po wierzchu wiśniami.( wierzch ciasta jest już wówczas ścięty i owoce nie zapadną się. Po upieczeniu i wystudzeniu sernik schłodzić kilka godzin w lodówce. Wiśnie na mus zblendować . Można dodatkowo przetrzeć przez sito jeśli chcemy
Malinowa KawiarenkaTo idealny deser dla wielkich łasuchów. Jest bardzo słodki, 1 porcja spokojnie zaspokoi wielką ochotę na małe conieco. Składniki: 125 g serka mascarpone, 200 g masy
Moja kraina smaków13.05.2019 Kocham serniki w każdym wydaniu. Ten jest wyjątkowy:)) Bardzo ciekawy pomysł na polewę czekoladową z dodatkiem galaretki. Jest błyszcząca , miękka, nie łamie się i nie
gotuj ze mnąZebra piankowa to orzeźwiający, lekki torcik w sam raz na upalne dni. Bardzo delikatne i piankowe ptasie mleczko z mleka skondensowanego i galaretki zachwyci Twoje podniebienie
Podróż w kulinaria