się z Wami podzielę, bo to one wiodły prym w tamtym czasie na blogu! Możecie spróbujecie lub już robiliście? ;-) PRZEPIS ZNAJDZIECIE TU: PRZEPIS NA UCIERANE CIASTO Z MALINAMI I GRUSZKAMI
SMYKWKUCHNInadzieję że oprócz papierów, które zabrałam ze sobą z biura do łóżka, nadrobię także blogowe życie :) Zaczynam od ciasta. Z początku miał to być tradycyjny jabłecznik, który znam dzięki kochanej Mamie. Ale uszlachetniłam go gruszkami z działkami oraz suszonymi morelami. A do biszkoptu dodałam kakao i przyprawę do szarlotki. Wypróbujcie ten przepis. Nie tylko w Lidlu czuć
Bon Appetit MałgorzatyZainspirowała mnie Monika.Widziała takie gruszki z listkiem w jednej z kobiecych gazet.Wyobraźnia zaczęła działać i już wiedziałam, że zrobię takie wcześniej lub później.I
bistro mamaubijać. Dodać esencję waniliową z żurawiny i olej. Wszystko dobrze zmiksować. Na koniec dosypać resztę żurawiny i wymieszać łyżka. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, a na środek wstawić nafaszerowaną żurawiną gruszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni(...)piec przez około 60-80 minut. Przed upieczeniem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone. Podawać polane polewą czekoladową, najlepiej niezbyt słodką. Taki smak idealnie harmonizuje z tym korzennym ciastem. Gruszka użyta przeze mnie była naprawdę duża :) możecie spokojnie użyć na przykład trzech mniejszych :) Ciasto jest pięknie wypieczone, nie za suche ale i niezbyt mokre. Jego niezaprzeczalna zaletą jest
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj przepis na bardzo proste, wręcz banalne ciasto . Ostatnio weny do gotowania i pieczenia próżno u mnie szukać. Pewnie nawet niektórzy pomyśleli, że blogowanie mi się
Smaczna Pyzaprzy tym smaczne. To mój ulubiony rodzaj ciast, bez nadmiaru składników i braku...kremu :)Składniki:100 g orzechów włoskich50 g gorzkiej czekolady2 gruszki200 g masła150 g brązowego cukru3 jajka275 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kawy rozpuszczalnej4 łyżki ciepłej wodyPrzygotowanie ;Obrane orzechy i czekoladę posiekać na mniejsze kawałki, gruszki po obraniu ze skórki pokroić w niedużą kostkę - odłożyćMiękkie(...)masę, dodawać stopniowo po jednym całym jajku - ucieraćMąkę przesiać z proszkiem, dodawać do utartej masy, miksowaćKawę rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody, wlać do ciasta i dokładnie połączyć z masąPrzygotowane wcześniej orzechy i czekoladę oraz gruszki dodać i delikatnie wmieszać do całościCiasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać ciasto ( jest gęste )Piec w w 175 *C przez około
Proste Potrawykubki marchwi rozdrobnionej i mikserem z 1 minutę wymieszać składniki tortownica 24cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki przełożyć ciasto i poukładać skórką na dół gruszki "klapsy" bez gniazd nasiennych ciasto piec w 200C około 45 minut i wyjąć z blaszki zimne BITA ŚMIETANA: 300ml zimnej 30% śmietany ubić z 2 łyżkami cukru pudru i śmietanfixem zimne ciasto(...)połowę i nałożyć na blat ciasta 3/4 bitej śmietany i nakryć drugim blatem resztę śmietany rozsmarować na cieście i posypać kakao, schować do lodówki na godzinę ciasto jest wilgotne od soku z gruszek i przepyszne w takim połączeniu marchewki z gruszkami i śmietaną...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięchętny? ;-) Obłędna "szarlotka" z polskimi jabłkami, śliwkami i gruszkami, z dodatkiem waniliowej bezy. Idealna kruchość ciasta, soczyste i aromatyczne owoce i miękka beza. Hmmm Moja dieta została złamana i kawałeczek zjadłam nie dało się oprzeć ale od razu następnego dnia nadgoniłam kolejnym treningiem i biegiem ;-) Kilka słów o cieście kruchym... MUSICIE TO WIEDZIEĆ .... - stosunek wagowy tłuszczu do mąki waha(...)folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. Ciastem wylep dno i boki tortownicy, zostaw część ciasta na wierzch. Na cieście ułóż pokrojone i wydrylowane śliwki, jabłka i gruszki. Z ciasta wytnij paski. Pianę z białek ubij an sztywno, dodaj cukier, ubijaj aż się rozpuści, następnie dodaj proszek- budyń. Wymieszaj delikatnie wyłóż na owocach, a następnie udekoruj paskami
SMYKWKUCHNICiasto czekoladowe z gruszkami – prosty przepis Przywieźliśmy z wakacji gruszki, w dużych ilościach. Gruszki miały przetrwać do zimy, ale zaczęły dojrzewać za szybko i tak powstał pomysł na to ciasto. Ciasto czekoladowe z gruszkami, prosty przepis. Zimna to była sobota, chłód wiał równo z pola i deszcz zacinał. Ostatnie gruszki leżały na stole i aż prosiły się(...)ubijamy z cukrem, po chwili dodajemy pozostałe składnik ( prócz gruszek ) i wszystko razem porządnie miksujemy. Formę u mnie 22 cm smarujemy olejem, wysypujemy bułką tartą. Do formy przelewamy ciasto. Gruszek nie obierałam, tylko umyłam, łyżką do robienia kulek z melona wyciągnęłam delikatnie od spodu gruszek gniazda nasienne ( zrób to delikatnie żeby nie wyciągnąć ogonków od gruszek ). Włóż gruszki w ciasto
Kuchnia na wzgórzuobrotach na dość gęste ciasto tortownica 24 cm- wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki rozsmarować ciasto owoce umyć i osuszyć, śliwki wypestkować, ogonki gruszek owinąć folią gruszki postawić do ciasta i powkładać śliwki piec w 200c około 40-45 minut, ciasto wyjąć z blaszki dopiero jak wystygnie i posypać je pudrem cukrem ciasto jest pysznie aromatyczne piernikiem
W Mojej Kuchni LubięDziś mam dla Was naprawdę ekspresowy, a przy tym pyszny deser: gruszki w cieście z Nutellą w środku. To nie może wyjść źle! Użyłam kupnego ciasta francuskiego i zawinęłam nim 6 niedużych gruszek (odmiana Rocha), jeśli użyjecie średniej wielkości standardowych gruszek, jeden płat ciasta francuskiego powinen starczyć na 4 sztuki. Nie żebym sugerowała takie obżarstwo, ale na blaszce w piekarniku(...)środku, wtedy polecam podawać z domowym karmelem – mniam! Jeśli cały rok czekacie na jesienne owoce to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami . Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 małych gruszek lub 4 większe Nutella 1 jajko brązowy
CiastkozercyZapraszam na kolejne ciasto na niedzielę , ciasto z gruszkami, migdałami i czekoladą. Uwielbiam piec sezonowo. Przyszła więc pora na gruszki w cieście . To ciasto upiekłam z migdałami. Przepięknie pachnie i nie tylko migdałami. Dodałam moją ulubioną przyprawę, kardamon. To jeszcze nie koniec do ciasta wrzuciłam pokrojoną czekoladę! To ciasto z gruszkami jest naprawdę wypasione po brzegi. Ciasto łatwe w przygotowaniu(...)które piecze się długo w niezbyt wysokiej temperaturze. Taka jego natura. Ciasto z gruszkami ale i jak każde ciasto ucierane z owocami jest bardzo wilgotne. Jest to idealne ciasto do lodów. Często zamiast lodów ubijam śmietaną i mieszam z jogurtem. Kwaśny jogurt i słodkie ciasto świetnie do siebie pasują. Na życzenie dzieci dodałam mlecznej czekolady. Sądzę jednak, że gorzka czekolada
codojedzeniajaja,szczypta soli,płaska łyżeczka proszku do pieczenia.Wszystkie składniki miksujemy. Niewielką brytfankę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną. Wlewamy do niej ciasto. Na wierzch nakładamy pokrojone w kawałki sezonowe owoce. Pasują np. porzeczki, gruszki, śliwki, jabłka itd itp.Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem
Z butelką mleczka w tlemożna połączyć tradycyjne z nowoczesnym. Czy zwykłe czekoladowe ciasto musi być nudne? Ja pokazuje, że nie wolno bać się nowego podejścia do gotowania. Usmażyłam więc ciasto... kasztanowe... kakaowe... z gruszkami. Ciasto ma przewagę smaku kakaowego z nutą kasztanową. Gruszki nadają wilgotności ciastu. To jest tylko moja propozycja podania tego ciasta. Można pominąć krem kasztanowy, a wtedy ciasto będzie kakaowe. Możemy(...)koniec dodajemy krem kasztanowy i połamaną czekoladę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Patelnię natłuszczamy niewielką ilością oleju rzepakowego Wielkopolski . Wylewamy ciasto na patelnię. Dodajemy do ciasta gruszki. Ciasto przykrywamy pokrywką bez otworów i smażymy ok 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie odwracamy ciasto i smażymy jeszcze 10 minut do suchego patyczka. Ciasto zdejmujemy z ognia. Posypujemy
Kuchnia w oparach