jajka, mleko i olej. Suche składniki porcjami dodajemy do mokrych, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę przelewamy do foremki o wymiarach 12*23 cm. Gruszkę obieramy, kroimy na pół a następnie na plasterki. Utykamy w ciasto. Całość pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut. Polewa: Cukier puder ucieramy z odrobiną wody (musi być gęsty), dodajemy barwnik. Polewamy
VioletoweKucharzenieprościutkie ciasto z gruszkami. Nie jestem specjalistką pieczenia ciast, więc jak jakieś mi się cudem uda to od razu uznaję przepis za łatwy :) i godny polecenia :)składniki:2 szklanki przesianej mąki tortowej1,5 szklanki cukru1/2 kostki margaryny5 jajek4-5 łyżek kakao (dobrej jakości)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia4 gruszki1 opakowanie cukru waniliowego1/5 szklanki olejułyżka bułki tartej1(...)proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy drewniana łyżka. Ciasto wylewamy do tortownicy (natłuszczonej i obsypanej bułka tartą) Na wierzchu układamy kawałki gruszek i posypujemy cynamonem. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C. ok 1 h. wystudzone ciacho posypujemy cukrem pudrem.ciasto z gruszkami
Bon Appetit MałgorzatyWspaniałe połączenie kruchego ciasta ze słodką czekoladą, gruszkami oraz puszystą śmietanką... Mam jeszcze sporo zimowych zapasów, postanowiłam więc coś zrobić z nadmiarem gruszek. Powstało takie oto, niebiańskie ciasto... Ciasto: 150g masła, 1i1/2 szkl. mąki pszennej, jajko, 8 łyżek cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder. Zrobić dołek, wbić jajko(...)śmietan-fix, 2 słoiki gruszek z kompotu (po500ml każdy), szkl. gęstego jogurtu naturalnego, 2/3 szkl. cukru pudru, 4 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki żelatyny. Zimne ciasto posmarować Nutellą. Gruszki odsączyć, pokroić w plastry, ułożyć na kremie czekoladowym. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie, podgrzewając, rozpuścić, lekko przestudzić. Śmietankę
Z miłości do słodkościmogę tak bezczynnie patrzeć na owoce, które leżą i leżą, powoli zmieniają się aż nadto w dojrzałe. Więc dziś z klimatem jak u babci na herbatce, zrobiłam ciasto z gruszkami i jabłkami, a zainspirowałam się przepisem znalezionym u Ania gotuje :) Składniki 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2 jajka 1/2 szklanki oleju 2 gruszki
pink envelopegarnka, zalać wodą, likierem, dodać goździki, laskę wanilii, cynamon, sok z cytryny i cukier. Gotować ok 15 minut aż owoce zmiękną. Gruszki po ugotowaniu wyjąć z syropu i odciąć końcówki u spodu aby ładnie stały w cieście. Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać likier, olej, ziarenka laski wanilii z gotowania gruszek i jedną gruszkę drobno pokrojoną. Żółtka(...)soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w ciasto(bez miksera) Tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć dno papierem do pieczenia. Przelać ciasto i powkładać po przekątnej pozostałe 4 gruszki. Ciasto wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 180 stopni C i piec przez ok 40 minut. Po wyjęciu przestudzić i posypać cukrem pudrem. Podawać...Smacznego
Gosia gotujekajmakiem i jabłkami Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Szwedzkie bułeczki cynamonowe Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami Proporcje na formę o wymiarach 24 x 30 cm Czas przygotowania: 160 minut Składniki: 2 szklani mąki pszennej szczypta soli 1/4 szklanki cukru 30 g świeżych(...)rozczynu dodajemy przesianą mąkę, jajka, sól i roztopione masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy mikserem przez około 15 minut, do uzyskania elastycznego ciasta. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Gruszki kroimy w ósemki i wycinamy z nich gniazda nasienne.Śliwki kroimy na pół i pestkujemy. W miseczce miksujemy składniki na kruszonkę, wkładamy do lodówki. Formę
Kulinarne przygody Gatityobfituje w spotkania z bliską i dalszą rodziną. A jak tu umawaić się z bliskimi bez czegoś "dobrego"? Po prostu nie można! W związku z czym upiekłyśmy przepyszne ciasto kakaowe z gruszkami. Bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagające jakiś ekstramalnych składników. Ponadto jeśli nie mamy w domu gruszek można je zastąbić jakimkolwiek innym owocem i powinno wyjść równie smaczne! Ilość(...)oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę. Kiedy masa kakaowa ostygnie dodajemy kolejno żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz pianę z białek. Mieszamy ręcznie by nie utracić puszystości ciasta. Gruszki dokładnie myjemy, obieramy oraz usuwamy gniazdka nasienne. Ciasto wylewamy do formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Układamy owoce w cieście, usuniętymi gniazdkami do dołu. Pieczemy około 60 minut
Kolizje SmakówPotrzebujesz opakowanie ciasta francuskiego 3 gruszki 1 jajko 2 kostki czekolady pół cukru wanilinowy Ciasto kroimy na 6 części. posypujemy cukrem wanilinowym. Układamy pokrojone w paski gruszki. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika na 20 minut, temp. 180 st. Tak tak, to już cały przepis. Po wyjęciu możemy posypać, jeszcze gorące gruszki, kawałkami gorzkiej czekolady. Pięknie się rozpuszczą
Mój Smak na Życiewłasnie ciasto pokazywałam Wam niedawno na facebook'owym fanpage'u. Upiekłam je dla mojej serdecznej koleżanki Emilii z okazji urodzin. Ciasto jest proste i nie wymaga czasu czy specjalnych umiejętności. Może ktoś powiedzieć, że nie za bardzo nadaje się na prezent, ale uwierzcie mi, że smak i zapach zasługują na bycie prezentem urodzinowym :) no i zawsze jest to coś, co można(...)gruszki,niepełna szklanka cukru,2 szklanki mąki pszennej,1,5 łyżeczki sody,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,2/3 szklanki oleju,2/3 szklanki mleka,5 łyżek dobrego gorzkiego kakao.Jajka ubić lekko z cukrem, dodać mleko i olej - połączyć dokładnie, można użyć miksera. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, soda i kakao. Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto
Codzienna kuchnia niecodziennasię, przecież mamy wrzesień! Z szafy powoli możemy zacząć wyjmować swetry i ciepłe skarpety, a na wieczory szykować aromatyczne herbaty i takie wynalazki jak to ciasto. A dokładniej Ciasto z gruszkami "do góry nogami". Proste w przygotowaniu i wyśmienite w smaku. Kto chce?"Składniki:2 jajka150 g cukru1/2 szklanki oleju rzepakowegoczubata łyżeczka proszku do pieczenia220 g mąkiłyżka ekstraktu goździkowego3/5 szklanki(...)przestudzenia.Na dno tortownicy ( szczelnie ) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy gruszki, następnie posypujemy je równo orzechami ziemnymi, polewamy miodem, a całość zalewamy gotowym ciastem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 - 35 minut.Po tym czasie studzimy w formie, a następnie przekładamy ciasto do góry nogami - tak aby owoce znalazły się na wierzchu. Pozostawiamy do całkowitego
Słodkie Przyjemnościłyżeczki proszku do pieczenia3 jajka7 łyżek oleju5 łyżek mleka 3,2%szczypta solimasło do wysmarowania blachycukier puder do posypaniaSKŁADNIKI na farsz do ciasta:5 szt. świeżych gruszek150 g cukru kryształ1 łyżeczka cynamonu1 op. kisielu cytrynowego1 cytrynyPRZYGOTOWANIE farszu:Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Gruszki przekładamy na patelnię. Dodajemy
kulinarnyJadrobne kawałki masło, cukier, imbir oraz jajka. Całość dokładnie utrzeć przy pomocy miksera na gładką masę. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy i wyrównać. Na wierzchu ułożyć gruszki i posypać brązowym cukrem. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, przez 35-40 minut. Najbardziej smakuje, gdy jest jeszcze lekko ciepłe
Kuchnia w opałachgruszka pieczona w biszkoptowym cieście podana z sosem cynamonowym i pekanamio mamuniu, jakie to było dobre *.*Leniwe śniadanie, na pracowitą niedzielę... U was też jest tak ciepło? Ja osobiście w to nadal nie wierzę, bo w tamtym roku o tej porze był już śnieg xdAle nie narzekam, taka jesień to ja mogę mieć cały
More food, love and dreamswkładamy do miski i zagniatamy ręcznie. Ciasto w woreczku umieszczamy na 30 minut w lodówce. Gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Nacinamy wzdłuż wypukłą stronę gruszek. Ciasto rozwałkowujemy, nakłuwamy i przekładamy na okrągłą blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Podpiekamy na średnim poziomie piekarnika przez 10 minut. Mieszamy jajka ze śmietaną(...)cukrem. Na ciasto wykładamy gruszki i zalewamy masa jajeczną. Pieczemy około 50 minut. Smacznego! Wersja z jabłkami też pyszna
Humanistka w kuchniSkładniki na jedną tartę: 1/2 opakowania ciasta francuskiego XXL* 3 gruszki 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta cynamonu Masa twarogowa: 100 g twarogu półtłustego 1 jajko 1 czubata łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 niepełna łyżka mąki 1 łyżeczka esencji waniliowej CZAS PRZYGOTOWANIA: 35-40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na masę twarogową umieszczamy(...)misce i mieszamy aż do całkowitego połączenia składników. 2. Z ciasta francuskiego wycinamy koło (u mnie o średnicy 25 cm). Wykładamy na nie masę twarogową, zostawiając 2 cm pustej krawędzi. 3. Gruszki myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazdo nasienne. Kroimy w cienkie plasterki. Wykładamy na masę twarogową. Cynamon mieszamy z cukrem waniliowym i brązowym, posypujemy tartę. Boki tarty
My Culinary Art