ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:16/345)

dyniowo-pomarańczowe, drożdżowe, z (cynamonową) kruszonką 130

kuchni goszczę dynię. Będąc szczerą - najbardziej smakuje mi w wersji na słodko ;) Czyli wszelkie ciasta, placki, owsianki itp. - jak najbardziej TAK. Dzisiaj prezentuję przepis na jedno z dwóch ciast z dynią, które moim zdaniem były najsmaczniejsze. Poza tym, dawno nie było tutaj (mojego ulubionego) ciasta drożdżowego :) Przepis na drugie ciacho niebawem :) CIASTO DROŻDŻOWE Z DYNIĄ, SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ(...)minut. Pomarańczę wyparzyć i wyszorować, po czym zetrzeć z niej skórkę. Pozostałe mleko wymieszać z puree z dyni, masłem i skórką z pomarańczy. Do wyrośniętego zaczynu przesiać pozostałe mąki, cynamon, dodać sól, cukier i mieszankę z puree dyniowym. Wyrobić ciasto odpowiednio długo, aby było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić w ciepłe

chili & sugar
Czas na dynie 118

ciasta dyniowego   Zupy: Zupa dyniowa z marchewką Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Ciasto z dyni z gruszką i figami Dyniowe ślimaczki drożdżowe Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Sernik dyniowy z karmelem Placuszki dyniowe na słodko Ciasto dyniowo pomarańczowe z suszonymi owocami Drożdżowe ślimaczki

Kulinarne przygody Gatity
CIASTO DYNIOWE Z ORZECHAMI 299

Fantastyczne, pomarańczowo-dyniowe ciasto z orzechami włoskimi. Aromatyczne i wilgotne, długo zachowujące świeżość. Z pomarańczowym lukrem na zewnątrz. Ciasto robi się szybko i sprawnie. Nie trzeba wcześniej przygotowywać puree z dyni, ocieplać jajek i masła, ani nawet wyjmować miksera.  Surową dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach. (z powodzeniem zastąpicie ją także marchewką), masło rozpuszczamy w rondelku(...)dodajemy mleko i jajka. Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy, do otrzymania ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu, dekorujemy pomarańczowym lukrem. SKŁADNIKI CIASTO 250 g dyni lub marchewki  1 pomarańcza  100 g masła 80 g (4 łyżki) miodu 125 ml mleka 2 jajka 225 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej

cool and minty
Ciasto z dyni. Bez glutenu! 195

Sezon dyni w pełni. Zapraszam więc do jej wykorzystania na wszelkie sposoby. Dzisiaj przepis zaczerpnięty z  książki  "Jadłonomia"  Marty Dymek, w którym zmodyfikowałam użyte mąki.  Ciasto: 1 szklanka mąki gryczanej 3/4 szklanki mąki ryżowej 3/4 szklanki cukru  1 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki proszku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 imbiru 1/4 gałki  muszkatołowej szczypta soli

Humanistka w kuchni
Tykwanik. 159

cytryny1 łyżeczka otartej skórki z cytryny1/2 łyżeczki cynamonuDo przesianej mąki ze szczyptą soli dodać cukier, masło, jajka i wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde wlać trochę wody. Uformować kulę i wstawić na 1 godz do lodówki.Nadzienie.Kostki dyni gotować na parze 40 min. Następnie dodać cukier, cynamon, sok i skórkę z cytryny oraz orzechy i wymieszać.Ciasto rozwałkować

Kulinarny karnet Christophera
Babka dyniowa bez cukru 200

Już nie raz pisałam, że uwielbiam dynię. Tym razem użyłam jej do dietetycznego ciasta. Cukier zastąpiłam ksylitolem, dzięki czemu ciasto jest dużo zdrowsze. Babkę polałam gorzką czekoladą. Dzięki tym zabiegom można pokusić się o kawałeczek babki do kawy bez większych wyrzutów sumienia ;) Ciasto: 200 g miękkiego masła 2/3 szkl ksylitolu 4 jajka 3 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)masę z ksylitolem. Następnie cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do miksowanego ciasta. Na koniec dodać puree z dyni. 2/3 ciasta przełożyć do foremki na babkę. Do pozostałego dodać kakao i cynamon, wylać na jasne ciasto. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 45 minut

Smakołyki Asi
Bezglutenowe ciasto marchewkowe 180

okazji Pierwszego Dnia Jesieni mam dla Was typowo jesienne ciasto. Chyba nic tak się nie kojarzy z tą porą roku jak właśnie ciasto marchewkowe i krem z dyni. Ciasto w dzisiejszej wersji ma tę wadę, że znika szybciej niż się je piecze… No cóż, udało mi się jednak je spróbować i mogę Wam zaświadczyć, iż jest naprawdę wyśmienite. Jego

365 dni dookoła kuchni
Ciasto dyniowo-karmelowe 136

postoi noc w lodówce rozpływa się w ustach. I ten kolor! Sami przyznajcie - jak najbardziej dyniowy ;)   Blacha o wymiarach 25x30 cm Składniki: Ciasto dyniowe: 200 g masła 1 szklanka cukru 250 g puree z dyni 3 jajka 300 g mąki 2 łyżeczki proszku o pieczenia szczypta sol Krem karmelowy: 250 g serka mascarpone 150 ml śmietany kremówki 3 łyżki(...)mieszać do jego rozpuszczenia. Wystudzić. Tak przygotowaną masę maślaną przelać do miski i dodać do niej puree z dyni oraz żółtka. Wszystko dokładnie i energicznie wymieszać. Następnie dodać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać, aby w cieście nie było grudek. W drugiej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Partiami dodawać pianę do masy dyniowej

My simple kitchen
Domowy Chleb Pszenny z Dynią 251

około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach : Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę, puree z dyni, sól, mleko. Składniki na początku mieszam w misce łyżką, gdy wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne to dodajemy więcej(...)mąki a jeżeli jest zbyt sztywne to dolewamy mleka – w moim przypadku nie musiałam dodawać ani mleka ani mąki. Gęstość ciasta zależy od tego jak wilgotne mamy puree z dyni. Ciasto wyrabiam około 4 - 5 minut aż stanie się gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni – jeżeli ciasto jest zbyt luźne to możemy blat podsypać niewielką ilością mąki

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Ciemny chleb żytnio-orgiszowy na zakwasie 234

Chleby na zakwasie uważam za najlepsze Świecie! Trzymając się tej wersji dziś żytnio-orkiszowy z dodatkiem czarnego sezamu, pestek dyni i melasy z trzciny cukrowej, która nadaje pieczywu ciemny kolor i lekko łagodzi kwasowość zakwasu. Czas przygotowania:  ciasto - 2 dni pieczenia -  50 minut Składniki: Zaczyn: 250 g zakwasu żytniego *  (dokarmionego  8 godz. wcześniej(...)mąki orkiszowej ciemnej, 170 g mąki żytniej 720, 300 ml letniej wody do ciasta 150 ml gorącej wody do namoczenia ziaren, 60 g czarnego sezamu, 40 g pestek dyni. Ciasto właściwe: 200 g mąki żytniej 720, 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej, 15 g soli, kilka łyżek sezamu i/lub pestek dyni do posypania foremek. * Jak przygotować zakwas żytni ( tu przepis

SzczyptaSmaQ
Smaki jesieni na słodko – poznaj fajne pomysły na wykorzystanie żurawiny i dyni 88

zalet. Z jednej strony zachwyca pięknem kolorów, a z drugiej oferuje nam dary, a więc żurawinę oraz dynię. Mogą one być bazą wielu świetnych przepisów. Warto je wykorzystywać przygotowują pyszne desery i nawet zupy na słodko. Dynia – poznaj przepis na smaczne ciasto, które pokochasz Dynia jest bazą wielu smacznych ciast i my mamy dla Was fajny przepis. Jest on bardzo(...)razem gotujemy dynię, i tutaj pamiętajcie, aby nie solić wody, a dodać do niej łyżkę cukru. Jeżeli zaś chodzi o samą odmianę dyń, to tak naprawdę sprawdzi się każda. Rzecz jasna w tym przypadku około kilogram dyni obieramy ze skórki i umieszczamy w garnku. Dodajemy 2 marchewki i wszystko gotujemy do miękkości. Odcedzamy wodę i blendujemy dynię z marchewką

sierotka maRysia w kuchni
Imprezowe roladki szpinakowe last minute 143

Poltino 1 duży ząbek czosnku 4 kopiaste łyżki białego sera mielonego (takiego z wiaderka) garść orzechów włoskich + orzechy do dekoracji 4 łyżki uprażonych pestek dyni sól pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej opakowanie ciasta francuskiego mleko do smarowania ciasta Wykonanie: Szpinak odparowujmy na patelni na średnim ogniu, aż pobędziemy się z niego całej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Orzechy lekko siekamy(...)biały ser, przyprawy i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy.  Ciasto rozwijamy i smarujemy szpinakowym farszem, pamiętając, aby zostawić 2 cm margines bez farszu (zobaczcie na zdjęciu), farsz posypujemy pestkami dyni. Ciasto zwijamy wzdłuż szerszego boku, pomagamy sobie przy tym papierem, w które było owinięte ciasto. Miejsce bez farszu malujemy mlekiem i sklejamy. Rulon malujemy mlekiem i kroimy na plastry

Kulinarne przygody Gatity
Tarta dyniowa z serem pleśniowym 220

Stęskniłam się już za dynią :-). Jak już kiedyś pisałam, gotowe ciasto francuskie to bardzo dobry wynalazek. W ciągu dosłownie 30 minut możemy zrobić pyszną przekąskę. Ja wykorzystałam upieczoną wcześniej dynię i dla kontrastu smakowego połączyłam ją z serem pleśniowym, dodałam trochę trochę pokruszonych płatków chili i, moim zdaniem wyszło pysznie ! Tarta dyniowa z serem pleśniowym Składniki: 1 opakowanie(...)gotowego ciasta francuskiego 300 g pieczonej dyni, u mnie piżmowa Butternut 100 g sera feta 80 g sera pleśniowego oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz sól listki szałwii płatki chili Wykonanie: Szklaną formę o wymiarach 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy, układamy na niej ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy pokruszoną fetę

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka pełnoziarnista z dynią - fit 173

Szarlotka z dynią to mega pyszne, jesienne ciacho. Ponieważ jabłecznik to ulubiony jesienno-zimowy wypiek, dlatego warto pokusić się o małe urozmaicenie. Dodatek dyni to bardzo trafiony pomysł, bo nie tylko dodał koloru, ale i wzbogacił ciasto w składniki odżywcze. Ciasto jak wszystkie inne na moim blogu upiekłam z mąki orkiszowej, ponadto dodatek mąki orkiszowej pełnoziarnistej to zwiększona porcja błonnika(...)Ciasto przełożyć do formy, dociskając palcami uformować rant dookoła formy. Nadmiary obciąć, dokleić w miejsca, gdzie zabrakło ciasta. Ciasto ponakłuwać widelcem, wysypać tartą bułką i wyłożyć jabłka z dynią na górę ciasta zetrzeć na tarce ciasto  z zamrażarki piec w 200' C  45-50 minut przed podaniem posypać cukrem pudrem/zmielonym ksylitolem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Korzenne, dyniowe ciasto farmera 168

przepis na bogate, pyszne ciasto z dynią, wspaniale pachnące korzennymi przyprawami. Ma piękny brązowy kolor i dużą ilość bakalii. Dla mnie świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie bo jest bardzo sycące. Można rozkoszować się jego smakiem przy gorącej herbacie z imbirem i goździkami, kocem oraz ulubionej książce. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru  niecała szklanka poszatkowanych orzechów(...)przesiać i wymieszać z przyprawami, cukrem i solą. Dodać orzechy, rodzynki, wymieszać. W drugiej misce wymieszać dobrze łyżką jajka, puree z dyni i olej. Mokre składniki dodać do suchych i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 w nagrzanym wcześniej piekarniku przez około

Słodka Strefa

Proponowane wyszukiwania