umiarze jest dla nas dobre. Dlatego nie eliminuje całkowicie cukru, mięsa czy nabiału, ale ograniczam lub zastępuję zdrowszą wersją. Ale napewno jestem przeciwnikiem przetworzonej żywności pełnej chemii, kupnych batoników, ciast i ciasteczek, i takowej swojej córeczce nie podaję. Niestety z chemią w żywności mamy do czynienia nie tylko w kupnej czekoladce. Szkodliwe warzywa i owoce? Jak się okazuje, pełno szkodliwych(...)Literatura: RUTKOWSKA G. 1996. Jeszcze o azotanach. Chłodnictwo 31 (12): 38-40. NIEWCZAS J., KAMIONOWSKA M., MITEK M. 2006. Zawartość azotanów (III) i (V) w owocach nowych odmian dyni olbrzymiej (Cucurbita maxima). Żywność, Nauka, Technologia, Jakość 2 (47). Supl.: 238-245 MALINOWSKA E., GROMKOWSKA A., SZEFER P. 2007. Zawartość azotanów (V) i azotanów (III) w roślinach strączkowych. Bromat. Chem. Toksykol
Moja Delicja