ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:738/901)

KLUSKI ŚLĄSKIE 222

   Oj bardzo jesienne u nas ostatnio, królują placki, kluski, kotlety z dyni, z ziemniaków. Aż wstyd się przyznać ale przez tyle lat nigdy nie

Smaczne Zdrowe
Bazarek Smakoszy :) 170

próbowałam, dlatego też bardzo cieszyłam się na tą współpracę.  PŁATKI QUINOA Są to ekologiczne płatki uzyskiwane z gniecionego ziarna komosy ryżowej. Mogą stanowić świetny dodatek do zup, ciast i deserów praz jak składnik past i kotletów. Najczęściej spożywa się je z dodatkiem mleka, jogurtu i owoców. Są szybkie do przygotowania, bowiem wystarczy zaledwie ok. 5 minut gotowania(...)białko: 0,2 g Na opakowaniu znajdują się informacje, mówiące o tym, że napój ten jest: naturalnie wolny od białek mleka, laktozy i glutenu ma przyjemny delikatny słodki smak bez dodatku cukru o obniżonej zawartości tłuszczu zrobiony z pełnego ziarna  PRZYPRAWA CURRY Bardzo ciekawa byłam smaku mojej ulubionej przypraw w wersji ekologicznej. Dużym zaskoczeniem było dla mnie

Zdrowie na języku :P
Nasiona CHIA - "SUPERFOOD" 149

czasach prekolumbijskich.Przez wieki uzywano nasion chia jako podstawowego pozywienia Indian z poludniowo-zachodniej czesci dzisiejszego Meksyku.Mogli oni spozyc zaledwie 1 lyzke dziennie i maszerowac 24 godziny na dobe bez przerwy.Slowo chia pochodzi od slowa "Chian"co w jezyku nahuatl znaczy oleisty.Sa coraz powszechniej stosowane w Europie.W roku 2009 roku zostaly zatwierdzone przez Unie Europejska jako produkt spozywczy i sa teraz(...)tanszym.Z CZYM TO SIE JE ?To kwestia wyobrazni i upodoban.Istnieja dziesiatki sposobow na wykorzystanie ich w codziennej diecie.Na przyklad: - do salatek,omletow i ryzu- zmielone do pieczenia chleba i ciast w polaczeniu z maka- zmiksowane z koktajlami owocowymi- zmiksowane z nutella lub maslem orzechowym-do codziennej porcji platkow owsianych lub jogurtu- sproszkowane jako zageszczacz do zup- zmielone do zdrowego budyniu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Poznaj swojego blogera :) 122

zrobiła to pani z telewizora. Życie w sumie to nie jest bajka. Jeśli wracasz po północy do domu bez butów to absolutnie nie jesteś Kopciuszkiem. Jesteś nawaloną babą bez butów i musisz z tym żyć. Więc przynajmniej niech blog będzie bajkowy. A że lubię baśnie braci Grimm to nie zawsze będzie różowo. Nie znajdziecie na tym blogu przepisów na dania(...)formie lekkiej, żeby zachęcić do zabawy gotowaniem i wywołać czasem uśmiech. Głęboko zakorzeniony wstręt do miar i sztywnych ram powoduje, że rzadko będą pojawiać się przepisy na wypasione ciasta i 45-piętrowe torty, ale za to kulinarny free ride będzie na porządku dziennym. Z racji tego, że Najcierpliwszy sprzeda Lady K za czekoladę, desery się pojawiać będą w formie prostej

ladykitchen
Focaccia pachnąca rozmarynem 140

Zapowiada się intensywny weekend. Najpierw spotkanie, po którym nie do końca wiem, czego się spodziewać, ale może wyniknie z tego coś dobrego. Później wieczór w towarzystwie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kilka dni. Kruche. O smaku chałwy. 96

Ktoś bardzo odległy stał się najbliższy. Późne popołudnie. Gorąca linia telefonów. Wyścig z czasem. Walka z komunikacją. Dreszcz emocji, rozgoryczenie, złość.  Pościg na miarę dobrego filmu akcji.  Bez powodzenia.  Do mnie i do mojej walizki nie dołączy Ktoś, z kim tak dobrze się podróżuje.  Noc. Zajadam smutek wielką porcją chałwy.  SOBOTA: Długo przed świtem odległe(...)łyżka zmielonej kawy lub garść maku Masło utrzeć z cukrem i tahini, dodać mąkę wymieszaną z przyprawami - jeśli ich używacie (ja tym razem postawiłam jedynie na smak chałwy), zagnieść ciasto. Formować lekko spłaszczone kulki wielkości orzecha włoskiego. Ja do formowania użyłam specjalnej drewnianej foremki.  Piec 13 min. w temperaturze 170 stopni - ciasteczka nie powinny się zezłocić, gdy tylko zaczną

KUCHARNIA
Przełamywanie barier - makaroniki 186

W tym roku zapisałam sobie na kartce kilka kulinarnych wyzwań. Rzeczy, których nigdy nie robiłam, które wydają mi się ogromnie skomplikowane, a jednocześnie nieziemsko pyszne. Wypieki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rozpływające się w ustach przepyszne trufle, Siostra Jackie 175

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Jako, że nie jem ciastek, ani ciast, szukałam przepisu na coś słodkiego, ale zdrowego. No i jest. Genialny i prosty. Słodki i zdrowy. Mnóstwo błonnika i witamin, a jednak deser. (Przypomina mi takie kulki robione prze mamę(...)obtaczaj sezamem, wiórkami kokosowymi lub kakao. Idealnie byłoby je odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (ja wstawiam do zamrażarki – jest szybciej), ale można obejść się i bez tego. Przepis dodaję do akcji: Organizator: WEGANON Dla fanów produkcji medycznych: serial Siostra Jackie (2009, Linda Wallen, Evan Dunsky) skupia się wokół ciężkiej pracy pielęgniarki i jej osobistych dylematów. Trzeba też

Qlinarnie i Qlinarnie
Świąteczne krajobrazy, czyli jak udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) 149

kotom dobrze na żołądek i ogólne samopoczucie do tego stopnia, że mogą je zabić. Jakby tego było mało oba nasze zwierzaki są tak potwornie dla roślin upierdliwe, że potrafiły bez ceregieli obgryzać kaktusy – żywa choinka i żywa ‘ gwiazda betlejemska ’, czyli stawiana w domach na święta w doniczce poinsecja, mogłyby je po prostu uśmiercić.   Poinsecja to roślina należąca do gatunku(...)psot. Do dekoracji poza bombkami użyłam jeszcze swoich wcześniej pieczonych i wycinanych PIERNIKÓW . Niestety, miałam je wieszać na choince ale starszy kot nagle okazał się fanem tego aromatycznego ciasta i pierniki zawisły piętro wyżej, bo dopiero na girlandzie na kominku. Przyjemnie pachną… Kot nie dosięga, one sobie pachną, dobrze wyglądają – zostają!   Reszta dekoracji to wieniec, który wisi na otwieranych

Karo in the Kitchen
ODDAŁAM SZPIK - ODDAJ I TY, TO NIC NIE BOLI! 171

Tym razem nie będzie o jedzeniu, o kulinariach, ani słowem nie wspomnę o gastronomii. Czasem „branżowe” sprawy trzeba odłożyć na bok, by pomóc drugiemu człowiekowi. To

W kuchni Karmel-itki
Najlepsze razowe bułeczki do burgerów 160

Wyobraźcie sobie taki scenariusz: w pocie czoła pracujecie dzień w dzień bez chwili wytchnienia. Aż pewnego dnia dowiadujecie się, że będziecie mieć CAŁE 2 DNI wolnego. Skacząc ze szczęścia, niecierpliwie wyczekujecie piątkowego wieczoru, kiedy w końcu będziecie mogli rozprostować nogi na kanapie, nie mając kompletnie NIC do roboty, z czystą głową, nie przejmującą się jutrzejszą pracą; z białą kartką, którą(...)solą. Dodaj masło i wygnieć palcami. W kubeczku roztrzep jedno jajko. Dodaj gotowe drożdże do mieszaniny mąk z solą i masłem, wlej jajko i dobrze wymieszaj.  Przełóż ciasto (które będzie bardzo klejące) na dobrze posypaną mąką powierzchnię i zagniataj, dodając odrobinę mąki jeśli potrzebujesz (im więcej mąki dodasz, tym twardsze będą bułeczki po upieczeniu), około 5-8 minut

Gotowanie to kochanie
Bezglutenowe racuchy z jabłkami. 140

Czy tylko ja tak mam, że najlepiej wychodzi mi gotowanie, gdy ani trochę się nie staram? Wstałam rano, zaparzyłam kawę, wyciągnęłam z szafek wszystko co miałam

Fill The Bowl
Wegańska Wielkanoc - PISANKI Z MASY SOLNEJ oraz DLACZEGO NIE JEMY JAJEK? 158

Masę solną robi się łatwo. Potrzebne są: - 2 szklanki mąki - 2 szklanki soli - szklanka ciepłej wody Trzeba tylko wymieszać mąkę z solą, stopniowo dodawać wodę i zagniatać "ciasto". Po kilku minutach ugniatania powinna powstać fajna, plastyczna masa, nie lepiąca się do rąk. W razie potrzeby można dodać troszkę wody albo podsypać trochę mąki, nieważna jest tu aptekarska dokładność... Część masy(...)razy więcej niż w warunkach naturalnych. Sztucznie skracany jest okres "nienośny" - nieznośny dla kieszeni hodowców... No i słynne "zerówki" - "jaja ekologiczne" - czyli pochodzące od kur wolnowybiegowych i karmionych pożywieniem bez dodatków chemicznych. Eko-kury mają luksus: mogą chodzić gdzie chcą, grzebać w piachu, wcinać dżdżownice, grzać się w słońcu i składać jaja w sposób naturalny, bez sztucznego przyspieszania. To dlaczego

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Bezglutenowa Wegańska Tarta kokosowa z truskawkami. 161

Lato to czas świeżych lokalnych owoców. To też doskonała okazja do tego by wykorzystywać je w kuchni w jak największej ilości. Póki mamy jeszcze truskawki, które

vaniliowoczekoladowa
Piernik z powidłami śliwkowymi 80

Uwielbiam piernik w takim wydaniu, a jeszcze bardziej jego korzenny zapach w czasie pieczenia, który wypełnia cały dom. Bez piernika nie ma świąt :). Polecam, żeby upiec go już teraz i zostawić na dwa tygodnie, a przed samymi świętami przełożyć powidłem i polać czekoladą. U mnie już piernik leżakuje dlatego na zdjęciach jeszcze nie jest udekorowany. Przepis pochodzi z książki: Jakuba(...)piekarnika. Piecz w temp. 180 stopni C ok 40 min. , po czym przykryj wierzch folią aluminiową (stroną matową na zewnątrz) i dopiekaj kolejnych 20 min. Patyczek włożony w środek ciasta powinien pozostać suchy

noteskulinarnyfiga

Proponowane wyszukiwania