ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:73/901)

SZARLOTKA NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE, OTULONA BEZOWĄ KOŁDERKĄ I OBSYPANA KRUSZONKĄ 334

Piekłam na dużej blaszce o wym.  24x38cm,  tak by ciasto nie było zbyt wysokie. Składniki kruchego ciasta: - 500g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 250g zimnego masła - 5 żółtek - 110g ksylitolu lub cukru (gdy wolimy bardziej słodkie to 130g) Składniki bezy: - 2-3 białka - 100-150g drobnego cukru trzcinowego  Dodatkowo: - 1-1,5kg musu jabłkowego(...)lodówki na ok.30 minut (może być dłużej, moje było 2h). Drugą część rozkruszonego ciasta wstawiamy w misce do lodówki (będzie potrzebne później do obsypania). Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier, po każdym dodaniu chwilę miksujemy. Masa ma być sztywna i błyszcząca. Gdy chcemy cieniutką warstwę bezy dajemy dwa białka i 100g cukru, gdy chcemy mieć grubszą warstwę dajemy

Smaczne Zdrowe
Napoleonka na krakersach 171

Zagubiłam gdzieś przepis, z którego zawsze korzystałam przygotowując krem do tego bardzo szybkiego ciasta, więc posłużyłam się przepisem stąd , pominęłam tylko budyń waniliowy - bez niego też masa wyszła pyszna i gęsta, a zamiast wanilii dodałam cukier waniliowy. Składniki: 1250 ml mleka 4 jajka 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 150 g cukru 130 g masła

Kulinarny Pamiętnik
Najprostsza i najlepsza pizza z grilla 156

Składniki: na ciasto: 500g mąki 1 łyżeczka soli 30g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 300 ml letniej wody do pizzy: 240 ml sosu pomidorowego / passaty pomidorowej 200 g drobno posiekanego sera mozzarella 120 g drobno pokrojonej szynki w kostkę 120 g drobno posiekanych pieczarek 120 g drobno posiekanej papryki 24 czarne oliwki bez pestek, przekrojone na połowę(...)drożdże i oliwę z oliwek. Wymieszać z mąką i powoli dodawać letnią wodę. Ciasto ugniatać do miękkości. Kiedy ciasto osiągnie prawidłową konsystencję będzie można je usunąć z miski bez przyklejania. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie ciasto pokroić na 4 części i cienko rozwałkować. Na cieście rozprowadzić sos pomidorowy, posypać szynką, serem

naRuszcie
Szarlotka z orzechową bezą 316

Idealnie kruche ciasto z dodatkiem brązowego cukru na bazie masła, warstwa z winnych jabłek oraz beza z dodatkiem mielonych orzechów włoskich  tworzy pyszne ciasto również na świąteczny czas, dla tych którzy nie lubią ciast z kremami ani mazurków. Polecam tą przepyszną szarlotkę! Składniki: Kruche ciasto: 30 dag maki pszennej 10 dag mąki krupczatki 15 dag brązowego cukru trzcinowego(...)stopniowo cukier, gdy masa będzie lśniąca i sztywna wsypuję przesianą mąkę ziemniaczaną oraz orzechy, delikatnie mieszam na wolnych obrotach. Na ciasto kruche wykładam masę jabłeczną ,oraz orzechową bezę, na wierzch ścieram pozostałe ciasto kruche, wkładam placek do nagrzanego do 180*c piekę 45 minut-do zrumienienia. Zimny posypuję pudrem. Do kawy idealne ciasto. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 195

drożdżowych, na najniższej możliwej prędkości miksera (bo to ciężkie ciasto) zagniatam ciasto piernikowe około 6-7 minut, następnie wyjmuję je z misy i zagniatam na stolnicy, ręcznie. Ręcznie, bez Kitchen Aida, ciasto zrobimy dokładnie tak samo – wszystkie suche i przesiane składniki umieszczamy w dużej misce, wlewamy w nie rozpuszczone masło z miodem i cukrem, wbijamy jajko. Następnie ciasto zagniatamy(...)przypaliły. Po wyjęciu z piekarnika będą miękkie. Zostawcie je na papierze, niech wystygną. Po kompletnym ostudzeniu stwardnieją, wkładamy je do słoika lub metalowej puszki, bez dostępu powietrza. Pierniczki nadziewane Pierniki z tego ciasta robię w dwóch wersjach – pół kilograma ciasta przeznaczam do dekorowania Royal Icing , jako prezenty, a z drugiej połowy robię ciastka do zjedzenia ‘na już’ – bo one wytrzymają

Karo in the Kitchen
Jaglana szarlotka ze śmietaną (bez pieczenia) 165

Karnawał w toku, więc nie może zabraknąć ciasta na weekend. A że nareszcie udało mi się posprzątać lodówkę z różnych resztek, zrobiło się miejsce na przechowywanie deserów bez pieczenia. Dziś proponuję odchudzoną i bogatszą w składniki odżywcze wersję szarlotki bez jajek, masła i mąki, bo te zastępuje kasza jaglana. Ale żeby za bardzo chudo nie było, przygotowana jest ze śmietaną(...)jaglanej 550 ml mleka 50 ml wrzątku czubata łyżeczka żelatyny 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki jogurtu greckiego (może być naturalny) ok. 1 kg jabłek (masa bez obraniem) galaretka agrestowa 400 ml gęstej śmietany (u mnie 18%) wyjętej wcześniej z lodówki 3 łyżki cukru śmietan fix lub łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w dwóch łyżkach wrzątku Kaszę jaglaną wypłukać

Weekendy w domu i ogrodzie
Czekoladowy piernik fasolowy ( bez mąki i cukru ) 173

gałki muszkatołowej** - 1 łyżka octu * bądź 2 łyżki przyprawy do piernika ( jeżeli unikamy mąki pszennej, szukajmy przyprawy bez jej dodatku ) Do miski przekładamy wszystkie składniki oprócz przypraw i octu. Miksujemy na gładką masę blenderem/malakserem. Na koniec dodajemy przyprawy i ocet.  Wylewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i pieczemy 55-60 minut

kawawszklance
Skórka pomarańczowa w syropie 151

wyobrażam sobie ciast bożonarodzeniowych bez skórki pomarańczowej. Zawsze dodaję je do ciast drożdżowych, piernika czy serników. Dlatego też dziś na blogu pojawia się skórka pomarańczowa w  syropie. najlepiej zamknąć ja  w małych słoiczkach. Natomiast jeśli nie zużyjecie wszystkiego do razu, podgrzejcie to co Wam zostało w słoiczku w mikrofali i zamknijcie na gorąco. Skórka pomarańczowa w  syropie

Kulinarne przygody Gatity
Łosoś w Cieście Naleśnikowym 410

potrawa wręcz idealna. Łosoś świetnie komponuje się z delikatnym ciastem naleśnikowym tworząc przepyszne i apetycznie wyglądające danie. Łosoś w Cieście Naleśnikowym - Składniki:  ok. 400 g łososia bez skóry ciasto: 150 g mąki pszennej 75 ml wody 100 ml mleka jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli i pieprzu ponadto: sól (najlepiej morska) pieprz koperek w proszku

Słodka Strona
Rogale marcińskie 125

najpierw składamy do środka cześć bez masła. A teraz składamy pozostałą cześć: Ciasto ponownie wałkujemy na grubość 0,5 cm w kształt prostokąta i powtarzamy składanie (już bez masła). Złożone ciasto wkładamy do lodówki na 30-40 minut (im bardziej schłodzone, tym lepszą będzie mieć konsystencję). Wyciągamy ciasto z lodówki i kolejny raz rozwałkowujemy w prostokąt i grubość

Pociąg Do Kuchni
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania owocami 233

Dziś przedstawiam Wam super prosty przepis na ciasto drożdżowe. Bez mieszania, długiego ugniatania, bez masła a na oleju :)  Przepis poniżej :)  Ciasto to praktycznie robi się samo :) Polecam każdemu kto nie ma cierpliwości przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Składniki: 10 dkg drożdży 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju kujawskiego 5 jajek 1 szklanka letniego mleka 4 i 1/2 szklanki mąki

Jemy Pijemy
Zawijana drożdżówka :) 136

poprzedniej wersji, na początku podgrzewamy mleko, w którym rozpuszczamy cukier, następnie dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy na ok. 5 min. Do miski wsypujemy skłądniki na ciasto, ale bez kakao! Następnie wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Po odpowiednim wyrobieniu, ciasto dzielimy na 2 części, jedną odstawiamy a do drugiej dodajemy kakao wcześniej rozpuszczone w mleczku :) i wyrabiamy

Zdrowie na języku :P
Ciasto z bananem i marchewką „Morning Glory” 231

Szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto z bananem i marchewką. Bardzo sycące, z mąką razową oraz bakaliami. Dodałam rodzynki, orzechy i wiórki kokosowe. Ładnie pachnie i apetycznie wygląda, nie jest za słodkie. Będzie świetnym dodatkiem do śniadania, na piknik oraz na rower:). Proste do zrobienia i z kategorii „ bez miksera ”. Bardzo polecam… (przepis ze strony Canadian Living).     Składniki(...)jajko, jogurt, osączoną marchewkę (najlepiej zrobić to w dłoniach), cukier, olej. Dodać rozgniecionego banana, wymieszać łyżką. Dodać suche składniki, krótko wymieszać do połączenia składników i wsypać bakalie, wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 65-70 minut

Mała Cukierenka
Liebster Blog Award 119

się obejść?   - *Bez książek.7. Kto jest Twoim ulubionym kucharzem?   - *Jest kilku, których lubię, ale na ulubionego… dalej czekam.  8. Co jest Twoim największym kulinarnym wyzwaniem?  - *Kiedyś, było ciasto drożdżowe i beza. Ciągle szukam nowych wyzwań.9. Co lubisz robić w wolnym czasie?  -  *Lubię go po prostu  m i e ć. 10. Twoja największa pasja to?  -  *Mój blog, Moje Wypieki(...)wytrawnie?Łakoć, bez którego nie możesz się obejść…Twoja popisowa sałatka.Deser z awokado? Co Ty na to? U mnie na blogu jest. Ciasto, które przysparza Ci najwięcej trudności…Babka z bakaliami, czy bez?Czy lubisz owoce morza?Najpiękniejsze miejsce na Ziemi, Twoim zdaniem, to…Najlepszy sposób na wypoczynek…Twoja ulubiona zupa.Potrawy z grilla, czy z piekarnika

mojewypiekiinietylko
Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno 187

owocowy sernik na zimno z orzeźwiającymi jagodami i malinami. Serniczek pięknie się prezentuje, letnie kolory cieszą oczy, a smak - podniebienie. Idealny deser na wakacyjne dni. Ciasto proste w przygotowaniu, i co ważne zrobimy je bez konieczności włączania piekarnika. Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno - Składniki:250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)350 g zmielonego dwukrotnie twarogu (temp. pokojowa)60 ml mleka(...)namoczonymi w mleku biszkoptami. Jagodową masę wylewamy na spód formy - chłodzimy w lodówce do stężenia. Następnie wylewamy masę malinową i znów umieszczamy w lodówce. Gdy masa serowa zastygnie wierzch ciasta dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretkę. Chłodzimy.Gotowy deser możemy podać z bitą śmietaną.*żelatyna musi być całkowicie wystudzona, jednak ma pozostawać nadal w formie płynnej - to ważne - gdy żelatyna

Słodka Strona