ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:65/901)

Tarta z mirabelkami i bezą 177

Smaczna tarta z mirabelkami i bezą.Mirabelki po upieczeniu są lekko kwaskowe i doskonale się komponują ze słodką bezą. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny 3 żółtka Beza: 3 białka  9 łyżek cukru pudru Dodatkowo: ok. 500 gram mirabelek  Sposób przygotowania: Ciasto kruche zagniatamy z podanych składników .Formujemy w kulę

Bajeczna Kuchnia
Bezikowiec, czyli placek z bezami 126

spełnienia marzeń:) Wczoraj dodałam przepis na bezy domowe i jeszcze trochę mi ich zostało, a że dziś Dzień Kobiet to i ciasta nie może zabraknąć. Bezy były gotowe, ciasto upiekłam, masę ukręciłam, polewę ugotowałam i takie oto ciacho powstało:) Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 12 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)całkowitego wystygnięcia. Masło ucieram z cukrem, dodaję porcjami zimny budyń i wykładam na spód biszkoptowy. W masę delikatnie wciskam moje bezy i przykrywam pozostawionym biszkoptem.  Składniki na polewę rozpuszczam na niewielkim ogniu, studzę i smaruję wierzch ciasta. Odstawiam na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. A jeśli nie to nasączam spód biszkoptu by nie był za suchy

Ciasteczkowy Potwór
SERNIK WANILIOWY NA CIASTECZKOWYM SPODZIE 608

się ten czas zbyt krótki, dlatego dopiekałam ciasto jeszcze 30 minut w temp.150*C. Ale niepotrzebnie... Gdy wyłączałam piekarnik ciasto było ok. po 30 minutach miałam już niestety ogromne pękniecie w serniku. Myślę iż przy dłuższym pieczeniu należałoby go wyjąć bez studzenia w piekarniku, wówczas pewnie byłoby wszystko ok. Na szczęście w smaku to zupełnie nie przeszkadza. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Pani Walewska (pychotka) 1920

Ulubione ciasto moich rodziców. Dwa blaty kruchego ciasta z dżemem, bezą i płatkami migdałowymi, przełożone kremem maślano-budyniowym. Przekładaniec naprawdę godny uwagi. Daję słowo, że będziecie wracać do tego przepisu, a Wasi goście będą zachwyceni ;) Polecam! Składniki: (na formę o wymiarach 25x35 cm) Ciasto kruche: 220 g zimnego masła 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki kwaśnej śmietany 18 % 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 6 żółtek Beza: 6 białek w temperaturze pokojowej (tych pozostałych po cieście kruchym) 1,5 szkl cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem maślano-budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka

Nastoletnie Wypiekanie
Serniko - makowiec z polewą czekoladową. Jagielniczek bez laktozy, bez glutenu 110

Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 0,5 szklanki mąki kokosowej 100 ml oleju słonecznikowego agawa Składniki na część jaglaną: 1,5 szklanki kaszy jaglanej  10 łyżek wiórek kokosowych 1 jajko sok z jednej pomarańczy 1 pomarańcza kawałek skórki(...)pomarańczy rodzynki agawa (miód/ksylitol) Składniki na część makową: 250 g maku 10 daktyli 1 jajko rodzynki Polewa czekoladowa: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki kakao Dodatkowo: płatki kokosowe polewa truskawkowa Kruche ciasto Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Następnie przełożyłam do tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Ciasto musi się delikatnie

nietadieta
Sernik z pianką na kruchym spodzie 211

Sernik z pianką na kruchym spodzie , pianka na wierzchu nie jest typową bezą, bo to nie jest sernik z rosą, czyli z kropelkami złotej słodkiej rosy wypływające na powierzchnię bezy, ponieważ ta pianka jest lekko podpieczona i kropelki nie wychodzą na powierzchnię sernika. Ale jak zmniejszycie temperaturę pieczenia do ok. 120 stopni po wyłożeniu ubitego białka na sernik i bardziej(...)jest na dużą blaszkę (25×35 cm), sernik sam w sobie nie jest wysoki, ale z białkową pianką i owszem Sernik z pianką na kruchym spodzie to idealne ciasto do kawy, jest prosty w przygotowaniu, smaczny, ładnie wygląda i świetnie smakuje. Składniki: Masa: twaróg sernikowy z wiaderka- 1 kg, 3 żółtka 125 g rozpuszczonego masła 1 budyń śmietankowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Obwarzanki odpustowe 1184

łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli białko jaja (opcja) Wyrabiamy ciasto. Urywamy po kawałku i robimy takie cienkie wałeczki, a z wałeczków ok. 5cm lepimy kółeczka (wielkości obrączek). Ciasto jest bez drożdży więc nie rośnie a gotowe obwarzanki będą miały taki rozmiar jaki ulepimy. Wrzucamy na osolony wrzątek,  wyławiamy zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. Wrzucamy na blachę lub do naczynia

prawdziwe jedzenie
Pierogi z Kapustą Kiszoną i Mięsem 274

sól , pieprz , pieprz cayenne olej do smażenia masło do polania pierogów po ugotowaniu lub inny tłuszcz maszynka do mielenia mięsa Ciasto na pierogi przygotowałam według tego przepisu : Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek Link do filmu z przygotowania : Pierogi z kapustą kiszoną i mięsem  https://www.youtube.com/watch?v=DhSu1Yl539I Przygotowanie : Kapustę kiszoną gotuję do miękkości około 40 minut od momentu zagotowania(...)cebulą i czosnkiem do miski , wyjmuję listek laurowy , ziele angielskie i odstawiam do wystudzenia . Gdy mięso i kapusta stygną przygotuję ciasto na pierogi według tego przepisu :  Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek Końcowe przygotowanie farszu na pierogi i lepienie pierogów : Wystudzone mięso mielę w maszynce do mielenia mięsa . Wystudzoną kapustę mocno odciskam i drobno kroję , pokrojoną dodaję do zmielonego

Uwaga Babcia Gotuje
1436. Ciasto "arbuzowe" z migdałowym spodem 203

Córki kupiły arbuza..  i pytały co z niego będę robić..no jak to co? ..arbuzowy przysmak...no , ale jaki?..mhm..sama nie wiedziałam jaki

Moje domowe kucharzenie
Mini Croissants 118

list, "sklejamy" brzegi i rozwałkowujemy, tak aby znów powstało ciasto w proporcji 1:3. Ponownie rozwałkowujemy ciasto tworząc prostokątny kształt i również składamy w list tym razem już bez masła.Ciasto zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w zamrażalce na 30 minut.Następnie wkładamy do lodówki na kolejne 60 minut.Po tym czasie znów rozwałkowujemy ciasto (w proporcji 1:3), wykładamy(...)pozostałe masło, znów wałkujemy i składamy już bez masła. Ponownie wkładamy najpierw do zamrażalnika na 30 minut, a następnie na 60 minut do lodówki (możemy zostawić ciasto na całą noc).Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i z ciasta wykrawamy trójkąty o wielkości ok. 10x15x15cm. Każdy z nich zwijamy od podstawy do wierzchołka w formę rożka, przekładamy

Słodka Strona
Mini Croissants z Czekoladą i Orzechami 171

list, "sklejamy" brzegi i rozwałkowujemy, tak aby znów powstało ciasto w proporcji 1:3. Ponownie rozwałkowujemy ciasto tworząc prostokątny kształt i również składamy w list tym razem już bez masła.Ciasto zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w zamrażalce na 30 minut.Następnie wkładamy do lodówki na kolejne 60 minut.Po tym czasie znów rozwałkowujemy ciasto (w proporcji 1:3), wykładamy(...)pozostałe masło, znów wałkujemy i składamy już bez masła. Ponownie wkładamy najpierw do zamrażalnika na 30 minut, a następnie na 60 minut do lodówki (możemy zostawić ciasto na całą noc).Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i z ciasta wykrawamy trójkąty o wielkości ok. 10x15x15cm. Na środek każdego z nich wykładamy ok. pół kostki połamanej czekolady

Słodka Strona
Kaszak 268

Kolejne wspólne pieczenie ciasta na niedzielę..tym razem Marzenka była organizatorką i zaproponowała dwa ciasta do wyboru z kaszy manny..albo wedle uznania ale z kaszą

Moje domowe kucharzenie
Sernik z malinami i lekką budyniową pianką. 153

dodatek malin wydobył z tego ciasta niesamowity, wyrafinowany smak. Polecam!!! Składniki na sernik z malinami i lekką budyniową pianką na blachę o wymiarach 28x40 cm SZKLANKA - 250 ml CIASTO KRUCHE: 400 g mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła 4 żółtka (białka zostawiamy do pianki) MASA SEROWA: 1,5 kg białego sera, mielonego 250 g masła, rozpuszczonego(...)łyżki kaszy manny 1 łyżka proszku do pieczenia BUDYNIOWA PIANKA: 250-300 g malin (mogą być mrożone) 4 białka 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 1/3 szklanki oleju      Przygotowujemy ciasto. Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka

Rozpustne gotowanie
Najprostsze ciasto drożdżowe dla początkujących bez wyrabiania 224

Coś dla tych, którzy nie potrafią piec, a upieczenie ciasta drożdżowego wydaje się czarną magią. BEZ ZAGNIATANIA, DLA LENIWYCH i NIEWTAJEMNICZONYCH. Ponieważ kolega poprosił mnie żebym mu to opisała w prosty sposób dla osoby(...)która nie umie i nie lubi piec, więc napisałam to najprościej jak umiałam. Ciasto jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach. Polecam :-) Przepis pochodzi z tej strony. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania Składniki: 100 g drożdży świeżych 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 4 ½ szklanki mąki 1 szklanka letniego mleka 1 cukier waniliowy (16 g) – całe opakowanie

Na słodko lub wytrawnie
Dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru 320

Przedstawiam pyszne, dietetyczne ciasto marchewkowe z mąki razowej i bez cukru. Jest(...)puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi marchewki i oleju kokosowego, który dodatkowo korzystnie wpływa na przemianę materii. Świetne jako zdrowy słodycz dla osób dbających o sylwetkę i dzieci. Dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru SKŁADNIKI: (na formę 23cmx23cm) 5 jajek M 2,5 szklanki mąki razowej typ 2000 szklanka oleju kokosowego pół szklanki mleka 260g marchewki pół szklanki wiórków kokosowych 2 łyżeczki

Pyry na Gaz