ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:513/901)

Domowe bułeczki kminkowe z otrębami 127

Skoro w mojej diecie występuje minimalna ilość pieczywa, bez którego nie potrafię i nie chcę się obejść, doszłam do wniosku, że zamiast pompowanego pieczywa sklepowego zafunduję sobie jakieś solidne domowe. Mój wybór padł na bułeczki kminkowe z otrębami, na które przepis znalazłam TUTAJ . Bułeczki wyszły... treściwe, dość zwarte, ciasto nie wyrosło specjalnie, ale kładę to na karb drożdży, ponieważ poprzednie

Kuchenne zapiski Edyty
Chleb z płatkami gryczanymi i żurawiną 77

pieczenia lub natłuszczonej). Okazało się, że sporo tego ciasta jest więc ja je po prostu na dwie foremki podzieliłem. Jedną taką zwykła jak zawsze robię i drugą małą. U was to będzie zależało od tego jakie macie foremki. W sumie równie dobrze możecie po prostu uformować duży bochenek bez formy. I znowu przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę

Marder&Marder Manufacture
Chleb razowy gryczany na zakwasie 115

blaszki o wymiarach 31x12x8  posmarowanej olejem. Odstawiłam ciasto do wyrastania na noc. Chleb nie urósł za bardzo pomimo, że wyrastał 8 godzin. Po upieczeniu miąższ był raczej zbity, ale chleb w smaku ok. Zrobiłam powtórkę i dolałam tym razem więcej wody. Proporcje mąk i pozostałych składników pozostawiłam bez zmian. Wyszło lepiej, dużo lepiej. Przepis ostateczny jest taki : Mąka żytnia

apetytnapieczenie
Poskręcane parówki w poskręcanym cieście francuskim 135

łyżki do sałatek, który blokował mi całkowite przecięcie ciasta)... ... i każdy plasterek parówki odkręcamy na płasko, raz w lewą, raz w prawą stronę Smarujemy parówki roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 20 minut Zjadamy na ciepło, ale na zimno też są smaczną przekąską Podajemy z keczapem lub bez niego :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Racuszki z jabłkami 1091

Zazwyczaj robię racuszki na drożdżach. Tym razem propozycja bez drożdży - te racuszki są równie smaczne :) Składniki: 1/2 litra mleka 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżka cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 duże jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto mieszamy na gładką masę (można za pomocą trzepaczki rózgowej). 2. Obrane

Kuchnia domowa Ani
Makowczyki 199

czasie nagrzać piekarnik do temperatury 175ºC.Rozwinąć rulonik ciasta z folii i pokroić go ostrym nożem na plasterki o grubości nie przekraczającej 7 mm (fot.3). Tak uzyskane ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (fot.4). Nie musimy zachowywać dużych odstępów. Ciasteczka nie rozrastają się zbyt mocno. Piec bez termoobiegu, przez około 12 minut. Wyjąć z piekarnika, kiedy ciastka tylko

Świat Ciasta
Świąteczne ciasteczka, czyli pieczenie na cztery ręce 169

schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto pokroić na plastry grubości 1 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 12-15 minut. Wystudzić na blasze. Smacznego! Ciasteczka wczoraj pojechały ze mną do koleżanki - jej starsza pociecha wyjadała je niemal bez opamiętania. I to jest chyba najlepsza rekomendacja - koniecznie musicie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
LEKKIE CIASTO BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWE 218

minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta).  Odstawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc). następnego dnia biszkopt kroimy na 3 części (lub 2 jeśli lubimy więcej spodu) i 1 część wykorzystujemy do śmietankowca. Zielona masa budyniowa: 1 duży sok zielony ,,Kubuś"   2 budynie śmietankowe 40g bez cukru  1 budyń śmietankowy 40g z cukrem Sok wlewamy

Walijskie Pichcenie
Pyzy faszerowane kapustą kiszoną z kiełbaską 148

ciasta , jajko i sól.Zagnieść ciasto, brać po kawałku ciasta w rękę i uformować placuszek , położyć farsz z kapusty i zlepić formując w podłużne wałeczki.Gotować w osolonej wodzie.Podawać polane zeszkloną cebulką. W Farszu Niepodległości 2014 udział wzięli:[ dziękuję bardzo za wspólne farszowanie] Paweł z bloga Chleby.infoMateusz, bez bloga, zdjęcie TUTAJFilip, bez bloga, zdjęcie TUTAJMarta, bez bloga, zdjęcie TUTAJJoanna

Moje domowe kucharzenie
Migdałowe ciastka 147

Składniki: 170 g mąki, 1 budyń waniliowy bez cukru, 50 g cukru, 2 żółtka, 125 g masła, 70 g rozdrobnionych migdałów Kresto. do posypania: cukier puder Przygotowanie:      W misce wymieszać najpierw suche składniki: mąkę z budyniem waniliowym i cukrem. Następnie dodać miękkie masło, żółtka oraz rozdrobnione migdały. Ciasto zagnieść. Następnie owinąć w woreczek foliowy i schłodzić

Aga w kuchni
Mazurki kokosowe do koszyczka 324

czekolady 150 ml mleka kokosowego 1 łyżka masła migdały bez skórki 20 g gorzkiej czekolady wykonanie: Wszystkie składniki na cisto zagniatamy aż uzyskamy jednolite masę. Formujemy z niej kulkę, owijamy folią by nie wyschło i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na oprószonym mąką blacie wałkujemy ciasto i wycinamy z nich małe mazurki za pomocą foremki

Przysmaki Karolki
Ciasto z czekoladą i morelami 111

smaczne ciasto z morelami .Aromatyczny,delikatnie czekoladowy spod i miesista wilgotna gora morelowa.Owocow jst naprawde sporo.PychaSkladniki na blaszke250 maki orkiszowej 1050 (lub pszennej)4 jajka L100 g gorzkiej czekolady o smaku pomaranczowym150 g masla100 g brazowego cukru2 lyzeczki cukru waniliowego2 lyzeczki proszku do pieczenia2 lyzki koniakuszczypta soli 80 g konfitury z moreli750 g moreli (wazonych bez pestek)Wykonanie:blaszke(...)szpatulki wymieszac z masa czekoladowaciasto rozprowadzic rownomiernie na blaszce.Ulozyc na ciescie morelepiec 30-35 minut w 175°Cw miedzyczasie podgrzac konfiture z moreli i przetrzec przez sitko. Jeszcze gorace ciasto posmarowac konfitura

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Quesadilla z guacamole - gości w oczy nie zakole 198

jednych to dość orientalna nazwa... jak więc sobie wyobrazić coś takie orientalnego?  Zabieram Cię w podróż do dzisiejszego meksykańskiego świata .  Zamknij oczy i poczuj chrupiący opór, ciepłego ciasta. Dalej rozpływający się, jeszcze ciepły ser, niczym lekko rozkołysane jezioro. A w nim pełnia barw, smaków i aromatów. Podczas kulinarnego dryfu natkniesz się na delikatność szynki, słodkość pomidora, goryczkę oliwki(...)placku układamy połowę startego żółtego sera, układamy pokrojoną  w kosteczkę szynkę, oliwki i pomidora. Posypujemy resztą sera i przykrywamy drugim plackiem. Dociskamy. Układamy na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu i smażymy z obu stron do rozpuszczenia sera.  Kroimy na 8 części i nasza Quesadilla jest gotowa. Podajemy z dipem Guacamole.  Nie wiesz jak zrobić Guacamole? KLIKNIJ po przepis

Mój Smak na Życie
BUŁECZKI OWSIANE- PYSZNE I PUSZYSTE 208

Kolejne przepyszne i baaardzo zdrowe bułeczki. Z dodatkiem płatków, mleka, mąki i otrębów owsianych. No i oczywiście z dodatkiem ziaren, bez których moja rodzinka nie wyobraża sobie pieczywa. Polecam baaardzo gorąco - bułeczki wyszły super pulchniutkie, nic się kruszyły (pomimo dodatku płatków) i nawet na drugi dzień były super wilgotne. :-) Składniki na ok. 8sztuk: - 250g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 100g(...)Ciasto było trochę lepkie więc ziarna idealnie się przykleiły. Uformowany wałeczek pokroić na kilka kawałków, u mnie 8 i ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki skropić (posmarować delikatnie) pędzlem z wodą, by ziarna po upieczeniu nam nie odpadały. Odstawić na 15-20 minut do napuszenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C ok.20 minut bez termoobiegu

Smaczne Zdrowe
Przekładaniec z truskawkami 192

cukru - 3 łyżki wody - 3/4 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem - 1/2 litra mleka - 1 budyń waniliowy bez cukru - 2 łyżki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru kryształu - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 2 jajka - 1 kostka masła oraz - 1 kg truskawek - 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie:  Białka, cukier(...)sztywno. Następnie dodajemy po 1 żółtku, następnie mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w 180 C około 50 minut (na tzw. suchego patyczka). Połowę mleka zagotowujemy, w drugiej mieszamy cukry, jajka, mąkę i budyń na jednolitą masę. Następnie wlewamy

Zainspirowana w kuchni

Proponowane wyszukiwania