ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:192/901)

Krajanka malinowa na super puszystym biszkopcie 298

warunkiem, że biszkopt jest mięciutki. Taki właśnie upiekłam do krajanki malinowej. Mało tego, zamiast galaretki w proszku zrobiłam własną. Żadna trudność. Krajanka malinowa to moja specjalność. Robię to ciasto bardzo często i za każdym razem delektuję się nim jakbym jadła je pierwszy raz. Krajanka malinowa Składniki: Biszkopt prostokątna forma do pieczenia, 25 cm x 35 cm 6 żółtek 3 białka(...)bezę przez 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 120ºC. Upieczoną bezę wysusz w wyłączonym piekarniku. Ubij śmietanę. Podkoniec ubijania dodaj mascarpone, wanilię i cukier puder. Pokryj ciasto śmietankowym kremem, a następnie przykryj bezą. Wstaw do lodówki na 2 godziny po czym wyjmij i pokrój na kawałki

codojedzenia
Brzoskwiniowiec 213

dwie części jedną rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę tak aby zakryło dno i połowę wysokości boków blaszki. Na to układamy przekrojone na pół brzoskwinie (oczywiście bez pestek). Wałkujemy drugą część ciasta i przykrywamy brzoskwinie. Boki zgniatamy tak aby nie było widać brzoskwiń .Pieczemy 30-40 min. w 180 stopniach. Ze szklanki cukru pudru i 1 łyżki kwaśnej śmietany ucieramy lukier

Passion of Cooking
Szarlotka z bezą 214

latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejny z zaległych przepisów jeszcze z przed remontów. Tym razem na wspaniałą szarlotkę z bezą. Przepis pochodzi z książki: „serniki, szarlotki, makowce”   Biblioteczki Poradnika Domowego. Z podanego przepisu wychodzi średnia   blacha ciasta. Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru(...)masła lub margaryny 2 żółtka ½ łyżeczki soli Składniki na masę jabłkową: 2 kg jabłek niezbyt kwaśnych ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Składniki na bezę: 2 białka 1/3 szklanki cukru Sposób wykonania kruchego ciasta: Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść szybko ciasto a następnie zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Sposób wykonania masy

Na słodko lub wytrawnie
Razowe muffiny bananowe 200

Bez zbędnych  wstępó w podaję przepis :] Składniki (9 sztuk)/jedna muffinka około 115kcal/: 80g mąki żytniej 15g otrębów pszennych 15g mielonego odtłuszczonego lnu czubata łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu szczypta soli 2 jajka 120g gęstego jogurtu naturalnego 220 dojrzałego banana 25g odży wki białko wej  banano wo -śmietankowej  KULTURYSTA.COM 100% Whey Protein Professional 20g masła orzechowego(...)wierzch kostka gorzkiej czekolady i orzeszki ziemne Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki jajka miksujemy, dodajemy jogurt, masło, banany łączymy ze sobą obie masy, mieszamy przekładamy ciasto do silikonowych foremek na muffinki na wierzch wykładamy orzeszki i startą czekoladę pieczemy w temp. 170 stopni przez około 35-40 minut (do suchego patyczka) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto czekoladowe z colą 315

jest wilgotne, delikatne i mocno czekoladowe. Upieczcie na weekend a nie pożałujecie. Łatwe do zrobienia i uda się Wam na pewno. To jedno z tych ciast, które zawsze się udaje. Zrobiłam je bez użycia miksera. Zapraszam na kawałeczek, no dobrze jest cała blaszka ciasta :) Składniki: 250 g mąki 1 szklanka cukru 5 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia

O kuchni z uczuciem
Sernik z malinami 184

sztywną pianę i dodać do masy serowej. Bardzo delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć na ciasto z powidłem, wyrównać powierzchnię i wysypać równo maliny. Składniki na bezę: 5 białek (te co zostały od ciasta); 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 kisiel cytrynowy; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać kisiel i delikatnie

In my kitchen
Żytni chleb radzieckiego żołnierza, czyli styczniowa piekarnia 255

wody o temp. 40 stopni Wykonanie: W ciepłej wodzie dokładnie rozpuszczamy sól, następnie dodajemy zakwaszone ciasto i miksujemy przez około 5 minut. Ma powstać jednorodny płyn bez grudek. Dosypujemy mąkę i szybko wyrabiamy, ciasto powinno być dosyć gęste. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do fermentacji na 2 godziny w ciepłe miejsce (30 stopni), ciasto powinno minimalnie urosnąć

Kulinarne przygody Gatity
KRUCHE BABECZKI RABARBAROWE Z TRUSKAWKAMI. 216

powstało? Właśnie dzisiejsze kruche babeczki. I przepyszne ciasto drożdżowe, ale o nim później. Gotowi na słodkie, kruche, rabarbarowo-truskawkowe ciastka? Robi się je zaskakująco szybko, a ciasto kruche... powstało ot tak, po prostu. Bez przepisów, bez zbędnych składników, bez jakichkolwiek porad. I co najlepsze, że powstało najpyszniejsze, najbardziej kruche ciasto, jakie kiedykolwiek jadłam! Zaskakujące. Dodatek tych smakowitych owoców, lekkość ciasta

W kuchni Karmel-itki
Mazurek czekoladowo - kawowy z pomarańczą 181

spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika lub na około  30 minut. Piekarnik nagrzać do  160°C  (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić blaszkę z ciastem i piec 35 minut. Wyjąć z piekarnika. Ze spodem obchodzimy się ostrożnie, bo jest delikatny i łatwo się kruszy  (ale dzięki temu baardzo smaczny). POLEWA KAWOWA(...)gładka polewę (jeśli jest taka potrzeba można trochę masę podgrzać, a jeśli się rozwarstwi, można dodać trochę śmietanki i energicznie wymieszać). U mnie nic się nie działo, robiłam ją bez żadnych problemów :) Masę wylać na upieczony spód. Wstawić do lodówki aby polewa zgęstniała (około 1 godzina). Wyłożyć pomarańcze wcześniej podsmażone z cukrem, polać roztopioną na parze mleczną czekoladą. Trzymać

Blondynka Gotuje
Tarta z creme patissiere i truskawkami 201

zsuwało się z rantów formy. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec 15 min z obciążeniem, następnie papier i obciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru. Ciasto wyjąć, wystudzić na kratce. Creme patissiere: 500 ml mleka 5 żółtek (z jajek rozmiar L) (lekko ciepłych, nie z lodówki) 1 laska wanilii 1/4 szklanki cukru 35 g mąki

moj przepis na
Zielone naleśniki 224

pomidorów 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować (ma być bez grudek) i odstawić na około 10 minut. Na delikatnie natłuszczoną, rozgrzaną patelnię wylewać porcjami ciasto i smażyć z obu stron cienkie naleśniki.  Szpinak rozmrozić, ewentualnie odcisnąć

Kuchcik gotuje
Pełnoziarniste pierniki 169

kawałkami foli spożywczej, dzięki temu nie będziemy musieli dodawać mąki, żeby ciasto się nie kleiło do wałka i blatu, ja zrobiłam tak wszystkie pierniki i poszło bez problemu ;) (jeśli podczas wałkowania reszta ciasta zacznie zasychać i będziecie mieć problem z wyrabianiem, dodajcie odrobinę mleka) wykrawamy pierniki wykładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę pieczemy około 10 minut w temp

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sakiewki naleśnikowe 288

pyszności :)) A że ja naleśniki kocham całym sercem, przedstawiam Wam pyszne naleśniki z makiem, zawiązane w urocze sakiewki ;) Z tej porcji ciasta wyszło mi 7 naleśników. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 budyń śmietankowy bez cukru 2/3 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru pudru  2 jajka szczypta soli  2 łyżki maku 1-2 łyżki oleju   Dodatkowo: ulubiony

Czerwona Porzeczka
ŚWIĄTECZNE CIASTO MANDARYNKOWE - BEZGLUTENOWE 461

odpowiadał intensywny, charakterystyczny, lekko gorzkawy posmak skórki, inni zaś woleli delikatniejsze w smaku ciasto z obranymi owocami. Ja osobiście też skłaniam się ku wersji bez skórki. Jakby nie było, jeśli lubicie przygotowywać nowe, ciekawe ciasta, o oryginalnym smaku to jest to propozycja właśnie dla Was:) A poza tym możecie to ciacho piec praktycznie przez cały rok, gdy tylko najdzie(...)szklanka cukruSKŁADNIKI NA LUKIER:1,5 szklanki cukru pudrusok z 1-2 mandarynekWYKONANIE:CIASTO: Mandarynki (obrane lub nie - zależnie od tego jaką wersję wolisz) włóż do niewielkiego garnka, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj je:1) ze skórką - 2 godziny na wolnym ogniu2) bez skórki - 1 godzinę na wolnym ogniu.Po tym czasie odcedź je i pozostaw

Słodko-Słony Świat Ilony
O tym, jak baba zamieniła się w wielkanocnego gołębia. Colomba di Pasqua na trzy blogi - ciasto, które wie o wiośnie. 191

rosło swoim tempem. Idealna będzie forma jak na placek drożdżowy - zyskacie wtedy dużą powierzchnię migdałowej skorupki!   Colomba di Pasqua to " ciasto, które wie o wiośnie ", może  uda mu się ją nareszcie przywołać?  Bez względu na pogodę życzę Wam, by ten wielkanocny czas upływał Wam w sposób szczególny.  Samych dobrych chwil i pogody - ducha! Dziękuję Atinie(...)miękkiego masła, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Zagniatać dodając mleko. Następnie wyjąć bigę z wody (odsączoną , można ją bez problemu pochwycić w d łonie) i  dodać do przygotowanego ciasta.  Przełożyć całość na stolnicę i zagniatać, aż otrzymamy miękkie, gładkie, trochę lepkie ciasto. Umieścić je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około

KUCHARNIA