Od kiedy odkryłam mąkę z migdałów ziemnych (orzechów tygrysich) robię takie placuszki przynajmniej 2 razy w tygodniu z różnymi dodatkami. Jednak w zestawie z figami, podgrzanymi
Quinoa Raz!Racuchy, placki. Te nie mają w sobie drożdży, ale zrobione na jogurcie naturalnym są przez to bardzo lekkie. Oryginalny przepis pochodzi stąd , ja dokonałam drobnych modyfikacji
Czerwony Gupikciepłe na miejsce na ok. 1h do momentu podwojenia objętości (czas może się skrócić lub wydłużyć w zależności od temperatury otoczenia). 4. FORMOWANIE BUŁECZEK (20 min + 15 min) Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią (tak, dobrze czytacie), wyciągamy je z miski i dzielimy na ok. 16 równych części. Formujemy z nich coś na kształt kulek. Każdą kulkę lekko spłaszamy dłonią, aby uzyskać(...)przykryte ściereczką, aby sobie nieco podrosły. Warto też odpalić już piekarnik, aby się nagrzał – ustawcie go na 160 stopni, opcja z grzałką górną i dolną, bez termoobiegu. 5. PIECZENIE (30 min) Blaszkę z podrośniętymi buchtami wkładamy do rozgrzanego piekarnika, na środkowym ruszcie i pieczemy ok. 30 min do zarumienia wierzchu na złocisto-brązowo. Gotowe bułki wyciągamy i smarujemy rozpuszczonym masłem
Nerds Kitchentylko wzbogaci to smak tych małych wypieków, ale i będzie ładniej wyglądać. Z podanego przepisu przygotujecie 6 babeczek . Jeśli posiadacie małe foremki na babeczki, możecie je przygotować w nich, bez użycia papilotek. Wielkanocne babeczki piaskowe Składniki: 150g skrobi ziemniaczanej +1-2 łyżeczki 60g cukru pudru 50g masła 2 jajka 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)masy, za każdym razem delikatnie mieszać szpatułką lub łyżką (nie mikserem) - z gotowej masy odłożyć 1/2 lub 1/3 (w zależności od tego, jak dużo chcemy mieć kakaowych łat w cieście) do innej miski - do odłożonej masy przesiać 1-2 łyżeczki kakao, delikatnie wymieszać - do reszty masy dodać 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, również wymieszać - do formy na muffiny włożyć papilotki
Smakołyki Berenikiużywam zastępuje je sosami sojowymi i wegetą bez sztucznych konserwantów. Skala smaku 10/10 plusem pierożków jest to, że po usmażeniu nawet zimne pozostają chrupiące i smaczne. Można je bez problemu mrozić otulone bułką tartą i po wyjęciu z zamrażalnika zaraz smażyć na rozgrzanym oleju. Przepis pochodzi ze strony kotlet.tv Z tej porcji wychodzi duużo pierożków. Składniki 3 piersi kurczaka(...)bulionu, w którym gotowany był kurczak, odmierzamy 3 szklanki. Zagotowujemy je, a następnie wsypujemy do nich 3 szklanki mąki. Gotujemy 1 minutę i mieszamy. Aż uzyskamy konsystencję gęstego ciasta. Odstawiamy do przestygnięcia
Kubki smakuDzieci w wieku szkolnym a w szczególności te młodsze mają swoich ulubionych bohaterów. Moda ta zmienia się co roku w zależności od tego jakie hity bajkowe
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaAaaale pychota! Pankejki są z reguły delikatne, bardzo puszyste, rozpływające się w ustach, i te właśnie takie są, ale mają jeszcze jeden ważny atut: są zdrowsze, bo bez cukru, z małą ilością tłuszczu i z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Zatem osoby będące na diecie również mogą sobie pozwolić na śniadanie "na bogato" :) Ach, jak ja kocham pankejki i wiem(...)klonowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego pół szklanki pokrojonych w kostkę truskawek Przygotowanie: 1. W dużej misce wymieszać pierwsze osiem składników. Następnie dodać pozostałe (oprócz truskawek) i dokładnie wymieszać. 2. Ciasto nalewać miarką o poj. 50 ml na rozgrzaną, beztłuszczową patelnię, następnie posypać je pokrojonymi truskawkami. Kiedy pojawią się pęcherzyki, można przerzucać na drugą stronę. Smażyć chwilkę, aż się zrumienią. Pankejki
Domowa Cookierenka Agiresztę mojego cudownego curdu, którego nie wsunęłam prosto z miseczki. Ponieważ była już blondynka w czerwieni, tym razem padło na brunetkę - bardziej w różu, nie mniej smacznie. I kiedy ciasto siedziało w piekarniku pochwaliłam się Maggie, że piekę. Jakież było moje zdziwienie gdy oświadczyła, że u niej będzie czekoladowa tarta z cranberry curd! Nie umawiałyśmy się, nawet nie wiedziałam(...)takie jest. Najlepsze dwa dni po upieczeniu, bo staje się jeszcze bardziej gliniaste. Pełne czekolady - całe dwieście gram, co dla niektórych jest ilością zjadliwą w minimalnych ilościach - ja jednak bez problemu pochłaniam dwa kawałki. Niezbyt słodkie, raczej wytrawne, wspaniale przełamane słodko-kwaśnym smakiem curdu. Wszystko komponuje się idealnie - polecam serdecznie, zdecydowanie warto spróbować.A najbardziej dumna jestem ze wzorków
Pożeraczka, czyli raz adobrzemięsa i makarony. Ciasta warzywne idealnie zaspakajają moje kubki smakowe! Pamiętam mój pierwszy raz, gdy postanowiłam zrobić ciasto marchewkowe. Wszyscy początkowo nastawieni negatywnie, zmienili zdanie po jednym kęsie! Dziś ciasto marchewkowe przełożyłam do papilotek i wyszły z tego pyszne babeczki.Składniki (8 babeczek)3 duże marchewki1 szklanka mąki1 łyżeczka sody oczyszczonej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego1/2 szklanki(...)połączenia składników.Wykładamy babeczki do papilotek i pieczemy w temp. 180"C przez 19minut.Polewa: Przygotowujemy kąpiel wodną. Do połamanej, białej czekolady dodajemy łyżkę mleka i pokrojoną w kostkę pomarańczę bez skórki. Wyciągamy babeczki z piekarnika, czekamy, aż ostygną i polewamy je dowolnym sosem. Wg mnie biała czekolada z nutką pomarańczy pasuje idealnie do marchewki.Naczelny był w szoku! Spróbował
Kitchens AlphabetKokosowy zapach unosi się tu i ówdzie, słodko-lepki, egzotyczny, a zarazem tak domowy i swojski. Kokosanki, to tak naprawdę mój sposób na białka. Gdy chcę upiec bezy wiem, że to nie ma najmniejszego sensu - nikt u mnie za nimi nie przepada. Wolę więc dorzucić kilka składników, poświęcić nieco więcej czasu, ale mieć pewność, że to co upieczone, z pewnością(...)papierem do pieczenia (można ew. natłuścić i wysypać mąką). Następnie do masy kokosowej dodaję porcjami białka, delikatnie łącząc składniki w jednolitą masę. Za pomocą łyżeczek lub zwilżonych dłoni wykładam ciasto i formuję ciasteczka. Wstawiam do pieca i piekę około kwadrans, aż nabiorą rumieńców. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiPrzy okazji jest to zdrowsza alternatywa wypieków dla dzieci, a wierzcie mi, że maluchy je uwielbiają ;) Składniki ( na ok. 9 sztuk) 1 średniej wielkości jabłko (ok 150 g bez pestek) 1 łyżeczka cynamonu 50 g zmielonych migdałów 150 g mąki żytniej razowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 75 g masła 50 g miodu 90 g jasnego cukru trzcinowego (jeśli(...)Lekko przestudzić. Przelać do większego naczynia. Dodać jajko i mleko, roztrzepać rózgą. Dodać suche składniki i wymieszać energicznie rózgą, aby pozbyć się grudek. Wsypać jabłka i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wlać do dołków przygotowanej formy do muffinek ( ¾ wysokości). Jeśli zapełnisz ciasto do pełna foremki, wtedy wyjdą większe babeczki. Muffinki posypać migdałami i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 ºC przez
Calzonella.comkapustą i grzybami to w mojej rodzinie najbardziej pożądane danie wigilijne. O ile Wigilia pewnie mogłaby się obyć bez karpia, czy śledzia, bez makowca, czy sernika, o tyle bez pierogów - nie. Kiedyś nawet padł postulat, żeby na Wigilię mama zrobiła same pierogi ;) Oczywiście - ile domów i rodzin, tyle przepisów na pierogi. Gdyby ktoś Was zapytał - kto robi najlepsze pierogi wigilijne(...)uwierzyć, dopóki nie zobaczył rozmiarów naszych pierogów. Ja też nieco zmiękłam, kiedy poczęstowano mnie słusznej wielkości pierogami mojej teściowej. Są nie tylko duże, ale także bardzo smaczne - z cienkiego ciasta, bogato nadziane farszem. W mojej rodzinie proporcje są nieco inne, bo ciasto na pierogi jest uwielbiane podobnie jak farsz. Dlatego mama nie bawi się specjalnie z wałkowaniem cienkiego placka
Kulinarne InspiracjeKolejny obiecany tort z cyklu bez udręki z kremem to prosty i śliczny tort śmietankowy z biszkoptami w stylu ombre – u mnie w różnych odcieniach różu. Do tego dekoracja z kremowych różyczek – tego nie da się popsuć, a efekt jest super :) Do przygotowanie takiego tortu świetnie pasowałby też krem kokosowy , więc jeśli macie pod ręką puszkę mleka kokosowego(...)sztywno z cukrem, im lepiej ubijamy jajka tym ładniejszy i bardziej puszysty będzie biszkopt. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Biszkopt w prawdzie nie urośnie tak bardzo jak w przepisach z proszkiem, ale też nie upadnie po wystudzeniu i będzie równiutki
Ciastkozercyniej - kilka butelek (imiennych! :)) nowego smakołyku, szklankę (do której idealnie mieści się cała zawartość butelki), do tego podręczna i w pięknym fioletowym kolorze, torba na laptopa, myszka "bez ogonka", otwieracz i spersonalizowaną wiadomość, na tle mojego bloga - gratuluję pomysłowości Agencji! Paczka idealna! :) A teraz przejdźmy do nowego Somersby. Nie ukrywam, że jabłkowy Somersby ukradł moje serce. Podobnie jest(...)mega nagazowany ;) Będzie smakował miłośnikom delikatnego piwa (chociaż zawiera 4,5% alkoholu), kobietom. Idealnie sprawdzi się przy delikatnych deserach. Ja, po spróbowaniu nowości, od razu pomyślałam o jednym cieście. Bananowcu (przepis już w weekend na blogu) z jeżynową galaretką na wierzchu. Smak ciasta idealnie zgrał się z jeżynowym Somersby :) Nowe Somersby będzie gościł u mnie (oczywiście naprzemiennie z jabłkowym
CookYourselfdrożdżowy rozczyn dodajemy do przesianej mąki. Dodajmy resztę cukru, jajko, szczyptę soli, kurkumę, oraz roztopione letnie masło. Dokładnie mieszamy.I znów odstawiamy, aby podrosło. Na jakieś 40 min.Kiedy nasze ciasto podrosło, to przekładamy na naszą stolnicę i dzielimy na dwie (z mojego przepisu wyszły dwa duże makowce). Każdą część wałkujemy na cienkie prostokąty.Masę makową, wieszać z posiekanymi orzechami lakowymi(...)przed polaniem wypieku podgrzać.*Z tego przepisu wychodzi sporo lukruA ja życzę wam w nowym roku dużo szczęścia i siły oraz wiary, aby w tym nadchodzącym nowym roku bez problemu pokonać wszystkie zmartwienia i problemy. A przede wszystkim zdrowia bo jeżeli, ono jest to tak naprawdę poradzimy sobie ze wszystkim :)Szczęśliwego i Szampańskiego nowego 2014 roku
Moje pyszne gotowaniePomysł na tą tartę podpatrzyłam na stronie Ani Starmach. Znalazłam tam mnóstwo pysznych przepisów, jednak ten urzekł mnie najbardziej. Troszkę go zmieniłam, mój rabarbar też nie
Cakes By KejtJak byłam mała właśnie takie gołąbki jadłam u cioci Krysi. Co najlepsze, smak cały czas krążył w mojej głowie, a co jakiś czas mama przypominała mi
Niezły MłynekKolejny przepis na coś słodkiego w wersji light. Pyszne, chrupiące gofry, z ulubionym dżemem, cukrem pudrem lub owocami to coś, co moje dzieci uwielbiają. Wodę można
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieIdealne ciacha do pochrupania, zarówno do szkoły, pracy, jak i do kawki w domu. Dzisiejsze w wersji przedświątecznej z nutą piernikową, z cynamonem i
Smaczne ZdroweW ciepłe, słoneczne dni zawsze królują lekkie sałatki, orzeźwiające koktajle czy też aromatyczne mrożone kawy i herbaty. Na pierwszym miejscu pragniemy orzeźwienia a także świeżych i
Kuchnia PROzdrowotnaSezonowy klasyk czyli zupa szczawiowa to coś co trzeba zrobić w wiosenne dni!. Zdaję sobie sprawę że zupa ta ma tyle samo smakoszy co przeciwników dlatego
Kuchnia PROzdrowotnaLubię ruchanki. Krótkie i proste stwierdzenie, a potrafi zrobić duże wrażenie ;) Nazwa "ruchanki" słyszana po raz pierwszy zazwyczaj wywołuje przynajmniej uśmiech na twarzach (dlatego ruchanki biją
Pełny talerzKeks pieczemy na święta, ale nie tylko wtedy. Jest szybki do przygotowania i możemy go zrobić, gdy tylko najdzie nas ochota. Jest smaczny, aromatyczny
Anioły w kuchniPrzepis na te smażone ciasteczka pochodzi z mojej ulubionej ostatnio kuchni indyjskiej.Kruche, lekko twarde , trochę przypominające krakersy.Wyczuwalny kminkowo – czosnkowy smak i aromat unosi się w
Ostra na Słodko