tego przepisu można zrobić, albo dwie blaszki słodkich bułek z makiem lub jedną dużą blachę wysokiej drożdżówki z kruszonką. Chyba drożdżówka to takie kultowe ciasto, robione przynajmniej raz w każdym domu. Można ją jeść bez niczego, niektórzy jedzą ją z masłem, a inni wcześniej pod kruszonkę układają owoce sezonowe takie jak jabłka, śliwki czy rabarbar, każdy ma swój własny sposób
Piekę, bo lubięMoje pierwsze zetknięcie z ciastem fasolowym i na pewno nie ostatnie, bo ciacho jest: niezwykle łatwe do przygotowania, mocno czekoladowe, wilgotne, więc nie potrzebuje nasączenia, bez grama mąki - idealne dla osób na diecie bezglutenowej, i co najważniejsze: jest przepyszne :) Fasola jest w ogóle niewyczuwalna. Z resztą przekonajcie się sami :) Składniki: Ciasto: 2 puszki po 400 g czerwonej fasoli(...)serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki mleka 2 łyżki likieru wiśniowego Dodatkowo: duży słoik 730 g wiśni drążonych (360 g bez zalewy) Do dekoracji: 1 paczka 255 g M&Msów 3 paczki po 160 g rurek waflowych z kremem zamiast powyższego: posiekane orzechy Przygotowanie: Do blendera wrzucić fasolę, dodać 6 jajek
Domowa Cookierenka Agisprawdzenia czy jest już lekko zarumienione, jeśli tak to przy jej pomocy przekładamy na drugą stronę również do lekkiego zarumienienia. Wprawieni kucharze mogą bez pomocy narzędzi przerzucić naleśnik specjalnym ruchem patelni. Tę czynność powtarzamy aż ciasto zniknie z miski. Tak przygotowane naleśniki smarujemy twarożkiem, dżemem, powidłami lub faszerujemy pieczarkami, serem, mięsem, można polać sosami, posypać cukrem pudrem - jak kto lubi
Anielska Kuchnia Aniwyrośnięty zaczyn. Mieszamy przy użyciu koncówki do ciast drożdżowych (haka), aż składniki dokładnie się połaczą i powstanie gładkie, ale dość luźne ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia ( w ciepłe miejsce, bez przeciągów). Piekarnik rozgrzewamy do 250°C bez termoobiegu. Dużą blachę do pieczenia ( z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i lekko obsypujemy mąką pełnoziarnistą
cool and mintyciasto na papierze do pieczenia i przełożyć na blaszkę. Ułożyć jabłka i resztę składników, następnie brzegi zawinąć na wierzch. Łatwe… prawda? Bez wysiłku i jakichkolwiek umiejętności kulinarnych można stworzyć coś wyjątkowo pysznego. Szczerze polecam Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli Nadzienie: 2 duże jabłka 2 łyżki
Oryginalny smakcukrze. Dzisiaj to zadanie przejmuje powoli moja córka :) Ciasteczka są jednocześnie miękkie i kruche, a brzoskwiniowa marmolada sprawia, że mają delikatny lekki smak. Z końcówek ciasta wykrawam czasem kółeczka i piekę je z cukrem bez marmolady. Za taką prostą wersją dzieci też przepadają. Moje ciastka zawsze wychodzą, więc polecam je również tym, którzy nie mają wprawy w pieczeniu. Znajomi będą(...)płyn. Do miski wlać śmietanę i dobrze wymieszać z drożdżami. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, jajko i żółtko. Wszystko razem posiekać siekaczem do ciasta lub nożem, a następnie dodać drożdże ze śmietaną i wyrobić ciasto. Może to zająć kilka minut. Gotowe ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich lekko spłaszczyć, owinąć w folię
Trzeci talerzcoś dla wielbicieli słodko-kwaśnych smaków. Słodycz bezy przełamana jest dość kwaśnym cytrynowym kremem. Całość rozpływa się w ustach. Ciasto doskonałe na małe przyjęcia, ale należy pamiętać, aby nie przełożyć blatów kremem zbyt wcześnie, aby nie zmiękły. Najlepiej zrobić to tuż przed podaniem. średnica 25 cm: na bezę: 8 białek 400 g drobnego cukru półtorej łyżeczki mąki ziemniaczanej półtorej łyżeczki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamiski i przykryj lniana ściereczka. Odstaw ciasto w chłodne miejsce (do piwnicy lub na najniższą półkę w lodówce) na 4 tygodnie , aby dojrzało. Ciasto podczas leżakowania zmieni swoją konsystencję na twardszą i bedzie je można bez problemów wałkować. PIECZENIE na 5-7 dni przed Świętami:Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłóż
Słodko-Słony Świat Ilonydiecie dzieci. Pamiętajmy o tym, że tłuszcze są nam potrzebne, bo to w nich rozpuszczają się niektóre witaminy. Olej rzepakowy ma wszechstronne zastosowanie- od ciast po mięsa i sałatki. Można na nim smażyć bez obaw, bo ma wysoką temperaturę dymienia. A tak poza tym, używając oleju rzepakowego wspieramy polski przemysł olejowy i polskich rolników. *tortownica 26 cm Składniki(...)następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej, wlać też olej i wszystko razem bardzo delikatnie ale dokładnie połączyć. Przełożyć ciasto do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, piec kwadrans. W tym czasie przygotować masę serową:Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatakie, które najbardziej lubicie. W ten sposób uzyskacie potrawę w 100% odpowiadającą Waszym gustom.Składniki na 2 małe pizze (2-3 porcje):Wspólne:1 opakowanie ciasta francuskiego1 przecier pomidorowy 200g lub puszka pomidorów bez skórki 1 kulka sera mozzarella 220 g sera żółtego w kawałku (gouda, edamski)1 pomidorpół puszki groszkuprzyprawy: bazylia, oregano, słodka papryka, sól, pieprzOrazPizza(...)należy je odcedzić na sitku, przełożyć do garnka i gotować co najmniej kilkanaście minut by sos zgęstniał, a woda odparowała (nie może być zbyt rzadki żeby nie rozmoczył ciasta). Na koniec dodać przyprawy.Gdy mamy gotowy sos, odstawiamy go i bierzemy się za przygotowywanie reszty składników. 1/3 mozzarelli kroimy w małą kosteczkę, a 2/3 w plastry. Ser żółty ścieramy
Zakręcony Wideleckremowa masa z serka śmietanowego z dodatkiem lemon curd - angielskiego kremu cytrynowego. Na to wszystko wspomniane przeze mnie wcześniej truskawki, posypane wiórkami z białej czekolady. Ciasto - błyskawica, o zaskakujaco orzeźwiającym smaku, a to wszystko bez pieczenia!!! Potrzebujemy: - 260 g herbatników (typu digestive) - 100 g masła (niesolonego) - 500 g serka śmietankowego - 320 g lemon curd (ja użyłam takiego gotowego ze sklepu(...)momentu uzyskania jednolitej masy. Wyciągamy tortownicę z zamrażaki i przekładamy masę na ciasteczkowy spód. Wstawiamy formę na minimum godzinę do lodówki. Truskawki kroimy w ćwiartki. Nastepnie dekorujemy nimi schłodzone ciasto. Na sam koniec ścieramy białą czekoladę i posypujemy nią truskawki. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchnifanów masła orzechowego idealne. Dodatkowo słono-słodki smak tego ciasta sprawia, że nie możemy poprzestać na jednym kawałku. Dlatego wchodzisz tutaj i czytasz ten przepis na swoją odpowiedzialność :)Ciasto inspirowane jest kostką alpejską z bloga Gosi, przygotowałam je na konkurs. Choć nie odzwierciedla dokładnie przepisu Gosi, bo ja zawsze muszę dodać swoje trzy grosze. Składniki :Biszkopt :* 3 jajka* szklanka mąki(...)stopniach. Wystudzić. Przekroić na pół. Miękkie masło ubić z masłem orzechowym, dodać pokruszone bezy. Wymieszać i wyłożyć masę na połowę biszkopta. Przykryć drugą połową. Kremówkę ubić, dodawać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Czekoladę zetrzeć na tarce, posypać ciasto. Ja ten drugi biszkopt pokruszyłam, ale następnym razem zostawię w całości, lepiej
Magiczne Życie Martymaki pszennej 100 g masła 20 g cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 jajko nadzienie 2 duże jabłka (obrane bez nasion) 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: wszystkie składnik na ciasto zagnieść, następnie owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na 1h. Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości 4-5 mm. Następnie
Niezły Młynek