ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:397/1217)

Wegańskie ciasto z chałwą i śliwkami 200

piec. Uwielbiam śliwki, i właśnie jestem na etapie wybierania idealnego gatunku do swojego ogrodu, bo niestety jestem zdana na ich kupno. Jest to proste, szybkie ucierane ciasto, w której funkcję słodzącą pełni chałwa i banany. Jest wilgotne i sycące. spokojnie wytrzyma 3 dni poza lodówką, ale szczelnie zawinięte folią.   Składniki na dużą blachę lub tortownicę(...)kukurydzianej 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia około pół kg śliwek 150 ml oleju roślinnego 50 g cukru/ewentualnie, bo dla mnie bez jego dodatku było wystarczająco słodkie 50 g migdałów do posypania/dekorarcji ciasta Przygotowanie: W dużej misce utrzyj banana, chałwę i olej na gładką, puszystą masę.Dodaj przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Wymieszaj dokładnie ciasto

greenscarf
Piernikowe brownie z karmelem i orzechami 245

Mocno czekoladowe, wręcz wytrawne ciasto, słodki karmel, chrupiące orzechy i nuta korzennych przypraw - to się nie mogło nie udać! :) Ciasto jest przepyszne, upieczcie przy najbliższej okazji, albo i nawet... bez okazji :) SKŁADNIKI (blacha 25 x 25 cm) 2 tabliczki gorzkiej czekolady ( użyłam 70% kakao) 120g masła 1 duża łyżka kakao 4 jajka 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej(...)dodajemy do masy czekoladowej. Foremkę o wymiarach 25x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę masy czekoladowej. Na masę czekoladową wykładamy połowę masy kajmakowej i rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta. Wykładamy druga część ciasta oraz pozostałą cześć kajmaku, postępujemy tak samo jak w przypadku pierwszej warstwy. Gotowe ciasto wstawiamy na ok 30 -35 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

DefinicjaSmaku
Ciasteczka z jabłkami 229

Zachęcam do upieczenia CIASTECZEK Z JABŁKAMI bez trudu poradzi sobie z nimi początkująca Pani Domu. U mnie w domu wszyscy je uwielbiamy, są bardzo smaczne, nawet na drugi dzień. Przepis otrzymałam od Pani Jadzi - doświadczonej gospodyni domu z długoletnim stażem, której kuchnie uwielbiam od zawsze . Spróbujcie, a ciasteczka zagoszczą u Was na zawsze. CIASTECZKA Z JABŁKAMI SKŁADNIKI: 2 kostki tłuszczu(...)masła) 1 kg mąki 2 kwaśne śmietany najlepiej kremówki, ale może być też 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli WYKONANIE: Tłuszcz, mąkę, proszek posiekać, dodać śmietanę, wyrobić ciastoCiasto odstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny, ja zostawiam na całą noc. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wyciąć kwadraty na środek położyć jabłko( ja latem używam

Kuchnia Beaty
Tort z malinowym musem i marakują 236

białą czekoladą 200 g białej czekolady 300 g masła 300 g kremowego twarożku 400 ml cukru pudru kilka kropel czerwonego naturalnego barwnika do ciast Dekoracja Perły cukiernicze Zacznij od upieczenia biszkoptu. Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu (podgrzewanie góra/dół). Zmiksuj jajka z cukrem na puszysto. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Przesiej mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj

codojedzenia
Chleb paleo bananowy (z migdałami) 253

się zastanawiając upiekłem go – wyszedł bardzo smaczny i dość słodki pomimo tylko jednej łyżki miodu w przepisie . To chleb bezglutenowy i bez nabiału (jajka to nie nabiał). Nie jest to typowy chleb, bo przypomina bardziej ciasto, ale można go jeść z masłem. Zawierając dużo węglowodanów, tłuszczu i białka, ten chleb zapewni poczucie sytości na długo i może stanowić pożywne(...)śniadanie dla dzieci w domu albo drugie śniadanie do szkoły. Chleb paleo bananowy z migdałami – bezglutenowy i bez nabiału – przepis: banany – 3 dojrzałe olej kokosowy – 3 łyżki miód – łyżka ekstrakt waniliowy – łyżka jajka – 4 duże lub 5 małych mąka migdałowa – 1,5 szklanki mąka kokosowa – 3/4 szklanki ocet jabłkowy

PaleoSMAK
Makowy pleśniak 385

pieczenia (moja ma 23,5x35,5 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, na nie wykładamy masę makową, a na nią brązowe ciasto (można je zetrzeć na tartce, lub rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć na mak).   Beza: 5 białek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy mąkę, miksujemy wykładamy na brązowe

Cynamonowe szczęście
Tarletki z budyniem czekoladowym i owocami 190

mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Masa budyniowa: budyń czekoladowy 3/4 bez cukru 375 ml mleka 2 łyżki cukru 30 g masła Do dekoracji dowolne owoce ;) Przygotowanie: Ciasto: Mąkę, masło - wysiekać na stolnicy. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto dajemy na 30-40 minut do lodówki - wiadomo

Lawendowe Niebo
Tarletki z borówkami 164

tarletki ;)Tarletki z borówkami Składniki:Ciasto:200g mąki100 g masła50 g cukru pudru1 żółtko2 łyżki zimnej wodyszczypta soliMasa budyniowa:budyń śmietankowy 3/4 bez cukru375 ml mleka2 łyżki cukru30 g masłaDo dekoracji dowolne owoce ;)Przygotowanie:Ciasto: Mąkę, masło - wysiekać na stolnicy. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto dajemy na 30-40 minut do lodówki - wiadomo, że jeśli kruche ciasto

Lawendowe Niebo
Empanada gallega, hiszpański "kulebiak" 176

się nieco składem farszu jak i produktów dodawanych do samego ciasta.Ta najbardziej klasyczna to placek upieczony na cieście drożdżowym z nadzieniem warzywnym  z  tuńczykiem i jajkiem na twardo. Bardzo smaczna też jest empanada z chorizo. Natomiast moja dzisiejsza wersja jest bez tuńczyka. Inspirację czerpałam z bloga Vanesy Mis recetas mas caseras. Empanada gallega, hiszpański "kulebiak" Składniki:Ciasto500(...)twardo300 g cebuli500 g kolorowej papryki1 duży pomidor obrany ze skórki2 ząbki czosnku1 łyżka posiekanej natki pietruszkisólpieprz1/2 łyżeczki słodkiej papryki1 surowe jajko do posmarowania ciasta Wykonanie: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, przyprawy, dodajemy wodę, oliwę i rozkruszone drożdże.Mieszamy wszystko dokładnie i wyrabiamy elastyczne ciasto, dodając odrobinę wody, jeśli zajdzie taka potrzeba. Ciasto wkładamy

Kulinarne przygody Gatity
CIASTKA MAŚLANE Z ORZECHAMI 163

łyżeczki proszku do pieczenia gdyby ciasto było zbyt suche dodajemy 1 łyżkę gęstej śmietany                                                                    DODATKOWO :  200 g orzechów ziemnych bez soli ( lub innych(...)PRZYGOTOWANIE :  Zimne masło kroimy w kostkę, na stolnicę przekładamy wszystkie składniki i zagniatamy, elastyczne, kruche ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, posypując je mąką i wycinamy foremką ciasteczka które układamy na blaszce do pieczenia. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i orzechy, ogrzewamy

Kulinarne Fantazje Marioli
beza z kawą i mascarone 172

walka. Nie piekę go zbyt często, bo sama nie mogę się od niego oderwać ale tym razem okazja była ważna więc bez bezy nie mogło się obyć. Za kawą na co dzień nie przepadam ale w ciastach ją uwielbiam. Zwłaszcza w połączeniu z grubą warstwą kremu z mascarpone. Jeśli lubicie mocno słodkie wypieki to ten torcik na pewno Wam zasmakuje

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto z truskawkami, rabarbarem i migdałami 198

truskawek, następnie posypujemy płatkami migdałów i brązowym cukrem. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem (lub 190 stopni bez termoobiegu) i pieczemy 50 minut lub do czasu, aż patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu będzie suchy. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu  ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem

Smakowity Blog Kulinarny
Najprostsza szarlotka świata - American Pie 259

Coś na szybko... Coś na ciepło... Coś na słodko... Przyznaję się bez bicia - nie popisałem się dzisiaj pracowitością, ani kreatywnością. Ale... jakie to wyszło dobre :) Przygotowanie ciasta zajęło mi pół godziny i pół godziny jego pieczenie. Przepis i składniki proste jak drut? Moim zdaniem idealne na debiut - nie ma szans, że się nie uda. Do przygotowania ciasta użyłem: 1 płata

Wyprawy kulinarne
Domowa przyprawa do piernika - bez konserwantów bez chemii 185

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami co za tym idzie cudowny zapach pierników w postaci ciast i ciasteczek. Co roku dodawałam kupną przyprawę ale w tym roku postawiłam na domową bez chemii i konserwantów. Zatem sezon na" piernikowanie " uważam za otwarty:)) SKŁADNIKI: - gwiazdka anyżu- 10 szt goździków- 5 g startej gałki  muszkatołowej- 10 szt ziela angielskiego

Basia w kuchni
Proste ciasto kawowe, bez jajek i bez mleka 261

Szybkie i proste kawowe ciacho bez mleka i bez jajek! Przepis: / na blaszkę ok. 20cm - 1,5 kubka mąki tortowej - 3/4 kubka cukru - 1 łyżka cukru wanilinowego  - szczypta soli - 3 łyżki kawy sypanej  - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kubka oleju - 1 łyżka octu winnego (ale może być też balsamiczny lub jabłkowy) - 1 kubek zimnej przegotowanej wody(...)Gellwe) - zmielone migdały (posypka na polewę, dowolna) - masło (do nasmarowania blaszki) Wszystkie suche składniki zmieszać, dodać składniki płynne, wymieszać łyżką do ich połączenia. Blaszkę wysmarować masełkiem, wlać masę na ciasto. Piec w 180C, przez ok. 40 minut, badać patyczkiem czy gotowe/suche. Po upieczeniu ostudzić, rozprowadzić polewę i posypać zmielonymi migdałami

upichcona